Французька гірчиця: застосування в кулінарії – чотири рецепта

Навчившись самостійно готувати гірчицю, ви зможете збагатити своє меню новими, дивовижно смачними стравами. Французька гірчиця відноситься до холодних соусів, з нею їдять рибу, птицю, яйця і сир, вона допомагає засвоюватися жирної їжі і повідомляє їй свій особливий смак.

Що таке французька гірчиця, і її склад

Гірчиця – однорічник з сімейства Капустяні. Однойменну приправу готують з його насіння.

Гірчиця, яку роблять у Франції, відрізняється від російської тим, що для неї використовують чорні гірчичні насіння. Вони не такі гострі і володіють приємним смаком.

Існує близько 20 різних видів цього продукту, які готуються за різними рецептами. Деякі не дуже гострі, інші – міцні, сильний.

Основний рецепт був створений кілька століть тому. У нього входять гірчиці коричнева і чорна в рівних пропорціях. Вони можуть бути измолоты в пил або додані у вигляді цільних зерен. Як подкислителя йде біле вино, кислий сік недозрілого винограду або виноградний оцет. Масло і цукор в основному рецепті майже не використовують.

Користь і шкода для організму

Французька гірчиця дуже корисна. Вона допомагає вилікувати такі захворювання, як бронхіт, запалення легенів, ревматизм.

Цей продукт підвищує апетит, благотворно діє на шлунково-кишковий тракт.

Крім того, гірчиця:

  • стимулює кровообіг;
  • сприяє регенерації клітин;
  • впливає на обмін речовин;
  • допомагає розщеплюватися жирів і засвоюватися важкої їжі;
  • покращує стан волосся і шкіри.

Утриматися від вживання гірчиці необхідно людям із захворюваннями ШЛУНКОВО-кишкового тракту – гастрит, виразку шлунка, ентероколітом.

Як зробити французьку гірчицю в домашніх умовах

Французька гірчиця популярна, і її легко можна купити в магазині. Але смачніше буде продукт, приготовлений вдома самостійно. Щоб отримати справжню французьку гірчицю, потрібно використовувати гірчичні чорні зерна. Їх розтирають у ступці або за допомогою електричної кавомолки до стану порошку. Такий гірчичний порошок, на відміну від магазинного, містить гірчичну олію. Він не такий гострий, і пахне по-іншому.

Дивіться також:  Бефстроганов з яловичини – 7 рецептів

Для приготування гірчиці до отриманого гірчичного порошку (100 г) додають 10 г солі, 20 г цукру, 5 г куркуми для кольору і 5 г пряних трав.

Заливають гірчичний порошок холодною водою, доводячи його до консистенції сметани. Додають 1 ст. л. лимонного соку або якісного винного оцту і 1 ст. л. олії. Все перемішують, пробують на смак. Коли гірчиця настоїться в холодильнику, вона буде ще смачніше.

Існують і інші варіанти приготування.

Наприклад, пропонуємо рецепт французької медової гірчиці:

  • гірчичний порошок – 100 г;
  • вода – 150 мл;
  • мед – 1 ст. л.

Приготування:

  • Гірчичний порошок заливають холодною водою (у ній пекучі ферменти малоефективні).
  • Склад перемішують, додають мед.

Гірчиця з приємним, солодким смаком готова.

Для виконання рецепта французької зернистої гірчиці по-домашньому знадобляться такі продукти:

  • насіння чорної гірчиці – 100 г;
  • білі насіння гірчиці – 100 г;
  • окріп – 400 мл;
  • сіль – 1/2 ст. л.;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • якісний винний оцет – 3 ст. л.;
  • пісне масло – 2 ст. л.

Приготування:

  • Змішати насіння двох видів гірчиці.
  • Відсипати половину і подрібнити.
  • Змішати цілі та подрібнені зерна і засипати в банку.
  • Залити окропом.
  • Накрити банку кришкою і укутати рушником. Залишити складу так на 3 – 4 години.
  • Додати гірчицю, сіль, цукор, оцет і масло. Перемішати.

Отриманий продукт відразу можна використовувати як приправу до різних страв. Зберігати в холодильнику.

Негостру французьку гірчицю рекомендують додавати в різні заправки для салатів і соусів для холодних закусок. Вона є прекрасним емульгатором, допомагає змішувати оцет і масло для маринаду.

Застосування французької гірчиці в зернах в кулінарії

Коли мова заходить про вживання гірчиці в готуванні, виявляється, що не всі знають, як це правильно робити. Найбільше поширений рецепт м’яса, замаринованого з використанням гірчиці, і спеченого в духовці або на мангалі. Але є також рецепти смачних салатів, закусок і інших варіантів приготування м’яса з її використанням.

Дивіться також:  Фунчоза з куркою – 7 рецептів, як приготувати фунчозу

Салат з французькою гірчицею і пекінською капустою

Салатна заправка на основі французької гірчиці підійде для будь-якого листового салату. Завдяки густої консистенції, насиченому смаку і аромату, вона зробить звичайна страва неповторним.

Продукти:

  • пекінська капуста – 1 кг;
  • натуральний йогурт – 125 мл;
  • французька гірчиця – 1 ч. л. з верхом;
  • мед – 1 ч. л.;
  • сіль і перець;
  • сік 1/2 лимона.

Приготування:

  • Вимиті листя пекінської капусти порвати на частини руками.
  • Приготувати салатну заправку з компонентів, зазначених у рецепті.
  • Розкласти листя на страву і полити зверху кисло-солодким гірчичним соусом.

Перемішувати готовий салат при подачі на стіл не потрібно.

М’ясо, запечене з зернистою гірчицею

У гірчиці прекрасний смак, який швидко вбирається в м’ясо. Вона дозволяє створювати унікальні маринади, але ніколи не використовується самостійно.

Продукти:

  • свинина або яловичина;
  • оцет;
  • масло пісне;
  • гірчиця зерниста;
  • паприка;
  • сіль;
  • цукор.

М’ясо з французькою гірчицею готують так:

  • М’ясо ріжуть на тонкі шматки, сильно відбивають.
  • Потім маринують в суміші оцту, олії та гірчиці. Якщо оцет просто налити на м’ясо, воно отримає кислотний опік, і не буде соковитим і смачним. Тому масла в маринаді повинно бути в два рази більше, ніж оцту.
  • Гірчиця повинна становити приблизно чверть від загального обсягу маринаду, для смаку додають 1 ст. л. цукру.
  • Маринад збивають вінчиком, кладуть паприку і трохи солі.
  • Залишають м’ясо в маринаді на 20 – 25 хвилин.
  • Через 25 хвилин м’ясо готове до смаження. Готують його на сильному вогні в сковороді або на грилі 1,5 – 2 хв. з кожної сторони.

Рецепт приготування курки

Продукти:

  • курка;
  • мед;
  • рослинна олія;
  • французька гірчиця;
  • сушений розмарин;
  • сіль.

Опис приготування:

  • Для приготування курятини-гриль більше підійдуть стегенця. Їх маринують без оцту.
  • Для маринаду беруть 1 частину меду і 2 частини рослинного масла.
  • Об’єднують їх завдяки гірчиці, якій знадобиться стільки ж, скільки меду.
  • В якості спецій додають 1 ч. л. розмарину і трохи солі.
  • Курка маринад майже не вбирає, тому немає сенсу тримати її в ньому добу. Можна смажити заготовки одразу після занурення в приготований маринад. Готують продукт на помірному вогні з 5 – 6 хв. з кожної сторони.
Дивіться також:  Курячі шлунки – 8 рецептів приготування на сковороді, в мультиварці

Стегенця виходять дуже соковитими і ароматними.

Соус з французькою гірчицею для салату

Заправка гірчична для салату досить популярна. Вона допоможе зробити оригінальну закуску з звичайної солоної оселедця і свіжого лука.

Для заправки знадобиться:

  • масло пісне – 4 ст. л.;
  • оцет – 1 ст. л.;
  • гірчиця – 2 ст. л.;
  • зелений кріп – 2 гілочки.

Приготування:

  • Гірчицю змішують з оцтом, олією і нарізаним кропом.
  • Все збивають і отримують смачну однорідну заправку для риби.

На тарілці розкладають шматочки слабосоленої норвезької оселедця без кісток, в центр кладуть ріпчасту цибулю, нарізану кільцями, і поливають його гірчичною заправкою. Зверху закуску присипають подрібненим кропом.

Такий же принцип використовується в приготуванні інших заправок для салатів і холодних закусок. Гірчиця допомагає змішати масляну складову з іншими компонентами в однорідну емульсію.

Чим відрізняється діжонська і французька гірчиця

Діжонська гірчиця виготовляється у Франції в місті Діжон. Це одна з різновидів французької гірчиці. Її рецепт має свої особливості, традиції виготовлення йдуть в далеке Середньовіччя.

Французькою гірчицею називають також сама рослина з чорними насінням, з якого виготовляють діжонську гірчицю.

Воно відноситься до сімейства Капустяні, вирощується і використовується в європейських країнах. У Росії воліють обробляти і застосовувати в кулінарії більш гостру, сарептську гірчицю.