Гарбуз у духовці – 9 рецептів запікання

Гарбуз у духовці дає можливість зберегти всі корисні елементи, що містяться в ньому, при цьому надаючи йому особливу ароматність. Існує безліч рецептів приготування «помаранчевого гіганта», поекспериментувавши з якими, можна вибрати те, що припаде до смаку не тільки кулінару, але і всім членам родини.

Гарбуз у духовці, запечений шматочками з медом

Гарбуз, запечена в духовці з медом, являє собою дієтичне блюдо, яким можна урізноманітнити пісне меню.

Для виконання нехитрого рецепту потрібно мінімальний набір продуктів:

  • гарбуз – 500 г;
  • мед – 40 мл;
  • масло (підступах д.) – 20 мл

Щоб покуштувати корисний овоч у такому вигляді:

  • Гарбуз очищається і нарізають шматочками.
  • В окремій ємності змішуються розтоплений мед і масло.
  • Шматочки овоча умочують в солодкої рідини і викладаються на вистелений пергаментом деко.
  • Випікання здійснюється в розігрітому до 180°с духовій шафі протягом 30-40 хвилин.

М’ясо в гарбузі в духовці — оригінальний рецепт

Незвичайне і неймовірно ароматне блюдо, приготування якого під силу навіть зовсім молодим і недосвідченим господаркам.

Щоб приготувати ситний і поживний обід з використанням корисного овоча, будуть потрібні:

  • гарбуз – 1 шт.;
  • яловича вирізка – 1 кг;
  • зелень (петрушка, кріп) – по 50 г;
  • цибуля – 150 г;
  • масло (підступах д.) – для смаження;
  • сіль, спеції – за смаком.

Процес створення кулінарного шедевру полягає в наступному:

  • Овоч промивається і готується: обрізається плодоніжка і видаляються насіння.
  • Ретельно вимита яловичина просушується, нарізати на великі шматки, солиться, приправляється і обсмажується на сковороді разом з цибульними кільцями.
  • Зелень подрібнюється і змішується з м’ясною масою.
  • Овоч фарширується і відправляється в духову шафу, розігрітий до 180°C, для запікання.

Рада! Залежно від смакових уподобань, кулінар може замінити яловичину на інший сорт м’яса.

Солодкий спосіб запікання з цукром

Рецепт створення страви з шматочків овочів з цукром являє собою найбільш простий, але не менш смачний спосіб приготування гарбуза.

Щоб його виконати, слід придбати такі продукти:

  • гарбуз – 800 г;
  • цукор – 50 г;
  • вода кип’ячена – 120 мл;
  • масло (злив.) – 50 р.
Дивіться також:  Пиріг з капусти швидкого приготування для ледачих – 7 рецептів

Спосіб приготування полягає в наступному:

  • З очищеного від шкірки овоча видаляються насіння.
  • Гарбуз нарізати досить великими шматками, які поміщаються у форму і заливаються водою.
  • Овочеві шматки, кожен з яких поміщається вершкове масло, посипаються цукром.

Важливо! Об’єм води регулюється таким чином: шар рідини повинен покривати дно посуду максимум до 5 мм.

Запіканка з гарбуза з сиром

Ароматне блюдо, яке дає сили і енергію на весь день, припаде до смаку навіть не самим великим любителям помаранчевого овоча.

Щоб запекти гарбуз за цим рецептом, потрібно підготувати такі продукти:

  • гарбуз – 500 г;
  • сир – 400 г;
  • крупа манна – 75 г;
  • молоко – 200 мл;
  • яйце – 3 шт.;
  • цукор – 120 г;
  • сметана – 50 г;
  • масло (злив.) – 100 г;
  • ванілін і сіль – на кінчику ножа.

Для приготування гарбузово-сирного страви:

  • Молоко, в якому потім на півгодини замочується манка, підігрівається до кімнатної температури.
  • Очищений овоч нарізати невеликими шматочками по 1 см і заливається водою до повного покриття.
  • Після закипання гарбуз тушкується на повільному вогні протягом 25 хвилин.
  • З готового овоча готується пюре.
  • Сирний продукт пропускається через м’ясорубку.
  • Яйця перетираються з цукром, а масло розтоплюється.
  • В окремому посуді змішуються всі підготовлені компоненти, після чого повинно вийти тісто однорідної консистенції, по густоті нагадує сметану.
  • Форма для запікання заповнюється тестом і відправляється в розігріту до 180°C духовку, де запіканка готується близько 45 хвилин.

Рада! Якщо маса для запіканки вийшла надто густий, її слід розвести молоком.

Шматочками з беконом

Чудовий вечерю, який завдяки запеченої гарбуза володіє насиченим ароматом, подарує позитивні емоції всім присутнім за столом.

Щоб нагодувати членів сім’ї оригінальним стравою знадобляться:

  • гарбуз – 350 г;
  • бекон – 3 скибочки;
  • соус соєвий – 30 мл;
  • часник – 3 зубчики;
  • масло (оливки.) – 20 мл;
  • розмарин, перець, сіль, аджика – за смаком.
Дивіться також:  Відбивні зі свинини в духовці — 10 рецептів приготування

При приготуванні необхідно дотримуватися такого алгоритму:

  • Очищена і звільнена від насіння гарбуз нарізати шматочками, які потім поливається соусом.
  • Подрібнений часник розтирається в ступці зі спеціями, сіллю.
  • Після соусу шматочки овоча обмащуються аджикою з усіх боків.
  • Гарбуз викласти на застелений фольгою деко.
  • Слідом поміщається часникова маса і нарізаний бекон.
  • Випікається страву при 180°C протягом 15-20 хвилин, залежно від діаметра шматочків і сорту овоча.

У фользі з вершковим маслом

Ще один простий варіант приготування солодкої і соковитою гарбуза, для виконання якого потрібні:

  • гарбуз – 500 г;
  • цукор або мед – 50 г;
  • масло (злив.) – 50 р.

При приготуванні:

  • Гарбуз очищена ділиться на часточки, які викладаються на застелений фольгою деко.
  • Кожен шматочок посипається цукром або поливається медом, а також присмачується маслом.
  • Перед відправкою в духовку фольга закривається, що надає страві ще більшої соковитості.
  • Випікається овоч при температурі 200°C близько 40 хвилин.

Пряна гарбуз, запечена з сиром фета

Запечений гарбуз з фетою може подаватися як самостійне блюдо, як гарнір до різних сортів м’яса.

Кулінарний рецепт, який відрізняється простотою виконання і можливістю насолодитися пряним ароматом осіннього овоча, можна втілити в життя з наступних продуктів:

  • гарбуз – 1 кг;
  • цитрусові (лимон, апельсин) – по 50 г;
  • мед – 50 г;
  • масло (підступах д.) -100 мл;
  • сир фета – 200 г;
  • чебрець, перець, сіль – за смаком.

Готується гарбуз по такій схемі:

  • Очищений овоч звільняється від насіння і ріжеться на невеликі шматки.
  • З фруктів вичавлюється сік для маринаду, після чого змішується з маслом, медом і трохи підсолювати, перчится.
  • В окремому посуді гарбуз посипається чебрецем, поливається половиною маринаду, перемішується, а потім викладається у форму для запікання.
  • Ємність відправляється в духовку, де страву випікається 30 хвилин, протягом яких шматочки один раз перемішуються.
  • Після зазначеного часу до основного компоненту додаються кубики сиру розміром 1х1 див.
  • Через 10 хвилин блюдо готове до вживання.
Дивіться також:  Варена картопля: калорійність, 3 способи варіння і 3 рецепта страв з вареної картоплі

З яблуками

Багате вітамінами блюдо, улюблене маленькими домочадцями за свої смакові якості, може підготовлятися з різноманітного фруктово-ягідного набору.

В даному випадку солодка фарширована гарбуз у духовці готується з таких продуктів:

  • гарбуз – 1 шт.;
  • яблуко – 250 г;
  • ягоди – 100 г;
  • цукор – 120 г;
  • кориця – 2 г;
  • масло (злив.) – 20 р.

Спосіб приготування досить простий:

  • У овоча зрізати верхню частину, щоб вийшов горщик з кришкою.
  • Яблука нарізати кубиками.
  • З яблучних шматочків, ягід, кориці і цукру готується начинка.
  • Гарбуз фарширується солодкою масою і поміщається на деко, застелене фольгою.
  • Випікається овоч в розігрітому до 180°с духовій шафі протягом 90 хвилин до готовності – м’якості овочів.

Готуємо цілком

Дуже ситне і смачне блюдо, яке можна приготувати з наступних інгредієнтів:

  • гарбуз – 1,3 кг;
  • філе куряче – 300 г;
  • цибуля – 200 г;
  • гриби – 200 г;
  • картопля – 300 г;
  • сметана – 200 г;
  • часник – 2 зубчики;
  • масло (підступах д.) – 40 мл;
  • перець, сіль, лавровий лист – за смаком.

При приготуванні неординарного страви, що поєднує друге і гарнір, рекомендується дотримуватися послідовно:

  • У вимитої гарбуза зрізати верхню частину.
  • Овоч звільняється від насіння.
  • Курка нарізається шматочками і обсмажується до золотистого кольору.
  • На тому ж маслі пассеруются півкільця цибулі і пластинки грибів.
  • Кубики картоплі проварюються до напівготового стану в підсоленій воді.
  • Гарбуз заповнюється шарами у такому порядку: ½ картоплі, м’ясо, ½ картоплі, цибульно-грибна маса.
  • Всередину овоча додаються 75 мл води і сметанний соус з сіллю і часником.
  • Накрита зрізаною частиною гарбуз відправляється в духовку для випікання при температурі 180 °C на 1 годину.

Отже, безліч рецептів дозволяє приготувати з гарбуза не тільки прекрасні десерти, але й повноцінні другі страви, відмінно поєднуються з м’ясом та іншими продуктами.