Геркулесова каша на молоці — 7 рецептів, як варити кашу смачно

Геркулесова каша на молоці — прекрасний сніданок, оскільки така їжа дозволяє забути про почуття голоду до самого обіду. Вівсяна крупа є цінним джерелом вітамінів і мікроелементів, а до того ж, страви з неї виходять дуже смачними. Солодку кашу можна доповнити овочами, фруктами або горіхами, і в цій рубриці ми розглянемо різні рецепти приготування цієї страви.

Геркулесова каша на молоці — класичний рецепт

При варінні каші потрібно дотримуватися певні пропорції. Маса крупи повинна складати половину від обсягу рідини.

У класичному варіанті страва роблять з таких продуктів:

  • 0,5 л молока;
  • 0,25 кг «Геркулеса»;
  • сіль і цукор за смаком;
  • шматочок вершкового масла.

Калорійність страви складе приблизно 180 ккал, в залежності від об’єму доданого масла і жирності молока.

Як варити геркулесову кашу на молоці:

  • Вливаємо молоко в каструлю і доводимо до закипання, періодично помішуючи.
  • Насипаємо геркулесові пластівці, кладемо сіль і цукор. Скільки варити кашу, залежить від виду крупи. Як правило, цю інформацію вказують на упаковці.
  • Після закінчення варіння додаємо вершкове масло, розмішуємо і даємо страві трохи настоятися.

Увага! Щоб сніданок не пригорів, після додавання вівсянки кашу потрібно заважати практично безперервно.

Рецепт приготування з додаванням води

Каша на молоці з «Геркулеса» виходить дуже поживною, але її можна зробити менш насиченою, якщо додати воду.

Для приготування такої страви потрібні наступні інгредієнти:

  • 0,3 л молока;
  • 0,3 л очищеної води;
  • 0,25 – 0,3 кг геркулесових пластівців;
  • цукровий пісок і трохи солі;
  • вершкове масло.

Приготування геркулесову каші покроково:

  • Кип’ятимо воду, насипаємо «Геркулес» і проварюємо кілька хвилин.
  • Вливаємо молоко, насипаємо цукор і сіль, чекаємо закипання страви, часто перемішуючи.
  • Присмачую кашу вершковим маслом, заважаємо, поки воно не розчиниться, а потім даємо сніданку трохи постояти під кришкою.
Дивіться також:  Хрін — 11 рецептів приготування в домашніх умовах

На замітку. Щоб надати їжі приємний аромат, можна додати щіпку ванілі або кориці.

Як варити «Геркулес» в мультиварці

Можна зварити геркулесову кашу в мультиварці з додаванням сухофруктів. Таке блюдо вийде смачним, насиченим і поживним. При цьому співвідношення рідини до крупі має бути трохи менше, ніж 2:1.

Для роботи знадобляться такі продукти:

  • 0,7 л молока;
  • 0,3 кг пластівців;
  • 150 г чорносливу або кураги;
  • цукор і сіль;
  • кориця.
  • шматочок вершкового масла.

Готуємо «Геркулес» з сухофруктами в мультиварці:

  • Замочуємо сухофрукти в холодній воді на чверть години, потім сушимо і при необхідності подрібнюємо.
  • Кладемо курагу або чорнослив в чашу мультиварки, насипати пластівці, цукор і сіль, вливаємо молоко і встановлюємо режим варіння каші.
  • По закінченні готування вводимо корицю і вершкове масло, перемішуємо страву, а потім знову закриваємо кришку і даємо йому трохи пропарити.

Рада. Щоб «Геркулес» гарантовано не пригорів до чаші, перед закладкою інгредієнтів її потрібно натерти вершковим або рослинним маслом.

З гарбузом

Гарбуз не лише смачна, але й корисна, і вівсяна кашка з додаванням цієї баштанної культури обов’язково сподобається дорослим і малюкам.

Для приготування страви потрібно:

  • 0,35 кг гарбуза;
  • 0,75 л молока;
  • 0, 35 кг геркулесових пластівців;
  • трохи ванілі;
  • цукор і трохи солі.

Як готувати гарбузову кашу з вівсянкою:

  • Ріжемо невеликими шматочками гарбуз, не знімаючи шкірку, і відправляємо в духовку на півгодини.
  • Чистимо гарбуз від шкірки, нарізаємо м’якоть маленькими шматочками.
  • Кип’ятимо молоко на плиті, вводимо пластівці, і, постійно помішуючи, чекаємо появи перших пухирців.
  • Кладемо в кашу гарбуз, цукор, сіль і ваніль. Продовжуємо підготовку, поки крупа не звариться.

На замітку. Гарбузова каша з вівсянкою вийде ще смачніше, якщо замість цукрового піску додати в неї мед.

Дивіться також:  Грудинка в цибулинні — найсмачніші 5 рецептів

Геркулесова каша на молоці з бананами

Банани рекомендують вживати часто в тому випадку, якщо відсутні протипоказання за станом здоров’я. Справа в тому, що ці унікальні фрукти містять велику кількість вітамінів і допомагають підняти настрій.

Щоб зробити бананову кашу з геркулесових пластівців, потрібні наступні продукти:

  • молоко і воду в рівних частках;
  • пластівці «Геркулеса»;
  • банан;
  • жменька родзинок;
  • трохи солі і цукор;
  • ваніль і кориця.

Як зробити бананову кашу з пластівців вівсянки:

  • Заливаємо родзинки водою і даємо йому розбухнути, а потім сушимо в друшляку або на льняній рушник.
  • Кип’ятимо воду, насипаємо геркулесові пластівці і чекаємо закипання.
  • Вводимо молоко, розім’яту виделкою банан і родзинки. Заправляємо страву сіллю, цукровим піском і ароматними спеціями.
  • Постійно перемішуючи, чекаємо, поки куліш закипить, після чого прибираємо ємність з конфорки.

При подачі можна прикрасити страву кокосовою стружкою або товченими горіхами.

Готуємо в мікрохвильовці

Для приготування вівсяної каші в мікрохвильовій печі можна брати пластівці, не потребують варіння – це дозволить заощадити час.

Для приготування знадобляться такі продукти:

  • 0,3 л молока;
  • 0,15 кг «Геркулеса»;
  • яблуко;
  • цукор;
  • очищена вода;
  • сіль.

Як готувати вівсянку в мікрохвильовці з яблуками і карамеллю:

  • Наливаємо молоко в глибоку миску, сиплемо «Геркулес», трохи підсолюємо.
  • Ставимо ємність в мікрохвильовку, закриваємо ковпаком і встановлюємо нагрівання на 2 -3 хвилини.
  • Після закінчення цього терміну перемішуємо кашу і знову включаємо прилад на такий же час. Після приготування відразу виймати ємність, нехай блюдо трохи постоїть під ковпаком.
  • Поки настоюється майбутній сніданок, займаємося приготуванням карамелі. Для цього викладаємо цукор в сковороду вливаємо невелику кількість води і розтоплюємо його, поки суміш не змінить колір.
  • Додаємо в цукрову масу порізане тонкими часточками яблуко і тримаємо на вогні ще кілька хвилин.
Дивіться також:  Макарони з яйцем – 8 смачних рецептів

Готову кашу розкладаємо по тарілках, поливаємо карамеллю з шматочками яблук і подаємо до столу.

З медом на молоці

Якщо приготувати вівсяну кашу на молоці з медом і додати волоські горіхи, вийде чудовий поживний сніданок.

Для роботи потрібні:

  • 0,5 л молока;
  • 0,3 л води;
  • 0, 4 кг геркулесових пластівців;
  • 0,15 кг горіхів;
  • кориця і ваніль;
  • рідкий мед за смаком.

Як готувати медово-горіхову кашу з вівсяних пластівців:

  • Розбавляємо молоко водою, ставимо на плиту і чекаємо закипання.
  • Всипаємо в блюдо геркулесові пластівці і варимо зазначена на пачці кількість часу, постійно помішуючи.
  • Вводимо в кашу товчені горіхи, ароматні спеції і рідкий мед. Перемішуємо інгредієнти і тримаємо на вогні кілька хвилин.

При бажанні, можна доповнити цю страву свіжими або сушеними фруктами, а при подачі прикрасити невеликою кількістю тертого шоколаду.