Гарбузовий кекс – 8 смачних рецептів

Випічка на основі гарбуза виходить просто чарівною: яскравою, пишною, ароматною і смачною. Рецептів пирогів, в тому числі кексів з гарбуза, існує чимало. Тому важливо серед тисяч сторінок пошукових запитів обрати найсоковитіші.

Класичний гарбузовий кекс

Традиційна випічка з гарбузом готується з додаванням букета прянощів. Вони не просто збагачують випічку приємною палітрою ароматів, але і підкреслюють пікантний смак основного інгредієнта.

Інгредієнти:

  • 250 р. свіжого гарбуза або 150 р. готового гарбузового пюре;
  • 2 склянки по 200 мл або 260 р. борошна;
  • 2 яйця;
  • 2/3 склянки або 120 г. цукру;
  • 60 г вершкового масла;
  • 6 р. або 1/2 ч. л. без гірки соди;
  • Ст.л. лимонної кислоти або оцту;
  • Щіпка солі;
  • По 1/2 ч. л. кориці, імбиру, мускатного горіха;
  • Кілька парасольок гвоздики;
  • Третина ч. л. кардамону.

Покрокові рекомендації:

Крок 1. Підготовка гарбуза.

Запечений гарбуз дає помірну кількість рідини, що позитивно позначається на тесті: воно виходить повітряним і пористим.

Щоб підготувати гарбуз, необхідно:

  • Нарізати м’якоть на кубики викласти на деко, змащене маслом, в один шар і поставити в духовку. Температура – 200°С. Час буде залежати від розмірів кубиків. У середньому витрачається від 20 до 40 хвилин.
  • Гарячу гарбуз необхідно розім’яти в пюре.

Поки гарбуз остигає, приступайте до інших кроків приготування кексу.

Крок 2. Вершкове масло, попередньо витягнуте з холодильника і дійшло до м’якого «пластилінового» стану, перетираємо з цукром, сіллю.

Перетиранню дозволить уникнути разлетания кристалів цукру і солі при подальшому вбивання міксером.

Крок 3. Масло, цукор, сіль і ванілін збиваємо до утворення пишної, кремоподібної маси.

Крок 4. Додаємо яйця по одному.

Щоб тісто виходило максимально пишним і повітряним, температурний режим усіх використовуваних інгредієнтів повинен ставитися до одного діапазону.

Теплі яйця допоможуть зберегти пишність масляної маси, якої ми досягли на попередньому етапі.

Крок 5. Відміряємо 200 грам борошна (цього поки достатньо), просіваємо в окрему ємність.

Крок 6. До борошна додаємо необхідний букет прянощів.

Крок 7. Тепер вмішуємо масляно-яєчну суміш в борошно.

Крок 8. Закінчивши заміс, гасимо кислотою соду і додаємо в тісто.

Крок 9. Ось ви і дісталися до центрального інгредієнта – гарбуза. Пюре має охолонути, тому його можна сміливо змішувати з тестом.

Крок 10. Настав важливий момент: вам потрібно визначити – чи підходить тісто по консистенції для випічки. Воно повинно бути як гарна, густа сметана. Якщо воно занадто рідке, висипаємо борошна.

Якщо «густа сметана» – не показник для вас. Проведіть експеримент: проведіть ложкою по тесту. Якщо зроблена борозна, затягується поступово і не відразу – тісто гарне. Якщо швидко – настав час додавати борошно.

Крок 11. Тісто готове викладаємо його в підготовлену форму. Не забуваємо промазати маслом або вистелити пергаментом для випікання.

Крок 12. Гарбузовий кекс готуємо при 180°С. Доведеться потомитися в очікуванні і поглотать слинки протягом 50-60 хвилин. Готовність визначаємо протикання дерев’яною шпажкою середини кексу.

Дивіться також:  Морквяний кекс – 7 рецептів смачного випікання

В результаті отримуємо пишний, гарний, апетитний і ароматний кекс.

Спосіб подачі – цукрова пудра, глазур – вибирайте самі. Гарбузовий кекс з набором прянощів буде чудовим при будь-яких додаткових інгредієнтів.

Покроковий рецепт від Юлії Висоцької

Кулінарна скринька Юлії Висоцької містить тільки рецепт приготування гарбузового мафінів. Але ж мафіни можна сміливо назвати зменшеною версією кексів. Саме тому за рецепт можна адаптувати для випічки одного кексу стандартних розмірів.

Інгредієнти:

  • 300 р. м’якоті гарбуза;
  • 250-260 гр. або 2 склянки борошна;
  • 180 гр. або стакан коричневого цукру;
  • 100 гр. ізюму;
  • 2 яйця;
  • 100 мл або 1/2 склянки ряжанки/кефіру;
  • 80 мл оливкової олії;
  • 2 ст. л. соусу наршараб;
  • 12 гр. чи ч. л. соди;
  • По 1/4 ч. л. кориці, куркуми, меленого мускатного горіха, сіль морський;
  • 1/2 ч. л. меленого імбиру;
  • 3 парасольки гвоздики;
  • 4 стручка кардамону.

Набір прянощів рецепта можна використовувати і для наступних.

Покроковий рецепт гарбузового кексу від Юлії Висоцької:

  • Прогріваємо Духовку до 200 градусів.
  • М’якоть гарбуза відварюємо і, завчасно відкинувши на друшляк, щоб зайва рідина пішла, подрібнюємо в пюре.
  • Від отриманого пюре відміряємо склянку.
  • З’єднуємо гарбуз з ряжанкою і збиваємо.
  • Попередньо вийнявши з зерна кардамону, раздавливаем їх в ступці разом з гвоздикою.
  • Просіяне борошно змішати з цукром, сіллю, содою (гаситель не потрібен – цю функцію виконає ряжанка), меленими прянощами. На даному етапі також додаємо родзинки.

Не забуваємо, що родзинки обов’язково заливати окропом і настоювати 15 хвилин. Після чого потрібно дати воді стекти.

  • З’єднуємо яйця, оливкова олія, наршараб. Перемішуємо.
  • Суміш ряжанки і гарбуза виливаємо в суміш, приготовану кроком раніше.
  • З’єднуємо всі інгредієнти воєдино, завершуючи процес приготування тіста.
  • Викладаємо тісто в підготовлену форму і ставимо в духовку.

Через 40 хвилин гарбузовий кекс від Юлії Висоцької можна діставати з духовки і, прикрасивши, подавати на стіл.

Кекс з гарбузом в мультиварці

Враховуючи наявність мультиварки майже на кожній кухні, рецепт приготування з її використанням буде вельми актуальне для господинь.

Інгредієнти:

  • По 350 гр. гарбузової м’якоті і борошна;
  • По 80 мл води і олії соняшникової;
  • 2 яйця;
  • Стакан цукру;
  • 50 гр. шоколаду;
  • Ч. л. соди.

Етапи приготування.

  • Нарізану скибочками гарбуз заливаємо водою і ставимо на мультиварці режим «Гасіння». Через 30 хвилин вона стане м’якою і можна буде перетворити в пюре. Даний рецепт враховує використання бульйону з-під гарбуза.Поки остуджується пюре, приготуємо тісто.
  • З’єднуємо просіяне борошно, прянощі, сіль і розпушувач.
  • Шоколад рубаємо.
  • З допомогою міксера розтираємо масло з цукром до білого відтінку. Один за іншим додаємо туди яйця.
  • Вводимо гарбузове пюре. Перемішуємо.
  • Всипаємо сипку суміш. Перемішуємо.
  • Додаємо шоколад.
  • Відправляємо тісто в промазану маслом чашу мультиварки, ставимо режим «Випічка»
Дивіться також:  Банановий кекс – 7 рецептів приготування

Через 50 хвилин при закритій кришці кекс в мультиварці буде повністю готовий. Акуратно дістаємо його з чаші і подаємо з улюбленим напоєм.

Сирно-гарбузовий кекс

Кекс на основі гарбуза і сиру виходить не тільки ароматним і смачним, але вельми смаковитою і корисним.

Інгредієнти:

  • 100 гр. сирої гарбуза;
  • 100 гр. сиру;
  • 175 гр. борошна;
  • 1 яйце;
  • 75 мл. олії;
  • 100 гр. цукру;
  • 50 гр. ізюму;
  • Ч. л. розпушувача.

Як приготувати гарбузовий кекс з сиром?

Крок 1. Кубики гарбуза запікаємо в духовці при 200°С приблизно 20-40 хвилин. По готовності розминаємо в пюре і чекаємо остигання.

Крок 2. Збиваємо цукор з яйцями.

Крок 3. З’єднуємо гарбузове пюре і сир. Розтираємо до отримання однорідної маси.

Крок 4. До гарбузово-сирної суміші додаємо яєчну і масло: перемішуємо.

Крок 5. Змішуємо заздалегідь просіяне борошно з прянощами і розпушувачем.

Крок 6. Додаємо до борошні родзинки.

Крок 7. З’єднуємо суміші і вимішуємо тісто на сирно-гарбузовий кекс.

Крок 8. У промазану і вистелену папером для випічки форму викладаємо тісто і запікаємо при 180 градусах близько години.

Кекс з гарбузом і сиром стане ідеальним десертом.

Варіант приготування від Джеймі Олівера

Гарбузове кекси від Джеймі Олівера, виходять одночасно соковитими і розсипчастими.

Інгредієнти:

  • 400 гр. сирої гарбуза;
  • Стакан коричневого цукор;
  • 4 яйця;
  • 300 гр. борошна;
  • Жменю ядер волоських горіхів;
  • 2 ч. л. розпушувача;
  • Щіпка солі.

Як приготувати гарбузовий кекс за рецептом Джеймі Олівера?

  • Гарбуз перетираємо крізь тертку.
  • Змішуємо гарбуз зі збитими з цукром і сіллю білками.
  • Слідом додаємо збиті жовтки.
  • Вливаємо в борошно, змішану з прянощами.
  • Додаємо в тісто подрібнені ядра волоських горіхів.
  • Ставимо форму з готовим тестом в прогріту до 180 °С і випікаємо 20 хвилин. Можливо як приготування одного великого кексу, так і маленьких мафінів, як в оригінальному рецепті гарбузових кексів від Джеймі Олівера.

Гарбузово-шоколадний кекс

Гарбузово-шоколадний кекс, іменований також мармуровим, стане справжнім фаворитом для будь-якого чаювання.

Інгредієнти:

  • 250 гр. борошна;
  • 125 гр. гарбузового пюре;
  • 200 гр. цукру;
  • 2 яйця;
  • 30 гр. какао;
  • 50 мл рослинного масла;
  • 70 гр. вершкового масла;
  • 50 гр. сметани будь-якої жирності;
  • Ч. л. апельсина;
  • 2 ч. л. розпушувача;
  • Половина ч. л. солі.

Спосіб приготування.

Гарбузово-шоколадний кекс готуватися в два заходи. Спочатку одне тісто, наприклад, гарбузова, а потім інше – шоколадне.

Покроковий рецепт приготування гарбузової складової кексу:

  • Відміряємо 130 грам борошна. З’єднуємо з дрібкою солі, апельсиновою цедрою і розпушувачем (1 ч. л.)
  • Збиваємо яйце з 80 грамами цукру до пишної піни.
  • Додаємо гарбузове пюре і весь обсяг рафінованої олії.
  • Змішуємо сухі і рідкі складові в єдине.

Тісто на основі гарбуза готово.

Приступимо до шоколадної частини:

  • Беремо залишки борошна, дрібку солі, розпушувач (1 ч. л.), какао-порошок. Перемішуємо.
  • В іншій ємності перетираємо м’яке вершкове масло з цукром.
  • Розбиваємо до перетертому з цукром олії 2 яйця.
  • Туди ж відправляємо сметану.
  • Після замішування рідкої основи і борошняний тісто готове.
  • Викладаємо тісто шарами в промазану форму: гарбузова тісто, шоколадне і т. д.
  • Ставимо кекс в заздалегідь прогріту до 180 градусів духовку і випікаємо 50 хвилин.
Дивіться також:  Апельсиновий кекс – 6 рецептів випікання

Готовий гарбузовий кекс виходить дуже витонченим і смачним.

З додаванням вівсяних пластівців

Кекс підійде для любителів і цінителів пластівців. Або для тих, хто хоче переманити в даний клуб їх затятих супротивників.

Інгредієнти:

  • 150 гр. гарбуза;
  • 70 гр. пластівців;
  • 150 гр. борошна;
  • 100 гр. цукру;
  • 2 яйця;
  • 50 гр. сметани;
  • 50 мл. олії;
  • Ч. л. соди.

Покроковий рецепт.

  • Одночасно змішуємо всі сипучі інгредієнти.
  • Окремо замішуємо масло, яйця і сметану.
  • З’єднуємо, вливаючи рідку суміш в суху. І поки тісто расстаивается, займемося гарбузом – даємо тісту 10 хвилин.
  • М’якоть сирої гарбуза перетираємо через дрібну тертку.
  • Гарбуз додаємо в тісто і перемішуємо.
  • Викладаємо тісто у форму і займемося приготуванням вівсяної обсипання:
  • Змішуємо 25 гр. цукру, 25 гр. борошна, 16 гр. вівсянки, 8 гр. меленої кориці і 20 гр. розм’якшеного вершкового масла. Повинно вийти щось типу штрейзеля у велику крихту.
  • Отриманої обвалуванням посипаємо кекс і ставимо його на 55 хвилин у розігріту до 180 °С духовку.

Кекс з додаванням вівсяних пластівців – одночасно вишукане і по-селянськи просте блюдо.

Ніжний кекс з гарбузом і апельсинами

Гарбузово-апельсиновий кекс виходить максимальному сонячним і смачним – більшого і бажати не можна в якості ласощів до улюбленого напою.

Інгредієнти:

  • 200 гр. м’якоті сирої гарбуза;
  • Апельсин;
  • 3 яйця;
  • 120 гр. цукру;
  • 150 гр. борошна;
  • Ч. л. розпушувача;
  • Щіпка солі.
  • Гарбуз – 200 р.;
  • Апельсин – 1 шт.;

Спосіб приготування.

  • М’якоть сирої гарбуза перетираємо через дрібну тертку.
  • Жовтки, окремо від білків, збиваємо з цукром і додаємо до гарбузі.
  • Змішуємо борошно і розпушувач і також додаємо до гарбузі.
  • Тепер жовток: його збиваємо з додаванням солі в пишну піну і вмішуємо в тісто.
  • З апельсина спочатку за допомогою дрібної терки зняти цедру, потім видавити сік. Якщо з одного апельсина вийшло менше 100 мл. соку, потрібно ще цитрус.
  • Отриманий сік вливаємо в тісто. Також додаємо цедру.
  • Форму змащуємо маслом і посипаємо манкою після чого вливаємо тісто.

Через 50 хвилин випікання при 180 градусах кекс з гарбузом і апельсинами вже буде готовий.

Тепер ваша кулінарна скарбниця стала ще багатшою, так як після приготування кексів за даними рецептами ви більше не зможете забути: настільки смачні і ідеальні вони будуть.

Будь-який варіант приготування гарбузового кексу дає великий розмах для фантазії. Доповнити начинку можна горішками, фініками, курагою або родзинками. Красиво і по-святковому подати кекс можна під шоколадною або цукровою глазур’ю.