Гливи – 13 рецептів приготування

Відомо безліч рецептів приготування глив. Їх смажать, мариную, запікають, смажать, варять, солять. Нижче підібрані різноманітні варіанти з їх участю, від простої закуски до наваристого супу і грибний піци.

Мариновані гливи в домашніх умовах


Мариновані гриби гливи відмінно підійдуть в ролі самостійної закуски або як складові салату:
● 1 кг глив;
● 1 ст. л. цукру;
● 2 ст. л. солі;
● 6 суцвіть гвоздики;
● 6 горошин перцю;
● 2 аркуша лаврушки;
● 2 часникових зубки;
● зерна кропу;
● 4 ст. л. оцту.

Приготування маринованої закуски:

1. Підготувати грибочки: зрізати їх з грона, промити, великі розділити на 2-3 частини. Скласти в каструлю, наповнити її водою.
2. До грибів додати спеції і інші компоненти. Поставити на середній вогонь. Коли розсіл почне закипати — зняти утворюється пінку. Варити ще третину години після закипання.
3. Простерилізувати банки, вкласти гриби, залити маринадом. Вже через добу грибочки досить добре просочаться маринадом.
Зберігати гливи мариновані в холодильнику. Більше 3-5 місяців зберігати не рекомендується.

На замітку. Для тривалого збереження грибів у кожну банку перед закатыванием кришки рекомендується влити столову ложку олії.

Як посмажити гриби з картоплею

Для 3 порцій ситної вечері з грибів з картоплею знадобиться:

● 300 г глив;
● 8 середніх картоплин;
● 1 середня цибулинка;
● ½ Чайн. л. меленого перцю;
● 2-3 ст. л. олії.

Схема приготування:

1. Відокремити гливи від грона, змити їх. Дати надлишків води стекти, потім розрізати вздовж на 2-4 частини, залежно від розміру.
2. Цибулю почистити, нарізати дрібним кубиком.
3. Розігріти олію, обсмажити цибулю пару хвилин, потім додати гриби і залишити смажитися на повільному вогні. Періодично перемішувати.
4. Поки смажаться гливи, підготувати картоплю: почистити, помити і нарізати пластинками завтовшки 5-7 мм
5. У сковороду додати картоплю, перемішати з грибами, накрити кришкою і готувати 10-12 хвилин. Потім прибрати кришку, перемішати, додати сіль і спеції і готувати ще кілька хвилин, періодично перевіряючи готовність картопляних шматочків.
Подавати страву зі свіжими овочами, сметанним або томатним соусом.

Простий рецепт зі сметаною


Гливи можна смажити в сметані:

● 400 г глив;
● 1 велика цибулинка;
● 100 мл сметани (15-20 %);
● сіль;
● 1-2 ст. л. олії;
● мелений перець та інші спеції за смаком;
● 2-5 гілочок свіжої зелені (за бажанням).

Покроковий процес приготування:

1. Як і в попередніх рецептах, підготувати гриби. Цибулю почистити і нарізати тонкими полуколечками.
2. Масло розігріти в сотейнику, додати цибулю, а через 3-5 хвилин гливи. Обсмажувати чверть години.
3. Додати спеції. Якщо використовується зелень — змити її, дрібно нарізати, змішати зі сметаною.
4. Влити сметанний крем до грибів, готувати ще близько п’яти хвилин, потім вимкнути і дати постояти під кришкою 20 хвилин.
Можна подавати до будь-якого гарніру з круп або овочів.

На замітку. Якщо подобається більш рідкий соус, можна розбавити сметану третю склянки кип’яченої води.

Дивіться також:  Трюфельне масло: застосування в кулінарії. 6 рецептів страв з трюфелевым маслом

Гливи, смажені з цибулею

Гливи з цибулею доповнять легкий вечеря:

● 500 г свіжих глив;
● 2 цибулини;
● 1-2 ст. л. вершкового масла;
● сіль і мелений перець;
● куркума на кінчику ножа.
Приготування просте: нарізати очищену цибулю дрібним кубиком, промиті гриби — великим кубиком, обсмажити в олії з прянощами 15-20 хвилин. Готовність грибів легко визначити — вони стануть більш м’якими, трохи потемніють і зменшаться в розмірах.

Гриби по-корейськи


● 1 кг глив;
● 2-3 середнього розміру цибулини;
● стопка оцту столового;
● 1 ст. л. цукру;
● 1 ½ ст. л. солі;
● 2-3 часникових зубки;
● 1-2 щіпки червоного перцю;
● 3 суцвіття гвоздики;
● 2 лаврових листа;
● 1-2 чайн. л. пряних трав.

Приготування гострої пряної закуски:

1. Гливи добре промити, великі екземпляри нарізати на 2-3 частини. Все скласти в каструлю, залити водою, посолити, ½ ст. л. цукру, покласти 1 листок лавра. Закип’ятити і варити 15-20 хвилин.
2. Поки грибочки готуються, почистити і нарізати півкільцями цибулю. Часник також почистити і дрібно порубати.
3. Гриби злити через друшляк, скласти в глибоку миску або каструлю, заправити прянощами, оцтом, олією, цибулею і часником. Вручну гарненько перемішати.
4. Посуд щільно закрити і поставити в холодильну камеру на добу.
Подавати закуску рекомендується з мелкорублеными цибульними пір’ям.

На замітку. Щоб закуска добре промаринувалася, на гриби можна встановити гніт.

Жульєн з глив

● 300 г глив;
● цибулина;
● 4 ст. л. сметани;
● 2 ст. л. борошна;
● сіль і перець за смаком;
● ½ Ст. л. злив. масла;
● брусочок якісного плавленого сиру.

Приготування жульєна:

1. Гриби, цибулю чистимо, промиваємо, нарізаємо невеликими шматочками. Лук рекомендується різати дрібніше, ніж грибочки.
2. Обсмажуємо у вершковому маслі грибно-цибульну суміш, достатньо 5-7 хвилин.
3. У суміш кладемо спеції і сметану, все перемішуємо. Ще через пару хвилин просіваємо борошно — так соус вийде більш густим.
4. Підготовлену масу складаємо в формочки для жульєнів, зверху кладемо по ложечці сиру.
5. Розігріваємо духовку до 180 градусів. Запікаємо жульєни близько чверті години — можна визначити за розплавленого сиру.

У простому клярі на сковороді


● 400 г великих глив;
● яйце;
● 2 ст. л. борошна;
● 2 ст. л. мінеральної води;
● 2-3 щіпки солі;
● мелений перець;
● масло для смаження.

Приготування страви:

1. Промити гриби, зрізати товсту частину ніжки — їх можна використовувати, наприклад, для супу або омлету. Для приготування закуски потрібні тільки капелюшки.
2. Підготувати кляр, змішавши яйця з водою і спеціями, просіяти в нього борошно і збити.
3. На сковороді розігріти олію. Кожну капелюшок занурювати в кляр, виймати ложкою і викладати в гаряче масло. Обсмажувати до золотистої рум’яної скоринки, на повільному вогні з обох сторін.
Гливи, смажені в клярі, добре поєднуються з гарніром з картоплі і сметаною.

Гливи в мультиварці

● 1 кг картоплі;
● 500 г свіжих глив;
● 2 цибулини;
● 2 ст. л. олії;
● 2 ст. л. соєвого соусу;
● 1 чайн. л. сушеного чебрецю;
● 1 чайн. л. меленої паприки;
● 1 лавр;
● ½ Чайн. л. чорного перцю;
● 1 стакан води;
● ½ -1 чайн. л. дрібної солі.

Дивіться також:  Картопляні ньоккі – 7 рецептів, як готувати, і з чим подавати італійські галушки

Приготування ситного гарніру:

1. Підготуємо картоплю: очистимо, наріжемо брусочками/кубиком. В окремій мисці приготуємо маринад з соусу та спецій. Картоплю заливаємо маринадом, вручну перемішуємо і залишаємо на 20-30 хвилин маринуватися.
2. Тим часом чистимо цибулю ріжемо тонкими півкільцями або дрібним кубиком. Вибираємо програму «Смаження», наливаємо олію, кладемо цибулю і готуємо 5-7 хвилин, періодично помішуючи дерев’яною/силіконової лопаткою. Металевими предметами користуватися не рекомендується, інакше пошкодиться покриття чаші.
3. Печериці промити, великі гриби ріжемо вздовж на 2-3 частини. З’єднуємо з цибулею і продовжуємо тушкувати ще 10 хвилин.
4. До цього часу картопляні шматочки добре промаринуются і їх можна перекласти до грибів. Все гарненько перемішати. Додаємо сіль і залишки прянощів. Включаємо програму «Тушкування» на 20 хвилин. Закриваємо кришку і залишаємо готуватися.
Блюдо поєднується з салатами зі свіжих овочів.

Наваристий суп з грибів


Суп з грибів глив готується менше години:

● 200 г глив;
● цибулина;
● 2 середні картоплини;
● 1 маленька морква;
● часниковий зубок;
● за бажанням трохи свіжої зелені;
● 1 чайн. л. солі;
● ¼ Чайн. л. меленого перцю;
● 2 ст. л. олії для смаження;
● 1 л води.

Приготування ароматного легкого супу:

1. Гроно розділити, промити під проточною водою. Нарізати гливи кубиком.
2. Овочі почистити і промити. Картоплю нарізати кубиком, моркву — натерти на тертці, цибулю дрібно нашаткувати.
3. Розігріти масло в сковороді і обсмажити гриби.
4. Поставити воду нагріватися. Коли закипить — викласти картоплю, посолити. З’являється пінку знімати.
5. Коли з картоплі перестане утворюватися піна, додати смажені гриби. Перемішати, додати інші спеції і варити 10 хвилин.
6. Тим часом в залишках олії обсмажити цибулю і моркву, достатньо 5-7 хвилин. Періодично перемішувати лопаткою.
7. Часник пропустити через часникодавку, викласти в зажарку і протушкувати ще пару хвилин.
8. Викласти зажарку в суп.
9. Зелень ретельно змити, дрібно нарізати і покласти в каструлю. Все перемішати, проварити на повільному вогні 5 хвилин і вимкнути. Залишити під кришкою на півгодини.

Запікаємо гриби в духовці

● 200 г свіжих глив;
● 50-70 г твердого сиру;
● 2 ст. л. сметани;
● 3 гілочки свіжого кропу;
● 1 маленька цибулина;
● 2 ст. л. рослинного масла;
● сіль і перець за смаком.

Процес приготування:

1. Підготувати гриби. Капелюшки розрізати не потрібно.
2. Цибулю почистити, нашаткувати і обсмажити 2-3 хвилини. Потім додати гриби і продовжувати обсмажувати ще кілька хвилин. Посолити і поперчити, готувати ще 5-7 хвилин.
3. Викласти у форму для запікання обсмажену масу, посипати дрібно нарізаним кропом, залити сметаною. Зверху потерти сир.
4. Запекти в духовці при 200 градусів протягом 7-10 хвилин.

Дивіться також:  Перловка з грибами – 7 рецептів приготування в мультиварці і в духовці

Грибна ікра з глив


Грибна ікра з глив готується з таких продуктів:

● 600 г глив;
● по 1 луковке і моркви;
● 150 мл води;
● 4 невеликі часникових зубки;
● стопка рослинного масла;
● 5 чайн. л. оцту;
● за кілька щіпок дрібної солі і меленого перцю.

Покрокове опис приготування грибної ікри:

1. Підготувати гриби, нарізати невеликими шматочками, скласти в глибоку ємність і замаринувати оцтом на 10-15 хвилин.
2. Розігріти олію, обсмажити гливи, поки не випарується всі рідина. Потім влити воду, зменшити вогонь і залишити на 40 хвилин.
3. Тим часом підготувати овочі: всі почистити і нарізати дрібним кубиком. Обсмажити до готовності в окремій сковороді.
4. З’єднати гливи і тушковані овочі. Заправити спеціями. За допомогою блендера або м’ясорубки все подрібнити.
5. Простерилізувати банки і розкласти в них ікру. Укутати і залишити остигати.
Закатку зберігати в прохолодному місці.

Оригінальна піцца з вешенками

● пачка готового листкового дріжджового тіста — 450 г;
● гливи — 400 г;
● томати — 2 плоду;
● базилік свіжий — 6 гілочок;
● пармезан — 50 г;
● моцарелла — 150 г;
● часник — 1 зубок;
● консерв. каперси — 1 чайн. л.;
● сіль — 2-3 щіпки;
● цукор — 1 чайн. л. без гірки;
● спеції за смаком: орегано, перець, паприка;
● вода очищена — ⅓ склянки;
● оливкова олія.

Приготування грибної піци:

1. Тісто заздалегідь вийняти з морозилки і залишити розморожуватися.
2. Закип’ятити воду. Печериці промити, нарізати шматочками і залити окропом на чверть години. Після воду злити, а гриби обсмажити до випарювання рідини.
3. Підготувати помідори: якщо не подобається шкурка, видалити її, попередньо потримавши овочі в окропі. В іншому підготовка полягає в нарізанні плодів шматочки і подрібненні в блендері до пюреобразного стану. Потім приправляємо спеціями, маслом і тушкуємо в сотейнику до загустіння, помішуючи.
4. Підготувати інші складові: Пармезан тремо на тертці, зелень промиваємо і дрібно ріжемо, а часник чистимо і дрібно рубаємо ножем. Перемішуємо ці продукти між собою.
5. Моцарелу трьом окремо, або ріжемо тонкими пластинками.
6. Тісто тонко розкачати, викласти на деко і змастити томатним соусом. Далі викласти продукти в такій послідовності: моцарелла, гливи, сирно-часниково-зелена суміш, каперси.
7. Випікаємо піцу при 180 градусів протягом 25-30 хвилин, поки не з’явиться апетитна сирна скоринка.

Святковий салат з грибами


● солоні гливи — 400 г;
● морква — 3 коренеплоду;
● яйця — 6 шт;
● майонез — 150 мл;
● часник — 2 зубчики.

Приготування салату гранично просте:

1. Гливи промити під проточною водою і дрібно порізати.
2. Моркву відварити, почистити і нарізати невеликим кубиком.
3. Яйця відварити, почистити і також нарізати кубиком.
4. Часник почистити і пропустити через часникодавку.
5. Перемішати всі складові і заправити майонезом.
Салат можна відразу подавати до столу.