Гречана локшина – 6 рецептів приготування і подачі

Гречана локшина зараз на хвилі популярності. Цю страву охоче їдять на фуд-кортах всього світу. Але чи знаєте ви як просто її приготувати вдома? Начинки для локшини можна обирати самостійно, а заодно регулювати пропорції під себе. Смачні, ситні рецепти особливої події – у нашій новій добірці.

Гречана локшина або соба — що це?

В пору загальної любові до японської кухні весь світ дізнався собу – тонку локшину, приготовану з гречаної крупи. Соба родом з Японії, де її почали активно їсти ще в середині 16-го століття. Сьогодні в країні Висхідного сонця собою називають будь-яку тонку локшину. Деякі регіони, наприклад, Окінава, називає собою просту яєчну локшину, а гречану локшину іменують нихонсобой.

Гречана мука сама по собі не клейка, так що у складі будь-якої події завжди присутні різні пропорції пшеничного борошна і борошна з гречки: все залежить від сумлінності виробника.

Для контролю над виробниками в сільському господарстві Японії внесений своєрідний «ГОСТ» — собою є право локшина, де вміст гречки становить не нижче 30%.

Соба дуже універсальна: їсти її можна як холодної, так і гарячої. В Японії собу завжди подають разом з соусом цую (у складі цую вино мірін, соус кацуобуси з тунця, саке і соєвий соус). Іноді її їдять з бульйоном у вигляді густого супу-локшини з шматочками риби або м’яса. Звичайно, можна поставити мету і приготувати собу будинку, але ми пропонуємо зекономити час та купити пачку у супермаркеті і відварити, дотримуючись інструкції на упаковці.