Фруктова нарізка – 6 рецептів та оформлень на святковий стіл

Фруктова нарізка – блюдо, яке підходить до будь-якого свята, будь те день народження або новий рік. Якщо ви ще не навчилися красиво оформляти фрукти до подачі, давайте розглянемо, як це можна зробити.

Фруктова нарізка на дитяче свято

Малятам потрібна тільки корисна їжа, але часто вони відмовляються від неї з різних причин. Щоб уникнути цього, дитину варто зацікавити чимось гарним і цікавим. Фруктова нарізка на дитяче свято – відмінне рішення в цьому випадку.

Павич

Необхідні продукти:

  • половина банана і лимона;
  • груша;
  • апельсин;
  • полуниця;
  • ківі;
  • одна родзинка;
  • фізаліс.

Процес приготування:

  • Грушу необхідно розрізати на однакові шматочки, викласти їх на блюдо у вигляді віяла ближче до краю тарілки. Обов’язково промажте їх лимонним соком, щоб вони не змінили свій колір.
  • На апельсині з усіх сторін на шкірці робимо прорізи, але не розбираємо фрукт повністю, а нарізаємо на кільця. По краю грушевих часточок викладаємо гуртки, так щоб утворився хвіст павича.
  • Поверх апельсина йдуть гуртки очищеного ківі.
  • Від половинки банана зрізаємо тонку верхівку і ставимо перед хвостом – це буде шия.
  • З полуниці зрізаємо край боком і поміщаємо на банан, а ззаду в розріз вставляємо фізаліс як чубка.
  • З ще двох шматочків нарізаного апельсина зробіть крила, поклавши їх поруч з шиєю, а з родзинок і двох кісточок ківі – очі.

Гарне оформлення фруктової нарізки: ідеї

Красива фруктова нарізка може стати головним блюдом на столі, якщо правильно її оформити. Адже використовуючи ці корисні інгредієнти, є можливість отримати справжній шедевр.

  • Найпростіший варіант – подрібніть фрукти на кружечки, квадратики, скибочки і красиво розкладіть на блюді.
  • Спробуйте згрупувати фрукти за кольорами або зобразити щось у вигляді веселки. Вийде дуже яскрава подача.
  • Не бійтеся експериментувати, крім фруктів додайте ягоди, гілочки, можна навіть використовувати живі квіти, а верх присипати цукровою пудрою, яка додасть страві ще більш незвичайний вигляд.
  • Ще один досить оригінальний спосіб – кошик. З цілого кавуна вирізається необхідна форма, прибирається м’якоть, а всередину поміщаються різні нарізані фрукти і ягоди
  • Фруктовий букет стане прикрасою будь-якого столу, але і цілком підійде в якості невеликого презенту.
Дивіться також:  Царська ватрушка – 7 рецептів сирної випічки в духовці і мультиварці

Фруктові канапе на шпажках на святковий стіл

Напевно, найбільш зручна подача, оскільки соковиті фрукти, липкі і можуть забризкати одяг гостей. Але якщо їх помістити на шпажки, то казусу вже не відбудеться, причому робиться це дуже просто.

  • Для початку визначтеся з ягодами і фруктами, беріть самі улюблені й смачні.
  • Наріжте їх на однакові шматочки, скибочки за допомогою ножа або спеціальних пристосувань.
  • Помістіть їх на шпажки в однаковій послідовності. Можна використовувати довгі шпаги та отримати щось на зразок фруктових шашликів, а викласти у вигляді веселки чи просто. У будь-якому випадку така викладка вже сама по собі виходить оригінальною.

Як зробити букет з фруктів в домашніх умовах

Букет з фруктів – відмінна альтернатива живим квітам. Таку композицію можна поставити на стіл, подарувати начальникові або коханій дівчині. Незважаючи на те, що з вигляду все здається дуже складним, зробити букет цілком можна і в домашніх умовах.

Що знадобиться:

  • красиві, рівні фрукти і овочі без яких-небудь пошкоджень і чорних точок;
  • можна додати цукерки, печиво, палички кориці і все, що захочете;
  • основа – банку, ваза, коробка з твердого картону;
  • різні елементи декору – фольга, банти, стрічки;
  • туго замішане туге тісто і довгі шпаги.

Процес складання:

  • В обрану основу помістіть шматок тіста. Зверніть увагу, що воно повинно бути дуже щільним.
  • Фрукти можна використовувати цілісні, або ж красиво нарізати, а потім помістити на шпажки в будь-якій послідовності. Туди ж додати ягоди, шоколад, цукерки та інші елементи по своєму смаку.
  • Підготовлені шпажки міцно застроміть в тісто, а фрукти збризніть лимонним соком, щоб вони не втратили свій вигляд.
  • За допомогою декору оформіть основу: можна обернути її стрічками, пофарбувати і щось намалювати, прикрасити камінням, намистинками і т. д.
  • За бажанням весь букет можна покрити кокосовою стружкою, глазур’ю або інший присипкою.
Дивіться також:  Мармелад в домашніх умовах – 8 рецептів

Оформлення й сервірування фруктової тарілки для початківців

Серед варіантів подачі є багато професійних, з якими новачкові впоратися дістатися важко, але можна знайти і більш прості способи, які підходять для початківців.

Правила оформлення:

  • обов’язково промивайте фрукти, вибирайте тільки стиглі і красиві;
  • використовуйте дуже гострі ножі – це запорука рівною нарізки;
  • щоб фрукти не втратили виду їх потрібно промазати прозорим желе або ж побризкати лимонним соком;
  • зробити його привабливішим вийде з допомогою ягід і гранатових зерен;
  • подрібнюйте яблука і банани в саму останню чергу, оскільки вони швидше всіх починають темніти.

Що стосується сервіровки, то для початківців найкращий варіант – викласти на велике блюдо різні фрукти, але при цьому нарізати їх ні як зазвичай, а в цікавих формах.

  • На апельсині зверху можна зробити надрізи на однаковій відстані один від одного, злегка розкрити і в результаті отримати квітка.
  • З яблука зріжте верхівку, ложкою приберіть нутрощі і викладіть туди ягоди та інші шматочки фруктів, у вас вийде щось на зразок кошики.
  • На фруктах з твердою шкіркою зріжте смужки шкірки навколо всього плоду, а потім наріжте його впоперек на гуртки – вийдуть незвичайні кільця.

Карвінг з овочів та фруктів своїми руками

Нарізування фруктів і овочів – ціле мистецтво і щоб втілити в життя всі задуми необхідно придбати спеціальне обладнання – набір ножів. Дещо можна зробити своїми руками, проявивши фантазію.

Кошик з кавуна

Вирізається досить просто і чудово виглядає на святковому столі в поєднанні з іншими плодами.

  • На папері намалюйте майбутню ручку, виріжте її і приклейте на кавун зверху, так як за шаблоном буде легше вирізати.
  • На кавуні проведіть лінію, яка буде вважатися початком кошики.
  • Зріжте кавун з боків, так, щоб залишилася смужка для ручки і якщо вона у вас фігурна, то акуратно виріжте її.
  • З ягоди видаліть м’якоть з середини, краю можна оформити у вигляді зубчиків або овалів і наповнюйте отриману кошик всім чим завгодно за своїм смаком.
Дивіться також:  Тісто на кефірі для пиріжків – 6 рецептів