Фрікасе з курки – 7 рецептів приготування

На думку досвідчених кулінарів, фрикасе з курки – це найбільш вдалий варіант знаменитого французького страви. По суті, воно являє собою м’ясо, тушковане в особливому білому соусі. Щоб надати готовому продукту оригінальний смак і аромат, в рецептурний склад часто додають різні інгредієнти – овочі, гриби, яйця, кисломолочні продукти, а також прянощі, спеції і алкогольні напої. Для прикладу, можна розглянути сім найцікавіших варіантів.

Фрікасе – що це таке

Вже сама назва «фрікасе» говорить про те, що це блюдо французької кухні. У перекладі на українську це слово означає «всяка всячина». В принципі, так воно і є. За технологією, м’ясо гаситься одночасно з різними продуктами.

Процес приготування страви включає в себе три основних етапи:

  • Спочатку основний продукт злегка обсмажується і хрустка скоринка тут ні при чому. Ця процедура потрібна більше для додання м’ясу особливого смаку та аромату.
  • Приготування соусу (або підливи). Тут можуть бути сотні різних варіантів і про них ми поговоримо нижче.
  • Всі компоненти збираються в одній ємності і тушкують з додаванням певних спецій і приправ.

В основному, для приготування такої страви використовується ніжне м’ясо. Це може бути телятина або кролятина.

Але фрікасе з курки – просто ідеальний варіант з кількох причин:

  • таке м’ясо можна знайти в будь-якому магазині;
  • воно коштує відносно недорого;
  • курка – це дієтичний продукт і їсти його можна абсолютно всім.

Крім того, це блюдо дає будь-якій господині можливість проявити свою фантазію та вміння готувати.

Класичний рецепт фрікасе з курки

Існує багато варіантів фрикасе. Але для початку варто розглянути класичний рецепт.

Для роботи знадобиться мінімальний набір продуктів:

  • 500 грам курячого філе;
  • 200 грам борошна пшеничного;
  • трохи солі;
  • 100 грам вершкового масла;
  • 1 склянка вершків (будь-якої жирності);
  • 20 грам меленого мускатного горіха.

Готується страва в кілька етапів:

  • Насамперед, м’ясо потрібно акуратно порізати великими кубиками, а потім панірувати їх у борошні. При цьому краще користуватися ложкою чи виделкою, щоб на поверхні м’яса від вологих рук не утворилося тісто.
  • На сковороді розтопити вершкове масло, а потім злегка обсмажити в ньому шматочки філе.
  • При постійному помішуванні залити м’ясо вершками і трохи посолити. Кришкою не накривати, щоб добре випарувалася зайва волога.
  • Тушкувати, поки м’ясо не стане м’яким.
  • Незадовго до закінчення процесу додати мускатний горіх. Після цього сковороду треба відразу накрити кришкою, зняти з вогню і дати постояти приблизно 20 хвилин.

До столу ароматне фрікасе можна подавати окремо або разом з гарніром.

З додавання грибів

За легендою, це блюдо для Наполеона I Бонапарта винайшов невідомий французький кухар. Будучи новачком і не знаючи переваг імператора в їжі, він приготував для нього саме фрікасе з курки з грибами. Досвід виявився вдалим, і з тих пір нове страва стала часто з’являтися в меню великого правителя.

Щоб спробувати повторити цей рецепт в домашніх умовах, знадобиться:

  • 1 кілограм філе курки (приблизно 4 штуки);
  • 200 грам будь-яких грибів;
  • по 100 грам моркви і ріпчастої цибулі;
  • 10 грам часнику;
  • 50 грам вершкового масла;
  • 150 мілілітрів вершків (краще брати жирністю не більше 10%);
  • по 15 грам солі, борошна і меленого перцю;
  • 75 мл сухого білого вина і стільки ж води.

Методика приготування фрікасе по-французьки:

  • Спочатку продукти треба подрібнити. М’ясо довільно порізати на шматки середньої величини, а цибулю – чверть кільцями. Моркву потерти на крупній тертці. Часник дрібно покришити або пропустити через прес.
  • Шматочки філе панірувати в борошні.
  • У сковороді розігріти олію. Воно повинно почати шипіти.
  • У киплячий жир висипати м’ясо і смажити при постійному помішуванні, поки його поверхня не зарум’яниться. Після цього шматочки треба акуратно дістати шумівкою і перекласти на чисту тарілку.
  • На сковороді в тому ж маслі спочатку обсмажити цибулю, а потім додати до нього моркву і смажити приблизно 5 хвилин.
  • Ввести гриби з часником, перемішати і зверху викласти шматочки м’яса.
  • Посипати продукти спеціями, а потім залити їх водою і вином. Гасити не менше півгодини.
  • У вершках розвести борошно і залити отриманою сумішшю вміст сковороди. Через 10 хвилин блюдо буде готово.

У результаті виходить справжнє французьке фрікасе, яке не особливо потребує гарнірі. В тарілці його можна тільки прикрасити свіжою зеленню.

Готуємо з болгарським перцем

Не менш смачним виходить фрікасе з додаванням овочів.

Ніжне куряче м’ясо буде чудово поєднуватися з солодким болгарським перцем, а потрібний аромат додасть набір спецій та молочні продукти.

Отже, готуємо з болгарським перцем знамените фрикасе.

Для реалізації такого рецепта необхідно мати:

  • 450 грам білого курячого м’яса (філе);
  • сіль;
  • 200 грам вершків;
  • 4 стручки болгарського перцю;
  • трохи вершкового масла;
  • по 0,5 чайної ложки каррі і куркуми;
  • мелений перець.

Спосіб приготування страви залишається практично той же:

 

 

  • М’ясо добре промити і обсушити серветкою. Порізати її невеликими кубиками.
  • Стручки перцю очистити від насіння, вилучивши у них серцевину. М’якоть також покришити великими кубиками.
  • У розігрітому на сковороді олії обсмажити філе.
  • Як тільки випарується вся зайва волога, засипати подрібнений перець і готувати ще 10 хвилин.
  • Після цього додати сіль, спеції і залити все вершками. Зробити вогонь менше і тушкувати приблизно 20 – 25 хвилин. Страва буде остаточно готовий, як тільки вершки загуснуть.

Ідеальним доповненням для такого фрікасе буде відварений розсипчастий рис.

 

Куряче фрікасе з овочами

Не обов’язково обмежуватися тільки солодким перцем. Фрікасе з овочами можна приготувати і інакше.

Взяти, до прикладу, варіант, в якому використовуються такі продукти:

  • 1 куряча грудка;
  • 90 грам борошна;
  • 2 морквини;
  • півсклянки вершків;
  • 1 цибулина;
  • перець мелений (чорний);
  • 100 грам зеленого горошку (відвареного);
  • 0,5 літра бульйону (курячого);
  • сіль;
  • жовток одного яйця;
  • 50 грам масла вершкового;
  • 3 лаврових листа;
  • 1 столова ложка лимонного соку;
  • 10 горошин чорного перцю.

Незважаючи на багатий рецептурний склад, готувати таке фрікасе зовсім не складно:

  • М’ясо відварити, остудити, а потім зняти його з кістки і довільно порвати руками. Шкіру краще прибрати.
  • Масло розігріти на сковороді і протягом двох хвилин обсмажити в ньому борошно.
  • Залити все бульйоном і перемішати. Маса не повинна мати грудок.
  • Як тільки суміш закипить, її треба посолити, додати лимонний сік і трохи поперчити.
  • У гарячий соус покласти м’ясо, горошок і порізану половинками шайб моркву.
  • Додати жовток, збитий з вершками.
  • На повільному вогні вміст сковороди треба лише довести до кипіння і відразу ж зняти з плити.

На вечерю його можна подавати з відвареною картоплею і свіжим огірком.

 

У вершковому соусі

Фрікасе з курки в ароматному вершковому соусі можна приготувати і в духовці.

Для цього на робочому столі повинні бути наступні інгредієнти:

  • 1 куряча тушка;
  • 250 мілілітрів вершків;
  • 1 цибулина;
  • 50 грам сиру (твердого);
  • 100 грам сушених грибів;
  • сіль;
  • 20 грам вершкового масла;
  • 1 головка часнику;
  • 3 грама суміші перців;
  • 50 мілілітрів будь-якого рослинного масла;
  • 20 мл лікеру (бажано, фруктового).

Як з усього цього приготувати смачне фрікасе:

  • Тушку промити, а потім акуратно розділити гострим ножем на порційні шматки, зрізавши по ходу справи всю шкіру і зайвий жир.
  • Часник і цибулю очистити від лушпиння і дрібно покришити. Гриби подрібнити в порошок, використовуючи блендер або звичайну ступку. Сир потерти на тертці.
  • На сковороді розігріти обидва види масла і обсмажити в цій суміші м’ясо на сильному вогні. Оброблені шматки перекласти на деко.
  • У тій же сковороді обсмажити цибулю з часником, додавши до них грибний порошок.
  • Готові продукти укласти поверх м’яса і посипати все сіллю і спеціями.
  • Залити продукти сумішшю лікеру з вершками і відправити в духову шафу на 40 – 45 хвилин, попередньо розігрівши його до 180 градусів.
  • Після закінчення цього часу, дістати деко з духовки і посипати його тертим сиром. Готувати страву ще приблизно 10 хвилин.

Ароматне фрікасе з чудовою сирною скоринкою буде шикарно виглядати навіть на святковому столі.

Варіант для мультиварки

Найпростіше готувати фрікасе з курки з грибами в мультиварці.

На весь процес займає не більше 40 хвилин. В якості основних інгредієнтів можна взяти:

  • 0,4 кілограма курячого філе;
  • 200 грам квасолі (стручкової);
  • сіль;
  • до 100 грам будь-яких свіжих грибів;
  • пару ложок сметани;
  • 1 яєчний жовток;
  • спеції.

Спосіб приготування курячого фрікасе:

  • Філе промити, а потім покласти в чашу мультиварки і залити водою. Встановити на панелі режим «Варка» і засікти на таймері 20 хвилин. Цього часу буде цілком достатньо.
  • Відварне м’ясо остудити і порізати невеликими кубиками. Залишився бульйон потрібно процідити і знову вилити в чашу – він ще знадобиться.
  • Під проточною водою промити квасолю і гриби. Дари лісу нарізати не дуже тонкими пластинками. У квасолі обрізати стебла.
  • Жовток у мисці збити зі сметаною. Отриману суміш тонкою цівкою злити в бульйон. Додати сіль, спеції і добре перемішати.
  • У приготовлений соус покласти м’ясо, гриби і квасоля. Уварюють до готовності.

Робити таке фрікасе можна вдома або на дачі. Достатньо, щоб поруч була електрична розетка.

Зі сметанною заправкою

Найпростіший варіант – це фрікасе з курки в сметанною заправці. Таке блюдо ідеально підійде до відварним макаронів або гречці – кому як сподобається.

Для роботи знадобиться мінімальний набір компонентів:

  • 0,5 кг курячої грудки (філе);
  • 1 зубок часнику;
  • 300 грам сметани (можна замінити майонезом);
  • спеції (мускатний горіх і базилік);
  • олія рафінована рослинна.

Готується таке фрікасе в три етапи:

  • Філе акуратно нарізати тонкими смужками (ширина не більше 1 сантиметра).
  • Заготовки обсмажити на сковорідці з додаванням невеликої кількості олії.
  • Додати всі інші інгредієнти. Часник попередньо треба подрібнити будь-яким зручним способом.
  • Для досягнення потрібної консистенції, при необхідності, можна додати трохи води. Тушкувати 3 – 4 хвилини, не більше. В іншому випадку сметана може згорнутися.

Це блюдо – прекрасний варіант вечері «на швидку руку». Сучасним господиням він обов’язково сподобається своєю простотою, а всім їдцям – ніжністю смаку і швидкістю виконання.