Фрікасе з курки з грибами – 6 рецептів приготування

Французька кухня багатогранна. Фрікасе з курки з грибами – це одне з класичних страв Франції. Нарізані шматочки м’яса птиці або кролятини тушкують у вершковому соусі. Прекрасним доповненням до фрікасе з курки є рис.

Класичний рецепт

Для класичного рецепту необхідний склад продуктів:

  • курячі грудки – 300 г;
  • борошно – 20 г;
  • курячий бульйон – 1 ст.;
  • порція вершкового (або топленого) масла для обсмажування:
  • жовток;
  • лимонний сік;
  • вершки – 50 мл;
  • сіль, перець.

Готуємо фрікасе послідовно:

  • Нарізати м’ясо, обсмажити при помірному нагріві.
  • Влити бульйон, тушкувати 5-7 хвилин.
  • Додати сіль і перець.
  • Довести до напівготовності.
  • В той час, як гаситься м’ясо, необхідно приготувати соус. Саме він поліпшить якість і підвищить поживну цінність страви. Основою для соусу послужать вершки, куди слід вбити жовток і все збити до однорідної маси.
  • У майже готове м’ясо влити соус. Згасити ще 4-5 хвилини.

У фрікасе додають овочі і гриби. Просте у приготуванні блюдо дуже смачне і поживне.

У вершковому соусі

Приготоване м’ясо птиці за цим рецептом виходить ніжним, а завдяки вершковим продуктів стає м’яким.

Склад продуктів:

  • грудка птиці – 300 г;
  • гриби – 100 г;
  • борошно – 20 г;
  • вершки – 150 мл;
  • масло вершкове (топлене) – 30 г;
  • один яєчний жовток;
  • сік одного лимона;
  • щіпка мускатного горіха;
  • бульйон або фільтрована вода – 150 мл;
  • сіль і перець.

Технологія виконання:

  • Нарізати скибочками м’ясо по 5-7 см, обсмажити на вершковому маслі до рівномірного білого кольору.
  • Побризкати соком лимона.
  • Додати нашатковані гриби.
  • Обсмажити на сильному вогні, постійно помішуючи, щоб уникнути підгоряння.
  • Додати спеції і борошно.
  • Влити 50 мл вершків і бульйону, рідина повинна покрити курку з грибами.
  • Згасити на повільному вогні.
  • В 50 мл вершків вбити яєчний жовток. Перемішати.
  • Отриманий соус влити в тушковану курку і дати закипіти. Після чого накрити кришкою і тушкувати до повної готовності. Перед закінченням теплової обробки закласти мускатний горіх, який додасть страві тонковатый пряний аромат.
Дивіться також:  Сухарики з білого хліба в духовці – 7 смачних рецептів

Перед подачею присипати зеленню. Курка у вершковому соусі набуває молочний присмак, але не втрачає свого унікального смаку.

Готуємо зі сметаною

Фрікасе з курки з грибами зі сметаною виходить дуже смачним, а сухість і жорсткість повністю зникає.

Склад продуктів:

  • філе курки – 200 г;
  • гриби – 150 г;
  • сметана – 150 мл;
  • сіль, перець;
  • вершкове масло для обсмажування;
  • цедра лимона.

Технологія виконання:

  • Нарізати кубиками середнього розміру м’ясо. Обсмажити на олії.
  • Натерти на дрібній тертці цедру.
  • М’ясо посолити і поперчити. Додати нашатковані слайсами гриби. Залити сметаною так, щоб покривало філе.
  • Додати цедру.
  • Тушкувати до готовності.

Перевірити м’ясо можна за кольором – рівномірно побілілі шматочки говорять про його готовність. Обсмажувати до білого кольору, золота скоринка сприяє ефекту «запечатування», що не дозволить проникнути соусу всередину м’яса.

Куряче фрікасе з грибами в мультиварці

Процес готування в мультиварці дозволяє відтворювати смачні страви, нагадують їжу з російської печі.

Склад продуктів:

  • філе курятини – 500 г;
  • гриби – 300 г;
  • горошок – 180 г;
  • вершки – 120 г;
  • біле сухий вермут – 150 мл;
  • цибуля – пара штук;
  • часник – 3 зубчики;
  • свіжа зелень (петрушка);
  • вершкове масло – 20 г;
  • будь-яке масло на рослинній основі;
  • борошно – 20 г;
  • лавровий лист, сіль, перець і спеції за смаком.

Технологія виконання:

  • Курку промити і висушити. Розрізати на великі шматочки.
  • Встановити на мультиварці «Смаження» і у вершковому маслі з додаванням рослинної олії обсмажити філе до золотої скоринки з усіх боків.
  • Продовжуючи обсмажувати додати борошно і спеції.
  • Цибулю і часник дрібно нашаткувати. Додати до м’яса.
  • Опустити лавровий лист.
  • Виставити режим «Гасіння», час – година.
  • Послідовно м’ясо влити вершки і вино, потім бульйон або воду (100-150 мл).
  • Тушкувати хвилин 40.
  • Поки м’ясо нудиться нарізати на великі шматочки гриби.
  • По закінченню 40 хвилин додати в м’ясо гриби.
  • На 50-й хвилині всипати заявлену порцію горошку.
Дивіться також:  Як швидко зварити горох – 7 рецептів

Через 60 хвилин блюдо буде повністю готове. Подавати з додаванням зелені або лимонних часточок.

З додаванням овочів

Овочі доповнюють смак курятини. Додавати можна будь-який склад, який припаде до смаку і сезону. Продукти здатні зробити фрікасе більш яскравим.

Склад продуктів:

  • куряче філе – 300 г;
  • гриби – 150 г;
  • спаржева квасоля – 200 г;
  • солодкий болгарський перець – 200 р;
  • вершкове масло – 50-70 г;
  • вермут – 150 мл;
  • курячий бульйон – 180 мл;
  • лимонний сік;
  • сіль, перець.

Технологія виконання:

  • Курячу частину відварити.
  • Нарізати шматочками по 4-6 див.
  • Промити гриби і розділити на 4 частини.
  • Спаржу відварити і нарізати.
  • Перець нарізати брусочками. Овоч додасть страві особливу соковитість і пікантність.
  • На вершковому маслі підрум’янити овочі і гриби до легкої скоринки.
  • У попередньо розтоплене масло, додати борошно. У суміш додати бульйон і вермут.
  • Тушкувати на повільному вогні до готовності.
  • Додати сіль, перець і сік лимона.

Змішати всі інгредієнти і залити соусом. Дати страві постояти і можна запрошувати до столу.

Страва французької кухні з рисом

Традиційним гарніром для фрікасе з курки є рис. Його відварюють, трохи підсолюють і подають з ніжним курячим філе, томленным у вершковому соусі.

Для страви потрібно:

  • рис – 300 г;
  • філе – 250 г;
  • гриби – 250 г;
  • сметана 70 г;
  • сіль, перець і базилік.

Технологія виконання:

  • Відварити рис.
  • На соняшниковій олії обсмажити філе, нарізане кубиками.
  • Приправити сіллю, перцем і свіжими листям базиліка, накрити кришкою. Згасити декілька хвилин.
  • За 20 хвилин до готовності додати гриби.
  • Влити бульйон або фільтровану воду. Довести до готовності.

Викласти готовий рис, зверху – фрікасе з курки. Прикрасити рубаною зеленню.

Дивіться також:  Бастурма з яловичини в домашніх умовах