Форель в духовці – 10 смачних рецептів запікання

Запечена в духовці форель завжди виходить дуже смачною і ніжною, соковитою. Ця благородна риба буде відмінно виглядати і на повсякденному обідньому, і на святковому столі. Для запікання можна використовувати як цілу тушку, так і невеликі її шматочки.

Форель в духовці, запечена цілком

Інгредієнти:

  • форель – 2 тушки по півкіло;
  • зелена цибуля – 1 пучок;
  • спеції для риби – на смак;
  • великий помідор – 1 шт.;
  • лимон – 1 шт.;
  • петрушка – 2 – 3 гілочки;
  • масло оливи – 3 десертні ложки;
  • сіль.

Приготування:

  • Щоб смачно запекти форель цілком, насамперед її потрібно позбавити від усього зайвого: видалити нутрощі, зябра, луску. Промити рибу проточною водою. Обсушити паперовими серветками.
  • Натерти тушки спеціями і сіллю.
  • На деко вистелити фольгу блискучою стороною вгору. Промазати її маслом оливи.
  • Укласти форель. У черевце вставити шматочки лимона, томату. Додати до начинки сіль і подрібнену зелень.
  • Запікати частування при середній температурі 20 – 25 хвилин.

Черевце риби не потрібно зашивати або закріплювати. Подати як самостійне блюдо або з будь-яким підходящим гарніром.

Як приготувати у вершках

Інгредієнти:

  • рибна тушка – 1 шт. (велика);
  • морква – 1 шт.;
  • рибні спеції і сіль – за смаком;
  • білий цибуля – 1 шт.;
  • жирні вершки – 1 повний стакан;
  • борошно – 3 десертні ложки;
  • вершкове масло – 80 – 100 м;
  • рибний бульйон – 1 повний стакан;
  • тертий твердий/напівтвердий сир – за смаком.

Приготування:

  • Щоб приготувати форель у вершках, першим ділом потрібно обробити рибну тушку і нарізати її стейками середньої товщини. Посолити. Відразу викласти шматочки у форму для запікання.
  • З довільно подрібнених овочів приготувати на будь-якому жирі золотисту засмажку.
  • На окремій сковорідці розтопити масло, додати борошно. Перемішувати пару хвилин, після чого залити все вершками і бульйоном.
  • Довести соус до загусання, постійно перемішуючи його дерев’яною лопаткою. Додати соус і спеції.
  • Готовим соусом залити рибні шматочки і відправити їх в дуже гарячу духовку на 25 хвилин.
  • Засипати майже готову страву подрібненим сиром і готувати ще 10 – 12 хвилин.

Як тільки на столі з’явиться скориночка, можна витягати його з духовки. Смачно подавати страву з пюре з гороху та/або картоплі.

Дивіться також:  Батат – що це таке? Рецепти, як приготувати солодку картоплю Батат

Рецепт запікання у фользі

Інгредієнти:

  • середні тушки форелі – 2 шт.;
  • сметана – 1/3 ст.;
  • цибуля – 1 головка;
  • часник – 2 зубки;
  • морська сіль і спеції;
  • довгий рис – 5 десертних ложок;
  • свіжі очищені печериці – 6 – 7 шт.;
  • твердий сир – 70 – 100 м;
  • рафінована олія.

Приготування:

  • Зварити рис до розм’якшення, але не до повної готовності. Остудити.
  • Дрібні кубики цибулі обсмажити до прозорості на рафінованій олії.
  • На що залишився після овоча жирі смажити до повної готовності гриби, порізані невеликими шматочками.
  • Змішати дві засмажки з рисом, додати тертий сир і сметану. Приправити складу сіллю і спеціями. Начинка повинна вийти дуже солоною.
  • Обробити рибні тушки. Розрізати їх таким чином, щоб в серединці форелі з’явився глибокий «кишеню». Наповнити його начинкою.
  • Загорніть рибу у фольгу. Кожну в окремий відрізок.
  • Запікати форель у фользі при 180 градусах трохи більше півгодини.

Готову страву не вимагає подачі додаткового гарніру. Досить буде овочевого салату.

Стейки з форелі в духовці

Інгредієнти:

  • рибне філе – від 1 великої форелі;
  • свіжий часник – 3 – 4 зубки;
  • цибулю-шалот – 1 шт.;
  • лимон – 1 великий;
  • зелень – 1/3 пучка;
  • вершкове масло – 5 десертних ложок;
  • спеції і сіль.

Приготування:

  • Цибулю дуже дрібно порізати і смажити на вершковому маслі до явної рум’яності.
  • У сковорідку до овочу відразу відправити роздавлений часник, сіль, пару щіпок подрібненої цедри лимона і сік з цілого фрукта.
  • Засипати спеції і тушкувати ароматну масу на повільному вогні пару хвилин.
  • Получившимся пряним маслом з усіх боків натерти рибне філе. Зверху засипати подрібненою зеленню.
  • Залишити постояти прямо на столі пару годин.
  • Потім розрізати форель на стейки і відправити запікатися в духовку хвилин на 40 при середній температурі.

Подати до обіду з вареної стручкової квасолею і майонезні часниковим соусом.

З картоплею

Інгредієнти:

  • рибне філе – 400 – 450 м;
  • сирий картопля – 600 – 650 г;
  • часник – 2 – 3 зубки;
  • свіжий розмарин – пару гілочок;
  • сіль і оливкова олія – за смаком;
  • чорний мелений перець.

Приготування:

  • Ретельно вимитий зі щіткою картоплю порізати великими шматками. Подрібнювати його потрібно разом з шкіркою.
  • Зверху збризнути овочеві скибочки підсоленим оливковою олією.
  • Запікати картоплю в духовці 20 – 25 хвилин до появи рум’яної скоринки.
  • Філе риби порізати середніми шматочками. Натерти сумішшю солі і перцю.
  • Поверх рум’яного картоплі розподілити розмарин, пластинки часнику.
  • Останніми розкласти рибні шматочки, натерті сіллю і маслом.
  • Запікати інгредієнти разом ще близько чверті години. Точний час залежить від величини рибних шматочків.
Дивіться також:  Печінковий торт з свинячої печінки — 6 рецептів

Готову форель, запечену в духовці з картоплею, смачно подавати з різними гострими соусами.

Фарширована риба

Інгредієнти:

  • форель – 1 тушка;
  • лаймовий сік – ½ ст.;
  • сіль і перець – за смаком;
  • цибуля – 1 шт.;
  • помідори – 2 шт.;
  • зелень петрушки – 1 пучок;
  • сир – 100 г;
  • майонезний соус – за смаком;

Приготування:

  • Промиту рибу добре натерти сіллю і перцем з кожної сторони. В тому числі, всередині. Залити лаймовим соком і залишити на 3 – 4 години під плівкою. Якщо вдома жарко – відправити в холодильник.
  • Томати і цибулю порізати дуже дрібними шматочками. Змішати з подрібненою зеленню. Додати тертий сир, сіль за смаком, майонезний соус.
  • Отриманою масою нафарширувати замариновану заздалегідь рибу. Зафіксувати начинку зубочистками.
  • Запікати частування при 200 – 210 градусах 40 хвилин.

З рибою з такого незвичайного рецептом можна приготувати і гарнір. Для цього тонкі кружечки або дрібні кубики картоплі потрібно розкласти поруч з фореллю на деко або в будь-якій обраній формі.

Райдужна форель, запечена в духовці

Інгредієнти:

  • райдужна форель – 1 кг;
  • в’ялені томати – 30 г;
  • бекон – 50 г;
  • зелень свіжої петрушки – 50 г;
  • стебловий селера – 50 г;
  • часник – 3 – 4 зубки;
  • масло оливи;
  • сіль і спеції.

Приготування:

  • Підготувати рибну тушку до запіканню – випатрати, промити, обсушити.
  • Натерти форель оливи маслом, спеціями і сіллю. Залишити мінімум на 40 хвилин.
  • Часник розім’яти. Змішати з дрібно порізаними в’яленими томатами, свіжою петрушкою, селерою. При необхідності, посолити начинку.
  • Наповнити отриманою масою підготовлену тушку райдужної форелі і покрити її фольгою.

Запікати рибу при 190 градусах близько півгодини.

У рукаві для запікання

Інгредієнти:

  • форель – 1 тушка;
  • кріп – 1 пучок;
  • лимон – половина;
  • сіль, білий перець, рафінована олія.
Дивіться також:  Рибне суфле – 6 рецептів, як приготувати в домашніх умовах: у духовці, в мультиварці і в мікрохвильовці

Приготування:

  • Змішати масло з соком половинки цитруса. Додати пару щіпок подрібненої цедри, сіль і білий перець.
  • Висипати в масляну масу подрібнений кріп.
  • Покрити сумішшю оброблену і підготовлену до запіканню тушку форелі.
  • Залишити її мінімум на 1 годину.
  • Укласти форель в пакет для запікання і готувати в духовці півгодини при 190 градусах.

Готуємо в сметані

Інгредієнти:

  • рибна тушка на 2 – 3 кг;
  • сіль, спеції – за смаком;
  • лимонний сік – 1/3 ст.;
  • сметана – 1 ст.;
  • молоко – 1/3 ст.;
  • кріп – 1 пучок.

Приготування:

  • Обробити рибу і нарізати її тонкими стейками.
  • Укласти у форму для запікання. Збризнути соком лимона.
  • Сметану змішати з молоком і подрібненим кропом. Посолити.
  • Залити цим соусом рибу.

Запікати частування при середній температурі близько півгодини.

З грибами

Інгредієнти:

  • форель – 2 тушки;
  • цибулина – 1 велика;
  • білі сушені гриби – 50 г;
  • напівтвердий сир – 50 г;
  • пісне масло – ¼ ст.;
  • сіль, білий перець;
  • вершкове масло – 50 г;
  • борошно – 1 десертна ложка;
  • густі вершки – ½ ст.

Приготування:

  • Сушені гриби залити окропом і залишити хвилин на 20.
  • Сир крупно потерти. Цибуля довільно подрібнити.
  • Рибу обробити, промити, обсушити. Посолити і присипати білим перцем. Залишити на чверть години.
  • Обсмажити дрібно порізані гриби з цибулею на пісному маслі до готовності. Рідина від грибів залишити.
  • Додати до гарячої маси сир і перемішати інгредієнти, поки останній не розплавиться.
  • Начинити цією засмажкою рибні тушки. Краї скріпити зубочистками.
  • Рідина, в якій замочували гриби, довести до закипання.
  • Окремо обсмажити борошно на розтопленому вершковому маслі. Залити киплячою рідиною від грибів, додати вершки і сіль.
  • Відправити соус (без грудочок) у форму з рибними тушками.
  • Запікати при середній температурі 40 хвилин.

Можна залишити частину гарячого соусу і подати з ним вже готову рибу.

Щоб смачно приготувати форель в духовці, потрібно знати деякі секрети її запікання. В першу чергу, рибу потрібно розморожувати природним шляхом – спочатку в холодильнику, а потім – при кімнатній температурі. Крім того, не слід запікати форель довше 40 хвилин. Інакше буде дуже складно зберегти її соковитість.