Гарячі страви – 15 рецептів приготування на святковий стіл, на день народження або на вечерю

Деякі гарячі страви вже неабияк набридли, а в святковий день хочеться здивувати рідних і близьких шалено смачними стравами. Тому варто познайомитися з оригінальними рецептами з ароматною тріски, ніжною свинини і яловичини, сьомги з креветками під сиром.

Ніжні свинячі відбивні на святковий стіл

Відбивні зі свинини припадуть до смаку і дорослим і дітям. Готувати їх не складно, а результат виправдає всі очікування.

Для приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • 500 р свинини;
  • стакан молока;
  • яйце;
  • півсклянки борошна;
  • 1 маленька ложка цукру;
  • половина чайної ложки солі;
  • мелений перець;
  • олія для смаження.

Рецепт:

  • Свіже м’ясо обмивають і нарізують на порціонні шматочки. З 500 г виходить приблизно 5 штук товщиною 1 див.
  • Шматочки відбивають спеціальним молотком.
  • В тарілці змішують сіль, перець і цукор.
  • Цією сумішшю натирають кожен шматок і заливають їх молоком.
  • Періодично перевертають м’ясо.
  • В тарілці розбивають яйце, збивають його виделкою, солять і перчать.
  • Дістають по черзі відбивні і обвалюють у борошні.
  • Потім кладуть в яєчну суміш.
  • Обсмажують відбивні в маслі з двох сторін до повної готовності.

Готову страву прикрашають зеленню і подають з картопляним пюре або легким салатом.

Човники з картоплі, фаршировані куркою і овочами

Оригінальними картопляними човниками з начинкою можна порадувати домашніх і нагодувати гостей.

Для приготування знадобляться:

  • 5 бульб картоплі;
  • 1 філе курки;
  • цибуля;
  • томат;
  • перець болгарський;
  • зелень;
  • цибуля зелена;
  • вершкове масло;
  • сіль, чорний перець;
  • 100 г сиру.

Для соусу взяти:

  • 50 г борошна;
  • 750 мл молока;
  • 40 г вершкового масла;
  • сіль, перець.

Покроковий рецепт:

  • Куряче філе відварюють до готовності.
  • Картоплю відварюють в мундирах до напівготовності. Очищають від шкірки.
  • Готують соус. Для цього обсмажують борошно на вершковому маслі до золотистого кольору. Додають молоко і тушкують до загусання, постійно помішуючи. Солять, перчать за смаком.
  • Остиглий картоплю розрізати вздовж навпіл і роблять виїмки з допомогою ложки і ножі, надаючи форму човники.
  • Дрібно ріжуть цибулю, перець і курку.
  • Обсмажують начинку на сковороді 5 хвилин.
  • Додають помідори, порізані кубиками. Тушкують 3 хвилини.
  • Кладуть нашатковану зелень, кільця зеленої цибулі.
  • Наповнюють човники отриманою начинкою.
  • У форму виливають приготований соус.
  • Викладають фарширований картопля і зверху посипають його тертим сиром.
  • Запікають човники 15-20 хвилин при температурі 180 градусів.

Склад начинки можна змінювати за своїм бажанням, додаючи гриби, квасолю, кукурудзу.

М’ясо по-французьки з картоплею і помідорами

На будь-яке свято можна приготувати м’ясо по-французьки. Разом з картоплею і помідорами воно виходить ситним і ароматним.

Готують його з наступних продуктів:

  • 600 г м’яса;
  • 800 г картоплі;
  • 250 г томатів;
  • 200 г цибулі;
  • 2 зубчики часнику;
  • 100 г сиру;
  • 350 г сметани;
  • сіль, перець;
  • рослинне масло.

Хід приготування:

  • Свинину ріжуть на скибочки товщиною 1 см Кожний шматочок відбивають, приправляють сіллю і перцем.
  • Потім готують соус. Для цього змішують сметану з пресованим часником, зеленню і перцем.
  • Картоплю чистять і ріжуть на кружечки. Солять.
  • Цибулю шаткуємо півкільцями.
  • Томати нарізують кружальцями.
  • У форму наливають трохи рослинного масла.
  • Викладають шар картоплі і змащують його соусом.
  • Зверху розкладають цибулю, потім – м’ясо і соус, після – знову цибулю.
  • Далі розташовують картопля з соусом.
  • Останнім шаром йдуть томати. Їх теж змащують соусом.
  • Накривають форму фольгою і ставлять у розігріту духовку на 60 хвилин. Температура – 200 градусів.
  • За 10 хвилин до готовності страву посипають тертим сиром.

Подають м’ясо порційно, прикрасивши гілочками петрушки.

Фаршировані курячі гомілки на день народження

Любителі курочки по достоїнству оцінять фаршировані гомілки. Ніжки доступні за ціною і готуються досить просто. Вибираючи рецепти на день народження, варто звернути увагу на це оригінальне блюдо.

Дивіться також:  Як приготувати філе індички – 10 смачних рецептів

Необхідні інгредієнти:

  • 6-8 курячих гомілок;
  • 300 г печериць;
  • 90 г плавленого сиру;
  • цибуля ріпчаста;
  • сіль, перець;
  • олія рослинна.

Покроковий рецепт:

  • З гомілок акуратно знімають шкіру.
  • Зрізають з кісток м’ясо і дрібно січуть ножем або подрібнюють за допомогою блендера.
  • Гриби і цибулю дрібно шаткують за бажанням.
  • Обсмажують їх у маслі і охолоджують.
  • Додають до них курячий фарш.
  • Сирок труть на тертці. Змішують з фаршем і грибами. Перчать, солять.
  • Приготованою начинкою фарширують гомілки і викладають їх у форму для запікання.
  • Шкіру з боку коліна підвертають так, щоб фарш не вивалився при запіканні.
  • Ніжки змащують маслом, солять і перчать.
  • Готують їх 35 хвилин при 180 градусах.

Подають гомілки зі свіжими овочами. Таке блюдо не соромно поставити на святковий стіл.

М’ясні кошики з грибами, під гарячим сиром

Здивувати друзів і близьких допоможе рецепт м’ясних кошичків з грибами. Оригінальне блюдо стане прикрасою столу і приводом для похвали господині.

Необхідні продукти:

  • 0,5 кг яловичини;
  • 0,5 кг свинини;
  • 1 кг грибів;
  • 3 цибулини;
  • 3 томата;
  • 150 г сиру;
  • 3-4 зубчики часнику;
  • сіль, перець;
  • коріандр;
  • паприка;
  • оливкова олія.

Спосіб приготування:

  • М’ясо з двома цибулинами подрібнюють через м’ясорубку.
  • Фарш перчать і солять. Перемішують і добре відбивають.
  • Залишився цибулю шаткуємо кубиками і обсмажують в олії.
  • Окремо пасерувати нарізані скибочками гриби. Дрібні екземпляри шаткувати не треба.
  • До грибів додають коріандр і сіль.
  • Томати дрібно нарізають і додають до них пресований часник.
  • Зелень рубають і додають до помідорів. Присмачують оливковою олією.
  • Сир натирають на тертці з дрібним перетином.
  • З фаршу формують невеликі кульки і викладають їх на деко, застелене папером.
  • В центрі кожної кулі роблять поглиблення руками, надаючи форму кошика.
  • Всередину фаршу кладуть цибулю, гриби.
  • Відправляють форму в духовку на 15 хвилин. Температура приготування – 200 градусів.
  • Після закінчення часу дістають кошики з духовки і посипають сиром. Поміщають готуватися ще на 10 хвилин.
  • Потім на розплавлений сир кладуть помідори з часником і зеленню.
  • Через 10 хвилин духовку відключають.

Подають м’ясні кошики гарячими.

Кільця кальмарів у клярі

Кальмари фрі чудово підходять в якості закуски на вечерю. Морепродукт багатий корисними мінералами і вітамінами, а в поєднанні з вершковим соусом він стане улюбленою стравою сім’ї.

Приготуємо кільця кальмарів у клярі.

  • 250 г кальмарів;
  • 2 яйця;
  • 40 р борошна;
  • 50 г панірувальних сухарів;
  • масло рослинне для смаження;
  • лимонний сік;
  • сіль, чорний перець.

Для соусу беруть:

  • 15 г цибулі;
  • 5 г гірчиці;
  • 10 г зеленої цибулі;
  • 1 зубчик часнику;
  • 2 столові ложки вершків;
  • 5 р соєвого соусу.

Спосіб приготування:

  • Кальмари чистять і нарізають кільцями товщиною 1 див.
  • Маринують їх в лимонному соку з перцем і сіллю.
  • Збивають яйця.
  • В окремі тарілки насипають борошно і панірування.
  • Спочатку кільця обвалюють в борошні, потім в яйці і сухарях. Залишають їх трохи полежати, щоб паніровка підсохла.
  • У сотейнику розігрівають соняшникову олію і опускають в нього кільця. Можна смажити кальмари у фритюрі. Час приготування – не більше 1,5 хвилини.
  • Викладають кільця шумівкою на паперові рушники.
  • Далі готують соус. Цибулю нарізають дрібними кубиками, додають вершки, гірчицю, пресований часник і соєвий соус. Все добре перемішують.

Подають кільця з вершковим соусом.

Класичний м’ясний рулет на свято

Святковий м’ясний рулет виходить ситним і поживним. Щоб його приготувати, варто скористатися перевіреним рецептом.

Дивіться також:  Коржики з сиром на кефірі на сковороді – 8 смачних рецептів приготування

Для страви з м’яса потрібно:

  • 700 г яловичого фаршу;
  • цибулина;
  • 1 столова ложка гірчиці;
  • пів склянки соусу барбекю;
  • чайна ложка чилі;
  • сіль і перець;
  • невелика пачка крекерів;
  • 1 яйце;
  • 3500 г бекону.

Покроковий рецепт:

  • У глибокій тарілці змішують фарш і дрібно нарізану цибулю.
  • Додають соус барбекю і гірчицю, посипають приправами і сіллю.
  • Розбивають до фаршу яйце.
  • Додають панірувальні сухарі або потовчений крекер.
  • Всі інгредієнти ретельно перемішують.
  • Скибочки бекону укладають на деко, застелене фольгою.
  • Фарш розподіляють щільним шаром по бекону.
  • Загортають фарш скибочками. Повинен вийти рулет швом донизу.
  • Рулет поливають соусом барбекю.
  • Запікають страву в духовці 1 годину при 180 градусах.

Готову страву охолоджують і нарізають шматочками.

Курча тютюну на день народження

Щоб приготувати курчати тютюну, необхідно взяти такі інгредієнти:

  • 600 г курча;
  • сіль, чорний і червоний перець;
  • 4 зубчики часнику;
  • базилік;
  • паприка;
  • 200 мл томатного соку;
  • кріп;
  • топлене масло.

Рецепт:

  • Курча миють, кладуть на спинку і розрізають грудку вздовж на 2 частини.
  • Виймають нутрощі і розкривають тушку.
  • Кладуть курча розрізом вниз і накривають поліетиленовим пакетом.
  • Відбивають м’ясо кухонним молотком, ламаючи кістки і хрящики.
  • З обох сторін посипають тушку перцем і сіллю, втирають спеції. Залишають курчати на годину.
  • На оливковій олії обсмажують часник, видавлений через прес.
  • Додають до нього перець, базилік і паприку.
  • Вливають томатний сік і тушкують 2-3 хвилини.
  • В чавунній сковороді підігрівають топлене масло. Можна замінити його рослинним або вершковим маслом.
  • На сковороду кладуть курча крилами вниз. Смажать його на середньому вогні з закритою кришкою, яка повинна бути менше діаметру сковороди.
  • Зверху ставлять вантаж і смажать 15 хвилин.
  • Тушку перевертають і змащують томатним соусом. Смажать м’ясо з іншого боку 10-12 хвилин.
  • Кріп подрібнюють і посипають їм готовий продукт.

Виходить дуже смачне блюдо, яке сподобається і дорослим, і дітям.

Запіканка з картоплі з беконом

Готувати картопляну запіканку з беконом досить легко. З нею впорається навіть початківець кулінар.

Для приготування знадобляться:

  • 7 бульб картоплі;
  • 2 цибулини;
  • 150 г копченого бекону;
  • яйце;
  • 150 мл сметани;
  • 150 г твердого сиру;
  • перець і сіль.

Хід приготування:

  • Цибулю чистять і нарізають пір’ям.
  • З картоплі знімають шкірку і нарізають кружечками середньої товщини. Їх варять на пару так, щоб вони не розвалилися.
  • Копчений бекон нарізають кубиками і обсмажують на сухій сковороді. Додають до нього цибулю і тримають на середньому вогні, поки овочі не стане золотистим.
  • Сир натирають на тертці.
  • Частина сиру змішують з яйцем і сметаною, додають перець і сіль.
  • Укладають половину картоплі на дно форми. Зверху розташовують цибулю з беконом, а в самому кінці – решту картоплі.
  • Запіканку поливають соусом і посипають тертим сиром.
  • Страву готують в розігрітій духовці 20 хвилин.

Подають запіканку гарячою з салатом зі свіжої капусти.

Тріска, запечена в часниковому соусі

Тріска в соусі виходить дуже ніжною і ароматною. Вона прекрасно підходить в якості дієтичного страви і припаде до смаку тим, хто стежить за фігурою.

  • 200 г тріски;
  • чилі;
  • 5 г часнику;
  • чебрець;
  • розмарин;
  • оливкова олія;
  • сіль і перець;
  • болгарський перець.

Хід приготування:

  • Болгарський перець і часник дрібно нарізають пелюстками.
  • Тріску солять і перчать.
  • У сковороді тушкують перець, часник з чебрецем і розмарином.
  • Додають тріску. Рибу тушкують протягом 10-15 хвилин, поливаючи маслом.
  • Рибу викладають на тарілку.
  • Масло збивають вінчиком до піноподібного стану і поливають ним рибу.

Перед подаванням прикрашають страву зеленню або шматочками запеченого болгарського перцю, згорнутими трояндочкою.

Дивіться також:  Безе (меренга) – 8 рецептів, як приготувати французький десерт в домашніх умовах

Жульєн з сьомги і креветок

Для приготування жульєна з морепродуктів знадобляться:

  • 300 г креветок;
  • 300 г сьомги;
  • 250 г сиру твердих сортів;
  • жирні вершки;
  • петрушка.

Покроковий рецепт:

  • Сьомгу нарізати дрібними кубиками.
  • Сир натирають на середній тертці.
  • На дно спеціальних формочок викладають розморожені креветки, зверху – сьомгу.
  • У кожну форму додають по 1 столовій ложці вершків.
  • Рясно посипають сиром.

Запікають жульєн протягом 20 хвилин при температурі 180 градусів.

Скумбрія, фарширована овочами в духовці

Скумбрія ідеально підходить для запікання. У ній мало кісток, а м’ясо виходить соковитим і ароматним.

Для фаршированої риби будуть потрібні:

  • 1 скумбрія;
  • 100 г кропу;
  • лимон;
  • морква;
  • сіль, перець;
  • часник;
  • спеції для риби.

Покроковий рецепт:

  • У риби видаляють нутрощі і зябра, миють тушку і посипають спеціями з сіллю.
  • Поки риба маринується, цибулю нарізають тонкими півкільцями і смажать на олії.
  • Моркву труть на крупній тертці і додаємо до цибулі. Солять і тушкують до напівготовності.
  • Половину лимона нарізають часточками, а з решти видавлюють сік.
  • Фольгу складають удвічі, змащують маслом і розташовують на ній скумбрію спинкою вниз.
  • Рибу фарширують овочами і часточками лимона.
  • Фольгу загортають і відправляють скумбрію в духовку на 25 хвилин. Температура 180 градусів.
  • У рослинне масло видавлюють часник, додають зелень і сік лимона. Гарячу рибу поливають отриманим соусом.

Разом з рибкою у фользі можна запекти картоплю і гриби.

Яловичина, запечена цілим шматком

Гарячі страви на святковий стіл варто продумати заздалегідь. Пропонуємо приготувати на урочистий випадок яскравий, соковитий і смачний шматок м’яса. Завдяки деяким хитрощам яловичина вийде ніжною і ароматною.

Необхідні продукти:

  • 1 кг яловичини;
  • 2 цибулини;
  • морква;
  • 2 болгарських перцю;
  • 0,5 склянки білого сухого вина;
  • 1 маленька ложка меду;
  • 6 скибочок бекону;
  • сіль, перець;
  • 1 столова ложка гірчиці;
  • лист лавра;
  • перець горошком.

Рецепт:

  • Яловичину миють і натирають перцем з сіллю.
  • Обмазують м’ясо гірчицею і відкладають шматок в бік.
  • Нарізати цибулю та моркву.
  • Укладають овочі на дно форми для запікання.
  • Додають перець горошком і лавровий лист.
  • Яловичину обертають скибочками бекону і укладають її на овочеву подушку.
  • На м’ясо кладуть скибочки червоного перцю.
  • Мед розчиняють у вині і виливають у ємність з яловичиною.
  • Форму накривають фольгою і ставлять у розігріту духовку на 1,5 години. Готують при температурі 180 градусів.
  • Після закінчення часу м’ясо виймають з форми і змащують його утворився соусом. Потім ставлять назад в духовку на 10 хвилин.

Готове блюдо викладають на тарілку і прикрашають овочами. Яловичина, запечена цілком, стане справжнім кулінарним шедевром.

Філе курки з болгарським перцем

Болгарський перець і курка прекрасно поєднуються один з одним. Тому варто приготувати тушковане м’ясо з овочем в якості доповнення до гарніру – рісу або картопляного пюре.

Знадобляться наступні продукти:

  • 500 г філе;
  • 2 болгарських перцю (червоних);
  • цибулина;
  • 2 столові ложки рослинного масла;
  • 1,5 столові ложки борошна;
  • 2 великі ложки томатної пасти;
  • 2 зубчики часнику;
  • чорний перець;
  • сіль.

Готуємо покроково:

  • Філе промивають і нарізають середніми шматочками.
  • Курку обкачують у борошні і смажать на розігрітій сковороді до золотистої скоринки. Викладають шматочки на тарілку.
  • Тонко нарізати цибулю. Обсмажують до напівготовності.
  • Очищений перець нарізають соломкою і додаємо до цибулі. Смажать овочі 5 хвилин.
  • Пресований часник кидають до овочів.
  • Додають в сковороду куряче філе. Перемішують, солять і перчать.
  • Томатну пасту розводять з половиною склянки води і додають до продуктів.
  • Тушкують інгредієнти 20 хвилин.

Готове блюдо викладають на тарілку і прикрасити петрушкою.