Гарбузова каша – 8 рецептів приготування

Оптимальний варіант одночасно корисного і смачного сніданку — гарбузова каша. Її можна робити на основі різної крупи, вибираючи рецепт собі за смаком. Таке яскраве страва особливо сподобається найменшим членам сім’ї.

Гарбузова каша з пшоном на молоці

Склад продуктів: 380 г м’якоті гарбуза, 2 ст. жирного молока, 1 ст. фільтрованої води, склянка з гіркою пшоняної крупи, 2 ст. л. цукру-піску і стільки ж вершкового масла, дрібку солі.

  • Найзручніше готувати гарбузову кашу з пшоном на молоці в мультиварці. Чаша пристрою з боків змащується маслом. Це не дасть молока піднятися після закипання.
  • Спочатку в ємність вливаються обидві рідини. Потім викладається овочева м’якоть, нарізана невеликими шматочками.
  • У програмі «Каша молочна» гарбуз вариться близько півгодини до розм’якшення.
  • Пшонка добре промивається холодною водою, додається до звареному і розім’ятого товкачиком овочу.
  • До крупі та гарбузі всипати решту заявлені в рецепті сухі компоненти. Після перемішування складових активується режим ще на півгодини.

Готову страву присмачується вершковим маслом.

Класичне виконання в мультиварці

Склад продуктів: 530 г гарбузової м’якоті, 180 г білого круглого рису, 360 мл жирного молока, цукор і сіль за смаком.

  • Овоч чиститься, позбавляється від усього зайвого і треться на тертці з самими великими отворами. Стружка гарбуза відразу відправляється в чашу пристрою.
  • Зверху викладається добре промита крупа.
  • В «розумну каструлю» вливається молоко, додається цукровий пісок. Щоб підсолодити страву можна вибирати не тільки цукор, а також натуральний мед. Всипається і сіль.
  • У режимі, призначеному спеціально для приготування каші в мультиварці, страва нудиться 40-45 хвилин.
  • Щоб зробити консистенцію кремового, ніжною, потрібно обробити її заглибним блендером. Природно це здійснюється в ємності з відповідним покриттям.

Смачно подавати страву до столу з будь-якими розпарені сухофрукти.

З рисом

Склад продуктів: 720 г м’якоті овочів, стакан з гіркою круглого білого рису, 3-5 ст. л. цукру-піску (за смаком), пів-літра очищеної води, 330 мл жирного молока, малий. ложка ванільного цукру, ½ малий. ложки кухонної солі, жменя заморожених ягід.

  • Для такої страви обов’язково вибирається солодка соковита гарбуз насиченого помаранчевого кольору. Овоч очищається від шкірки і насіння. Залишилася м’якоть нарізати мініатюрними шматочками.
  • Гарбузове скибочки заливаються молоком і доводяться до кипіння. Овочева м’якоть вариться на повільному вогні до повного розм’якшення. У різних сортів гарбуза час варіння різне. В середньому на цей процес потрібно 20-25 хвилин.
  • Готовий овоч розминається в пюре. Якщо хочеться отримати максимально однорідну масу, варто використовувати блендер. Якщо домашнім подобається, коли у страві трапляються овочеві шматочки, можна використовувати толкушку.
  • Рис перебирається і закладається в закипілу воду разом з сіллю. Після закипання вогонь зменшується, і крупа вариться 20-25 хвилин.
  • Далі рис з’єднується з овочевим пюре, в нього додається сіль, два види цукру, ягоди.

Після перемішування інгредієнтів гарбузова каша з рисом нудиться ще 6-8 хвилин.

З вівсянкою

Склад продуктів: 3 великі ложки вівсяних пластівців, щіпка кориці, 1 ч. л. меду і вершкового масла, 160 г готового гарбузового пюре, молоко.

  • Вівсянка злегка обсмажується на сухій сковороді 2-3 хвилини.
  • Далі пластівці висипаються в керамічний горщик, заливаються гарячим молоком, щоб воно повністю покрило пластівці. Туди ж додається вершкове масло.
  • Основа залишається під кришкою на півгодини настоюватися.

Готову страву з’єднується з овочевим пюре, медом, корицею і подається до столу.

Загрузка...

З манною крупою

Склад продуктів: півкіло гарбузової м’якоті, 3 великі ложки манної крупи, гранований склянку жирного молока, 3-4 великі ложки цукрового піску, сіль на кінчику ложки, масло вершкове за смаком.

  • Очищена від всього зайвого гарбуз треться на середній тертці. Можна подрібнювати її і за допомогою комбайна.
  • Спочатку овочева стружка перекладається в каструлю і заливають невеликою кількістю води. Рідина не повинна повністю покривати овочі.
  • Маса нудиться 12-16 хвилин, після чого в неї виливається молоко.
  • Коли рідина закипить, тонкою цівкою всипається манка. В процесі частування постійно помішується виделкою, щоб не утворювалися грудочки.
  • В майбутню кашу додаються всі сипучі компоненти.

Через 10-12 хвилин ласощі буде повністю готове. До нього додається масло, і страва залишають на декілька хвилин настоятися.

Рецепт в горщиках в духовці

Склад продуктів: 1 л жирного молока, цукровий пісок і сіль за смаком шматочок вершкового масла, 270 г гарбузової м’якоті, 320 г пшона.

  • Крупа заливають теплою водою і добре промивається. Далі пшоно відкидається на друшляк і обдается крутим окропом 3-4 рази. Ця хитрість прибере неприємну гірчинку з продукту.
  • Гарбуз очищена ріжеться невеликими шматочками, після чого викласти на дно горщика. Овоч повинен заповнити його майже наполовину. Додаються інші сипучі компоненти рецепта.
  • Зверху висипається пшоно. За бажанням можна додати ще трохи гарбуза.
  • Інгредієнти в горщику заливаються молоком.
  • Ємність закривається кришкою і відправляється в добре розігріту духовку на 45-50 хвилин. Потім частування нудиться без кришки ще 12-14 хвилин. Далі можна подавати до столу кашу.

Готувати обговорюване блюдо зручно як в одному велике керамічному горщику, так і в декількох маленьких.

Кукурудзяна каша з гарбузом

Склад продуктів: 320 мл молока і 220 мл очищеної води, 270 г м’якоті очищеної гарбуза, 110 г кукурудзяної крупи, 2 ст. л. вершкового масла, цукровий пісок за смаком.

  • Гарбуз промивається, чиститься від грубої шкірки, позбавляється від насіння. М’якоть нарізати невеликими шматочками. Краще спробувати овоч на солодкість, щоб знати, скільки цукру використовувати у подальшому.
  • Гарбуз обсмажується на вершковому маслі до розм’якшення. До неї вливається половина молока. На повільно вогні маса нудиться 12-14 хвилин.
  • Крупа заливається склянкою холодної води, присаливается і вариться на мінімальному вогні 6-7 хвилин. Далі до неї викладається гарбуз, розім’ята до стану пюре, виливається молоко, що залишилося.

При повільному нагріванні плити під кришкою ласощі нудиться 10-12 хвилин, і відразу ж подається до столу з розтопленим маслом.

Оригінальний рецепт гречаної каші з гарбузом

Склад продуктів: 220 г гречки, 290 г гарбузової м’якоті, півлітра молока, чорний мелений перець, 1 ч. л. солі.

  • Гречка позбавляється від сторонніх включень, промивається, поки вода не стане прозорою.
  • Підготовлена крупа викладається в каструлю і залити молоком. Рідини може знадобитися трохи більше, ніж зазначено в рецепті.
  • Як тільки маса в каструлі закипить, її потрібно посолити.
  • Гарбуз ріжеться, після чого відправляється варитися в окремій каструлі до розм’якшення. Овоч пюрируется з сіллю і перцем.
  • Каша і гарбузове пюре з’єднуються.

Подається гарячим. Можна додати розтоплене вершкове масло, що зробить смак страви більш ніжним і приємним.

Спробуйте нові рецепти:

Загрузка...