Глазур з какао для торта, пряників або пончиків

Для прикраси десертів часто використовуються різні види глазурі, серед них і шоколадна. Звичайно, її можна приготувати, використовуючи готовий шоколад. Проте в наш час, коли під етикеткою з однойменної написом може перебувати продукт низької якості, смачніше і корисніше приготувати шоколадну глазур з какао самостійно.

Класична шоколадна глазур з какао

Класичне шоколадне покриття десертів складається з чотирьох компонентів: какао-порошок, вершкове масло, цукор і молоко. Якості цих продуктів потрібно приділити особливу увагу. Так, масло краще взяти з високим відсотком жирності, а какао-порошок купити алкалізований, тоді у готової глазурі буде насичений темний шоколадний колір.

Отже, пропорції продуктів у складі класичної глазурі будуть наступними:

  • 50 мл молока;
  • 80 г цукру;
  • 50 г вершкового масла;
  • 30 г какао-порошку.

Технологія приготування:

  • У неэмалированном сотейнику з товстим дном, поставити на вогонь молоко і вершкове масло. Прогріти, помішуючи, до повного розплавлення масла, але не допускати кипіння суміші.
  • Цукор змішати з какао, так буде простіше з’єднати порошок з рідкої складової глазурі. Відправити сипучі інгредієнти в сотейник до растаявшему олії і молока.
  • Прогріти суміш до досягнення необхідної кондиції, зняти з вогню і після невеликого зниження температури суміші можна використовувати.
  • Густота глазурі для кондитерських виробів має бути, як у сметани. Тоді її буде простіше наносити, і вона швидше застигне.

    Рецепт для печива

    Глазур для печива повинна бути твердою, тому готується вона з того ж набору продуктів, що і класична, але використовуються вони в іншому співвідношенні. Дуже важливо взяти тверде вершкове масло, оскільки з м’яким складом приготувати глазур для печива не вийти.

    Перелік інгредієнтів:

    • 100 г какао-порошку;
    • 100 г цукрової пудри (або дрібного цукру);
    • 20 мл молока;
    • 50 г вершкового масла;
    • 15 мл горілки.
    Дивіться також:  Пишні оладки з кабачків – 6 рецептів

    Хід роботи:

  • Какао, пудру, молоко і масло змішати в невеликій ємності і поставити на вогонь. Прогріти суміш до однорідного гладкого стану, не забуваючи помішувати.
  • Потім додати горілку, знову перемішати. Цей інгредієнт додасть блиску готової помадці, але його можна і не додавати. Шоколадне покриття для печива готово.
  • Як приготувати на сметані?

    Глазур з какао на сметані не твердне і не тече, тому вона ідеальна для покриття тортів, рулетом і тістечок. В її складі немає вершкового масла, блиск їй додає масло рослинного походження.

    Інгредіентний склад помадки:

    • 100 г какао-порошку;
    • 75 г кристалічного цукру;
    • 90 г жирної (краще домашнього) сметани;
    • 15 мл рослинного рафінованого (без запаху) олії.

    Приготування по кроках:

  • Змішати в невеликій мисочці какао, цукор і сметану. Проварити суміш 2-3 хвилини на вогні, активно заважаючи її.
  • Потім зняти з вогню, додати рослинне масло і перемішати.
  • З какао-порошку на воді для пончиків

    Шоколадну глазур для пончиків на воді з какао-порошку можна приготувати буквально за кілька хвилин холодним способом, тобто без будь-якої термічної обробки.

    Для неї знадобляться:

    • 30 г кукурудзяного (або картопляного) крохмалю;
    • 75 г какао-порошку;
    • 100 г цукрової пудри;
    • 50 мл питної води.

    Алгоритм дій:

  • Всі сипучі продукти з’єднати і перемішати в глибокій посудині. Потрібно домогтися рівномірного розподілу какао і відсутність грудочок.
  • Невеликими порціями влити воду, старанно перемішуючи помадку. Кількість води можна змінювати, щоб досягти потрібної консистенції. У готову помадку занурити гарячі пампушки.
  • З додаванням згущеного молока

    Згущене молоко чудово може замінити відразу два інгредієнта (молоко і цукор) у складі глазурі. Помадка по цьому рецепту виходить з насиченим смаком какао та молока.

    Для неї потрібно взяти:

    • 90 г какао;
    • 60 мл згущеного молока;
    • 75 г вершкового масла.
    Дивіться також:  Пісочне тісто для пирога – 8 рецептів приготування основи

    Як готувати:

  • М’яка кремоподібна вершкове масло змішати з какао-порошком, додати згущене молоко і знову перемішати.
  • Отриману суміш нагріти до кипіння і відразу ж прибрати з плити. Такий прийом допоможе інгредієнтів краще з’єднатися, і помадка рівніше покриє кондитерський виріб.
  • З вершковим маслом для торта

    Для заливки для торта або оформлення по його краях красивих патьоків ідеально підійде цей рецепт з какао-порошку з вершковим маслом. Останній компонент додасть не тільки блиск готової помадці, але і позбавить від тендітної цукрових скоринки після застигання.

    Кількість необхідних продуктів:

    • 100 г цукру;
    • 20 г какао-порошку;
    • 15 мл молока;
    • 50-70 г вершкового масла.

    Черговість етапів роботи:

  • Цукор, молоко і какао в сотейнику з’єднати, перемішати, щоб ліквідувати всі грудочки і довести до кипіння.
  • У киплячу глазур викласти нарізане шматочками масло і тримати, помішуючи, на вогні до повного розплавлення. Після цього покриття для торта готово.
  • Глазур з какао та молока

    Назва цього рецепта шоколадної помадки – «Чотири ложки», оскільки такий обсяг основних інгредієнтів знадобиться на одну порцію. Господині будуть легко збільшувати кількість готового продукту, просто додаючи по ложці всіх інгредієнтів.

    До складу помадки входять:

    • 4 столові ложки какао-порошку;
    • 4 столові ложки цукрової пудри;
    • 4 столові ложки молока;
    • 50 г вершкового масла.

    Спосіб приготування:

  • Всі інгредієнти з’єднати в невеликій мисочці і ретельно перемішати;
  • Прогріти масу на вогні до гладкості, але не кип’ятити, а відставити в сторону. Щоб не допустити кипіння можна готувати шоколадну глазур з какао та молока на паровій бані або в мікрохвильовій печі.
  • Суперблискуча дзеркальна глазур з какао

    Останнім часом особливою популярністю користуються десерти, вкриті дзеркальної глазур’ю. Для шоколадної дзеркальної глазурі, як правило, потрібен інвертний сироп і темний шоколад, але і без цих інгредієнтів можна досягти приголомшливого результату.

    Дивіться також:  Рулет з маком – 7 смачних рецептів

    Необхідні інгредієнти:

    • 240 г цукру;
    • 80 г какао-порошку;
    • 14 г желатину;
    • 160 мл вершків жирністю 33%;
    • 70 мл води для замочування желатину і 80 мл – для сиропу.

    Етапи приготування:

  • Желатин замочити у воді. З цукру і води зварити сироп, який буде тягнутися ниткою при виливанні з ложки.
  • Вершки прогріти до 80 м і розпустити в них замочений желатин. У сироп всипати какао і розмішати. З’єднати обидві суміші, трохи прогріти, щоб всі компоненти встигли подружитися.
  • Перед покриттям суміш повинна охолонути до 30 градусів, а десерт навпаки потрібно добре охолодити. Покритий помадкою торт повинен провести в холодильнику 5-6 годин, для стабілізації глазурі.