Голубці – 17 смачних рецептів

Свою оригінальну назву голубці отримали приблизно у вісімнадцятому столітті і сьогодні цей блюдо в тій чи іншій інтерпретації відомо у всьому світі. Кращі покрокові рецепти детально розкажуть, як готувати голубці різними варіантами.

Голубці в мультиварці — покроковий рецепт

Найсмачніші голубці виходять при гасінні в мультиварці. При цьому можна використовувати як вироби власноручного приготування, так і напівфабрикати.

  • готові голубці;
  • 2 великі морквини;
  • 2 головки цибулі;
  • 3-4 ст. л. томату;
  • вода кип’ячена;
  • приправа для капустяних страв;
  • 2-3 часникові часточки;
  • сіль;
  • олія рослинна.

Приготування:

  • З чисто вимитої морквини зніміть ножем верхній шар і натріть на величенькою тертці.
  • Очищену цибулю тонко нашаткуйте.
  • Влийте в мультиварочную чашу трохи олії.
  • Встановіть на 10 хвилин програму смаження і викладіть голубці в один шар.
  • Як тільки нижня сторона виробів трохи зарум’яниться (приблизно через 5 хвилин), обережно переверніть їх і смажте ще 5 хвилин.
  • Викладіть зверху шар сирих овочів і додайте небагато гарячої води. Переведіть мультиварку на 20 хвилин в режим гасіння і закрийте кришку.
  • Томат розведіть невеликою кількістю води, щоб вийшов густий соус. Додайте приправу для капустяних страв, сіль і видавлений через прес часник.
  • Приблизно за 5-7 хвилин до закінчення процесу влийте соус і тушкуйте до готовності.

Голубці з капусти — покроковий рецепт

Хочете здивувати гостей і домочадців? Приготуйте незвичайні голубці з червонокачанної капусти з овочевою начинкою.

  • вилок червонокачанної капусти;
  • 3-4 невеликих цукіні;
  • 4-5 середніх помідорів;
  • 1 велика цибулина;
  • 1 ч. л. масла рослинного;
  • сіль, перець.

Приготування:

  • У великій каструлі закип’ятіть достатню кількість води. Капустяний качан гострим ножем надріжте в області кочережки на кілька сантиметрів углиб.
  • Занурте качан цілком у воду і варіть трохи більше звичайного (близько 30 хвилин).
  • Як тільки листя стануть досить м’якими, капустіну дістаньте і добре охолодіть. Зніміть верхні великі листя, при необхідності відбийте потовщення.
  • Овочевий бульйон, не знімаючи з вогню, випаруйте приблизно вдвічі.
  • Цибулю дрібно порубаєте і обсмажте на сковороді до прозорості буквально в чайній ложці олії.
  • Цукіні вимийте, наріжте невеликими кубиками і відправте на сковороду до цибулі. Смажте хвилин 5-7, щоб кабачки злегка зазолотились.
  • З помідорів шкірку, а м’якоть наріжте кубиками. Відправте в сковороду до овочів, посоліть і варіть під кришкою на малому газу близько 10 хвилин.
  • Як тільки начинка добре охолоне, зробіть голубці, уклавши на кожен капустяний лист невелику порцію овочевої маси.
  • У каструлю з бульйоном викладіть шарами підготовлені вироби. Якщо рідини недостатньо, додайте воду.
  • Прогрійте духову піч до 160°С, поставте всередину каструлю з голубцями і тушкуйте приблизно півгодини під кришкою.

Голубці з молодої капусти

М’які і ніжні листя молодої капусти ідеально підходять для приготування голубців. На відміну від старих варити їх треба менше, а самі листки більш податливі і гнучкі.

  • молода капуста;
  • 1 кг змішаного м’ясного фаршу;
  • 1 яйце;
  • морквина;
  • цибулина велика;
  • великий помідор;
  • 5 ст. л. сирого рису;
  • за 5 гір. чорного і запашного перцю;
  • олія рослинна;
  • 2 лаврового листа;
  • сіль.

Приготування:

  • Рис заздалегідь відварити до стану напівготовності і остудіть. Додайте у фарш разом з яйцем і половинкою цибулини дрібно нашаткованої. Посоліть, поперчіть і добре вимішайте.
  • Закип’ятіть воду у великій каструлі. Розберіть капустіну на окремі листочки, проваріть їх протягом 5-10 хвилин.
  • У центр кожного аркуша покладіть порцію фаршу і поверніть голубці.
  • Половину цибулини, моркву і помідор наріжте дрібно. Розжаримо в сковороді рослинне масло, обсмажте спочатку моркву, потім додайте цибулю, а після того, як овочі стануть м’якими – помідори.
  • Присолите за смаком, додайте лаврушки і перець, підлийте трохи капустяного бульйону і протушкувати соус не менше 10-15 хвилин.
  • Дно каструлі вистелити дрібними листочками капусти, зверху шарами укладіть голубці і залийте томатно–овочевим соусом.
  • Накрийте кришкою і тушкуйте на малому газу близько 40 хвилин.

Голубці з пекінської капусти

Будь-яка листова капуста підійде для приготування голубців. Наступний рецепт розповість, як зробити блюдо з пекінської капусти.

  • пекінська капустіна;
  • 600 г свино–яловичого фаршу;
  • 0.5 ст. сирого рису;
  • 2 головки цибулі;
  • 2 середні морквини;
  • 100 мл сметани;
  • 1-2 ст. л. томату–пасти;
  • рослинна олія для обсмажування;
  • на смак сіль і перець.

Приготування:

  • Рис промийте в декількох водах і перекладіть в киплячу воду. Злегка присолите і варіть до напівготовності. Злийте через друшляк і охолодіть.
  • Пекінську капустіну розберіть на окремі аркуші, зріжте найбільш жорстку частину, помийте. Залийте окропом і залиште на 5 хвилин.
  • Цибулю дрібно наріжте, моркву натріть на тертці. Обсмажте овочі на рослинному маслі.
  • Половину засмажки перекладіть в остиглий рис, до другої частини додайте томат, розведіть капустяним відваром і протушкувати близько 5-7 хвилин. Влийте сметану, додайте сіль, перець, прокип’ятити кілька хвилин і вимкніть.
  • В рис із засмажкою викладіть фарш, посоліть і приправте спеціями на смак.
  • З фаршу і охололих листя сформуйте голубці. Укладіть їх шарами в товстостінну каструлю, залити сметанно–томатним соусом.
  • Тушкуйте голубці з пекінської капусти під кришкою близько 35-40 хвилин.

Голубці з виноградного листя

А тепер оригінальний рецепт голубців з листя винограду або просто долми. Виноградні листочки краще використовувати молоді світло–зеленого відтінку або ж солоні.

  • 40-50 солоного або свіжого листя;
  • 500 мл м’ясного бульйону;
  • 500-600 г фаршу з баранини;
  • 4-6 ст. л. сирого рису;
  • 4-5 середніх головок цибулі;
  • суміш зелені – м’ята, кріп, кінза, петрушка, базилік;
  • 50-70 г вершкового масла;
  • стільки ж рослинного;
  • по дрібці зіри і крупно меленого чорного перцю;
  • сіль.
Дивіться також:  Соус для голубців – 9 рецептів та варіантів приготування підливи

Соус для подання:

  • 1 ст. сметани;
  • 5-6 зубків часнику;
  • зелень;
  • сіль.

Приготування:

  • Листя винограду добре промийте і залийте окропом. Через 5 хвилин (10 для солоних) відкиньте на друшляк і просушіть.
  • Крупу ретельно помийте, залийте гарячою водою, доведіть до кипіння і варіть на великому газу не більше 2-3 хвилин. Відкиньте напівсирої рис на друшляк і охолодіть.
  • Ріпчасту цибулю почистіть і дрібно наріжте. Обсмажте на малому вогні до м’якості в суміші рослинного і вершкового масла, охолодіть.
  • У м’ясний фарш додайте холодний рис, зажарку і рубану зелень. Приправте перцем, зірою і сіллю.
  • Розкладіть виноградні листя гладкою стороною вниз, на кожен викладіть 1-2 ложки фаршу, скрутіть невеликі рулетики, підігнувши краї всередину.
  • У каструлю з товстим дном укладіть в два шари невикористані виноградні листя, зверху рядами долму. Залийте бульйоном, щоб він лише злегка покрив вироби.
  • Накрийте тарілкою або меншою по діаметру кришкою. Поставте каструлю на вогонь і дайте закипіти.
  • Після зменшіть газ і тушкуйте при легкому бурління 1-1.5 години.
  • Для соусу дрібно нарубаєте часникові часточки і зелень. Посипте крупною сіллю і злегка розітріть плоскою стороною ножа. Змішайте часникову масу зі сметаною і настоюйте в холодильнику 2-4 години.
  • Відео рецепт пропонує приготувати долму в мультиварці.

Голубці з рисом — дієтичний, пісний варіант

Наступний рецепт пропонує приготувати по–справжньому дієтичне голубці.

  • 10-12 капустяних листків;
  • невелика морквина;
  • ½ Склянки рису;
  • 300 г печериць;
  • 2-3 ст. л. томатної пасти;
  • 2 зубки часнику;
  • 1 ст. води.

Приготування:

  • Рис чисто помийте, залийте склянкою окропу, укутайте і залиште на 15-20 хвилин.
  • Капустяний качан розберіть на листя, помийте їх і проваріть в підсоленому окропі рівно одну хвилину. Потім відразу ж опустити в дуже холодну воду також на одну хвилину.
  • Відкрийте кришку на каструлю з рисом і почекайте, поки він трохи прохолоне.
  • Потріть моркву на крупній тертці, гриби наріжте крупною соломкою або тонкими часточками. (У сирому вигляді можна використовувати тільки печериці, якщо готуєте голубці з лісових грибів, то їх потрібно добре проварити.)
  • Додайте остиглий рис гриби і моркву, присолите і добре поперчіть, перемішайте до з’єднання всіх інгредієнтів.
  • З рисового фаршу і холодних капустяних листів сформуйте голубці. Якщо краї не тримаються, зафіксуйте їх зубочистками.
  • Томат розведіть склянкою води, додайте щіпку солі і подрібнений часник.
  • Укладіть вироби в каструлю, залийте соусом і тушкуйте страву на середньому вогні (щоб соус трохи випарувався і загус) після закипання приблизно 15-20 хвилин.

Рецепт голубців з фаршем

Іноді господині не бажають занадто довго возитися на кухні і воліють готувати так звані ліниві голубці з капусти і фаршу.

  • 1 ст. рису;
  • 0.5 кг м’ясного фаршу;
  • половина середньої капустины;
  • головка ріпчастої цибулі;
  • морквина;
  • яйце;
  • борошно для обвалювання;
  • 2 ст. л. сметани;
  • 2 ст. л. томатного пюре;
  • 1 ст. води;
  • олія рослинна;
  • сіль, перець, зелень.

Приготування:

  • Половинку капусти тонко нашаткуйте, трішки присолите і добре потисніть руками, щоб вона стала м’якою.
  • Нарізати чверть кільцями цибулину спасеруйте на рослинному маслі. Додайте крупно натерту моркву. Овочі протушкувати 5-7 хвилин.
  • Рис відваріть до стану середньої готовності, остудіть. Змішайте фарш, капусту, холодний рис і трохи овочевий пасерування. Вбийте яйце, посоліть і приправити на смак. Ретельно перемішайте і відбийте.
  • З фаршу сформуйте вироби у вигляді товстеньких котлеток невеликого розмірі. Обваляйте їх у борошні й обсмажте до легкої скоринки.
  • Деко змастіть маслом (при бажанні застеліть капустяними листками), викладіть одним шаром ліниві голубці, зверху – шар засмажки. З сметани, води та томату зробіть соус і полити блюдо.
  • Затягніть деко листом фольги і поставте в прогріту до 170°С духовку.
  • Через 30 хвилин від початку запікання фольгу зніміть, а ще через 10 хвилин страва готова.

Голубці з рисом і фаршем — кращий рецепт, найсмачніші голубці

Готувати голубці, звичайно, довго і клопітно. Але готове блюдо виходить настільки смачним і самодостатнім, що витрачений час того варто.

  • середня головка капусти;
  • 400 г свино–яловичого фаршу;
  • 0.5 склянки рису;
  • 2 великі морквини;
  • 2 головки ріпчастої цибулі;
  • сіль, перець, інші спеції;
  • 2 ст. л. томату;
  • 0.5 мл бульйону;
  • 350 г сметани;
  • рослинне масло.

Приготування:

  • Промитий кілька разів рис залийте склянкою окропу і залиште для набухання під кришкою.
  • Цибулю і моркву почистіть і подрібніть будь-яким зручним способом. Обсмажте до золотистого відтінку на рослинному маслі. Третю частину пасерування перекладіть в тарілку.
  • У решту піджарку додайте томат, ретельно перемішайте і влийте бульйон. Посоліть за смаком і приправте будь-якими спеціями. Протушкувати під кришкою 5-7 хвилин, влийте сметану, перемішайте і тушкуйте ще 5 хвилин.
  • Набряклий і остиглий рис змішайте з фаршем, додайте холодну пасеровку і вимішайте до з’єднання всіх компонентів.
  • Капусту цілком відваріть протягом 20-25 хвилин. Трохи остудіть і розберіть на листя.
  • Як тільки капустяні листи повністю охолонуть, сформуйте з них і фаршу голубці.
  • На дно підходящої ємності укладіть шар капустяних листів, шар голубців, знову листки і т. д.
  • Залийте все томатною підливою. Якщо вона не доходить до верху голубців, підлийте трохи капустяного відвару.
  • Тушкуйте на малому газу під кришкою 40-50 хвилин.
Дивіться також:  Вегетаріанські голубці, рецепт з фото

Голубці з курячим м’ясом або фаршем — ніжний рецепт покроково

Використовуючи курячий фарш голубці можна робити за класичним методом. Але наступний рецепт пропонує абсолютно оригінальний підхід до готування знайомого страви.

  • 500 г курячого філе;
  • 3-4 шматочка подсохшего батона;
  • середній капустяний качан;
  • 0.5 кг грибів;
  • яйце;
  • середня морква;
  • пара цибулин;
  • 3 ст. л. томату;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • 2-3 ст. л. сметани;
  • сіль і спеції (карі, коріандр, базилік) на смак.

Приготування:

  • У капустины гострим ножем виріжте качан і відправте вилок варитися в злегка підсолений окріп на 20-25 хвилин. Поступово знімайте верхні вже м’які листя.
  • Шматочки батона замочіть в холодній воді. Куряче філе наріжте соломкою, гриби – тонкими часточками. Моркву натріть, цибулини подрібніть.
  • Розігрійте на сковороді рослинне масло, швидко обсмажте м’ясо, потім додайте гриби.
  • Як тільки рідина випарується, викладіть моркву, а слідом і цибулю.
  • Після того, як всі інгредієнти придбають характерну золотинку посоліть і приправте улюбленими спеціями.
  • Охолодіть фарш, додайте в нього віджатий батон, вбийте яйце і гарненько перемішайте.
  • На кожен капустяний листок викладіть пару ложок фаршу і загорніть конвертиком.
  • Дно каструлі вистелити залишилися листям капусти, зверху в кілька рядів викладіть голубці.
  • З бульйону (приблизно 2 склянки), томату і сметани приготуйте соус. При необхідності трохи підсолити його і залийте голубці в каструлі.
  • Варіть після закипання близько півгодини на малому газу.

Як приготувати голубці в духовці

Якщо готувати голубці в духовці, то вони виходять більш соковиті і насичені за смаком.

  • 500 г змішаного фаршу м’ясного;
  • 0.5 ст. сирого рису;
  • вилок капусти середнього розміру;
  • 1 цибулина;
  • сіль, перець.

Для соусу:

  • 2-3 ст. л. томатної пасти;
  • 1 ст. капустяного відвару;
  • по одній цибулині і моркви;
  • пара зубків часнику;
  • рослинна олія для пасерування;
  • сіль, спеції;
  • 2-3 ст. л. сметани.

Приготування:

  • З капустяного вилка зніміть верхні брудні листочки. Зробіть глибокі надрізи в області кочережки. Відваріть капустіну у киплячій воді (15-20 хвилин, періодично перевертаючи її.
  • Вийміть капусту з каструлі, злегка остудіть і відокремте листя.
  • Рис промийте і відваріть до напівготовності, відкиньте його на друшляк і дайте повністю охолонути.
  • Одну цибулину наріжте і обсмажте до прозорості.
  • Змішайте фарш, пасеровану цибулю і рис. Додайте сіль, перець. Добре вимісіть.
  • Скрутіть голубці і викладіть їх в один шар на змащений маслом деко.
  • Другу цибулину нарізати чверть кільцями, моркву натріть крупно. Обсмажте до карамельного відтінку в невеликій порції масла.
  • Додайте подрібнений часник, сіль, томат. Ретельно перемішайте, щоб інгредієнти з’єдналися і влийте приблизно склянку капустяного відвару або води зазвичай.
  • Протушкувати близько 5-7 хвилин, а потім додайте сметану. Дайте закипіти ще раз і залийте соусом голубці на деку.
  • Деко затягнути фольгою і запікайте блюдо при 190°С близько 20 хвилин. Зніміть фольгу і залиште ще на 10 хвилин, щоб вироби злегка підрум’янилися.

Голубці в мікрохвильовці — рецепт приготування

Щоб приготувати голубці в мікрохвильовці, достатньо знайти підходящу для цього заходу посуд. В іншому процес традиційний.

  • 400 г свинячого фаршу;
  • 80 г круглого рису сирого;
  • 1 цибулина;
  • 1 ст. капустяного бульйону;
  • 40 мл олії соняшнику;
  • середня капустіна;
  • 1 ст. л. томату;
  • 150 р сметани;
  • перець чорний, сіль.

Приготування:

  • Візьміть приблизно 1.5–2 ст. води, закип’ятіть її і посоліть. Висипте чистий рис і варіть при невеликому бурління 10 хвилин. Воду злийте, рис охолодіть.
  • Зніміть з кочна капусти верхні листки, опустіть його в киплячу воду і варіть в середньому 15-20 хвилин. Періодично зрізайте стали м’якими листя.
  • Цибулю подрібніть, обсмажте в порції масла, охолодіть і змішайте з м’ясним фаршем і рисом. Поперчіть і трохи посоліть. Масу перемішайте і відбийте.
  • Скрутіть з капустяних листів голубці, поклавши всередину кожного 1-2 ложки фаршу. Укладіть готові вироби у термостійку посудину.
  • Розведіть томат гарячим капустяним відваром, додайте сметану і при необхідності трохи солі. Залийте соусом голубці, накрийте посудину кришкою.
  • Тушкуйте в мікрохвильовці на найбільшій потужності близько 20-30 хвилин. Після сигналу залиште страву «відпочити» в печі ще 10 хвилин.

Голубці в каструлі — просте приготування голубців

Існує маса способів приготувати голубці, але традиційно це блюдо готують у каструлі. Щоб і підливи було побільше і всі вироби вмістилися.

  • 400 г свинячого фаршу;
  • 100 г круглого звичайного рису;
  • середній вилок капусти;
  • цибулина;
  • 2 ст. л. соняшникової олії;
  • сіль, перець;
  • 1 ст. л. томатної пасти;
  • 3 ст. л. сметани;
  • 400 мл води.
Дивіться також:  Капуста для голубців у мікрохвильовці – 3 рецепта як зварити, або розм’якшити

Приготування:

  • У свинячий фарш додайте заздалегідь відварений до середньої готовності рис. Цибулину дрібно порубаєте, обсмажте в олії і також викладіть у фарш.
  • Додайте сіль і чорний перець, ретельно вимісіть і відбийте.
  • Зробіть на капусті глибокі розрізи в області кочережки, відокремте листи і відваріть їх в киплячій воді протягом 3-5 хвилин.
  • Охолодіть їх, на кожен покладіть котлетку з фаршу і загорніть конвертиком. На дно каструлі покладете пару аркушів, зверху шарами голубці.
  • У двох склянках гарячої води розведіть томат і сметану, присолите. Залийте отриманим соусом голубці і доведіть до кипіння на великому вогні.
  • Після газ прикрутіть до мінімуму і тушкуйте приблизно 30-40 хвилин в залежності від жорсткості капусти. Перед подачею дайте настоятися не менше 10-15 хвилин.

Смачні голубці на сковороді

Не менш смачні і апетитні голубці можна приготувати прямо нас сковороді. Цей рецепт особливо підходить, якщо тушкувати ви збираєтеся невелика кількість виробів.

  • 300 г змішаного фаршу;
  • 0.5 ст. звичайного рису;
  • невеликий капустяний качан;
  • 1 середня цибулина;
  • морквина;
  • сіль, перець чорний, паприка;
  • 2-3 зубки часнику;
  • 1-2 ст. л. томатного пюре;
  • рослинне масло.

Приготування:

  • Налийте в каструлю воду, закип’ятіть її і опустіть цілий качан капусти. По ходу варіння відривайте м’які листки.
  • Промийте кілька разів рис, залийте водою у співвідношенні 1:2 і варіть близько 5-7 хвилин після закипання. Злийте надлишки рідини, рис охолодіть.
  • Скіпу наріжте дрібними кубиками і обсмажте в олії до золотистого відтінку. В кінці додайте подрібнений часник.
  • У фарш вмішайте холодний рис і піджарку, додайте паприку, сіль і перець.
  • Зробіть голубці. Розігрійте трохи олії на сковороді, викладіть вироби, а через 3-5 хвилин, коли нижня сторона підсмажиться, переверніть їх.
  • Ще через 3-5 хвилин залийте томатом, розведеним капустяним відваром.
  • Тушкуйте під кришкою на малому вогні близько 30-40 хвилин.

Як готувати заморожені голубці

Дуже часто господині роблять голубці запас або купують напівфабрикати в магазині. Це економить час і сили на приготування вечері в будні дні.

  • 10-15 заморожених голубців;
  • велика цибулина;
  • середня морквина;
  • 2 ст. л. томатної пасти;
  • перець, лаврове листя, сіль;
  • рослинна олія для обсмажування.

Приготування:

  • Заморожені напівфабрикати розморозьте, акуратно, дуже легко відіжміть від зайвої рідини і викладіть на сковороду з киплячим маслом.
  • Обсмажте вироби до рум’яності з обох сторін і перекладіть в підходящу за обсягом каструльку.
  • Очистіть цибулю і моркву наріжте довільно і обсмажте в маслі, що залишилося після голубців.
  • Додайте томат, енергійно перемішайте всі інгредієнти і долийте воду або бульйон, щоб вийшов рідкий соус. Посоліть, приправте і киньте лаврушку, прокип’ятіть під кришкою близько 4-5 хвилин.
  • Залийте гарячим соусом обсмажені голубчики і тушкуйте до готовності (40-50 хвилин) при легкому бурління.

Рецепт голубців у сметанному соусі

Ніжний цибульно–сметанний соус робить звичні голубці ще апетитніше і смачніше. Така страва прикрасить навіть урочисте застілля.

  • 750 р яловичого фаршу;
  • 4 середні цибулини;
  • 0.5 ст. рису сирого;
  • 1 велика капуста;
  • 3 ст. л. олії соняшнику;
  • 400 г среднежирной сметани;
  • 1 ст. л. борошна;
  • перець чорний, сіль;
  • 200 г сир (за бажанням);
  • 1 ст. води.

Приготування:

  • Рис проварити в невеликій кількості води до напівготовності, відкиньте його на друшляк і промийте холодною водою.
  • Капусту розділите на окремі листочки і проваріть їх протягом 2-4 хвилин до м’якості.
  • Дві цибулини наріжте дрібними кубиками, спасеруйте їх на маслі і остудіть.
  • Змішайте фарш, холодний рис і пасерування. Додайте сіль і перець, вимішайте до однорідності.
  • Сформуйте голубці у вигляді конвертиків, швиденько обсмажте до легкої золотинки з двох сторін і укладете в глибоку форму.
  • Залишилися дві цибулини наріжте тонкими півкільцями. Спасеруйте до м’якості на олії, присипте борошном, швидко перемішайте, щоб не утворилися грудки. Додайте сметану і воду. Посоліть на смак, прокип’ятіть хвилинку і залийте підготовлену форму з голубцями.
  • Запікайте приблизно 40-45 хвилин в духовці, прогрітій до 190°С. За 10 хвилин до закінчення за бажанням притрусіть натертим на терці сиром.

Як зробити голубці з томатом

Наступний рецепт докладно опише процес приготування голубців з томатом.

  • 1 кг м’яса (телятина і куряче філе);
  • Великий качан капусти;
  • 100-150 г сирого рису;
  • по одній великій морквині і цибулині;
  • 4 ст. л. томатної пасти;
  • сіль, перець, щіпка зіри;
  • 0.5 л бульйону з капусти.

Приготування:

  • Капусту розберіть на окремі листочки. Зріжте все потовщення. Закип’ятіть воду, присолите її і відварити протягом 5-7 хвилин.
  • Зваріть чисто промитий рис до ступеня неповної готовності, перекладіть в друшляк і охолодіть під струменем холодної води.
  • Два види м’яса, очищену морквину та цибулину двічі пропустіть через м’ясорубку.
  • Змішайте фарш і рис, добре підсолити.
  • У кожен капустяний лист загорніть котлетку з приготованого фаршу. Укладіть вироби в каструлю, дно якої вкрито порожніми капустяними листами.
  • Розведіть томат в теплому капустяному відварі, додати спеції і сіль. Залийте соусом голубці і томіть після закипання приблизно 40-50 хвилин.