Геркулесова каша на воді – 7 смачних і корисних рецептів приготування

Вівсяні пластівці сприяють очищенню організму і допомагають заповнити дефіцит ряду мікроелементів в клітинах. Традиційно геркулесову кашу готують на молоці, але багато людей не дуже його люблять. А також нерідкі алергічні прояви на компоненти цього продукту, особливо у дітей. У випадках або ж у ситуації, коли молока просто не знайшлося в холодильнику, варто скористатися рецептами приготування геркулесову кашу на воді.

Геркулесова каша на воді в каструлі

Перевагою вівсянки на воді є те, що це блюдо має не такою високою калорійністю, як каша, зварена на основі молока. Щоб зробити таку страву в каструлі, знадобиться посуд з товстими стінками і щільним дном, а також такі продукти:

  • 200 г геркулесових пластівців, призначених для варіння;
  • 380-420 мл води;
  • щіпка солі;
  • цукровий пісок за бажанням;
  • трохи вершкового масла.


Як варити геркулесову кашу на воді:

  • Ставимо каструлю з водою на конфорку, додаємо дрібку солі і чекаємо закипання.
  • Насипаємо в ємність пластівці і варимо, регулярно помішуючи. Скільки потрібно тримати страву на вогні, залежить від виду вівсянки. Ця інформація вказана на упаковці.
  • В кінці готування додаємо цукровий пісок, заважаємо, поки він не розчиниться, і знімаємо каструлю з вогню.
  • Кладемо вершкове масло і вимішуємо кашу ложкою.

На замітку. Кількість інгредієнтів вказана з розрахунку на 2-3 порції, і у випадках, коли каші потрібно більше, їх обсяг слід відкоригувати. Головне, дотримуватися пропорцій і дотримуватися співвідношення крупи на воді 1:2.

Готуємо кашу в мультиварці

Якщо на кухні є мультиварка, зварити геркулесову кашу буде ще простіше. Можна не побоюватися, що страва пригорить, і спокійно займатися своїми справами, поки працює агрегат. Для приготування знадобляться такі складові:

  • вівсяні пластівці для варіння;
  • фільтрована вода;
  • трохи солі;
  • масло вершкове.


Готуємо кашу в мультиварці:

  • Викладаємо в чашу приладу вівсянку і заливаємо гарячою водою.
  • Кидаємо дрібку солі, перемішуємо, закриваємо кришку приладу і встановлюємо режим для варіння каші.
  • Після закінчення процесу обережно, щоб не обпектися парою, піднімаємо кришку агрегату і вводимо в блюдо вершкове масло.
  • Знову закриваємо прилад і даємо настоятися каші.
Дивіться також:  Коржики з сиром на кефірі на сковороді – 8 смачних рецептів приготування

Геркулес на воді стане прекрасним доповненням до страв з м’яса, риби або птиці. А якщо хочеться подати солодке страву-кашу можна приправити цукром або медом, а також додати до складу горіхи, ягоди або сухофрукти.

З додаванням молока

Смачної і більш насиченою буде каша, якщо додати в неї молоко. Для приготування такої страви потрібні наступні інгредієнти:

  • геркулесові пластівці;
  • вода і молоко в рівних частках;
  • сіль;
  • вершкове масло.


Як зробити кашу:

  • У каструлі з щільними стінками змішуємо воду і молоко, доводимо до кипіння.
  • Насипаємо пластівці, солимо блюдо і варимо, постійно перемішуючи.
  • Коли каша буде готова, знімаємо її з вогню, заправляємо олією і даємо постояти при закритій кришці.

Рада. Щоб блюдо вийшло не таким калорійним, треба замінити вершкове масло рослинним.

Смачна геркулесова каша на воді з сухофруктами

Щоб урізноманітнити раціон, варто приготувати оригінальну геркулесову кашу з сухофруктами. А доповнюють смак такої страви медом, горіхами і ароматними спеціями. Знадобиться взяти такі продукти:

  • пластівці геркулеса;
  • воду;
  • будь-які сухофрукти;
  • волоські горіхи;
  • мед за смаком;
  • корицю і ваніль.


Як зробити блюдо:

  • Замочуємо сухофрукти в прохолодній воді ненадовго, потім зливаємо рідину і ретельно промиваємо.
  • Кип’ятимо на плиті воду, всипаємо геркулес, варимо до готовності.
  • Додаємо сухофрукти, мед, подрібнені волоські горіхи та спеції, обережно перемішуємо.
  • Тримаємо кашу на вогні ще кілька хвилин, а потім знімаємо з конфорки і даємо постояти в щільно закритому посуді.

Якщо немає меду, можна замінити його цукром або згущеним молоком.

Рецепт з фруктами

У літній час, коли свіжі фрукти доступні за ціною, можна зварити з ними геркулесову кашу на воді. Така страва обов’язково сподобається домашнім, особливо якщо в будинку є маленькі дітки. Фрукти можна брати будь-які, але в цьому рецепті ми розглянемо спосіб приготування геркулесову кашу з яблуками. Для цього знадобляться такі продукти:

  • пластівці вівсянки;
  • вода;
  • кілька кисло-солодких яблук;
  • щіпка солі;
  • цукор або мед за смаком;
  • трохи кориці.
Дивіться також:  Як зварити манну кашу на молоці – 6 рецептів


Як зробити фруктову кашу з геркулесом:

  • Ставимо каструлю з водою на плиту, а коли вона закипить, насипати пластівці геркулеса, трохи підсолюємо і варимо кілька хвилин.
  • Знімаємо шкірку з яблук і подрібнюємо так, як зручно. Можна просто порізати їх ножем або натерти на тертці.
  • Пересипаємо яблука в каструлю, додаємо цукор або мед, вводимо корицю і продовжуємо тримати страву на повільному вогні. Фрукти повинні добре протомиться.
  • Знімаємо ємність з конфорки, перемішуємо кашу і даємо настоятися.

Аналогічним способом можна зварити геркулес з грушами, бананами та іншими фруктами або ж замінити їх свіжими ягодами.

В мікрохвильовці

На багатьох кухнях таке корисне винахід як мікрохвильова піч використовується лише для розігріву їжі. Але з її допомогою можна готувати різні страви, у тому числі і геркулесову кашу. Знадобляться такі продукти:

  • пластівці геркулеса;
  • вода;
  • трохи солі;
  • цукровий пісок за бажанням;
  • вершкове масло.


Як готувати вівсянку в мікрохвильовці:

  • Посуд, придатну для використання в мікрохвильовій печі, заповнюємо потрібною кількістю води і прогріваємо в агрегаті протягом 2 хвилин.
  • Засипаємо геркулесові пластівці, солимо і кладемо цукор, перемішуємо і відправляємо в піч.
  • Встановлюємо режим нагріву на півтори хвилини, після чого відкриваємо агрегат і перемішуємо кашу.
  • Повторюємо ці дії ще двічі, а потім даємо страві трохи постояти, не відкриваючи дверцята мікрохвильовки.

Після цього можна витягати ємність з кашею, заправляти її маслом і подавати до сніданку.

Дієтичний варіант для схуднення

Страви з вівсянки часто включають до програми по зниженню ваги, оскільки цей продукт дозволяє швидко насититися і збагатити клітини корисними мікроелементами, в результаті чого відчуття голоду довго не дає про себе знати. Щоб схуднути на геркулесі, важливо дотримуватися наступних принципів приготування каші:

  • робити блюдо на основі води, а якщо додається молоко, воно повинно бути зниженою жирності;
  • не класти в кашу цукор або згущене молоко, а якщо хочеться солодкого, взяти трохи натурального меду;
  • заправляти сніданок або обід не вершковим, а рослинним маслом, причому соняшникову в цьому випадку не дуже підходить, краще використовувати оливкову або лляне.
Дивіться також:  Риба з овочами – 14 рецептів, як приготувати в духовці, в мультиварці і на сковороді

Блюдо, приготоване з дотриманням цих правил, буде містити меншу кількість калорій і його помірне вживання не призведе до набору зайвих кілограмів.

Зробити дієтичну кашу можна кількома способами. Розглянемо їх докладніше:

  • Створення страви за класичним рецептом. У цьому випадку кашу роблять в каструлі, встановивши повільний вогонь, або ж використовують пластівці, які не потребують варіння, які слід заливати гарячою рідиною.
  • Використання мультиварки, мікрохвильовки або скороварки. У цьому випадку геркулес заливається водою або молоком і каша готується у відповідному режимі протягом 10-20 хвилин – це залежить від виду агрегату.
  • Приготування в духовці. Щоб зробити сніданок, потрібна вогнетривкий посуд, в яку поміщають залиті гарячою водою або молоком пластівці, а потім ставлять в духову відсік, розігріту до 200 градусів, на півгодини. При цьому кашу потрібно час від часу перемішувати, щоб вона не пригоріла, а пластівці рівномірно приготувалися.


Наведені способи готування геркулесову кашу на воді хороші тим, що для її створення не потрібні дорогі продукти. А також істотним плюсом є те, що вівсянка поєднується з великою кількістю різних інгредієнтів. Її можна робити з овочами, фруктами, ягодами і горіхами або ж зварити більш ситний варіант, доповнивши страва м’ясом, птицею або субпродуктами.