Гречана каша на молоці — 5 рецептів самої смачної

Як зварити гречану кашу на молоці, щоб вона була смачною і корисною? Про це докладно розкажуть покрокові рецепти з фото і відео. До речі, вони стануть в нагоді не тільки мамам, але і тим, хто практикує дієтичну систему харчування і здоровий спосіб життя.

Користь гречаної молочної каші

Останнім часом все частіше можна почути думку, що їсти гречану кашу з молоком не так вже й корисно. Ці розмови пов’язані з відкриттям того факту, що для перетравлення молока і самої гречки потрібні абсолютно різні умови. Однак це аж ніяк не робить молочну гречану кашу шкідливою, адже при правильному приготуванні вона приносить виняткову користь організму, особливо дитячого.

Гречана молочна каша є дієтичним, але одночасно високопоживним продуктом. Що обумовлено використанням двох, безумовно, корисних продуктів. У правильно приготовленої каші зберігаються практично всі вихідні компоненти, в тому числі органічні і фолійові кислоти, клітковина, мікроелементи (калій, магній, кальцій, фосфор), а також вітаміни груп В, Е, РР.

Регулярне вживання молочної каші на основі гречки сприяє:

  • нормалізації тиску;
  • виведенню з організму солей важких металів, радіоактивних елементів, холестерину;
  • усунення гнильних утворень в кишечнику;
  • насичення організму корисними речовинами;
  • збереженню гостроти зору.

Крім того молочна гречана каша, включена в меню дорослих і дітей, сприяє підвищенню рівня фізичних і розумових здібностей. Завдяки цій страві дитячий організм отримує необхідні речовини, які беруть участь у стабільному зростанні і правильному розвитку. Весь секрет полягає лише в правильному приготуванні каші, про що докладно розкажуть представлені рецепти.

Загрузка...

Молочна гречана каша — рецепт

На відміну від гречки, звареної виключно на воді, молочна каша набуває особливу ніжність і в’язкість. Крім того вона стає більш ситним і поживним. Для її приготування можна використовувати молоко будь-якої жирності, але перевагу по можливості краще віддати домашньому.

  • 1 ст. гречаної крупи;
  • 3-4 ст. сирого молока;
  • 1 ст. холодної води;
  • 50 г вершкового масла;
  • добра щіпка солі;
  • на смак цукор.

Приготування:

  • Налийте вказану кількість води в каструлю і доведіть рідину до бурхливого кипіння.
  • Гречку переберіть, промийте в декількох водах і викладіть в окріп.
  • Варіть близько 10 хвилин при слабкому кипінні під кришкою, поки крупа не вбере всю рідину.
  • Присоліть, влийте сире молоко і після закипання, варити на слабкому газу до повної готовності.
  • Молочна каша повинна вийти досить рідким, але при цьому однорідною. В кінці додайте за смаком цукор і шматочок вершкового масла.
  • Перемішайте, накрийте кришкою, зверху рушником і дайте настоятися ще хвилин десять.
Спробуйте також:  Суп харчо в мультиварці - 5 рецептів

 

Гречана каша з молоком в мультиварці — покроковий рецепт з фото

Молочна гречана каша – відмінний варіант для початку дня. Тим більше що в мультиварці готуватися страва буде практично самостійно. При цьому немає жодного ризику, що без нагляду каша підгорить або втече. За цим простежить розумна техніка. Найприємніше, що зварити подібним чином молочну кашу можна прямо з ранку. Поки ви будете займатися ранковим туалетом і будити домочадців, каша якраз встигне.

  • 1 мультистакан гречки;
  • 4 мультистакана молока;
  • 1 ст. л. масла вершкового;
  • 2 ст. л. цукру;
  • близько 1 ч. л. солі.

Приготування:

  • Гречану крупу ретельно промийте, видаліть чорні частинки і погані зерна. Викладіть в мультиварочную чашу.
  • Додайте сіль, цукор і шматочок масла.
  • Влийте холодне молоко.
  • Встановіть програму «Молочна каша» і закрийте кришку. Цей режим має одну дуже корисну особливість – чергує періоди активного кип’ятіння і томління. Це дозволяє крупі добре проваритися.
  • Як тільки прозвучить сигнал про закінчення процесу, не поспішайте діставати кашу. Дайте їй ще відпочити хвилин десять в режимі «Підігріву». До речі, в зазначену програму деяких мультиварок вже закладено час, необхідний для томління. Тому додатково це робити зовсім необов’язково.
  • Кінцеву густоту каші можна варіювати за своїм бажанням. Щоб отримати більш рідке блюдо слід взяти 5-6 мультистаканов молока. А якщо розбавити його водою, то вийде кашка більш разваристой.

 

Як варити гречку з молоком — дуже смачний рецепт

Наступний рецепт докладно розповість про те, як зварити особливо смачну молочну гречку. При цьому готується вона виключно на молоці, без додавання води. Але тут є кілька секретів, завдяки яким готове блюдо виходить особливо наваристим і апетитним. Для початку візьміть:

  • 1 ст. гречки;
  • 4 ст. молока;
Спробуйте також:  Щі з кислої капусти - 8 рецептів приготування з квашеною капустою

Приготування:

  • Гречану крупу переберіть, ретельно промийте і залийте довільною кількістю холодної води. Дайте гречці настоятися і трохи розбухнути близько двох годин.
  • Злийте воду, залийте сирим молоком і доведіть на плиті до кипіння.
  • Через п’ять хвилин активного бурління, зменшіть газ до можливого мінімуму і, накривши кришкою, тушкуйте близько 30-40 хвилин.
  • Спочатку ретельно слідкуйте за тим, щоб молоко не «збігло». Щоб уникнути цієї неприємності, злегка прочиніть кришку.
  • Як тільки каша повністю дійде до потрібного стану, додайте на свій смак сіль і цукор, додайте шматочок вершкового масла, перемішайте і подавайте.

 

Гречана каша з молоком для дітей. Сама смачна і ніжна гречка з молоком

Деякі діти не дуже поважають молочні каші, але від молочної гречки, звареним за таким рецептом, вони точно не відмовляться. Адже цей метод розроблений спеціально для примхливих малоежек, а готова кашка виходить особливо ніжною і апетитною.

  • 0.5 ст. чистої гречки;
  • 1 ст. води;
  • 1 ст. молока;
  • сіль, цукор і масло за смаком.

Приготування:

  • Чисто вимиту гречку залийте водою і поставте на сильний вогонь. Як тільки вона закипить, відразу вимкніть вогонь, але не прибирайте з плити, а лише щільно накрийте кришкою.
  • Через 10-15 хвилин в розпарену крупу влийте порцію молока, посоліть і знову доведіть до активного кипіння. Газ знову вимкніть, і настоюйте кашу до готовності.
  • Перед подачею додайте на смак масло і цукор. Якщо кашка готується для немовлят, подрібніть її блендером або протріть через сито.

 

Гречка з молоком — дієтичний рецепт

До речі, гречка з молоком є ідеальним варіантом для дієтичного харчування. Але щоб отримати особливо корисне блюдо, кашу потрібно не варити, а запарювати. Цей спосіб передбачає мінімальну термічну обробку і дозволяє зберегти всі вихідні елементи. Оригінальне молочну страву рекомендується всім, хто задумав трохи схуднути, очистити організм або просто намагається зробити своє харчування максимально корисним. Візьміть:

  • половину півлітрової банки крупи;
  • 0.5 л молока;
  • сіль.
Спробуйте також:  Лагман з яловичини – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Приготування:

  • Попередньо крупу ретельно промийте і покладіть в невелику каструльку.
  • Доведіть молоко до кипіння, посоліть його і залийте гречку.
  • Щільно закрийте кришкою, укутайте рушником і залиште мінімум на пару годин, а краще на ніч.
  • Існує ще один спосіб запарювання гречки. Для цього промиту крупу складіть у холодну півлітрову банку, майже доверху долийте суворо холодне молоко і поставте в мікрохвильову піч на 2-3 хвилини.
  • Як тільки молоко скипить (не пропустіть цей момент), банку дістаньте, накрийте пластиковою кришкою, добре замотайте в махровий рушник і настоюйте в такому вигляді близько 20 хвилин.

 

Калорійність гречаної каші на молоці

Людей, що стежать за своєю вагою і приділяють увагу кількістю споживаних калорій, безумовно, цікавить питання, яку калорійність має молочна гречана каша. Варто відзначити, що в 100 г сирого продукту міститься близько 300 ккал.

Проте в процесі варіння гречане зерно вбирає в себе воду або молоко і значно збільшується в об’ємі. Тому калорійність того ж кількості готового страви в залежності від різних факторів може змінюватись від 87 до 140 ккал. Кінцева калорійність повністю залежить від виду обраного молока і наявності додаткових компонентів (цукор, вершкове масло, мед, вершки тощо).

Наприклад, гречана каша, зварена на магазинному молоці жирністю не вище 3.2% (тільки з сіллю) має калорійність в межах 136 одиниць. Якщо ж для приготування використовується домашнє коров’яче молоко, той цей показник може бути трохи більше.

Тим не менш, саме в останньому випадку поживність і цінність готового страви в рази вище. До того ж домашній продукт можна розбавити очищеною водою і домогтися більш низької калорійності при наявності всіх потрібних речовин.

Загрузка...