Гратен з цвітної капусти — 7 простих і смачних рецептів

Гратен (також «запечена») — це кулінарний прийом для створення скоринки. З французького «gratin» перекладається – «корочка», а сам процес називається «гратинирование»: блюдо посипають продуктом для прикраси і додання смакового відтінку. Роль гратена зазвичай грають сир, панірувальні сухарі або соус. Гратен з цвітної капусти — легке і смачне блюдо на вечерю. Пропонуємо кілька варіантів.

Просто гратен з цвітної капусти

Щоб зрозуміти, чи подобається поєднання капусти і вершкового соусу, спробуйте спочатку приготувати найпростіший варіант. Цей рецепт можна описати трьома словами — просто, смачно, недорого.

Вам знадобиться:

  • ½ Качана цвітної капусти (300-400 г);
  • 200 мл молока;
  • 1 яйце;
  • 200 г сиру;
  • трохи солі, перцю, олія для смаження.

Діємо наступним чином:

  • Капусту ділимо на пучки, заливаємо окропом, витримуємо 5 хвилин, потім воду зливаємо. Завдяки замочуванню з складок вийдуть забруднення, а смак м’якоті стане ніжніше.
  • Половину сиру трьом на крупній тертці, додаємо яйце, молоко, сіль, перець. Перемішуємо до однорідності.
  • Розігріваємо сковороду з олією, викладаємо капустяні пучки, вливаємо молочну суміш, закриваємо кришкою і тушкуємо 5 хвилин.
  • В цей час подрібнюємо другу половину сиру. Через 5 хвилин вимикаємо вогонь, посипаємо блюдо сиром, закриваємо кришкою, тримаємо на вогні ще одну хвилину (щоб сир розплавився), вимикаємо. Негайно подаємо.

Загрузка...

Як приготувати з куркою

У даному рецепті для гратинирования будемо використовувати соус Бешамель: його вершковий смак вдало доповнює куряче м’ясо.

Для гратена з цвітної капусти з куркою знадобиться:

  • невеликий качан капусти;
  • 500 г курячого філе;
  • 200 г сливоч. сиру;
  • 10 г мускатного горіха (меленого);
  • 150 г борошна;
  • 1 л молока;
  • сіль, білий перець — за 5 р.

Приступаємо:

  • Злегка обсмажуємо куряче філе, паралельно варимо капустяні гілочки. По часу займе 5 хвилин.
  • Соус готуємо в каструльці. Ставимо її на вогонь, кладемо масло. Коли воно розтане, додаємо борошно, молоко. Постійно помішуючи, тримаємо соус на вогні, поки не загусне.
  • У посуд для запікання викладаємо філе куряче, капусту, заливаємо соусом. Ставимо на середній рівень духовки на 30 хвилин при 180 град.
Спробуйте також:  Куряча грудка у вершковому соусі - 9 рецептів приготування філе

З додаванням брокколі

Брокколі часто плутають з кольоровою капустою. Це різні рослини, але споріднені, а тому добре поєднуються.

Гратен з цвітної капусти та брокколі — практично повноцінний легкий вечеря для прихильників правильного харчування:

  • по 200 г брокколі і цвітної капусти;
  • 2 яйця;
  • 200 мл вершків 20-30% жирності;
  • 200 г сливоч. сиру;
  • 50 г кропу;
  • сіль, перець.

Готуємо:

  • Броколі розділити на суцвіття цвітну капусту — на гілки.
  • Збити яйця, сир крупно натерти. Об’єднати яйця, сир, вершки, посолити і поперчити масу. Одразу увесь сир не додавати, залишити жменю для фінальної присипки.
  • Поставити розігріватися духовку, приступити до формування страви: у ємність для випікання викласти спочатку суцвіття і гілочки, потім залити раніше приготовленої вершковою сумішшю, наостанок посипати сиром.
  • Випікати при 200 град. до утворення скоринки, орієнтовно 20 хвилин.
  • Прикрасити подрібненим кропом або цілими гілочками.

На замітку. Щоб блюдо не вийшло сухим, накрийте його фольгою, і тільки за 5 хвилин до закінчення приберіть її, щоб утворилася скоринка.

Дієтичний гратен з цвітної капусти

Капуста — королева дієти: не містить зайвих калорій, але дає насичення.

Гратен дієтичний складається з:

  • 1 качан капусти;
  • 200 г панірувальних сухарів;
  • 3 яйця;
  • 1 стіл. л. ростить. масла;
  • 5 г солі.

Страва готується швидко, на сковороді:

  • Капусту розберіть на суцвіття і обдайте окропом: це одночасно і дезінфекція, і розм’якшення листя, щоб блюдо вийшло ніжним.
  • Яйця збийте, посоліть.
  • Розігрійте Сковороду, налийте масло. Приступайте до обсмажуванню: беремо суцвіття по одному, кожне занурюємо спочатку в яйця, потім в сухарі і викладаємо на сковороду. Обсмажуємо 35 хвилин до рум’яного кольору.

Готуємо в мультиварці

При такому підході не доведеться додавати додатковий масло для смаження.

Спробуйте також:  52 рецепта других страв — смачні і швидкі рецепти приготування в домашніх умовах

Підготуйте необхідні продукти в наступній кількості:

  • ½ Скл. вершків;
  • 500 г колір. капусти;
  • 1 скл. молока;
  • 200 г сиру;
  • 2 часникового зубчики;
  • сіль, спеції.

Що потрібно робити:

  • Капусту, як і раніше, розділити на гілочки, обдати окропом, викласти в чашу мультиварки.
  • Сир натерти, часник пропустити через прес.
  • Змішати сир, часник, молочні компоненти, не забути про сіль і будь-які прянощі — добре підійдуть мелений мускатні горіх, різні види перцю, імбир.
  • Отриманим соусом залити капусту. Запустити режим «Випічка» на третину години.

З шинкою і картоплею

Ситна несолодка випічка «au gratin» може виступати як самостійне блюдо, так і в ролі гарніру.

З продуктів потрібно взяти:

  • 7 середніх картоплин;
  • 200 г шинки;
  • ½ Качана цвітної капусти;
  • 1 часниковий зубок;
  • 200 мл жирних вершків;
  • 200 г твердий. сиру;
  • яйце;
  • сіль і прянощі;
  • сливочн. масло для підготовки форми.

Інструкція по приготуванню:

  • Очищений від шкірки картоплю нарізати кружечками як можна тонше. Часник подрібнити тонкими пластинами. Шинку нарізати тонкими смужками. Капусту розібрати на окремі гілочки.
  • Змішати вершки, половину тертого сиру, сіль і прянощі. Солі повинно бути достатньо, щоб вона просолила і овочі і соус.
  • Форму змастити шматочком масла. Укласти шари у такій послідовності: спочатку частина картоплі, потім частину шинки, кілька капустяних гілочок, все полити частиною суміші. повторити шари 3-4 рази до повного закінчення продуктів. Останнім повинен бути соус.
  • Випікати в духовці півгодини при 180 град. Тим часом збити яйце, після півгодини випікання залити їм блюдо і готувати ще чверть години.

На замітку. Не варто заливати збите яйце і відразу випікати: яєчна маса пригорить за такий тривалий час і красивої скоринки не вийде.

Гратен з цвітної капусти з креветками

Вишуканий гратен з морепродуктів готується з наступних складових:

  • ½ Качана цвітної капусти;
  • 200 г креветок середніх розмірів;
  • 2 цибулини;
  • 500 мл молока;
  • 150 г слив. сиру;
  • пара яєць;
  • сіль, перець, інші прянощі за смаком.
Спробуйте також:  Як варити вареники, скільки по часу

Як приготувати:

  • Капусту по класиці розбираємо. Варимо в підсоленій воді 5 хвилин, потім воду зливаємо.
  • Креветки чистимо, якщо вони цілі, але зручніше відразу взяти очищені.
  • Цибулю чистимо і ріжемо тонкими півкільцями, обсмажуємо в топленому маслі з сіллю і перцем.
  • Цибулю викладаємо в підготовлену форму першим шаром. Слідом кладемо капустяні суцвіття, перемішані з тушками креветок.
  • В окремій ємності готуємо заливку з яйця, молока і тертого сиру — спочатку гарненько збити рідкі компоненти, після перемішати з сирною стружкою. Посолити і приправити прянощами.
  • Готової заливкою покрити овочі в форму, зверху можна трохи затерти сиром.
  • Випікати 30 хвилин при 180 град. до утворення скоринки.

Калорійність представлених рецептів

Найчастіше гратен роблять з сиру та вершків, які не відносяться до дієтичних продуктів.

Якщо ви дотримуєтеся суворої дієти, варто звернути увагу на такі дані:

  • у вершках міститься від 120 до 335 ккал, в залежності від відсотка вмісту жиру;
  • в сирі міститься приблизно 360 ккал на 100 г продукту.

Якщо ви хочете побалувати себе цим блюдом, то доведеться або обмежити обсяг вживаної порції, або знизити калорійність, замінюючи деякі продукти менш жирними:

  • сир замінити аналогічним дієтичним, знежиреним;
  • вершки використовувати з найбільш маленькій можливої жирністю, або зовсім використовувати молоко;
  • сир можна замінити сумішшю збитого яйця з дрібкою соди;
  • для отримання скоринки можна використовувати сметану і панірувальні сухарі.

Загальний принцип приготування той же: підготувати овочі, змішати соус, скласти овочі в форму і залити соусом, готувати до зарум’янювання.

Загрузка...