Гарбузовий суп — 11 рецептів приготування в домашніх умовах

Хочете побачити взимку сонце в тарілці? Приготуйте корисний, красивий і оригінальний гарбузовий суп. Простий гарбуз заграє новими фарбами і стане стравою високої кухні, якщо додати до нього вишукані «аксесуари» у вигляді креветок, імбиру, вершків. Втім, про все по порядку.

Гарбузовий крем-суп з вершками

Суп гарбузовий надзвичайно поширений. Його готують на всіх континентах, додаючи в рецепт національний колорит і свої особливості. В Італії, де тепло і багато морепродуктів, в суп кладуть морепродукти, рис і вино. На Гаїті суп з гарбузом густий, а в Америці його готують чомусь рідким. В Англії він буде з цибулею-пореєм і яблуками, а в Узбекистані з молоком. Загалом, більший різноманітність рецептів і смаків, які підтверджують тільки одне — гарбуз кохана, смачна і різноманітна, як і фантазія кухарів.

Класика жанру — вершковий суп. Він бездоганно смачний і простий одночасно. Крем-суп з вершками додасть яскравих фарб будь-якого обіду.

Потрібно:

  • очищена гарбуз — 500 г;
  • цибулина середніх розмірів;
  • 10 г жирних вершків;
  • вершкове масло — небагато, для обсмажування цибулі;
  • трохи солі і мускатного горіха;
  • для прикраси — гарбузове насіння.

Готуємо:

  • На олії злегка обсмажте нарізану кубиками цибулину.
  • Наріжте кубиками побільше гарбуз і теж додайте до цибулі, щоб трохи підрум’янилася.
  • Додайте трохи води, щоб гарбуз тушкувалась, посоліть і тримайте під кришкою хвилин 20.
  • Протушенную гарбуз подрібніть блендером і влийте підігріті вершки.
  • Зверху в тарілки насипте насіння і трохи мускатного горіха.

Важливо: Багато люблять гладку, щільну текстуру гарбуза і тому не додають багато рідини. Якщо хочете суп у вигляді крему, вливайте води по мінімуму, гарбуз сама дасть достатньо соку. Для більш рідкого супу води буде трохи більше. Її завжди можна додати і після.

Кабачково-гарбузовий суп

Це французький варіант легкого супу.

Для нього знадобиться:

  • по 700 г вже очищеної гарбуза і кабачка;
  • велика цибулина;
  • вода в межах склянки;
  • 3 зубчики часнику;
  • склянка вершків 25-відсоткової жирності;
  • 3 ст. ложки рослинної олії, краще оливкової;
  • сир типу Дор Блю або йому подібний з цвіллю;
  • перець і сіль.
Дивіться також:  Крем-суп з цвітної капусти – 8 рецептів

Готуємо!

  • У каструлю з товстим дном ллємо олію, розігріваємо і протягом 2 хвилин злегка обсмажуємо нарізану цибулю і часник.
  • Далі, закладаємо нарізані кабачки і гарбуз, вливаємо півсклянки води і тушкуємо півгодини.
  • Після подрібнення блендером вливаємо вершки, кладемо сіль, перець, натертий сир і даємо прокипіти, щоб суп забулькав. Якщо здасться, що мало води, додайте ще і прокип’ятіть.

Готовий суп розливаємо по тарілках, гарнировав його за бажанням грінками, сиром йди підсмаженою беконом. Можна посипати страву і свіжою зеленню.

Ніжний рецепт з сиром

Дуже ніжне блюдо виходить з гарбуза з плавленим сиром.

Продукти:

  • 0,4 кг гарбуза;
  • одна морква велика;
  • одна цибулина;
  • пів-літри готового бульйону;
  • плавлений сир «Хохланд» — 150 г;
  • пару ложок рослинного масла;
  • зубчик часнику;
  • сіль, перець.

Це розрахунок на три порції.

  • Шматки гарбуза попередньо запікаються, потім ріжуться і відправляються доварюватися до підсмаженої цибулі і часнику.
  • У готову суміш з овочів додається сіль і перець, потім вливається частину бульйону (можна брати м’ясний або курячий, а можна овочевий) і всі разом вариться ще півгодини.
  • Після цього суміш пюрируется і в неї вливається відсутній бульйон.
  • У гарячий суп кладуть сир і розмішати.

При подачі кулінарний шедевр прикрашається гілочками петрушки.

Пряне перше блюдо з імбиром

Гарбуз тут стає яскравою не тільки за кольором, але і на смак. Додамо їй гостроти — приготуємо гарбузовий суп з імбиром.

На півкіло гарбуза беремо:

  • одну моркву і цибулину;
  • одну помідорки і один болгарський перець;
  • зубчик часнику і меленого імбиру (його, скільки забажаєте);
  • вершків 150 г;
  • трохи оливкової олії для смаження;
  • каррі, перець і сіль, а також маленьку ложечку цукру.

Беремо трохи води і в ній варимо до м’якості гарбуза шматками. Тим часом в сковороді смажимо цибулю з часником. Додаємо туди нарізані моркву, помідори, імбир і перець. Солимо, кладемо цукор і залишаємо на малому вогні тушкуватися до практично однорідності. У готову гарбуз кладемо овочеву суміш, подрібнюємо блендером, вливаємо вершки і додаємо для яскравості смаку каррі. Суп готовий!

Дивіться також:  Суп з капустою – 12 рецептів приготування

З гострими грінками

До попереднього супу рекомендуємо приготувати гострі, часникові грінки. Вийде незрівнянно!

  • Коли суп майже готовий, зробіть пару зубків часнику в давилке, влийте 50 г масла і цією сумішшю полийте нарізані шматочками скибочки білого хліба.
  • Перемішайте і залиште хліб хвилин на 10 просочитися.
  • Довше покладіть його на деко і підсушіть в духовці. Аромат буде стояти неймовірний!

Ці грінки подавайте окремо або відразу додавайте в гарячий суп при подачі.

Апетитний гарбузовий суп з креветками

Якщо в холодильнику є заморожені тигрові креветки, звичайного супу з вершками можна надати середземноморський стиль. Для цього в готовий суп просто покладіть очищені і обсмажені на вершковому маслі креветки (достатньо десятка). Готовий суп в тарілки прикрашаємо ще і зеленню. Гарбузовий суп з креветками готовий!

З куркою та картоплею

Поживний і смачний супчик особливо хороший для пізньої осені, коли гарбуза ще багато, а на вулиці вже холодно.

Приготуємо:

  • полкурочки або пару стегенець;
  • 4 картоплі;
  • гарбуза 200 г;
  • по штучці моркви і цибулі;
  • трохи бекону;
  • трохи рослинного масла для обсмажування;
  • сіль, італійські трави, перець, лаврове листя.

Готуємо!

  • Відварити курку розібрати м’ясо, нарізавши його на великі шматки.
  • У частині бульйону відварити гарбуз, моркву, картоплю і половину цибулі.
  • Зробити пюре, підсолити при необхідності, додати обсмажений бекон і цибулю.

Щіпка кмину і італійських трав зроблять смак ще більш цікавим.

Суп з фрикадельками

Цей суп виходить прозорим, поживним і смачним.

Заздалегідь підготуємо:

  • 400 г курячого фаршу або філе;
  • цибулину;
  • 3 картоплі;
  • моркву і болгарський перець — по 1 шт.;
  • 200 г гарбуза;
  • 1 яйце;
  • зелень, сіль, перець.

Приступаємо.

  • У каструлю налити 2 літри води, посолити і відправити варитися нарізану соломкою картоплю.
  • Готовий курячий фарш або філе (пропустити через м’ясорубку) змішати з яйцем, сіллю і перцем, сформувати невеликі фрикадельки.
  • Начистити всі овочі і нарізати соломкою. Обсмажити на олії.
  • У каструлю з майже готовою картоплею покласти фрикадельки і дочекатися закипання після спливання фрикадельок.
  • Перекласти обсмажені овочі і варити суп ще хвилин сім.
Дивіться також:  Крем – суп з брокколі – 6 рецептів, як приготувати

Залишилося тільки в готовий суп всипати нарубану зелень.

Гарбузовий суп-пюре в мультиварці

Весь процес приготування супу можна перенести в мультиварку. Будь-який з вищенаведених рецептів гарний і для неї. Потрібно тільки обсмажування овочів проводити на режимі смаження, а варити за програмою гасіння. Важливо перелити готове вміст з чаші в іншу ємність і тільки після цього пюрировать.

Готовий суп залишиться прикрасити будь-яким з наведених способів.

Як приготувати в горщиках?

Дуже простий у приготуванні і ароматний суп виходить в горщиках. Для нього кількість продуктів визначайте самі — горщики бувають різними.

Потрібно, крім гарбуза, наступне:

  • картопля;
  • цибуля;
  • шматочки курки;
  • помідори;
  • морква;
  • сіль, перець, трохи імбиру.

У горщик покладемо шматочки сирого курячого м’яса. Зверху кладемо цибулю, потім гарбуз і моркву, а далі, картоплю і помідори. Трохи натираємо кореня імбиру, солимо, перчимо, заливаємо водою до «плічок», накриваємо кришкою і відправляємо на малий вогонь у духовку. Через півтори години суп готовий.

Оригінальний рецепт в гарбузі

Це блюдо вразить і смаком, і подачею. Посудом буде служити сама гарбуз, тому знайдіть невеликі гарбузики розмірів на одного їдця.

З гарбуза слід зрізати верхівку, вийняти насіння і волокна, акуратно зішкребти зі стін деяку кількість м’якоті. Решту потрібно накрити фольгою і відправити на пару годин в духовку.

Рада! Гарбуз ставте в невелику сковороду, попередньо поклавши на неї шматок фольги. Після, зручніше буде діставати цю оригінальну «тарілку» у вигляді гарбуза.

Тим часом, поки вона печеться, у воді слід відварити шматки гарбуза з картоплею та морквою, злити овочевий бульйон і з відварних овочів зробити пюре. Додати вершків, солі і приправ у вигляді італійських трав або орегано. Коли гарбуз буде майже готова, потрібно вийняти її, наповнити пюре і поставити в духовку ще хвилин на двадцять.

Перед подачею гарбуз слід акуратно поставити на тарілку і прикрасити зеленню.