Горохова каша – покрокові рецепти з фото!

 

Хочете знати, як приготувати горохову кашу ідеально смачно? Ми розкриємо всі секрети і особливості приготування цієї страви: від вибору посуду до способу подачі.

Інформації багато, тому якщо не бачите відразу потрібний вам рецепт – гортайте нижче!)))

Горохова каша… Ситне і доступне блюдо, знайоме багатьом з дитинства. А що говорити про домашньому гороховому пюре, приправленому спеціями, тертим сиром, беконом, цибулею або грибами! Такий гарнір – бажаний гість на кожному столі.

Горохова каша всім корисна і потрібна?

Горох володіє високою харчовою цінністю. Він цінується за високий вміст аскорбінової кислоти, вітамінів групи В, каротину, калію і кальцію, а також заліза, молібдену і магнію. Це один з найбагатших джерел білка серед рослинних культур, вміст якого в плодах може досягати 26%.

Боби – відмінний постачальник енергії. У 100 г сухого гороху міститься близько 149 ккал. Після варіння калорійність продукту знижується вдвічі, але цього достатньо, щоб наситити організм і притупити почуття голоду надовго. І в одній 200-грамової порції горохової каші міститься 2/3 денної норми клітковини, що забезпечує нормальну роботу кишечника.

Регулярне вживання страв з гороху сприяє нормалізації обмінних процесів, зміцненню стінок судин, уповільнення процесів старіння і зниження ризику онкозахворювань.

Страви з гороху однаково корисні всім – і дітям, і дорослим. Обережність при їх вживанні слід дотримуватися лише людям з порушеним травленням. Активна очищення кишечника, стимулюється бобами, при наявності запальних процесів може викликати здуття живота і метеоризм.

 

Як варити горохову кашу – Підготовка до варіння гороху

Розмочений лущений колотий горох вариться 20-30 хвилин, цільний – до 1,5 години.

Бобові багаті крохмалями. Частина цих речовин погано перетравлюється організмом, що призводить до здуття живота. Щоб уникнути побічних ефектів з боку ШКТ, горох перед варінням замочують у прохолодній воді: цілісний – на 8-12 годин, колотий – на 3-5 годин. Затягувати цей процес на більш тривалий час не рекомендується, так як продукт почне бродити.

Якщо міняти воду кожні 1,5-2 години і промивати зерна під проточною водою, вдасться видалити більшість шкідливих компонентів. Цьому ж сприятиме попередня варіння: після замочування проваріть горох 5-7 хвилин, після чого почніть процес його приготування з нуля (за рецептом).

Але не тільки цим корисно замочування гороху.

При замочуванні горошини насичуються вологою і збільшуються в обсязі в 2-3 рази. Плоди розбухають, їх структура стає менш щільною. Це допомагає скоротити тривалість варіння в 2, а то і 3 рази.

Рецепт горохової каші на воді з цибулею

Як варити горохову кашу на воді? Так, дуже просто! Для цього буде потрібно мінімум продуктів і трудовитрат.

Необхідні продукти:

  • сухий горох (краще – колотий) – 1 склянка,
  • цибуля – 1 шт.
  • сіль, спеції – за смаком.

Приготування:

  • Попередньо розмочений і промитий горох заливаємо водою з розрахунку 1:2 і ставимо на середній вогонь. Після закипання знімаємо піну, зменшуємо вогонь і варимо до готовності.
  • Лук очищаємо, нарізаємо дрібним кубиком і обсмажуємо на рослинному маслі до золостистости.
  • Для додання каші пюреподібної консистенції товчемо горох толкушкой для картоплі. Солимо страву за смаком, додаємо в нього цибулю і спеції.
  • Дивіться також:  Рецепт манної каші в мультиварці з фото

    *Для кращого смаку замість води можна використовувати м’ясний, овочевий бульйон, а також перед подачею додати вершкове або рослинне масло.

    Час приготування: від 1 до 2-х годин (в залежності від виду використовуваного гороху)

    Кількість порцій: 4

    Горохова каша з овочами, молоком або вершками

    Молоко і вершки розкривають смак гороху з нового боку, роблять кашу ніжною і шовковистою.

    Необхідні продукти:

    • сухий горох (краще – колотий) – 1 склянка,
    • молоко або вершки жирністю 10% – 100 мл,
    • морква – 1 шт.,
    • перець болгарський – 1 шт.,
    • цибуля – 1 шт.,
    • рослинне масло – 2-3 ст. л.,
    • сіль, спеції – за смаком.

    Приготування:

  • Замочений і промитий горох заливаємо водою в пропорції 1:2 і ставимо на середній вогонь. Після закипання знімаємо піну і зменшуємо вогонь.
  • Поки горох вариться, готуємо овочі. Очищаємо їх, цибулю нарізаємо дрібним кубиком, моркву і перець – соломкою. Обсмажуємо до золотавої скоринки (цибулю, потім моркву і перець) і тушкуємо в невеликій кількості води 2-3 хвилини.
  • Коли горох готовий, збільшуємо вогонь і выпариваем зайву воду. Помішує кашу, щоб не пригоріла. Це займе 2-3 хвилини, не більше. Знімаємо каструлю з вогню.
  • Кашу пюрируем толкушкой для картоплі, додаємо сіль і спеції, вершки або молоко і розкладаємо по тарілках. Молоко краще перед додаванням в кашу підігріти. У кожну порцію викладаємо тушковані овочі.
  • Час приготування: від 1 до 2-х годин (в залежності від виду використовуваного гороху)

    Кількість порцій: 4

    Рецепт смачною горохової каші з тушонкою

    Що може бути смачніше горохової каші з домашньої тушонкою! Втім, можна обійтися і магазинним варіантом. Теж вийде дуже апетитне і ситне блюдо.

     

    Необхідні продукти:

    • сухий горох (краще – колотий) – 1 склянка,
    • тушонка (куряча або м’ясна) – 300 г,
    • цибуля – 1 шт.,
    • морква – 1 шт.,
    • масло рослинне – 2-3 ст. л.,
    • сіль, спеції – за смаком.

     

    Приготування:

  • Перед тим як варити горохову кашу, замочуємо боби, промиваємо їх і заливаємо водою з розрахунку 1:2. Доводимо до кипіння на середньому вогні, знімаємо піну і зменшуємо вогонь. Варимо горох до готовності.
  • Цибулю ріжемо півкільцями, моркву тремо на дрібну тертку і обсмажуємо по черзі на олії до рум’яного кольору. Додаємо тушонку і даємо їй гарненько прогрітися, перемішуємо з овочами.
  • Готову кашу пюрируем толкушкой для картоплі, додаємо в неї овочі з тушонкою. За смаком додаємо сіль, спеції, зелень.
  • Час приготування: від 1 до 2-х годин (в залежності від виду використовуваного гороху)

    Кількість порцій: 4

    Готуємо горохову кашу в мультиварці за рецептом

     

    Необхідні продукти:

    • сухий горох (краще – колотий) – 1 склянка,
    • шинка – 100 г,
    • копчена грудинка або реберця – 100 г,
    • рослинне масло – 3-4 ст. л.,
    • сіль і спеції – за смаком.

     

     

    Приготування:

  • Попередньо розмочений і промитий горох викладаємо в чашу мультиварки. Заливаємо боби свіжою водою, щоб вона злегка покривала їх. Варимо кашу в режимі «Мультиповар» при температурі 90 градусів. Тривалість варіння залежить від виду використовуваного продукту – від 30 хвилин до 1,5 години.
  • За 15 хвилин до готовності додаємо в чашу порізані дрібними кубиками шинку і грудинку. Можна додати обсмажену цибулю, спеції.
  • Готову страву присмачую рослинним маслом.
  • Дивіться також:  З чим зробити бутерброд?

    Час приготування: від 1 до 2-х годин (в залежності від виду використовуваного гороху)

    Кількість порцій: 4

     

     

    Солодка горохова каша

    Як це ні дивно, але горохова каша може бути десертом. У країнах Сходу здавна готують смачні солодощі на основі горохового борошна. Можливо, незвичайне виконання гороху сподобається і вам.

    Необхідні продукти:

    • сухий горох (краще – колотий) – 1 склянка,
    • масло вершкове – 30-50 г,
    • сіль, цукор (або мед) – за смаком,
    • Варення, сухофрукти, горіхи – за бажанням.

    Приготування:

  • Попередньо розмочений і промитий горох заливаємо водою з розрахунку 1:2 і ставимо на середній вогонь. Після закипання знімаємо піну, зменшуємо вогонь і варимо до готовності.
  • Для додання каші пюреподібної консистенції товчемо горох толкушкой для картоплі. Додаємо масло, цукор і подаємо до столу. Зверху посипаємо сухофруктами або викладаємо ложечку варення.
  • Час приготування: від 1 до 2-х годин (в залежності від виду використовуваного гороху)

    Кількість порцій: 4

    Як смачно приготувати горохову кашу за рецептом

     

    Спеції і смачні добавки

    Якщо стандартний рецепт горохової каші вам набрид або здається занадто банальним, зробити смак страви більш цікавим допоможуть спеції і різноманітні добавки.

    З бобовими добре поєднуються такі спеції: суміш прованських трав, базилік, кардамон, розмарин, чебрець, карі, червоний і чорний перець, кріп і петрушка, лавровий лист, часник і коріандр, гвоздика і м’ята.

    Для приготування страв з гороху можна заздалегідь приготувати пряну суміш з 1 подрібненого лаврового листа, 1 ч. л. червоного меленого перцю, 1 ч. л. чорного меленого перцю, 1 ч. л. сушеного гранульованого часнику, ½ ч. л. меленого коріандру, 3 ч. л. сушеного кропу, 2 ч. л. чаберу і 1 ч. л. м’яти.

    Також смак горошницы можна поліпшити додаванням в кашу свіжої зелені, томатного соусу, смаженої цибулі, грибів, бекону, тертого сиру, вершкового або оливкової олії, моркви і болгарського перцю, витопленого сала зі шкварками. Поєднання цих продуктів можна змінювати, орієнтуючись на особисті гастрономічні уподобання.

    З чим подати варений горох?

    Страви з бобових можуть подаватися як окрему страву, в поєднанні з закусками або салатами або виступати в ролі гарніру до м’яса, рибі і ковбасних виробів.

    Як правильно варити горохову кашу: корисні поради

    Щоб ваша каша з гороху завжди виходила приголомшливою, під час приготування дотримуйтесь наступних правил:

    • Горохову кашу завжди солять за готовності, інакше боби стануть твердими. Час приготування сильно затягнеться. З тієї ж причини до розварювання горошин не додають кислі продукти (томатне пюре, оцет, різні соуси).
    • Для прискорення варіння гороху деякі господині використовують соду. Це дієвий спосіб, але не корисний – сода погіршує смак страви і сприяє руйнуванню вітамінів групи В.
    • Якщо вода при варінні випарувалася, а горох ще не готовий, можна додати трохи окропу. Холодну воду вливати не рекомендується, так як каша почне прилипати до каструлі. Також погіршиться розварюваність бобів.
    • Для поліпшення смаку каші можна додати при варінні ароматичні овочі або використовувати для варіння бульйони на їх основі: моркву, селеру, цибулю, корінь петрушки. Також можна використовувати зелень петрушки і бадилля селери, попередньо зв’язавши їх у невеликі пучки (щоб потім можна було зручно вийняти).
    • Для замоченого гороху воду для варіння беруть в пропорції 1:2. При використанні сухого продукту кількість води збільшують у 1,5-2 рази.
    • Щоб смак гороху був більш яскравим, під час приготування в кашу можна додати дрібку цукру.
    • Зробити горошницу ароматніший допоможе часник – наприкінці варіння на кілька хвилин опустіть в каструлю 2-3 зубчики.
    Дивіться також:  Мариновані стрілки часнику, рецепт як маринувати

     

    Ну ось, тепер ви знаєте, як правильно варити горохову кашу на воді, бульйоні і молоці. І переконалися, що це просте і доступне блюдо з безліччю варіацій. Поєднання з різними продуктами дозволяє кожен раз дивитися на нього під іншим кутом. Горохова каша відмінно вписується в кулінарний репертуар сучасної господині і однозначно має право на життя.

    А залишки можна сміливо використовувати в якості начинки до порожкам та пирогів!

     

    Але це ще не все!!!

    Кілька корисних порад наостанок!

    Вибираємо горох для горошницы

    У приготуванні їжі важливо стежити за якістю використовуваних інгредієнтів, адже від цього безпосередньо залежить кінцевий результат. Перш ніж дізнатися, як варити горохову кашу, навчимося вибирати відмінний горох.

    На прилавках магазинів можна зустріти 2 види гороху: лущений колотий (у вигляді половинок горошин) та лущений цілий полірований. Для приготування каші краще використовувати подрібнені боби – вони розварюються в 3 рази швидше. Горошини жовтого відтінку встигли визріти до моменту збору і володіють насиченим смаком. Пюре із зелених плодів буде мати більш ніжну консистенцію і смак.

    При купівлі гороху віддавайте перевагу чистому і не пошкодженого шкідниками продукту. Горошини повинні бути приблизно одного розміру, не надто великі – 3-4 см в діаметрі.

    Наявність сміття або велика кількість дрібної січки в упаковці говорить про низьку якість товару.

    Щоб після покупки горох зберігав свої харчові якості довше, тримайте його в герметичному посуді (наприклад, у пластиковому контейнері або скляній банці) у сухому місці, захищеному від прямих сонячних променів. Щоб боби випадково не відсиріли і не зіпсувалися, на дно ємності покладіть невеликий полотняний мішечок з сіллю.

    Ідеальна посуд

    Краща каструля для горохової каші – товстостінна і з важким дном.

    При інтенсивній варінні білок може згорнутися, від чого боби стануть твердими і не розваряться. Тому горохову кашу готують на повільному вогні, що вимагає часу. Щоб при тривалому готуванні каша не пригоріла, і згодом миття каструлі не додало клопоту, краще використовувати посуд з товстим дном і стінками.