Гороховий суп — 13 рецептів

Дуже смачним і поживним першою стравою є суп гороховий. Рецепт класичного варіанту пропонує використовувати свинину для бульйону. Але в цілому господиня може готувати таке частування і з куркою, і з яловичиною, і з ковбасою, і навіть з рибою.

Класичний рецепт горохового супу

Всі інгредієнти для такої страви прості і доступні. Успішно приготувати його вдасться навіть молодої недосвідченої господині. З продуктів потрібно взяти: 420 р. м’якоті свинини, 80 р. дробленого гороху, пару картоплин, по 1 шт. цибулі і моркви, лавровий лист, перець горошком, сіль, олія.

  • Горох ретельно перебирається миється і вимочується не менше 12 годин. Найкраще залишити його у воді на всю ніч, а з ранку взятися за приготування супу.
  • З шматка м’яса варять бульйон з додаванням лаврового листа, перцю і солі. Як тільки свинина буде повністю готовою, її треба витягти з каструлі, нарізати невеликими шматочками і відправити назад. А лаврове листя і перець – викинути.
  • Горох знову промивається і відправляється до м’яса. В цю ж ємність додається картоплю, нарізану кубиками. Разом інгредієнти варяться ще 45 хвилин.
  • З подрібненого цибулі та моркви на рослинному маслі або жирі готується зажарка.
  • Овочі додаються до майже готового супу.
  • Через 7-10 хвилин страву можна подавати до столу.
  • Подається частування з грінками з білого хліба.

    Гороховий суп з яловичиною

    Щоб суп вийшов максимально наваристим, краще використовувати при його приготуванні м’ясо на кістці.

    Відмінно підійдуть для частування і яловичі реберця (450 р.). Крім них потрібно використовувати: 90 р. гороху, по 2 шт. цибулі та моркви, 3 картоплини, сіль, спеції, олія.

  • Горох ретельно промивається і замочується в теплій воді на пару годин.
  • У каструлю відправляється 1 очищена цибулина, 1 морквина і м’ясо. Бульйон буде варитися під кришкою 2 години. Періодично з нього потрібно знімати піну. За 10 хвилин до кінця варіння в ємність додається сіль і вибрані приправи.
  • Готовий бульйон проціджують, овочі викидаються (або використовуються для іншої страви), а м’ясо в ньому нарізається. У майбутній суп відправляється нарізану кубиками картоплю і горох.
  • Залишилося приготувати піджарку з подрібнених будь-якими способами залишилися цибулі і моркви. Овочі обсмажуються на будь-якому маслі до золотистого кольору і відправляються в суп.
  • Всі разом інгредієнти варяться до м’якості картоплі.
  • До столу готову страву подають зі сметаною і прісними коржами.

    По-скандинавськи

    У північних країнах Європи, традиційний суп з горохом готується в сім’ях кожен четвер.

    Це ситне гаряче блюдо, яке допоможе зігрітися навіть в самий непогожий день. Для його приготування потрібно взяти: 6 копчених реберець, 90 р. гороху, по 1 шт. моркви і цибулі, пучок свіжої петрушки, будь-які приправи, сіль, олія.

  • Горох на ніч замочується у воді, після чого ретельно промивається. Потім він вариться в каструлі до м’якості.
  • Цибулю нарізати кубиками, моркву натирається на дрібній тертці. Разом з копченими реберцями овочі обсмажуються на олії до рум’яного кольору.
  • У каструлю з майже готовим горохом відправляється піджарка, м’ясо, а також скибочки картоплі.
  • Залишилося додати в суп сіль і спеції, після чого варити до м’якості картоплі.
  • Перед подачею гороховий суп з копченими реберцями по-скандинавськи потрібно посипати подрібненою свіжою петрушкою.

    На курячому бульйоні

    Легким і дієтичним вийде суп з горохом на курячому бульйоні. Особливо, якщо використовувати свіжі не обсмажені овочі. Для такої страви потрібні наступні продукти: 2 стандартних склянки гороху, 6 картоплин, 2 курячих стегна, по 1 шт. цибулі і моркви, 1 курячий бульйонний кубик, сіль, спеції, олія.



  • Половинчастий горох замочується у воді на 40 хвилин.
  • З курячих стегон вариться бульйон.
  • У каструлю з м’ясом додається нарізану на кубики картоплю, подрібнені цибулю і моркву.
  • Стегна витягуються з готового бульйону, з них зрізається м’ясо і повертається назад. Кістки – викидаються.
  • У каструлю відправляється горох.
  • Разом інгредієнти варяться ще 40 хвилин. Точний час залежить від того, наскільки розварений горох в супі любить сама господиня і всі домашні.
  • За 10 хвилин до готовності страву солиться, в нього закладається бульйонний кубик і вибрані приправи.
  • Коли плита вже буде вимкнена, варто залишити супчик настоюватися на 10-15 хвилин під закритою кришкою.

    Загрузка...

    Гороховий суп з копченостями

    Цей смачний варіант горохового супу точно припаде до смаку чоловікам. У нього входять не тільки копчені реберця (550 р.), але і копчений бекон (150 р.). Також потрібно використовувати: 450 р. гороху, по 1 шт. цибулі і моркви, пучок зеленого цибулі, скибочка селери, суміш ароматних сушених трав, сіль, олія. Як приготувати гороховий суп з копченостями, описано далі:

  • Колотий горох заливається холодною водою на 30 хвилин.
  • Реберця ріжуться на кілька частин, до них додається скибочка селери і морквина цілком. Разом інгредієнти варяться близько 35 хвилин. Наприкінці варіння в каструлю додається сіль і спеції.
  • Бекон і цибулю дрібно нарізають і обсмажують до золотистого кольору овоча.
  • Залишилося додати піджарку до бульйону і готувати суп ще 15 хвилин.
  • Моркву і селеру, що залишилися після варіння бульйон, можна викинути або подрібнити блендером і відправити назад в каструлю.

    Оригінальний рецепт з лососем

    Дуже смачним і незвичайним виходить гороховий суп з лососем. Ці продукти чудово поєднуються в блюді і доповнюють один одного. Для такого супу потрібно взяти: 180 р. гороху, 120 мл нежирних вершків, 60 р. пармезану, 150 р. лосося, сіль.

  • Першим ділом з риби, залитої 2 склянками солоної води, вариться бульйон.
  • Горох після попереднього замочування ретельно промивається і вариться до м’якості. Готовий продукт за допомогою блендера перетворюється на пюре.
  • В отриману горохову масу додаються вершки і тертий сир.
  • Залишилося розбавити суп рибним бульйоном і відправити в нього дрібно нарізаний лосось.
  • Густоту готового страви можна регулювати по своєму смаку.

    Гороховий суп-пюре з сухариками

    Варто приготувати сухарики для такої страви самостійно. За бажанням можна зробити їх часниковими або гострими, додавши меленого червоного перцю. Варити гороховий суп за таким рецептом особливо просто. Для обговорюваного частування потрібно використовувати: 250 р. гороху, по 1 шт. цибулі, моркви і картоплі, 0,5 булки білого хліба, сіль, спеції, олія.

  • Горох миється, перебирається і відправляється варитися в солоній воді до м’якості. Звичайно, попередньо його потрібно замочити на кілька годин.
  • Хліб нарізають рівними кубиками, висипається на деко, сбрызгивается будь-яким рослинним маслом і сушиться в духовій шафі 15-20 хвилин. Важливо постійно помішувати майбутні сухарики.
  • Всі овочі подрібнюються будь-яким зручним способом і додаються до готового гороху. Разом інгредієнти варяться ще 25 хвилин. При бажанні можна додати в каструлю будь-які приправи.
  • Кожна порція супу перед подачею до столу щедро посипається сухариками.

    Рецепт з додаванням ковбаси

    Замість ребер і бекону для обговорюваного супу можна взяти копчену ковбасу. Її потрібно не менше 150 р. Також потрібно взяти: 180 р. колотого гороху, 3 картоплини, по 1 шт. цибулі і моркви, сіль, олія.

  • Попередньо замочений горох ретельно промивається і відправляється в каструлю варитися до м’якості. Приблизно через 15 хвилин до нього додається нарізаний кубиками картоплю.
  • З подрібнених моркви і цибулі готується зажарка. Коли овочі стануть золотистими, до них додаються брусочки копченої ковбаси. Разом інгредієнти смажаться ще 2-3 хвилини.
  • Зажарка додається в каструлю до гороху, і суп вариться до м’якості картоплі.
  • Залишилося посолити блюдо і подавати його до столу.
  • Суп з горохом і копченою ковбасою добре поєднується зі сметаною і майонезом.

    Як приготувати гороховий суп в мультиварці?

    Мультиварка значно полегшить завдання господині при приготуванні горохового супу. Підійде пристрій будь-якого бренду. Для такої страви потрібно використовувати наступні продукти: 1 склянка гороху, 4 картоплини, 350 р. свинини, 1 цибулина, 3-4 зубчики часнику, пучок свіжої зелені, сіль, приправи, олія. Як готувати суп гороховий в мультиварці, покроково розказано далі.

  • Перед початком готування горох замочується у воді мінімум на 3 години, після чого ретельно промивається.
  • М’якоть свинини дрібно нарізається і обсмажується на маслі в мультиварці. Для цього потрібно вибрати режим «Смаження». Досить 10 хвилин при постійному помішуванні.
  • До готового м’яса відправляється подрібнену цибулю і нарізану слайсами часник. Разом інгредієнти готуються ще 5-7 хвилин в тому ж режимі.
  • До овочів і м’яса відправляється нарізану кубиками картоплю і горох. Компоненти заливаються водою і солятся. Досить буде 2,5 літра рідини.
  • Суп готується в режимі «Гасіння» 1,5 години.
  • Перед подачею до столу порції страви посипаються подрібненою зеленню.

    Юшка горохова з грибами

    В гороховий суп можна додати і гриби. В результаті вийде ароматна густа юшка. Для неї потрібно взяти: 350 гр. свіжих печериць, 1 ст. колотого гороху, 2 картоплини, по 1 шт. цибулі і моркви, сіль, спеції, олія.

  • Попередньо замочений горох відварюється до м’якості разом з кубиками картоплі.
  • Печериці обсмажуються на олії з подрібненим цибулею і морквою.
  • Піджарка відправляється до гороху.
  • Суп солиться і готується ще 5-7 хвилин. Можна за смаком додати в блюдо будь-які приправи.
  • Подавати блюдо до столу варто з лавашем, змазаним тонким шаром сирного сиру.

    Крем-суп із зеленого горошку

    Для приготування супу цілком можна використовувати і зелений горошок. Продукт допускається брати як свіжий, так і заморожений. Звичайно, крем-суп обов’язково потрібно додати жирні вершки (120 мл) для більш ніжної консистенції страви. Крім цього інгредієнта, потрібно також використати: 400 мл овочевого бульйону (можна замінити водою), 230 р. зеленого горошку, по 1 шт. картоплі та цибулі, 40 г вершкового масла, сіль.

  • Цибулю дрібно нарізати і обсмажується на вершковому маслі до рум’яного кольору.
  • Овоч відправляється в каструлю, в якій буде варитися суп, разом з нарізаною кубиками картоплею. Інгредієнти заливаються бульйоном, солятся і готуються 15 хвилин.
  • По закінченню вказаного часу в каструлю відправляється зелений горошок, і разом продукти варяться 7 хвилин. Якщо готувати їх довше, то горох може розваритися і втратити свій насичений колір.
  • Прямо гарячим суп за допомогою блендера перетворюється на пюре.
  • Залишилося додати в блюдо вершки, довести його до кипіння і подавати до столу.
  • Доповнять суп скибочки білого багета, обсмажені на оливковій олії.

    Смачний і простий рецепт з фрикадельками

    Для смачного горохового супу з фрикадельками найкраще взяти суміш курячого і свинячого фаршу (350 р.). А, крім того: 1 склянка колотого гороху, по 1шт. цибулі і моркви, кілька картоплин, сіль, олія.

  • Горох після ночі замочування в холодній воді промивається і разом з нарізаною кубиками картоплею вариться до м’якості.
  • З фаршу (без додавання яйця) ліпляться мініатюрні фрикадельки і обсмажуються на олії з подрібненим цибулею і морквою.
  • Залишилося змішати всі інгредієнти, посолити їх і разом варити ще 7-10 хвилин.
  • Такий супчик напевно сподобається найменшим членам сім’ї.

    Пісний суп гороховий

    Суп з горохом – відмінний варіант страви на час посту. Воно виходить не тільки смачним, але ще й бюджетних. Крім колотого гороху (1 ст.), потрібно використовувати також: по 2 шт. цибулі, моркви і картоплі, 2 лаврових листочка, сіль, спеції, олія.

  • Замочений з вечора горох ретельно промивається.
  • Овочі (крім картоплі) чистяться, крупно ріжуться і з них на повільному вогні вариться бульйон. Обов’язково потрібно додати в нього лавровий лист.
  • Через 15 хвилин овочі можна викидати, а бульйон посолити і відправити в нього горох, а також нарізану кубиками картоплю.
  • Суп готується до м’якості картоплі.
  • Щоб блюдо вийшло особливо апетитним і прозорим, з нього впродовж всього процесу приготування потрібно постійно знімати піну.

    Загрузка...