Глюкозний сироп: склад, застосування в кулінарії, чим можна замінити. 3 рецепта, як зробити глюкозний сироп в домашніх умовах

Вивчаючи етикетку кондитерського виробу, в списку інгредієнтів можна виявити таку складову, як глюкозний сироп. Цей продукт є натуральним підсолоджувачем і дозволяє запобігти процес кристалізації цукру. Якщо раніше сироп з глюкози використовували тільки в промислових масштабах, то останнім часом можна виявити чимало рецептів, для відтворення яких потрібен цей інгредієнт.

Що таке глюкозний сироп

Глюкозний сироп одержують при фабричній переробки кукурудзяного і картопляного крохмалю. Процес оцукрювання здійснюється під тиском, за рахунок чого відбувається ферментація глюкози.

Готовий продукт являє собою в’язку напіврідку масу. Найчастіше він прозорий або пофарбований у блідо-жовтий колір.

Смак сиропу інтенсивно-солодкий, сторонніх домішок і запаху він не має. Застосовується цей продукт у виробництві кондитерських виробів з метою поліпшення смаку і продовження терміну їх зберігання. Але останнім часом все частіше глюкозний сироп використовують для приготування десертів в домашніх умовах. Придбати його можна в спеціалізованому магазині або замовити в інтернет-маркеті.

Хімічний склад і калорійність продукту

При осахаривании вихідної сировини шляхом застосування кислот і зміни температурних режимів відбувається виділення глюкози.

Деяка її частина перетворюється на фруктозу, і кінцевий продукт містить наступні складові:

  • глюкозу;
  • фруктозу;
  • олигосахаридные домішки.

Переважаючим компонентом сиропу є глюкоза, а фруктоза і домішки становлять малу його частину.

Харчова цінність продукту така:

  • 0 г білків;
  • 0 г жирів;
  • 80 г вуглеводів.

У 100 г глюкозного сиропу міститься від 315 до 330 ккал.

Застосування сиропу в кулінарії

Сироп з глюкози застосовують при виробництві десертів повсюдно.

В різних кількостях його містить така продукція:

  • карамель;
  • глазур;
  • зефір;
  • пастила;
  • морозиво;
  • десерти, призначені для зберігання при низьких температурах.

Цей компонент дозволяє поліпшити якість готової продукції за такими критеріями:

  • надає блиск і гладкість;
  • зберігає м’якість і легкість консистенції;
  • запобігає появі великих крижаних кристалів;
  • затримує танення заморожених десертів при температурі, що перевищує 0 градусів;
  • підвищує гнучкість виробів і надає їх насиченість смаку;
  • дозволяє продовжити терміни придатності продукції, зберігаючи при цьому естетичні і смакові якості.
Дивіться також:  Бісквіт без яєць – 8 рецептів: на кефірі, сметані

На замітку. Показник робочої температури сиропу з глюкози — 50 і більше градусів. В результаті нагріву продукт набуває потрібну консистенцію – текуче і податливу.

Чим можна замінити глюкозний сироп

Оскільки глюкозний сироп найчастіше продається тільки в спеціалізованих магазинах, буває так, що придбати його не завжди можливо.

Але якщо для приготування десерту необхідний саме цей інгредієнт, допустимо замінити його іншими складами:

  • Патока. Цей продукт виробляється як побічний при виготовленні цукру і крохмалю як кукурудзяні, так і картопляні. По виду складу нагадує рідкий мед, і, крім глюкози, що містять декстрин і мальтозу. В залежності від вихідного продукту, патоку підрозділяють на світлу, яку виділяють з крохмалю, і чорну, отриману з цукрових буряків.
  • Кукурудзяний сироп. Такий склад виготовляють з кукурудзяного крохмалю, і він також ділиться на світлий і темний. При виробництві кондитерських виробів найчастіше використовують перший варіант, за складом близький до патоці. Цей сироп містить багато глюкози, але існує вид продукції з підвищеним відсотком фруктози. Такі склади краще розчиняються і мають більш насичений смак.
  • Инвертные сиропи. Ці розчини містять рівні частки глюкози і фруктози, і виробляються в процесі розкладання сахарози гідролітичні шляхом. Як правило, инвертные сиропи використовують при виготовленні алкогольної продукції і штучного меду.

Якщо придбати потрібний склад не виходить, можна приготувати сироп самостійно в домашніх умовах.

Базовий рецепт глюкозного сиропу

Існують різновиди випічки і інших кондитерських виробів, які неможливо приготувати без глюкозного сиропу.

Щоб зробити цю складову, потрібні такі компоненти:

  • 350 г цукру;
  • 1/4 чайної ложки лимонної кислоти;
  • щіпка соди харчової;
  • 150 мл фільтрованої води.

Як зробити глюкозний сироп:

  • Висипати цукровий пісок в невелику каструлю з товстими стінками.
  • Тонкою цівкою влити воду і поставити ємність на вогонь.
  • Довести склад до кипіння, а потім насипати гранули лимонної кислоти.
  • Дочекатися, поки суміш закипить знову, потримати її на вогні ще кілька хвилин і вимкнути конфорку.
  • Коли сироп трохи охолоне, всипати дрібку соди і розмішати.
Дивіться також:  Гарбузовий торт – 8 кращих рецептів

На замітку. Після додавання останнього компонента на поверхні складу з’являться бульбашки. Необхідно дочекатися, поки вони пропадуть, а потім можна використовувати сироп за призначенням або прибирати його на зберігання в холодильник.

Інвертний сироп в домашніх умовах

Інвертний сироп одержують шляхом нагріву розчиненого у воді цукру із застосуванням кислоти. Останній компонент під впливом високих температур дозволяє розщеплювати сахарозу на глюкозу і фруктозу. На промисловому виробництві в цих цілях використовують не тільки лимонну, але і соляну, оцтову або молочну кислоти.

Щоб зробити інвертний сироп будинку, потрібні такі складові:

  • 350 г цукрового піску;
  • 1/3 чайної ложки лимонної кислоти;
  • 150 – 170 мл води.

Як готувати інвертний сироп:

  • Пересипати цукор у каструлю з товстим дном і налити воду.
  • Поставити посуд на малий вогонь і варити, постійно помішуючи.
  • Після закипання суміші насипати в неї лимонну кислоту і розмішати.
  • Зменшити вогонь до мінімуму, накрити ємність кришкою і варити її вміст протягом півгодини.

Рада. Після приготування варто перевірити якість отриманого продукту. Для цього потрібно набрати в ложку невелику кількість суміші, капнути на неї крижаної води, а потім швидко стиснути сироп двома пальцями, після чого різко розімкнути їх.

Якщо потягнулася товста «нитка», то продукт зроблений правильно.

Глюкозно-фруктозный сироп

Глюкозно фруктозный сироп представляє собою суміш зазначених компонентів практично в рівних пропорціях, і по основним характеристикам прирівнюється до инвертному складу. Такий продукт також відомий під назвою «изоглюкоза». Це в’язка рідина без кольору і запаху, з солодким смаком. Її отримують з крохмалевмісної сировини.

Щоб зробити глюкозно-фруктозный сироп в домашніх умовах, потрібно придбати фруктозу, яка вільно продається в аптеках.

Для виготовлення складу компоненти використовуються в таких пропорціях:

  • 150 г цукру;
  • 150 г фруктози;
  • 120 – 150 мл води.
Дивіться також:  Сирний десерт з желатином — 7 смачних і корисних рецептів

Як готувати сироп:

  • Змішати цукор з водою і поставити на вогонь.
  • Дочекатися закипання складу і розчинення цукрового піску, після чого ввести фруктозу.
  • Постійно перемішуючи склад, проварити його чверть години, а потім зняти з вогню і остудити.

Увага! Зберігати такий сироп можна не більше трьох діб, перелив в щільно закривається ємність.

Знаючи, як готувати глюкозний сироп, можна не витрачати час на пошуки цього інгредієнта у спеціалізованих точках продажу. Слідуючи наведеними рецептами, його неважко зробити самостійно, а за якістю і характеристиками такий продукт не поступиться покупному.