Готуємо азу будинку: рецепти приготування азу

Хтось пам’ятає це ситне м’ясне блюдо як радянську ресторанну класику, хтось чув про його татарських коренях. А адже приготувати азу будинку під силу навіть молодої господині, і не обов’язково чекати урочистого приводу.

Готуємо вдома азу — класичний рецепт

Варіант, знайомий більшості як класичне азу, це скоріше обрусевшая версія. Так це блюдо передавалося з родини в родину, від матерів дочок десятки років. Таким ви спробували б його в їдальні №1 зразка 1975 року. Рецепт простий.

Щоб на виході отримати 3-4 порції, візьміть:

  • 500 грам яловичини;
  • 500 грам картоплі;
  • 2 середніх цибулини;
  • 3 солоних огірки середніх розмірів;
  • 300 грамів м’ясистих помідорів;
  • 20 грамів пшеничного борошна;
  • 40 г томат-пасти;
  • літр яловичого бульйону;
  • олію (соняшникову або кукурудзяну);
  • 2 зубчики часнику;
  • петрушку;
  • сіль і перець.

Підготуйте інгредієнти. Вимийте м’ясо в прохолодній воді і дайте обсохнути. Почистіть овочі. Щоб легко зняти шкірку з помідорів, попередньо обдайте їх в окропі. Після охолодження шкірка легко відійде.

Потім обробляємо основу страви — яловичу вирізку. Порубаєте яловичину на довгасті шматочки. Розріз робиться в напрямку поперек волокон. Повинні вийти брусочки кілька сантиметрів у ширину і близько шести в довжину, схожі на ті, що використовуються для приготування бефстроганов.

Важливо! Для правильного азу підходить філейна частина або лопатка. Менш вдалий варіант — задній край. З мускулястих і сальних частин яловичини важко отримати потрібний результат: при обсмажуванні ризикуєте зробити м’ясо жорстким і випарувати сік.

Увімкніть сильний вогонь, розігрійте масло в сковороді з антипригарним покриттям. Не накривайте. Обсмажте яловичину до рум’яної скоринки десять хвилин, постійно помішуючи. Висока температура при обжарюванні забезпечить збереження м’ясного соку всередині при подальшому гасінні.

На третину зменшіть вогонь, посипте м’ясо борошном і спеціями, і готуйте ще п’ять хвилин. Борошно зробить соус гущі, забезпечить консистенцію, знайому по радянському рецептом азу. Тепер перекиньте м’ясо в сотейник з товстими стінками (підійде і каструля), залийте підігрітим яловичим бульйоном. Тушкуйте під кришкою на слабкому вогні ще близько півгодини. Через брак бульйону скористайтесь кип’яченою водою.

Спробуйте також:  Булгур - що це таке за крупа, і як її приготувати?

Поки нудиться яловичина, займіться овочами. В ще гарячу сковороду викладіть нарізану кільцями цибулю і кілька хвилин пасеруйте. Помідори натерти на тертці або дрібно наріжте. Разом з томатною пастою додайте до цибульним кілець. На помірному вогні обсмажуйте ще п’ять сім хвилин.

Солоні огірочки подрібніть на невеликі брусочки. Додайте в сковороду до овочів, продовжуйте прогрівати ще хвилин десять. Потім трохи збільште температуру, щоб випарувати зайву сік помідорів. Після додайте овочі до яловичині, продовжуйте тушкувати.

Картоплю наріжте соломкою, як для фритюру. Обсмажте в новому посуді до рум’яності при високій температурі. Злегка посоліть. Коли азу з яловичини буде майже готове, додайте туди картопляну соломку і перемішайте.

Покладіть подрібнену зелень і часник. Додайте спеції, якщо здалося мало. Вимкніть плиту, а страва залиште нудитися під кришкою ще хвилин на десять. Соковитий м’ясної вечеря готова.

Загрузка...

Азу по-татарськи

 

Фраза «азу по-татарськи», справедливо кажучи, некоректна. Татарам ми зобов’язані цим простим рецептом, і будь-азу — татарське. А наступні модифікації страви мають мало відношення до початкового варіанту кочівників, зберігши тільки назва і основну технологію.

Головна особливість татарського азу, яка навряд чи застосовна в домашній кухні — використання конини. Споконвічно готували азу саме так.

Але можна додати національного східного колориту в звичний рецепт азу, злегка змінивши набір інгредієнтів, наведений у класичному рецепті вище:

  • яловичину замініть свіжої бараниною;
  • приберіть з рецепта борошно;
  • пасту замініть в’яленими помідорами у власному соку;
  • замість масла використовуйте жир або масло беріть топлене;
  • часнику і перцю покладіть більше — татарської версії азу гостріше;
  • замініть петрушку кінзою.

В іншому технологія приготування залишається колишньою. Замість сотейника переважно використовувати казан.

Рецепт азу з свинини

Поширена модифікація східного ласощі — рецепт азу з свинини. Нагодувати татарина цією їжею не вийде, так як іслам забороняє вживати свинячі туші, а ось слов’янський чоловік оцінить ніжне і ситне свиняче азу.

Вечеря на чотирьох вийде з:

  • 400 грамів свинячої вирізки;
  • 2 середніх цибулини;
  • 300 грамів картоплі;
  • лавровий лист;
  • 1 ст. ложка соняшникової олії;
  • томатний сік;
  • солоні або бочкові огірки;
  • три або чотири стиглих томатів;
  • зелень;
  • сіль і перець.
Спробуйте також:  Біфштекс з яйцем – 6 рецептів приготування

Свинину нарізати акуратними шматочками і обсмажте на сильному вогні протягом десяти хвилин. М’якоть свині жирніше барана або корови, тому важливо використовувати меншу кількість масла, ніж у традиційному рецепті.

Додайте цибулю, помідори і огірки. Трохи зменшивши температуру, смажте ще п’ять сім хвилин. Додайте спеції і залийте томатним соком. Тушкуйте під кришкою до напівготовності.

Картоплю обсмажте в окремому посуді до рум’яної скоринки. Відправте до м’яса. В кінці додайте лавровий лист, рубаний часник і зелень.

Загальний час приготування відчутно менше, ніж для яловичого азу. Тому такий рецепт хороший, якщо раптово нагрянули гості, або для вечері на швидку руку.

Азу з індички

 

Урізноманітнити низькокалорійну дієту можна дієтичної варіацією азу: приготуйте азу з індички.

Для 3-4 порцій візьміть:

  • 400 грамів філе стегнової частини індички;
  • 2 солоних огірка;
  • 30 грамів томатної пасти;
  • 300 грамів картоплі (4-5 середніх бульб);
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • спеції за смаком.

Індичку наріжте великими брусочками і відправте смажитися на середньому вогні в сковороді або товстостінній каструлі. Через 15 хвилин додайте цибульні півкільця і моркву соломкою. Продовжуйте смаження.

Тим часом в окремій сковорідці приготуйте картоплю, також нашатковану соломкою. З’єднати картоплю з птахом, додайте томатну пасту, подрібнені солоні огірки, посоліть і поперчіть.

Якщо виконати нескладні умови, азу з індички придатне для дитячого меню. У цьому випадку кількість прянощів залиште мінімальним. Томатна паста тільки натуральна, приготована вдома. Солоні огірки бажано виключити або скоротити до мінімуму. У такому вигляді азу з індички годиться для харчування дітей з двох років.

Куряче філе меншою мірою підійде для приготування азу, яке вимагає тривалого гасіння. М’яке м’якоть курей втратить форму. Тим не менш якщо естетичні вимоги до ситного вечері не важливі, замініть в рецепті індичку на курку в тому ж співвідношенні.

Спробуйте також:  Як смачно приготувати курку в духовці? 33 рецепта

Як приготувати азу правильно: хитрощі і особливості приготування

Для отримання хрусткої консистенції азу важливо дотримуватися технологію рецепта. Скористайтеся корисними рекомендаціями, які допоможуть домогтися знаменитого пряного солонуватого смаку.

  • Не використовуйте мариновані огірки. Вони містять багато оцту, що вплине на смакові якості їжі і зробить філе жорсткіше. Відповідно, не підійдуть для азу і консервовані корнішони.
  • Дотримуйтесь правило: спочатку окреме обсмажування інгредієнтів, потім спільне гасіння. У результаті на столі опиниться саме азу, а не картопляне рагу з томатною пастою.

Урізноманітнити традиційний рецепт можна, приготувавши азу не на плиті. Страва набуде нові відтінки смаку.

Готуємо азу в духовці в горщиках

 

Спробуйте приготувати азу за оригінальним рецептом з використанням керамічних або глиняних горщиків для запікання.

Склад і кількість складових ідентичні класичним рецептом азу.

Яловичину спочатку доведеться все-таки обсмажити на розпеченій сковороді. Після чого розподіліть інгредієнти по горщикам, дотримуючись таку послідовність: спочатку овочі, потім шар томатного пюре, після напівготові м’ясна частина, зверху картопля. Знову обмазати томатним пюре, а також можна додати такий варіант азу сметану.

В середину горщика покладіть роздавлену часточку часнику. Не забудьте злегка присолити і поперчити кожен новий шар.

В розігрітій духовій шафі запікайте азу 60 хвилин, підтримуючи температурний режим 200 градусів. Якщо використовуєте свинину, скоротіть час запікання до 40 хвилин.

Готуємо азу в мультиварці

Коли мета приготувати азу швидко і з мінімумом клопоту, скористайтесь мультиварка. Використовуйте продукти з класичного рецепту азу, скоротивши кількість складових вдвічі.

Спочатку ввімкніть прилад на функцію «смаження». Налийте олію на дно чаші, розігрійте і викладіть яловичину або баранину. Постійно помішуйте, кришку тримаєте відкритою. Через 15 хвилин додайте цибулю та огірки. Смажте ще 5 хвилин до рум’яності овочів.

Покладіть в чашу мультиварки картоплю, залийте водою так, щоб вміст трохи виднілася з-під рідини. Додайте пасту з помідорів, сіль і перець, часник. Задайте програму «тушкування» на 90 хвилин. За десять хвилин до закінчення програми відкрийте кришку, перемішайте і додайте свіжу подрібнену зелень.

Загрузка...