Горіхова паста – 8 рецептів приготування в домашніх умовах

Горіхову пасту можна придбати в багатьох магазинах. Але не завжди це ласощі буває корисним, так як недобросовісні виробники додають до складу шкідливі компоненти. Пропонуємо приготувати пасту самостійно.

Склад, калорійність і користь горіхової пасти

Хороша альтернатива горіхам – горіхова паста, в якій міститься велика кількість необхідних для здоров’я корисних речовин.

Склад горіхової пасти:

  • білки;
  • йод;
  • вуглеводи;
  • фолієва кислота;
  • жири;
  • кобальт;
  • протеїн;
  • вітаміни (Е, А, Р, В);
  • клітковина;
  • магній;
  • сахариди;
  • кальцій;
  • крохмаль;
  • калій;
  • цинк;
  • фосфор;
  • залізо.

Якщо не зловживати продуктом, то паста абсолютно не вплине на вагу людини. Містяться в складі харчові волокна і білок володіють великим індексом ситності і зменшують відчуття голоду.

Солодкий продукт благотворно впливає на роботу:

  • серцево-судинної системи. Жири, що входять до складу, значно знижують ризик розвитку інфаркту та інших серцевих хвороб;
  • печінки;
  • травлення;
  • щитовидної залози;
  • нервової системи.

При помірному вживанні поліпшується:

  • стан зубів;
  • обмін речовин;
  • стан шкіри і волосся.

Завдяки тому, що в складі відсутній холестерин, її можна вживати людям із хворобами судин.

При регулярному вживанні підвищиться імунітет і покращиться робота мозку, знизиться ризик розвитку ракових захворювань. Ласощі допомагає підвищити тестостерон у чоловічої половини населення.

Паста володіє високою калорійністю – 576,73 ккал у 100 г продукту. Тому вегетаріанцям і спортсменам не рекомендується вживати більше 3 ст. ложок продукту в день. У тій же масі міститься 21,02 г білків, 16,45 г вуглеводів і 47,35 г жирів.

Не рекомендується вживати продукт особам, які страждають на:

  • артрозом;
  • артрит;
  • алергічною реакцією на горіхи та інші компоненти, що входять до складу ласощів.

Горіхова паста з волоських горіхів

Пасту з волоських горішків можна готувати в прок і зберігати в баночках.

Дивіться також:  Крем заварний на молоці – 7 рецептів для різних тортів

Інгредієнти:

  • волоські горіхи – 320 г;
  • сіль – 1 ч. ложка;
  • мед – 160 мл

Приготування:

  • Подрібнити горіхи. Влити мед і підсолити. Збити міксером.
  • Зберігають ласощі в холодильнику.

Як зробити з арахісу

Для приготування підійде арахіс обсмажений або звичайний, так само можна використовувати їх суміш.

Інгредієнти:

  • мед – 4 ст. ложки;
  • арахіс – 330 г;
  • рослинне масло – 5 ст. ложок;
  • сіль – 0,5 ч. ложки.

Приготування:

  • Арахіс необхідно очистити від лушпиння. Помістити у блендер. Подрібнити. Крихта вийде дуже дрібна.
  • Полити медом і маслом. Підсолити. Збити. Густину маси можна регулювати за допомогою олії.

З кедрових горішків

Якщо ви не знаєте, як зробити горіхову пасту смачною і корисною, рекомендуємо скористатися чудовим рецептом на основі кедрових горіхів. Змінювати смакові якості пасти можна додаючи кардамон, цедру, різні сиропи, шоколад, імбир, ваніль, паприку і інші улюблені спеції.

Інгредієнти:

  • оливкова олія – 150 мл;
  • кедрові горішки – 150 г;
  • волоські горіхи – 150 г;
  • часник – 7 зубків;
  • петрушка – 45 р.

Приготування:

  • Всі горішки помістити в сковороду. Смажити на середньому вогні 6 хвилин. Остудити і видалити лушпиння. Перекласти в блендер і подрібнити.
  • Пересипати в сковороду. Влити половину масла. Смажити 3 хвилини.
  • Порубати часник, зелень і відправити до горіхів. Залити які залишилися олією. Смажити 3 хвилини. Якщо паста вийшла дуже густий, можна розбавити гарячою водою до необхідної консистенції.

Горіхова паста з фундука

Легко приготувати горіхову пасту з фундука. Маса виходить ніжною з ароматом карамелі.

Інгредієнти:

  • фундук – 310 г;
  • цукор – 310 р.

Приготування:

  • Для приготування знадобиться ємність з товстим дном. Насипати частина цукру. Включити мінімальний вогонь. Варити, поки маса не перетвориться в золотисту карамель. Засипати цукор, що залишився. Зварити карамель.
  • Засипати горіхи. Розмішати. Горішки повинні повністю покритися тягучою масою. Перекладіть на пергамен промазанный маслом. Після повного охолодження поломайте руками і покладіть в чашу блендера.
  • Подрібнювати необхідно в режимі пульсації, щоб вийшов густий і солодкий соус.
Дивіться також:  Заливний пиріг — 21 рецепт приготування в домашніх умовах

Приготовлену пасту намазують на батон або використовують для просочення тортів.

Готуємо з кешью

Приготувати смачні ласощі дуже легко. У запропонованому рецепті не містяться зайві добавки, але за бажанням їх можна вводити в будь-якій кількості.

Інгредієнти:

  • цукор – 130 г (можна змінювати за бажанням);
  • горіхи кешью – 470 г;
  • вода – 25 мл (окріп);
  • сіль – 0,5 ч. ложки.

Приготування:

  • Відразу необхідно висушити в духовці горішки (230 градусів). Буде потрібно близько 7 хвилин. Остудити і перекласти в блендер.
  • Збивати доведеться довго. Спочатку горіхи перетворяться в крихти, а потім стануть рідкої пастою.
  • Насипати цукор. Підсолити. Влити окріп. Перемішати. Зберігають ласощі не більше тижня в холодильнику.

Як приготувати горіхову «Нутеллу» своїми руками

Корисну пасту можна приготувати, використовуючи будь-які горіхи, дуже швидко, а головне просто.

Інгредієнти:

  • молоко – 1100 мл;
  • вершкове масло – 270 г;
  • какао – 120 г;
  • горіхи – 220 г;
  • борошно – 120 г;
  • цукор – 850 р.

Приготування:

  • В какао насипати борошно, потім цукор. Перемішати. Тонким струменем влити молоко. Перемішати. Комков бути не повинно. Переставити на вогонь. Нагрівати необхідно повільно і постійно перемішуючи.
  • Коли консистенція маси стане густою, помістити порзане вершкове масло.
  • Горішки обсмажити в сковорідці. Остудити. Якщо є лушпиння – видалити. Помістити у блендер і подрібнити. Пересипати в масу на вогні.
  • Варити 25 хвилин. Паста повинна стати густий. Після охолодження перекласти в ємність і зберігати в холодильнику.

Рецепт з мигдалю

Спочатку пасту призначали хворим після операції для відновлення сил. Завдяки смаковим якостям вона швидко придбала популярність і стала улюбленицею не лише дітей, але і дорослих.

Інгредієнти:

  • сіль – 0,5 ч. ложки;
  • мигдаль – 350 г;
  • вершкове масло – 55 г;
  • цукор – 230 р.
Дивіться також:  Профітролі з заварним кремом – 9 рецептів приготування

Приготування:

  • Прогріти духовку. Температура знадобиться 250 градусів. На деко викласти горіхи. Засмажувати 6 хвилин. Вони повинні стати темними. Остудити і перемістити в чашу від блендера. Щоб отримати ідеальну консистенцію необхідно подрібнювати горіхи 13 хвилин. Щоб уникнути псування мотора, робіть перерви в роботі.
  • Додати сіль і цукор. Подрібнювати ще 3 хвилини. Влити олію. Перемішати.
  • Колір пасти можна змінювати за бажанням. Якщо смажити горіхи менше часу, то маса вийде світлою, якщо довше – темною.

Зі згущеним молоком

Приголомшливо смачна паста, яка підходить для еклерів, капкейків і тортів. Також смачне її намазувати вранці на хліб.

Інгредієнти:

  • арахіс – 130 г;
  • масло – 260 г;
  • волоський горіх – 120 г;
  • згущене молоко – 260 мл;
  • фундук – 130 р.

Приготування:

  • Помістити горіхи в сковорідку. Обсмажувати 4 хвилини. Остудити. Подрібнити.
  • Масло збивати на максимальних оборотах міксера.
  • Згущене молоко підходить для приготування будь-яка. Із звичайної маса вийде рідкою. З вареної – густий з карамельним присмаком. Збити з горіховою крихтою. Потім поступово збиваючи з’єднати з масляною масою.