Гречана каша в мультиварці – 6 рецептів

Гречка – смачний і дуже корисний продукт. Каша з неї стане ідеальним сніданком або універсальним гарніром. Як гречана каша готується в мультиварці різними способами, розказано далі.

Гречана каша на гарнір в мультиварці

Диво-каструля допомагає зробити кашу ароматною і разваристой – нітрохи не гірше, ніж в сільській печі. Правда, готуватися страву в мультиварці буде трохи довше, ніж на плиті. В рецепті увійде: 2 мультистакана крупи, 3,5 мультистакана води, по маленькій ложці солі і цукрового піску, жирне масло.

  • Гречана крупа ретельно перебирається, промивається до прозорої води і обсушивается. Деякі господині використовують для цього суху сковорідку, але достатньо буде просто потрясти продукт в друшляку.
  • У програмі «Смаження» в пристрої продукт готується 8-10 хвилин на великій кількості масла. Це зробить частування в результаті більш смачним і ароматним.
  • Далі в чашу до крупі вливається вода. Маса солиться і подслащивается.
  • До готовності страву вариться у програмі «Гречка».

Подається гарнір з м’ясом, куркою або смаженими грибами. Можна їсти таку кашу і як повноцінний сніданок.

Готуємо на молоці — покроковий рецепт

Особливо смачною гречка виходить на молоці. Якщо домашнього продукту під рукою не виявилось, треба взяти магазинний з максимальною жирністю. Крім молока (3 склянки), використовується: 1 ст. гречаної крупи, 3 великі ложки цукрового піску, скибочка сільського вершкового масла, сіль. Як молочна каша готується в мультиварці, господині дізнаються далі.

  • Спочатку крупа перебирається від сміття і поганих зерен, після чого ретельно промивається.
  • Коли вода стане ідеально чистим, можна перекладати гречку в ємність пристрою.
  • Відразу ж до крупі відправляється дрібна сіль за смаком і цукровий пісок. Щоб зробити страву більш корисним, можна замінити його натуральним бджолиним медом.
  • У ємність відправляється вершкове масло, нарізане кубиками.
  • Залишилося додати в чашу нехолодну молоко. В цілях економії можна розбавити його водою. А ось більш цікавим і насиченим смак страви зроблять вершки.
  • У програмі «Каша молочна» під закритою кришкою частування готується до відповідного сигналу.
Дивіться також:  Винний оцет: склад, застосування, чим можна замінити?

Якщо господиня боїться помилитися з кількістю солі і/або цукру, можна додавати компоненти вже готову страву. При бажанні каша, подана до столу, також заливається додатковою кількістю молока.

Рецепт гречаної каші в мультиварці з м’ясом

Такий варіант частування – це вже повноцінний обід, який включає в себе і м’яке ніжне м’ясо, і ситний ароматний гарнір. Овочі зроблять страву ще більш оригінальним. З компонентів береться: 530 г свинини, морквина, 1,5 ст. гречаної крупи, кілька зубків часнику, півсклянки густого томатного соку, 2 білих цибулини. Нижче опублікований докладний рецепт гречаної каші в мультиварці з м’ясом.

  • У пристрої відразу виставляється програма «Смаження». У ємність наливається велика кількість неароматного масла, на якому спочатку обсмажується подрібнену цибулю, а потім він готується ще пару хвилин разом з морквою. Загальний час приготування овочів складає 7 хвилин.
  • Далі в чашу відправляються великі шматки м’ясо. Разом компоненти смажаться ще 12 хвилин.
  • У ємність вливається половина склянки гарячої води. М’ясо з овочами гаситься залишився.
  • Залишилося додати до компонентів сіль, подрібнений часник, томатний сік, а також заздалегідь промиту гречку.
  • Каша буде готуватися у відповідному режимі ще 55 хвилин.

Для тих, хто не любить шматочки часнику в страві, можна використовувати цілі зубчики, втиснувши їх у поверхню страви приблизно за 10 хвилин до його готовності. Перед подачею страви до столу часник викидається. Він уже встигне віддати каші свій аромат.

На воді

Використовуючи в якості основи для каші воду, вдасться зробити її малокалорійної та навіть дієтичною. Якщо необхідно піклуватися про калорії, варто відмовитися від додавання вершкового масла. Береться: 210 гречаної крупи, сіль, 410 мл води.

  • Перебрані зерна крупи промиваються не менше 2-3 разів.
  • Гречка засипається в мультиварку, заливається водою. За смаком у ємність можна додавати рослинне або вершкове масло.
  • Залишилося посолити компоненти, і готувати частування у спеціальній програмі «Гречка».
Дивіться також:  Куряче філе у вершковому соусі – 8 рецептів

Готова гречана каша на воді подається до столу гарячою. Можна поєднувати його з будь-яким соусом на основі томатної пасти або кетчупу.

В пакетиках на пару

Для зручності господинь сьогодні у продажу можна знайти практично будь-яку крупу, розфасовану порційно по спеціальних пакетиках. Готувати її дуже зручно. Якщо робити це на пару, харчування вийде максимально корисним і низькокалорійним. В рецепт увійде: пакетик гречаної крупи, чиста питна вода, цукровий пісок, ароматні трави, сіль, олія.

  • Пакет вкладається в чашу пристрою. Розривати його не потрібно.
  • Зверху виливається вода (в 2 рази більше крупи), висипається дрібна сіль за смаком, спеції, цукор.
  • У програмі «Варка на пару» частування готується 7 хвилин.
  • Далі стільки ж часу страва буде нудитися на підігріві.

У гарячу готову кашу покласти вершкове масло.

З грибами

Зробити гречану кашу максимально ситним і поживним можна не тільки за допомогою м’яса. Більш доступною добавкою до неї є гриби. Наприклад, свіжі печериці (230 м). Також потрібно підготувати: 1 ст. крупи, сіль, 1,5 ст. рідини (молока, води або суміші 50/50), морквину, ароматні трави, цибулину.

  • Овочі очищаються і дрібно ріжуться будь-яким зручним способом.
  • Далі вони обсмажуються в спеціальному режимі на олії кілька хвилин. Потім до них надсилаються ароматні трави і нарізані слайсами гриби.
  • Програма змінюється на «Крупи», до овочів і печерицям додається промита гречка і вода або молоко.
  • Готуватися частування буде 25 хвилин. Бажано перед вживанням потомити гречку ще 15-17 хвилин на підігріві.

Можна подавати таку кашу як основне блюдо або як гарнір до м’яса.

Нюанси приготування в мультиварці: Поларіс, Редмонд

Приготувати смачну запашну кашу з гречаної крупи можна за допомогою будь-якої моделі мультиварки. В залежності від виробника пристрою на різних етапах готування доведеться вибирати різні програми.

Дивіться також:  Овочеве рагу – 12 найкращих рецептів

Так в більшості моделей Поларіс є всі необхідні режими. Для початкової обсмажування овочів і крупи в них можна вибирати програми «Смаження» або «Випічка». Перший з них дозволяє швидше досягти рум’яної кірочки і рум’яного кольору продуктів.

Що стосується варіння безпосередньо гречаної каші, для цього в обговорюваному пристрої є наступні варіанти режимів: «Крупа», «Каша молочна», «Варка на пару». Якщо по завершенню кожного з них блюдо виявилося приготованим не до кінця, можна залишити гречку нудитися на підігріві ще деякий час.

Моделі Редмонд також зустрічаються різні. У більшості з них є варіанти програм «Випічка» і «Смаження». Для подальшого приготування крупи можна вибирати режими «Гасіння», «Каша молочна», «Рис/крупи». А ось замість звичного підігріву для настоювання частування краще включати спеціальну програму «Томління».