Фуагра – досить відомий делікатес, який можна побачити на столах світської еліти і знаменитостей. Блюдо відрізняється витонченим смаком, ніжною консистенцією і тонким ароматом. Багато господинь задаються питаннями про те, що таке фуагра і як правильно його приготувати.
Що таке фуа-гра – з чого готують і як виглядає?
Фуа-гра ” перекладається з французької мови як жирна печінка. Це популярне делікатесне блюдо Франції. Готується фуа-гра особливим чином з печінки гусака або качки. Птицю годують спеціальним насильницьким способом, включаючи в її раціон велика кількість білка, жирів, вітамінів. Гусей загодовують і обмежують в русі, отримуючи печінка з 45 % жирності.
У кулінарії фуа-гра ділиться на 3 види:
- Сире. Використовується як основа для більшості кулінарних страв. Сира печінка світлого жовтого кольору, покрита блискучою глянцевою оболонкою.
- Напівготове. Це пастеризоване фуа-гра, яка готується при температурі 100 градусів. Консистенція ущільнюється, зникає пористість і зайва рідина. Колір змінюється на світло-коричневий з темними прожилками.
- Консервоване. Готується тривалий час під впливом високих температур. Ніжна печінка набуває коричневий колір, прожилки крові і жиру відсутні.
Фуа-гра вживають у багатьох європейських і азіатських країнах. Традиційно страву подають холодним перед салатами і закусками. Доповнюють білим сухим вином.
Класичний рецепт приготування з гусячої печінки
Фуагра з гусячої печінки — вишукане блюдо, яке відрізняється м’яким смаком. Страва займе центральне місце на вашому святковому столі. Кулінарний шедевр оцінять навіть найвибагливіші гурмани.
Інгредієнти:
- печінка гусака – 130 г;
- вершки свіжі – 80 г;
- рис – 45 г;
- ананас – 25 г;
- волоські горіхи – 45 г;
- оливкова масло – 35 г;
- сіль і спеції за смаком.
Приготування:
Страву можна прикрасити лимонними часточками або брусницею. Подають страву з фруктовими соусами і ягідними морсами.
Фуа-гра з курячої печінки в домашніх умовах
Не кожна людина може вирушити у Францію і скуштувати делікатес в кращому традиційному ресторані. Але приготувати фуагра в домашніх умовах і здивувати свою сім’ю може кожна господиня. Ніжний паштет можна додати в меню дітей та літніх людей.
Інгредієнти:
- куряча грудка – 260 г;
- куряча печінка – 460 м;
- морква – 1 штука;
- цибуля – 1 штука;
- коров’яче вершкове масло – 65 г;
- сир – 85 м;
- яйця – 3 штуки;
- свіжі вершки – 130 г;
- сметана 4 столові ложки;
- сіль – 1 чайна ложка;
- цукор – 1 чайна ложка:
- перець за смаком.
Приготування:
Подають фуагра з грибним або яблучним соусом. Паштет можна прикрасити листочками базиліку або кінзи.
Приготувати фуагра з качиної печінки
Фуагра символізує розкіш і вишуканість. Страва з качиної печінки здивує гостей однорідною консистенцією і ніжною структурою. При приготуванні рекомендується використовувати печінку дикої качки, вона надає страві додатковий пікантний аромат.
Інгредієнти:
- печінка качки – 280 м;
- виноград зелений – 120 г;
- оливкова олія – 45 г;
- сіль і спеції за смаком.
Приготування:
Подавайте з томатним соусом і ігристим вином. Можна поекспериментувати і доповнити подачу ванільним або карамельним желе.
Рецепт приготування смаженого фуа-гра
Це одна з варіацій страви, відрізняється високою калорійністю. Незрівнянний смак печінки ідеально поєднується з глінтвейном або сидром.
Інгредієнти:
- печінка гусака – 460 м;
- листовий салат – 120 г;
- масло рослинне – 25 г;
- сіль і спеції за смаком.
Приготування:
Страву можна доповнити сметанно-сирним соусом і цибульними кільцями.
Які соуси підходять для фуа-гра?
Традиційно фуа-гра подається з соусом. Варіацій соусів безліч. Любителі пряної гострої кухні доповнюють страву часниковим і томатним соусами. Цінителі класики воліють сирний і сметанний соус. Експериментатори і сміливі натури вживають фуа-гра з карамельними, ванільними соусами. До печінки ідеально підходять овочеві, фруктові і ягідні соуси.
Ягідний соус
Терпкий смак чорної смородини ідеально поєднується з ніжністю печінки.
Інгредієнти:
- чорна смородина – 55 г;
- червона смородина – 55 г;
- вершки – 1 чайна ложка.
Приготування:
Соус подається в окремій розеточке, яка поміщається на край тарілки.
Сирний соус
Соус ідеально поєднується з м’ясними та рибними стравами.
Інгредієнти:
- твердий сир – 90 г;
- вершки свіжі — 90 г;
- молоко коров’яче – 23 г;
- гірчиця – 1 столова ложка;
- сіль і спеції за смаком.
Приготування:
Можна доповнити соус 1 листком м’яти або материнки.
Томатно-часниковий соус
Гострий соус припаде до душі любителям східної і азіатської кухні.
Інгредієнти:
- помідори – 2 штуки;
- часник – 5 зубчиків;
- сіль і спеції за смаком.
Приготування:
Соус чудово підходить до фуа-гра та інших страв з печінки.
Фуа-гра – вишукане блюдо, яке подається в кращих ресторанах світу. Приготувати його можна в домашніх умовах, необхідно лише дотримуватися рецептури. Страва здивує і порадує гостей, прикрасивши святкове торжество.м