Горбуша, запечена в духовці – 12 рецептів приготування

Воістину, царська риба горбуша, запечена в духовці, прикрасить будь-який стіл. Не важливо, готуєте ви її для свята або просто хочете прикрасити вечір. Важливо знати, що це досить пісний продукт, тому до нього потрібен правильний підхід. Дані рецепти допоможуть вам здивувати гостей і родичів своїми кулінарними здібностями.

Горбуша, запечена в духовці цілком

Звичайно, краще використовувати фольгу або рукав для запікання, але в першому рецепті ми спробуємо обійтися без них.

Візьмемо:

  • 1 горбушу (цілісну тушку);
  • сметана – ¾ склянки;
  • часник;
  • вершкове масло – 60 г;
  • суміш перців;
  • твердий сир – 150 г;
  • цибулина.

Підготовлену рибу (випатрану, очищену, зі зрізаними плавниками і головою) необхідно замаринувати. В даному випадку це буде сметана, змішана з сіллю, часником і перцем. Обмазуємо всю тушку (всередині теж) і відставимо на 25 хвилин. Чистимо цибулину, поріжемо півкільцями і трохи пасеруємо в соняшниковій олії.

Тепер починаємо укладати. Щоб сік сильно не розтікався, візьміть чавунну сковороду і покладіть горбушу уздовж стінки. У поперечні розрізи на хребті вставте шматочки вершкового масла. Зверху викладіть смажену цибулю і рясно посипте тертим сиром — страва готова до отпеканию. Під час перебування риби в духовці, іноді відкривайте її і поливайте соком.

Загрузка...

Соковита горбуша, запечена у фользі з лимоном

Щоб риба вийшла соковитою, ми будемо використовувати різні способи збереження вологи. Одним з них є запікання у фользі. Ціла риба, яку легко прикрасити, завжди стоїть на чолі столу.

Для цього простого рецепту ми візьмемо:

  • потрошенную тушку горбуші;
  • цілий лимон;
  • пару зубчиків часнику;
  • різні приправи;
  • оливкова олія;
  • жменька замороженої брусниці;
  • сіль.

Підготуємо рибу, яку потрібно обов’язково замаринувати перед тепловою обробкою. Спеціальним або простим ножем знімаємо залишки луски, відрізаємо голову і плавники. Видаліть нутрощі, якщо купили непотрошеную горбушу.

  • Тепер ретельно промиваємо, залишаємо тушку, щоб вся вода стекла, і робимо надрізи поперек хребта. В цей час готуємо маринад. Подрібнюємо часник, додаємо прянощі, сік половини лимона, сіль і оливкове масло. Цією сумішшю рясно змащуємо тушку зовні і всередині. У прохолодному місці вона буде стояти протягом 30 хвилин.
  • Підготуємо фольгу. Її розміру повинно вистачити, щоб вся риба була загорнута. Відправляємо у жарову шафу. Через 30 хвилин знімаємо верх — треба дати спинці підрум’янитися.
  • Коли горбуша охолоне, в розрізи на спині вставте часточки лимона, який у нас залишився, і зверху посипте брусницею.

Запікаємо в рукаві

Приготуємо фаршировану рибу з використанням ще одного пристосування, призначеного для того, щоб страва залишилося соковитим. Мова про рукаві для запікання, який продається практично скрізь.

Для тушки однієї горбуші середнього розміру візьмемо:

  • 1/3 склянки круглого рису;
  • 2 зубчики часнику;
  • лимон;
  • 2 морквини;
  • стільки ж яєць;
  • 15 мл білого сухого вина;
  • кріп;
  • сіль;
  • маслини;
  • рослинне масло.

Горбушу будемо готувати не так, як раніше. Спочатку очистимо від луски, плавників залишимо, а ось зябра приберемо. Сполоснем під водою.

  • Кладемо на обробну дошку і дуже гострим ножем, починаючи з черевця, починаємо відокремлювати м’якоть із шкірою від кісток. Коли дійдете до хребта, перерубите його з боку хвоста і голови. Повністю знімаємо скелет, маринуємо в вині з сіллю. Риба готова.
  • Готуємо начинку. У чашці змішуємо варений рис, сирі яйця, подрібнений часник і терту парену моркву. Трохи підсолюємо, можете додати приправи. Отриманою масою фаршируємо горбушу. Черевце скріплюємо зубочистками або пов’язуємо шпагатом.
  • Засовуємо заготівлю хребтом вгору в рукав, міцно закриваємо і ставимо в піч. Наприкінці слід розірвати пакет, щоб отримати необхідну скоринку. Лимон, маслини і кріп в цьому блюді потрібні для прикраси.
Спробуйте також:  Млинці з кабачків - 11 рецептів приготування кабачкових млинчиків

Риба, фарширована сиром і грибами

У цьому рецепті запеченої в духовці горбуші спробуємо обробити тушку знову іншим способом. А начиняти рибу можна взагалі різноманітними продуктами. Зараз це буде сирна начинка.

Інгредієнти для однієї тушки:

  • перець мелений, сіль;
  • цибуля;
  • печериці – 200 г;
  • кріп;
  • сир.

Цей спосіб оброблення підійде, якщо рибу купили обезглавленную. Зчищають луску, прибираємо хвіст, плавники. Залишилося сполоснути і гострим ножем зробити надріз по хребту. Тепер відокремлюємо скелет горбуші. У нас вийшло дві частини філе, які необхідно натерти сумішшю перців, посолити і відставити на нетривалий час, поки готуємо начинку.

  • Печериці промити, видалити пошкоджені ділянки і порубати ножем на великі шматочки. Цибулю ж нашаткувати дрібно. Пасеруємо все у вершковому маслі.
  • Кладемо одну частину філе шкірою вниз, зверху викладаємо начинку, потім подрібнений кріп і слідом тертим сиром. Накриваємо другою частиною риби, а зверху шматочками лимона.
  • Акуратно перекладаємо на шматок фольги і міцно звертаємо. Отпекаем в духовій шафі.

Запечений стейк з риби

Для сімейної вечері краще приготувати рибу на порції. Для цього можна купити тушку і самостійно розділити її на шматки або купити напівфабрикат – стейки, які ми зараз швиденько і приготуємо.

На 4 порції потрібно:

  • стейки – 4 шт.;
  • цибулина – 1 шт.;
  • сметана – 6 ст. л.;
  • приправи.

Сметану змішати з сіллю, сумішшю перців і приправами, які у вашій родині люблять використовувати. Цією масою ретельно змастити кожен шматочок промитої горбуші і поставити в холодильник хвилин на 30.

Поки підготуємо лист. Для зручності візьміть лист невеликого розміру (звичайно, якщо порцій розраховане більше, то посуд знадобиться відповідного розміру). Накриваємо його першим шаром фольги.

Чистимо від верхнього шару цибулю та нарізаємо кільцями, які викладаємо «подушками» під кожен стейк. Закриваємо ще одним шаром фольги і міцно звертаємо краю, щоб виділяється сік не випаровувався. Відправляємо дбати.

При необхідності, за 10 хвилин до готовності рибу можна відкрити, щоб отримати «засмага» на горбуші.

Запечена горбуша з гірчицею

Може здатися, що ці продукти не сумісні, але спробувавши готову страву ви здивуєтеся. Досить буде змастити всі стейки гірчицею, змішаної з сіллю і улюбленими спеціями. Поставити в прохолодне місце, щоб риба просочилася всіма ароматами і стала м’якше.

Загорнути шматочки у фольгу і запікати в духовці 25 хвилин. Потім розкрити, при бажанні посипати сиром і поставити назад, щоб з’явилася скориночка.

Спробуйте також:  Рибні котлети з минтая - сім дуже смачних рецептів

Під сирною скоринкою

Прекрасно підійде до рису або картоплі горбуша, запечена в духовці з золотистою скоринкою. Приготуємо філе цієї риби.

Інгредієнти наступні:

  • м’якоть без кісток горбуші – 600 г;
  • майонез – третину склянки;
  • борошно – 1 ст. л.;
  • лимонний сік – 5 ст. л.;
  • оливкова олія – 4 ст. л.;
  • набір спецій;
  • сир – 150 р.

Запікати будемо без фольги і рукави. Щоб горбуша не вийшла сухою, ми додатково будемо використовувати жирний соус.

  • Отже, розділимо філе на порції, промиємо і обсушим паперовими рушниками.
  • Приготуємо маринад, який буде складатися з лимонного соку, спецій, оливкового масла і солі. Тут м’якоть риби повинна просочуватися пів години.
  • В цей час приготуємо соус, змішавши борошно з майонезом. Дістаючи кожен шматок з маринаду, рясно змащуємо його соусом і викладаємо на лист, на який заздалегідь завдали тонкий шар олії.

Часто, щоб цілісна риба та порційні шматки не прилипали, їх викладають на шар овочів. Наприклад, моркви.

Зверху рясно посипаємо заготівлю тертим сиром твердих сортів і готуємо в духовій шафі.

У вершковому соусі

Рибу часто або вимочують в молочних продуктах або готують соус на їх основі. Горбуша в вершковому соусі завжди буде соковитою і апетитною.

Інгредієнти:

  • півлітра жирних вершків;
  • 500 г рибного філе;
  • прованські трави;
  • приправи;
  • зелень;
  • сіль.

Щоб риба добре ввібрала сіль і аромат трав, натремо її цим складом заздалегідь. Залишимо в холодильнику на 20 хвилин.

А поки приготуємо соус. Необхідно просто змішати вершки з січеною зеленню і приправами. Коли горбуша буде готова, ми викладемо її на деко з антипригарним покриттям, а зверху заллємо вершковою сумішшю — вона повинна бути практично повністю покрити шматочки.

Через півгодини можна буде дістати рибу з духовки і розкласти по тарілках. Гарніром чудово може служити відварений рис або картоплю.

Рецепт запікання з овочами

Барвистий шматочок горбуші з овочами, запеченої в духовці, можна запропонувати кожному члену сім’ї на вечерю.

Продукти для приготування наступні:

  • філе горбуші – 500 г;
  • капуста – 700 г;
  • морква;
  • спеції;
  • цибуля;
  • сметана – 100 г;
  • сіль.

Спочатку помістимо порційні шматки рибної м’якоті в маринад з сметани, солі та різних приправ, які ви віддаєте перевагу. Відставимо на час.

Готуємо овочі: миємо та очищаємо. На сковороді з олією спочатку обсмажимо цибулю, дрібно порізаний, потім додамо терту моркву і нашатковану капусту. Необхідно також покласти сіль і лавровий лист. Тушкувати майже до готовності.

Лист потрібно змастити маслом і викласти спочатку шматки риби, а зверху тушковані овочі, які можна полити залишками маринаду. Отпекать в розігрітій духовці.

Як приготувати з картоплею?

Приготуємо це страва з гарніром. Кількість інгредієнтів для горбуші з картоплею не буде вказано, тому що ви самі з легкістю зможете розрахувати, скільки чого знадобиться.

Продукти:

  • стейки горбуші;
  • сир;
  • зелень;
  • картопля;
  • майонез;
  • спеції;
  • часник.

Шматочки риби промити в холодній воді і відкинути на друшляк, щоб зайва рідина скла. Потім обмазати маринадом з майонезу, солі, часнику і спецій. Поставити миску в холодне місце на 1 годину.

Спробуйте також:  Гречка по купецькому в мультиварці, 10 рецептів

Поки можна помити і почистити картоплю. Нарізати великими шматками і сбланшировать (відварити до напівготовності) в каструльці.

Коли підійшов час, беремо глибоке деко і першим шаром викладаємо рибу, а зверху картоплю. Поливаємо залишками соусу і засипаємо тертим сиром із зеленню — пора в духовку.

Горбуша «під шубою»

«Вкриємо» шматочки риби, створюючи ніби витончену експозицію.

Підготуйте:

  • філе або стейки горбуші – 600 г;
  • морква;
  • помідор;
  • перець мелений (чорний і червоний);
  • сіль;
  • майонез;
  • сир – 150 р.

Моєму і маринуємо всі підготовлені шматки риби в майонезі з сіллю і перцем.

Цибулю дрібно шаткуємо, моркву натираємо, а помідори розрізаємо кругляком.

На підготовлений лист спочатку викладаємо стейки, слідом моркву, цибулю і помідор. Все рясно змащуємо майонезом, що залишився від маринаду, і посипаємо сиром.

Через 40 хвилин горбуша «під шубою» буде готова.

Горбуша по-французьки в духовці

Дійсно, у такому форматі можна приготувати, не тільки яловичину або свинину. Рибка теж відмінно підійде.

Приготуйте такий набір продуктів:

  • філе горбуші – 800 г;
  • картопля – 600 г;
  • гриби – 500 г;
  • лимонний сік – 4 ст. л.;
  • майонез – 150 г;
  • цибулина;
  • сир – 200 г;
  • приправи.

Поки маринується м’якоть риби в лимонному соку з приправами і сіллю, підготуємо інші інгредієнти.

  • Почнемо з грибів (візьміть краще шампіньйони), які спочатку промиваємо, а потім видаляємо почорнілі ділянки.
  • Розігріваємо з соняшниковою олією сковороду, на яку спочатку скидаємо шінкованной цибулю, а потім і гриби. Доводимо до готовності.
  • Чистимо і нарізаємо пластинами картоплю. Змащуємо маслом лист і приступаємо до нанесення продуктів. Першим шаром розподіляємо філе горбуші. Для страви по-французьки шматки м’яса або риби кладуть поруч один з одним.
  • Зверху йде шар грибів, який покривається картоплею. Змащуємо все рясно майонезом і засипаємо тертим сиром. Головне, щоб з боку не залишалося вільного простору, яке буде виходити і випаровуватися сік.

Ставимо форму в розігріту духовку на 45 хвилин.

Скільки часу запікати горбушу в духовці?

Ми навмисно в статті не вказували температуру розігрітій духовки. Справа в тому, що кожна піч має свій обсяг і навіть наявність термометра не дає повної впевненості в правдивих свідченнях.

Якщо готуєте в ній не перший раз, то напевно вже пристосувалися. Але так, приблизно, духова шафа має розігрітися до 180 градусів.

Намагайтеся не пересушити рибу. Для цього дотримуйтесь температурний і часовий режим запікання горбуші.

Час, який необхідно для повної готовності різне. Це залежить від розміру риби. Наприклад, цільну тушку у фользі або рукаві можна діставати приблизно через 45-60 хвилин. Але, для стеків буде достатньо 30-40 хвилин. Стільки ж знадобиться і для горбуші з овочами.

Сподіваємося, що ви розібралися, як і скільки запікати горбушу. Експериментуйте і радуйте своїх близьких!

Загрузка...