Горохова каша – 9 рецептів приготування

Горохова каша на диво мало популярна серед сучасних господинь. Хоча вона смачна, корисна, легко засвоюється організмом. Варто спробувати хоча б один раз правильно приготувати це блюдо і, швидше за все воно займе для кулінара почесне місце в списку сніданків і гарнірів.

Горохова каша — базовий рецепт

Цей рецепт не передбачає замочування крупи. Готова страва стане ідеальним гарніром до м’яса або живильним основним блюдом для вегетаріанців. Крім 450 г сушеного гороху, береться: половинка маленької ложки соди, щіпка дрібної солі.

  • Спочатку крупа багато разів промивається крижаний проточною водою. Щоб блюдо вийшло смачним, основний компонент повинен бути хорошої якості.
  • Чисті горошини заливаються окропом і залишають на 12-15 хвилин.
  • Після зливу води крупа викладається в казан і посипається харчовою содою. Знову продукт заливається водою, щоб рідина повністю покрила.
  • На повільному вогні горох вариться близько півгодини, поки вся вода не википить. Потім знову залити водою, посолити. Крупа готується до повної готовності.

Щоб приготувати обід швидше візьміть лущений горох, він швидше розварюється.

Це найпростіший базовий рецепт обговорюваного страви, освоївши який надалі можна доповнювати засмажкою з овочів, м’ясом, грибами та іншими інгредієнтами.

Рецепт приготування з м’ясом

Таке частування є повноцінним ситним обідом або вечерею для всієї родини. Особливо прийде воно до смаку чоловікам. У процесі приготування використовується: 620 г м’якоті свинини, 1 ст. л. оливкової олії, головка цибулі, 1,7 ст. гороху, морквина, сіль.



  • Горох замочується на пару годин.
  • М’ясна м’якоть нарізати на невеликі шматочки, після чого гарненько обсмажується на олії. Далі до свинини відправляються великі скибочки цибулі і моркви. Масу можна відразу посолити і посипати улюбленими приправами.
  • Вимочений горох заливається водою, змішується із засмажкою та готується до бажаного ступеня разваренности.

Перед подаванням страву присмачується вершковим маслом.

Швидка і смачна каша з тушонкою

Ще швидше і простіше м’ясна каша з гороху готується з тушонкою. Крім 1 банки яловичого продукту, потрібно підготувати: 2 ст. л. вершкового масла, 470 г колотого гороху, 2 середніх цибулини, сіль, моркву, будь ароматні трави.

Дивіться також:  Риба сазан – 6 смачних рецептів приготування, як запекти в духовці або посмажити на сковороді


  • Горох замочується в холодній воді на всю ніч. Далі він відправляється в каструлю, залити солоною водою і ставиться варитися.
  • Овочі страхуються на жирі від тушонки, після чого нудяться на повільному вогні вже з м’ясом до повного википання рідини.
  • Коли горох звариться, до нього додається вершкове масло, спеції і вміст сковороди.

Для такої страви можна використовувати і свинячу тушонку.

З копченостями

Копченості для обговорюваного частування підійдуть будь-які. Наприклад, можна використовувати свинячу рульку (220 г). Крім м’ясної складової, потрібно підготувати: 220 г гороху, сіль, 2 цибулини, ароматні трави. Як правильно варити горохову кашу з копченостями, описано далі.

  • Вимочений протягом ночі горох промивається, залити свіжою водою і вариться до готовності. Вже розм’якшений продукт солиться.
  • Вибрані копченості дрібно ріжуться разом з цибулинами, після чого обсмажуються до рум’яності. Не потрібно додавати масло, жиру з рульки виявиться цілком достатньо.
  • У сковороду з зажаркою викладається готовий горох. Інгредієнти посипаються спеціями за смаком і ретельно перемішуються.

Страва подається з маринованими овочами.

Готуємо горохову кашу в мультиварці

Кухонні помічниця нагоді господині при приготуванні каші з гороху. Підійде абсолютно будь-яка модель пристрою. Найпростіший варіант такого блюда готується в мультиварці з: 1 ст. бобових, сіль за смаком, 2,5 ст. питної води, 60 г вершкового масла.

  • Промитий горох перекладається ємність пристрою.
  • Зверху заливається вода.
  • Кришка приладу закривається, і включається програма «Тушкування» на 110 хвилин.
  • Приблизно за 20 хвилин до звукового сигналу пристрій відкривається і в її чашу закладається масло, сіль. Після перемішування горохова каша в мультиварці продовжує готуватися під кришкою.

Готова каша відмінно поєднується з паприкою і подрібненим часником.

Дуже швидкий рецепт без замочування гороху

Якщо приступити до варінні каші потрібно цю хвилину, і не було можливості заздалегідь замочити горох, то це не стане перешкодою приготування смачного ніжного страви. Для цього використовуйте лущений горох, без грубої оболонки. З продуктів використовується: 2 ст. бобових, маленька ложка солі, 5 ст. води, 3-4 цибулини, пучок свіжого кропу, 370 г свіжого сала.

Дивіться також:  Пшоняна каша на воді – 5 покрокових рецептів

  • Найкраще варити горох без замочування в мультиварці. Він попередньо промивається до прозорості води, після чого укладається в чашу і заливається нової рідиною.
  • Продукт солиться і готується у програмі «Каша» 95 хвилин.
  • Сало нарізають дрібними кубиками і смажиться до появи невеликої кількості жиру. Далі в сковороду відправляється подрібнену цибулю і зелень.
  • Разом компоненти смажаться до рум’яності овоча.
  • Готовий горох змішується з піджаркою і подається до столу.

Спочатку каша може здатися занадто рідкою, але варто їй постояти з відкритою кришкою, як консистенція страви швидко зміниться.

Горохова каша на воді

Зменшити калорійність каші з гороху дозволить її варіння на звичайній питній воді. Звичайно, масло в дієтичне блюдо також не додається. Потрібно: 1 ст. бобових і в 2 рази більше рідини, сіль за смаком.

  • Заздалегідь вимочений горох залити солоною водою і відправляється на вогонь. Він буде готуватися від 25 до 55 хвилин. Точний час залежить від тривалості замочування продукту.
  • Розм’якшений горох пюрируется за допомогою спеціальної насадки блендера.
  • Частування подається гарячим.

Така каша стане відмінним гарніром не тільки м’яса, але й риби, приготовленої будь-яким чином.

З овочами та вершками

Кашу з гороху можна нескінченно удосконалювати і пробувати з різними інгредієнтами. Наприклад, поєднувати її з соковитими овочами і ніжними вершками. Такі продукти допоможуть ще більше розкрити смак. З продуктів потрібно підготувати: 130 г сухого гороху, 70 мл жирних вершків, моркву, половинку цибулини, половинку болгарського перцю, пучок свіжої зелені, сіль.


  • Горох промивається в декількох водах, після чого замочується на всю ніч.
  • У тієї ж рідини (у пропорції½) з ранку продукт вариться близько 40 хвилин при постійному помішуванні.
  • Далі в каструлю додаються підігріті вершки, сіль. Маса злегка розминається товкачиком.
  • Всі овочі чистяться, миються і дрібно ріжуться. Потім вони разом тушкують у невеликій кількості води. Можна додати в сковороду і трохи вершкового масла.
  • Готове горохове пюре гарячим розкладається по окремим піали і накривається овочевий засмажкою.
Дивіться також:  Соус з авокадо – 7 рецептів смачного і корисного соусу для різних страв

Частування перед самою подачею прикрашається рубаною свіжої зеленню. При бажанні можна злегка змінити опублікований рецепт на свій смак. Наприклад, додавати в нього брокколі, цвітну капусту, консервований горошок, томати і практично будь-які овочі. Стручкова квасоля і будь-яка капуста перед обсмаженням відварюється в підсоленій воді.

З гороху з грибами

З вареним горохом відмінно поєднуються печериці (при бажанні їх можна замінити лісовими грибами). Цей компонент дозволяє зробити частування ситним і поживним навіть без додавання м’яса. Потрібно взяти: 180 г грибів, щіпку дрібної солі, цибулину, 1 ст. гороху, пару часникових зубков, прянощі, 60 мл неароматного олії. Як смачно приготувати горохову кашу зі свіжими печерицями, описано далі.

  • Замочений на всю ніч горох залити підсоленою водою і відправляється варитися. Рідини повинно бути в два рази більше.
  • Гриби і цибулю миються, нарізати дрібними кубиками, після чого обсмажуються на неароматном олії. Якщо хочеться зробити смак каші більш насиченим, можна готувати овочі та гриби на вершковому маслі.
  • За пару хвилин до завершення обжарювання маса солиться, присмачується прянощами. До неї додається подрібнений часник.
  • Коли каша буде повністю готова, її потрібно ретельно перемішати з цибульно-грибний засмажкою.

Краще всього перед подачею залишити частування настоюватися під кришкою каструлі, закутаною пледом на 40-60 хвилин. Це зробить частування ще більш ніжним і ароматним.