Французький яблучний пиріг – 7 рецептів

Яблучний пиріг «Татен» є справжнім символом Франції і входить в десятку найкращих десертів цієї країни. Кожен турист просто мріє скуштувати такий знатний пиріг і готовий віддати за нього цілих 10 євро, і на цій гастрономічної пристрасті багато закладу зробили чималі гроші. Але якщо одні розщедрюються на десерт, то інші печуть його будинку, адже французький яблучний пиріг готується з найпростіших і доступних інгредієнтів.

Класичний французький яблучний пиріг «Тарт Татен»

Французький десерт-перевертиш «Татен» готується з пісочного тіста і яблук.

Сьогодні можна зустріти й інші рецепти приготування пирога на будь-якій основі і з найрізноманітніших фруктів. Але все ж варто спочатку ознайомитися і приготувати десерт за класичним рецептом.

Інгредієнти:

  • півсклянки цукрового піску;
  • склянка борошна;
  • 260 г масла вершкового;
  • дві ложки води;
  • 55 мл лимонного соку;
  • п’ять яблук;
  • щіпка кориці.

Спосіб приготування:

  • Для тіста потрібно взяти 100 г холодного масла і подрібнити його в крихту. Перемішати з борошном і додати води. Замістити тісто, оберніть його харчовою плівкою і охолодіть протягом години.
  • У сотейник покладіть масло, всипте корицю і 60 г цукру. На малому вогні проварити масу, потім перекладіть в жароустойчивую форму для випічки і поставте на вогонь.
  • Очищені яблука наріжте скибочками, збризніть їх соком цитруса і розкладіть поверх вершкової маси. Посипте все солодким піском і варіть яблука 15 хвилин.
  • «Пісочний» клубок розкачати в корж і накрийте їм остигнула начинку. Поставте заготовку на півгодини в духовку (температура 190°С)
  • Як тільки пиріг охолоне, переверніть його на блюдо фруктовою начинкою вгору.

На тонкому тесті

Іноді безглузді випадковості в приготуванні страв можуть породжувати нові рецепти. Саме так з’явився французький пиріг «Тарт Татен», який був названий на честь однієї з сестер з прізвищем Татен.

Інгредієнти:

  • 170 г борошна;
  • 160 г солодкого цукру;
  • 120 г топленого масла;
  • яйце;
  • шість яблук.

Спосіб приготування:

  • Порубаєте половину масла. Борошно змішайте з дрібкою солі. Яйце збийте з ложечкою води. З’єднайте всі інгредієнти і замісити гладке тісто. Покладіть його в пакет і потримайте в холоді рівно годину.
  • У сковороді розтопіть інше масло, висипте цукор і тримайте на вогні, поки не вийде карамель. Потім покладіть в неї скибочки яблук і прогрійте їх в солодкій тягучою суміші десять хвилин.
  • Тісто розкачайте в тонкий пласт і накрийте їм карамельні яблука. Випікайте пиріг при 180 градусах 20 хвилин.
  • Готового десерту дайте час охолонути, а потім переверніть його так, щоб начинка виявилася верху.
Дивіться також:  Панакота — 11 рецептів приготування десерту в домашніх умовах

Рецепт від Юлії Висоцької

Юлія Висоцька ділиться своїм рецептом смачного французького десерту. При цьому вона радить взяти для приготування важку і широку сковороду, в якій можна готувати і на плиті, в духовці.

Яблука краще потримати ніч в холодильнику – так у них буде менше вологи, а самі фрукти будуть хрусткими.

Інгредієнти:

  • 60 г вершкового масла;
  • три великих яблука;
  • 160 г листкового тіста;
  • 60 г цукру;
  • половинка лимона;
  • 140 мл сметани;
  • 90 мл вершків;
  • дві ложки солодкої пудри;
  • 30 мл яблучного (грушевого) бренді.

Спосіб приготування:

  • На сковороді розтопіть масло разом з цукром, а потім акуратно розкладіть в отриманому складі яблучні дольки. Збризніть їх соком половинки лимона і потримайте на плиті п’ять хвилин.
  • Листкове тісто розкачайте круглим пластом, щоб їм можна було накрити фрукти.
  • Випікайте десерт 40 хвилин (температура 180°С).
  • Готовий пиріг накрийте стравою і швидко переверніть.
  • Для крему змішайте вершки, сметану, пудру і бренді. Перед подачею поставте випічку в холодильник.

Дієтичний французький яблучний пиріг «Перевертиш»

Солодкий десерт теж може бути дієтичним. Якщо ви шукайте саме такий рецепт випічки, то спробуйте один з варіантів приготування яблучного французького пирога на основі вівсяних пластівців і кукурудзяного борошна.

Інгредієнти:

  • 80 г вівсяних пластівців;
  • 70 г кукурудзяного борошна;
  • яйце плюс білок;
  • стакан кефіру (натурального йогурту);
  • стевія (цукрозамінник) за смаком;
  • яблука;
  • 1 ч. л. порошку для випічки.

Спосіб приготування:

  • Вівсяні пластівці подрібніть в кофемолці і перемішайте з кукурудзяним борошном. Додайте стевію або будь-який інший цукрозамінник.
  • Кефір змішати з білком і цілим яйцем, покладіть розпушувач.
  • З’єднайте дві маси і додайте подрібнені фрукти (одне яблуко наріжте кружечками).
  • Змастіть форму, дно закрийте яблучними слайсами і вилийте тісто.
  • Випікайте десерт 35 хвилин (температура 170°С). Потім просто переверніть дієтичний пиріг фруктами вгору.
Дивіться також:  Чізкейк – 11 смачних рецептів приготування чізкейку

Готуємо десерт з карамеллю

Славетний французький яблучний десерт не обходиться без приготування карамелі. Для аромату можна додати корицю або іншу пряність на ваш вибір.

Інгредієнти:

  • півсклянки солодкого піску;
  • три ч. л. соку лимона;
  • склянка борошна;
  • пачка масла;
  • одна ч. л. кориці;
  • яблука;
  • дві ложки води.

Спосіб приготування:

  • Тісто для пирога потрібно замісити без цукру. Просто візьміть півпачки масла, порубаєте його в дрібну крихту і змішайте з борошном. Потім додайте холодну воду і замісіть основу. Оберніть її плівкою і поставити в холод на годину.
  • Візьміть сковороду, в якій будете випікати десерт, розтопіть в ній масло і цукор, приготуйте карамель. В кінці додайте корицю.
  • Часточки яблук збризніть цитрусовим соком, викладіть на карамель, посипте солодким піском і варіть 15 хвилин.
  • Тісто розкачайте в коржик і закрийте нею начинку. Надішліть пиріг в духовку на півгодини (температура 190°С).
  • Готовий десерт остудіть, накрийте плоским стравою і швидко переверніть.

З листкового тіста

Класичний «Тарт Татен» готується з пісочного тіста, але сьогодні його можна зробити на будь-якій основі, наприклад, взяти листкове тісто і швидко спекти пиріг.

Інгредієнти:

  • 320 г готового тіста;
  • півсклянки білого цукру;
  • три ч. л. соку лимона плюс одна ч. л. цедри;
  • яблука.

Спосіб приготування:

  • Приготуйте карамель, для цього в сковороді розтопіть цукор, додавши дві ложки води.
  • Посипте карамель цедрою лимона, покладіть часточки яблук і збризніть їх лимонним соком. Не знімайте з вогню 15 хвилин.
  • Тісто розкачайте в пласт діаметром трохи більше розміру сковороди, зробіть проколи і закрийте начинку, підвернувши бортики.
  • Випікайте десерт до готовності при 200°С. Злегка остиглий пиріг переверніть.

Пиріг із заварним кремом

Важко посперечатися з тим, що французькі кондитери є справжніми віртуозами своєї справи, адже їх десерти вражають своїми смаками і ароматами. Одним з таких кулінарних шедеврів є яблучний пиріг із заварним кремом.

Дивіться також:  Пиріжки з капустою в духовці – 6 рецептів

Інгредієнти:

  • 230 г вершкового масла;
  • 320 г борошна;
  • 320 мл молока;
  • дві ч. л. ванільного цукру;
  • 90 г солодкої пудри;
  • 430 мл води;
  • два яйця;
  • стакан білого цукру;
  • яблука.

Спосіб приготування:

  • Для крему змішайте 60 г борошна 80 г звичайного цукру і ванільним цукром, а також одним яйцем.
  • У сотейнику розігріти сире молоко і додайте солодку яєчну суміш. Варіть складу до загустіння.
  • В майже вже готовий крем покладіть 110 г топленого масла і розмішайте до однорідності.
  • Залишилися масло змішайте з цукровою пудрою, яйцем, ложкою води і борошном. Замісіть тісто.
  • Дно форми закрийте розкатаним в пласт тестом, зробіть з нього високі бортики і поставте основу в холодильник на півгодини.
  • Тепер охолоджене тісто накрийте пергаментом, на який насипте склянку гороху. Випікайте основу для пирога 15 хвилин (температура 180°С).
  • У сотейник налийте воду, розведіть в ній шість ложок цукру, закип’ятіть склад і опустіть в нього шматочки яблук. Варіть фрукти в солодкому сиропі п’ять хвилин.
  • Дістаньте основу з духовки, зніміть папір з горохом і відправте випічку знову на десять хвилин у піч.
  • Як тільки основа буде повністю готова, охолодіть її, влийте крем і зверху розкладіть яблучні дольки. Запікати пиріг більше не треба, просто поставте його в холодильник на півгодини.

Яблучний пиріг «Татен» можна спекти не тільки з яблуками, але і з іншими фруктами, і навіть з гарбузом.

Але якщо ви вирішили віддати перевагу саме яблук, то вибирайте тверді сорти, наприклад, «Антонівку». Не бійтеся того, що такий сорт дуже кислий, адже в поєднанні з карамеллю вийде приємний кисло-солодкий смак, прекрасно доповнює готову випічку.