Голландські вафлі – 8 рецептів приготування в мультипекаре і в электровафельниці

Один з найпопулярніших десертів – вафлі. Вони бувають пишними і м’якими, з глибоким тисненням малюнка або, навпаки, найтонші і хрусткі, з начинками і без, різної форми. Голландські вафлі, представляють собою два хрусткі кругляка, прослоенних тягучою карамельною начинкою, входять в топ популярних варіантів цієї випічки.

Голландські класичні вафлі в электровафельнице

У Голландії цю випічку називають стропвафлями. Це дві круглі вафлі діаметром приблизно 10 см, склеєні між собою карамельної або іншою начинкою.

Щоб спекти такий десерт, для тіста слід підготувати:

  • 60 мл молока;
  • 20 г швидкодіючих дріжджів;
  • 150 г цукрового піску;
  • 250 г вершкового масла;
  • 2,5 г солі;
  • 500 г у/з борошна.

Алгоритм дій:

  • У теплому молоці розчинити дріжджі з невеликою кількістю цукру (20 – 30г). Вершкове масло розтопити до рідкого, але не гарячого стану і разом з сіллю і іншою масою цукру ввести в опару.
  • Додаючи потроху борошно, замісити не дуже круте тісто, якому дати 45 хвилин в теплі, щоб дозріти.
  • З тіста сформувати кульки 3 – 5 см в діаметрі, з яких спекти круглі вафлі. Гарячі рифлені кругляшки обрізати за трафаретом, щоб вироби були ідеально рівними, а потім попарно склеїти обраної начинкою між собою.

Готуємо мультипекаре

Використовуючи відповідну панель мультипекаря для готування, можна спекти традиційні голландські вафлі за попереднім рецептом або з тіста з арахісовим смаком.

Візьміть:

  • 2 яйця;
  • 60 г арахісової пасти;
  • 400 мл молока;
  • 20 г сухого молока;
  • 260 г борошна.

Як спекти вафлі в мультипекаре:

  • Сухе молоко просіяти з борошном. Яйця, арахісову пасту і звичайне молоко збовтати віночком до однорідності. В отриману суміш всипати сипучі компоненти і замісити тісто густе як ряжанка.
  • На розпалені панелі мультипекаря налити по 2 столові ложки тіста, щільно притиснути зверху кришкою і готувати до світло-коричневого кольору. На це піде від трьох до чотирьох хвилин.
  • Охолоджені заготовки перемазати обраної начинкою і склеїти по дві разом. Подавати до чаю або кави.
Дивіться також:  Курник – 6 рецептів з куркою та картоплею

Рецепт для звичайної вафельниці

Цей варіант голландських вафель трохи дивує складом, адже в ньому практично третину борошна замінена крохмалем, але саме це і допомагає домогтися хрускоту.

Як віддушки для цієї випічки можна брати не тільки ванілін, але і різні інші, наприклад, фруктові есенції.

Пропорції продуктів у складі тесту:

  • 3 яйця;
  • 70 г вершкового масла;
  • 180 г майонезу;
  • 180 г цукру;
  • 5 г розпушувача;
  • 260 – 390 г борошна;
  • 130 г крохмалю;
  • ванілін.

Покроковий рецепт для электровафельницы:

  • Яйця збити з цукром, додати майонез і рідке масло. Перемішати, щоб суміш стала однорідною.
  • Крохмаль, розпушувач і борошно зсипати в одну ємність, старанно розмішати вінчиком і пропустити через сито. Потім частинами вмішати в рідку складову. В результаті вийде досить пружна маса. Після охолодження масла тісто стане густіше. Тому, щоб вафлі не вийшли занадто жорсткими, сухі компоненти краще додавати, коли температура рідкої масляної суміші наблизиться до кімнатної.
  • Тісто розділити на 10 – 20 однакових грудочок, залежно від бажаного розміру вафель. Пензликом злегка змастити жарочную поверхню вафельниці і гарненько прогріти пристрій.
  • Кожен колобок тіста трохи розплющити руками в млинець і викласти в центр жарочної панелі. Придавити іншою стороною і пекти до красивого карамельного кольору.

При бажанні, готових гарячих виробів з допомогою ножа можна надати більш правильну форму.

З вареним згущеним молоком

Найпростіша і популярніша начинка для вафельних трубочок і вафельних тортів на основі вареної згущенки застосовна і для голландських стропвафель. Можна значно заощадити час на приготуванні начинки, купивши готову «іриску», але краще витратити кілька додаткових годин, щоб бути абсолютно впевненим у якості готового продукту.

Щоб промазати вафлі вареним згущеним молоком потрібно:

  • 370 г (1 жерстяна банка) згущеного молока;
  • 200 г вершкового масла.

Приготування начинки:

  • Згущене молоко покласти в каструлю відповідного літражу, залити холодною водою і поставити на вогонь. Коли вода в каструлі закипить, зменшити вогонь до мінімального і варити суміш 2,5 – 3 години. Після, зняти з плити і охолодити у воді.
  • Вершкове масло заздалегідь дістати з холодильника, щоб воно встигло зігрітися і розм’якнути при кімнатній температурі.
  • М’яке масло злегка збити міксером, потім, продовжуючи збивати, в кілька прийомів додати охолоджену варену згущенку. Крем готовий і їм можна склеювати вафлі.
Дивіться також:  Гарбуз з медом запечений в духовці – 7 рецептів

Голландські вафлі з карамельної начинкою

Цей прошарок для стропвафель є традиційною.

Зазвичай голландські господині варять її з коричневого цукру і патоки, але можна скористатися своїм улюбленим рецептом солоної карамелі або більш простим способом приготування з твердих ірисок:

  • 200 р твердих цукерок ірисок (наприклад, «Кіс-кіс» або «Золотий ключик»);
  • 60 мл молока;
  • 50 р цукрової пудри;
  • 50 г вершкового масла.

Як зварити карамельну начинку:

  • Спочатку слід зайнятися звільненням цукерок від обгорток, зважуванням необхідної кількості пудри масла і молока.
  • На дно сотейника з товстим дном влити молоко, просіяти солодку пудру, викласти нарізане невеликими шматочками масло і цукерки. Поставити ємність на тихий вогонь або водяну баню.
  • Всі компоненти карамелі томити, безперервно перемішуючи, щоб суміш не підгоріла, до стану однорідного крему. З готовою начинкою потрібно працювати дуже швидко, оскільки вона стрімко застигає.

З медовою прошарком

Голландські вафлі з медовою прошарком припадуть до душі не тільки шанувальникам меду, але і шанувальникам кориці.

Смаки цих продуктів добре поєднуються між собою, але якщо яскравий коричнева аромат комусь не до душі, кількість ароматної спеції можна зменшити або зовсім виключити цей інгредієнт:

  • 120 г меду;
  • 70 г вершкового масла;
  • 50 г цукру;
  • 20 г кориці.

Хід роботи:

  • Мед, цукор і корицю прогріти на слабкому вогні до однорідного стану. Доводити суміш до кипіння не потрібно, буде достатньо 60 градусів. Це допоможе зберегти корисні властивості меду і зробить карамель однорідною.
  • Як тільки цукрові крупинки розтануть, зняти мед з вогню і додати вершкове масло. Розмішати начинку до однорідності і приступати до прослаиванию готових вафель.

Голландські вафлі з вершками

Прошарок вафель з цукру і вершків виходить особливо солодкої і тягучою – справжня мрія для ласунів.

Дивіться також:  Варення з калини — 6 рецептів приготування на зиму

Її приготувати не складно, але дотримання деяких тонкощів і чітке дотримання пропорцій інгредієнтів просто обов’язкові:

  • 200 мл жирних вершків (від 30%);
  • 250 г цукру;
  • 30 г вершкового масла.

Приготування:

  • Для приготування знадобиться сковорода з товстим дном і високими бортиками. В неї слід висипати вказане в рецепті кількість цукру і при постійному помішуванні розтопити його. Важливо не перепалити продукт, щоб карамель не вийшла занадто темною і гіркою.
  • Паралельно гарненько прогріти вершки, але не доводити до кипіння. У розтанув цукор тонкою цівкою влити вершки, розмішуючи суміш. Це запобіжить утворенню грудок, які потім буде важко розвести.
  • Далі варити карамель до красивого золотистого кольору й густоти. У самому кінці приготування додати невеликий шматочок вершкового масла і розмішати.

Як зробити з шоколадом

Ганаш з шоколаду – досить стабільний крем, який також може стати начинкою для голландських вафель.

Шоколад для прошарку можна використовувати темний, білий або молочний залежно від особистих переваг.

Перелік необхідних продуктів для шоколадної прошарку:

  • 100 г шоколаду;
  • 50 г вершкового масла;
  • 60 мл жирних вершків.

Спосіб приготування:

  • На водяній бані, не допускаючи нагрівання шоколаду вище 60 градусів, розтопити розламані на шматочки плитку з вершковим маслом.
  • В мікрохвильовці або на бані вершки прогріти до такої ж температури, що і шоколад. Влити гарячі вершки в розтоплений шоколад, перемішати і ненадовго відставити в сторону. Коли крем почне густіти, їм можна перемазывать голландські вафлі.

Домашні вафлі – вишукане, але таке просте ласощі. Робіть їх із задоволенням і доповнюйте будь-якими начинками, щоб всякий раз насолоджуватися новими смаками.