Загрузка...

Гречка по-купецькому – 13 рецептів

Чудові смакові якості і цінність гречаної крупи незаперечні. У ній міститься цілий джерело мінералів і вітамінів, життєво необхідних організму. Завдяки цьому страви з гречки вважаються пріоритетними в раціоні щоденного меню. Особливо великою популярністю користується рецепт гречки по-купецькому. Це страва з розсипчастою крупи, повністю пропитавшейся ароматною підливою зі спеціями, і шматочків обсмаженого м’яса, грибів або фаршу з задоволенням віддають перевагу навіть ті, хто не відчуває до продукту особливої любові. Така перевага страва отримало за неперевершені смакові якості.

Історія появи страви

Насіння такої рослини, як гречка, з давніх часів на Русі називали гречкою. Це пов’язано, як йдеться в літописах, з її походженням, а саме з тим, що вона потрапила на руські землі з грецькими ченцями, які і стали її вирощувати на наших полях. Корисний та смачний злак швидко полюбився Русичам і по праву зайняв «царський» місце в меню. В ті часи каші, приготовані з цієї цариці круп, вважалися изысканнейшим стравою, яке завжди присутнє на столах і в селянських хатах, і в теремах знаті. Тільки готувалося воно по-різному.

Багате дворянство, на відміну від посполитих, не вживало «порожню» кашу, а з додаванням м’яса або інших відповідних інгредієнтів. Рецепт гречки по-купецькому, як стали називати делікатесне страву, доступне тільки знаті, дійшло, передаючись з уст в уста і до теперішнього часу. Зараз, нарівні з класичним рецептом, існує безліч інтерпретацій смачного блюда, причому в кожній з них смак зазнає деякі зміни в залежності від того, які компоненти були використані для його приготування.

Користь, калорійність

Корисність гречки для організму людини незаперечна. Вона давно обґрунтована як дієтологами, так і лікарями.

Вживання страв, що мають в своєму складі цей злак, сприяє виникненню таких позитивних особливостей:

  • підсилює вироблення серотоніну, так званого гормону радості. Завдяки цьому у людини, регулярно вживає гречку, завжди чудовий настрій;
  • підвищує психоемоційну витривалість;
  • впливає на стимуляцію роботи мозку.

Варто відзначити такі фактори, як підвищений вміст в грече рослинного білка, схожого з твариною, але засвоюється набагато краще, і необхідних для життєдіяльності організму амінокислот, і практично повного комплексу вітамінних груп. Цінують страви і люди, що стежать за власною вагою. Пов’язано це з тим, що вона має досить низьку калорійність – всього близько 90 кілокалорій на 100 грам продукту.

Ці цифри відносяться до злаку, просто звареному на воді, а рецепт гречки по-купецькому має дещо інші показники. Вони розраховуються в залежності від того, який саме інгредієнт був використаний для приготування страви. У зв’язку з тим, що в статті згадується про декількох способах приготування, перед кожним з них буде вказана калорійність готового продукту.

Класичний рецепт гречки по-купецькому

 

Починати знайомство з цим чудовим блюдом слід саме з цієї його інтерпретації, що дісталася нам від предків. Її калорійність, за умови використання свинини без жирку, наприклад окосту, на 100 грам готового продукту складе 119 кілокалорій. Для приготування даної різновиду не потрібно яких-небудь дефіцитних продуктів.

Все, що може знадобитися, знайдеться в холодильнику у будь-який, навіть не дуже запасливой господині, а саме:

  • 500 грам свинини. Для цієї страви береться як жирна, так і пісна частину туші. Все залежить від уподобань;
  • півтора склянки перебранной і промитої гречки;
  • велика голівка ріпчастої цибулі;
  • парочка морквин (грам 200-250, не більше).

Це основні інгредієнти. В додаток до них необхідні масло рослинне для смаження, сіль і улюблені спеції. Процес приготування страви настільки простий, що з ним впораються навіть господині, які тільки опановують ази кулінарії. Вся складність полягає в підготовці м’яса. З нього обрізають все непотрібне — різні пленочки і жилки, добре промивають під проточною холодною водою і нарізають невеликими кубиками, розмір яких становить приблизно 2×2 сантиметри.

Коли основний інгредієнт буде готовий, розігріваємо в казані або сковороді невелика кількість олії і обсмажуємо овочі, цибулю і моркву. Вони повинні бути попередньо очищені і порізані кубиком. Як тільки вони придбають золотистий колір, знімаємо їх зі сковороди на тарілку, а в неї викладаємо м’ясо і обсмажуємо при постійному помішуванні до появи рум’яної скоринки (близько 5 хвилин). В цей час додаємо до свинини спеції, солимо за смаком.

Як тільки м’ясо добре зарум’янилося, повертаємо на сковороду попередньо обсмажені овочі, засипаємо зверху гречану крупу і заливаємо холодною водою так, щоб вона на 1,5 сантиметра покривала верхній шар. Тепер в майбутнє страву можна додати невелику кількість солі, а також любителям часнику і цей гострий овоч, попередньо дрібно порізаний або роздавлений. Як тільки всі інгредієнти зібрані, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь до мінімуму і залишаємо нудитися на півгодини. Після закінчення цього часу кришку відразу ж відкривати не рекомендується – страви необхідно настоятися приблизно 5-10 хвилин.

Гречка по-купецькому з фаршем


 

Приготована за цим рецептом блюдо здатне стати відмінним вечерею для всієї родини. Порадує воно і друзів, випадково заглянувших «на вогник», причому відразу слід сказати про його невисоку калорійність в 100 грамах царського страви міститься всього 141 кілокалорій. Розварена гречана крупа з фаршем і овочами по праву вважається одним із самих смачних рецептів цієї каші. Його люблять і дорослі, і діти. Інгредієнти для гречки по-купецькому з фаршем потрібні ті ж самі, що і для класичного варіанту, за одним невеликим винятком – замість шматка свинини використовується будь-перемелене на м’ясорубці м’ясо.

Спробуйте також:  Паштет з яловичої печінки – 8 рецептів приготування печінкового паштету

Процес приготування дуже простий і не відніме у господині зайвий час:

  • гречана крупа перебирається, поміщається в сито і добре промивається проточною водою;
  • чистий гречку необхідно протягом 5 хвилин прожарити на сухій сковороді;
  • поки зерна гречки проходять теплову обробку, на другій сковорідці слід пасерувати на рослинній олії дрібно нарізану цибулю і натерту на крупній тертці моркву;
  • після придбання овочами жовтуватого відтінку, на сковороду додається томатна паста і фарш, всі складові добре перемішуються і готуються спільно протягом декількох хвилин;
  • в обсмажені овочі з фаршем кладуть промиту гречку, сіль, спеції, заливають окропом так, щоб він покривав всі інгредієнти приблизно на палець, ретельно перемішують, доводять до кипіння і зменшують вогонь на мінімум, щільно прикривши майбутній вечеря кришкою.

Нудитися на маленькому вогні страва має протягом півгодини, після чого у нього додають дрібно нарізаний часник, перемішують і подають до столу гарячим, посипавши дрібно посіченою зеленню.

Гречка по-купецькому в горщиках

 

Цей рецепт російської кухні є найстаровиннішою. З нього страву, гідне царських столів, готувалося, або «упаривалось», як казали в ті часи, в печах. Їх згодом почали називати «російськими». У наші дні замість печей для приготування цього чудового по смакових якостях страви використовують електричні або газові духовки. В іншому технологія приготування страви, яке містить всього 124 кілокалорії на 100 грам, залишилася такою ж, як і багато століть тому, і полягає в наступному:

  • тушкуємо м’ясо. Так як цей варіант староруського страви передбачає використання яловичини (на 4 порції буде потрібно 200 грам), часу для його попереднього приготування буде потрібно не менше півгодини;
  • поки м’ясо гаситься, в невеликій кількості олії обсмажити половинку дрібно нарізаною великої цибулини і одну крупно натерту морквину;
  • наступний етап – приготування гречки. Крупу (півтори склянки) слід перебрати, добре промити і відварити до напівготовності.

Після того, як всі напівфабрикати будуть готові, приступаємо до заключного етапу приготування. На дно горщиків (їх потрібно 4 штуки, так як дана кількість продуктів передбачається для приготування чотирьох порцій) викладаємо м’ясо. Любителі часнику можуть видавити пару зубчиків цього гострого овочу в кожен горщик. Наступний шар – обсмажені овочі. Їх трохи підсолюємо.

Заключний етап приготування — це покриття зібраних в горщиках інгредієнтів звареної до напівготовності гречаною крупою. Зверху наливається трохи води, вміст добре перемішується, горщики закриваються кришками і на півгодини відправляються в розігріту до 250 градусів духовку. Подається до столу страву в тій же посуді, у якій і готувалося, що надає страві деяку пікантність і оригінальність.

Гречка по-купецькому з грибами

 

Це ще один рецепт чудового за своїми смаковими якостями староруського страви. Його по достоїнству оцінять не тільки ті, хто воліє не вживати м’ясних виробів, але і природжені м’ясоїди. При приготуванні страви, що містить на 100 грам готового продукту 124 кілокалорії, допустимо використовувати як свіжі сезонні гриби, так і заморожені печериці. Замість води при бажанні додається овочевий, курячий або м’ясний бульйон.

Техніка приготування полягає в наступному:

  • стакан гречаної крупи перебираються, заливається хвилин на 15 прохолодною водою, після чого все спливли зерна зливаються;
  • овочі, цибулю, моркву середніх розмірів, взяті по 2 штучки, нарізати дрібними кубиками і обсмажують в невеликій кількості рослинного масла до м’якості;
  • гриби, 200 грам, відварюють у підсоленій воді, якщо свіжі, або розморожуються, нарізати невеликими шматочками, додайте на сковороду до овочевої суміші і все обсмажується разом ще 5 хвилин;
  • після закінчення цього часу в отриманий напівфабрикат кладуть підготовлену гречану крупу, перець і сіль, перемішують і заливають водою або бульйоном так, щоб рідина покривала всі інгредієнти приблизно на палець.

Подальше приготування полягає в доведенні страви до кипіння, збавлянні вогню на мінімум і томлінні його під щільно закритою кришкою протягом півгодини. Після цього гречка по-купецькому з грибами викладається на порційні тарілки, посипається дрібно нарубаної зеленню і подається до столу гарячою. У зв’язку з тим, що гриби, так само як і гречка, містять велику кількість рослинного білка, здатного повністю замінити м’ясо, дана страва чудово підійде для дієтичного або діабетичного харчування.

Гречка в духовці

Приготована за цим рецептом страва є відмінною варіацією ситної вечері для тих господинь, які в силу обставин не можуть проводити багато часу біля плити. Основний етап приготування буде проходити безпосередньо в духовій шафі, без активної участі жінки. Величезним плюсом, який має гречка по-купецькому в духовці, є те, що каша, завдяки півгодинному томління, виходить наваристою і пишною.

Спробуйте також:  Рубані котлети з курячої грудки - 7 рецептів

Оптимальним варіантом буде використання яловичини, але непоганий результат можна отримати, додавши до гречаній крупі курку, індичку, кролика або свинину. Це залежить від особистих уподобань господині. Найчастіше страву готують з курячим м’ясом. Його калорійність складає трохи більше 200 кілокалорій на 100 грам готового продукту. Все залежить, яке м’ясо використовувалося при приготуванні страви.

Процес приготування полягає в наступному:

  • вибране м’ясо (половина кілограма) нарізати невеликими рівними шматочками і обсмажується на сильно розігрітій сковороді протягом 5 хвилин до зарум’янювання;
  • далі до нього додаються нарізані дрібними кубиками цибулю і болгарський перець, а також натерта на крупній тертці морква. Процес смаження триває ще кілька хвилин, до тих пір, поки овочі не стануть м’якими;
  • підготовлені таким чином інгредієнти викладаються в гусятницю, зверху кладуть перебрану і промиту гречану крупу, додають сіль, спеції і заливають водою так, щоб вона злегка покривала основні компоненти майбутнього страви.

На цьому процес приготування, вимагає особистої участі господині, закінчений, і посуд відправляється на півгодини в духовку, розігріту до 250 градусів. Після закінчення цього часу смачна каша розкладається на порційні тарілки і подається домочадцям, змученим від витають у повітрі ароматів.

З куркою

Цей рецепт вважається найпростішим. Але, незважаючи на легкість приготування, гречка по-купецькому з куркою є дуже апетитним і ситним стравою. Воно неодмінно стане улюбленим варіантом вечері для всіх членів сім’ї. За складом і смаковими якостями гречана каша з курячим м’ясом нагадує плов. Її калорійність складе всього 121,4 кілокалорії на 100 грам готового продукту. Це в тому випадку, коли господиня використовує виключно грудку, а не стегенця.

Технологія її приготування наступна:

  • стакан гречаної крупи готується так само, як і в попередніх рецептах;
  • 300 грам курячого філе нарізати невеликими шматочками і протягом 5-7 хвилин обсмажується на розпеченій сковороді;
  • далі до м’яса додаються овочі – дрібно нарізану цибулю і натерта на крупній тертці моркву. Їх знадобиться по 1 штуці середнього розміру;
  • знаходяться на сковороді інгредієнти необхідно посолити за смаком і приправити спеціями. Дуже хорошим варіантом буде додавання сушеного базиліка і розчавленого зубчики часнику;
  • через 3-4 хвилини в сковороду до овочів вливаємо розведену у воді томатну пасту (2 столові ложки на склянку рідини);
  • зверху викладається гречана крупа, все перемішується, щільно закривається кришкою й на мінімальному вогні гаситься протягом півгодини. Кілька разів за час готування страву необхідно перемішати.

Через 30 хвилин гречка вбере всю воду з томатом і перетвориться під смачну кашу, яку не соромно подати до столу навіть у тому випадку, коли в будинку знаходяться гості.

З яловичиною

 

Таке блюдо привабливо не тільки своїми смаковими якостями, але і відсутністю яких-небудь складнощів в процесі приготування. Калорійність — 154 кілокалорії на 100 грам продукту. Гречка по-купецькому з яловичиною буде смачнішою, якщо використовувати молоде яловиче м’ясо. Його слід брати злегка подмороженным, це полегшить процес нарізування.

Приготування страви полягає в наступному:

  • м’ясо (на 4 порції слід взяти 200 грам яловичини) нарізати невеликими брусочками, цибулю і моркву дрібним кубиком, а стакан гречаної крупи замочується на півгодини в прохолодній воді;
  • овочі поміщаються на сковороду з рослинним маслом і страхуються до м’якості;
  • до готової овочевої пассировке додається нарізана м’якоть яловичини. Процес спільної смаження цих продуктів триває на сильному вогні до тих пір, поки м’ясо не схопиться;
  • зверху підготовленого напівфабрикату викладається підготовлена гречана крупа, додаються за смаком сіль і спеції, все заливається водою так, щоб вона злегка покривала продукти.

Подальший процес приготування ідентичний тим, що були описані вище. Гречка по-купецькому з яловичиною готується і в горщиках або утятнице. Відповідний спосіб вибирається на розсуд господині.

Рецепт гречки по-купецькому зі свининою на сковороді

Традиційною вважається каша з гречки зі свинячим м’ясом, так як в будинках давньоруської знаті саме його любили понад усе. Більшість сучасних господинь вважають за краще готувати страву на сковорідці. Великою популярністю користується рецепт, в якому крім перерахованих вище інгредієнтів використовуються помідори. Їх у деяких випадках замінюють томатною пастою. Такий варіант гречаної каші має саму велику калорійність. У 100 грамах готового продукту міститься трохи більше 250 кілокалорій.

Покрокове приготування такої страви, як гречка по-купецькому зі свининою полягає у виконанні наступних кроків:

  • підготувати цибулю і моркву (їх слід взяти по 2 штуки середнього розміру) як у попередніх рецептах і пасерувати на сковороді в невеликій кількості рослинного масла;
  • додати до овочів нарізану на невеликі кубики свинину і продовжувати смажити до напівготовності м’яса;
  • у підготовлений напівфабрикат кладуть дрібно порізаний помідор або 2 столові ложки томатної пасти, додаються за смаком сіль і спеції, видавлюється зубчик часнику, все покривається підготовленої гречаною крупою і заливається гарячою водою, щоб вона злегка покривала вміст сковороди.

Після закипання вогонь зменшується до мінімуму, посуд щільно закривається кришкою і страва томиться в такому стані не менше півгодини. На стіл страва подається в порційних тарілках. Зверху його краще всього посипати зеленню.

Спробуйте також:  Картопляні зрази з фаршем - 6 рецептів

Гречка по-купецькому без м’яса

 

В деяких випадках можна приготувати на вечерю таке блюдо без м’яса. Цей рецепт підійде тим людям, які дотримуються вегетаріанства, або мають в анамнезі будь-якого захворювання, що не допускає вживання м’ясних продуктів. Для того щоб страва не втратила традиційних смакових якостей, при його приготуванні використовується приправа гречка по-купецькому маггі. Її можна придбати в будь-якому магазині. Відразу хочеться відзначити, що ця страва сподобається будь-якому мясоеду, так як приправа маггі повністю передає смакові якості свинини. Такий варіант стане знахідкою для тих, хто стежить за фігурою, так як його калорійність не перевищує 117 кілокалорій на 100 грам готового продукту.

Приготування страви починається з підготовки гречаної крупи. Її перебирають і промивають під проточною водою. Далі нарізати кубиком і обсмажуються в соняшниковій олії цибулю, морква і невеликий перчик. Як тільки овочі стануть м’якими, до них додають 2 столові ложки томатної пасти, спеції, сіль і часник за смаком. Пару хвилин ці інгредієнти нудяться на сковороді, потім в неї кладуть підготовлену гречану крупу, висипають пакетик приправи маггі, заливають водою і готують при мінімальному вогні протягом 20 хвилин, до повного всмоктування рідини.

Важливо знати, що гречку варити не обов’язково, достатньо довести її до кипіння і залишити настоятися протягом півгодини. При цьому крупа збереже всі свої поживні властивості.

Рецепти гречки по-купецькому в мультиварці:

У тих випадках, коли у господині немає часу на приготування повноцінного і смачної вечері, їй на допомогу приходить кухонна техніка. Будь-яке блюдо можна приготувати в мультиварці. Ця розумна каструля допоможе практично на всіх етапах приготування, а вечеря буде поданий на стіл швидко і точно за часом. Гречка по-купецькому в мультиварці користується великою популярністю сучасних жінок, які відчувають брак часу.

Готується блюдо швидко, причому гречка з м’ясом, грибами або овочами в мультиварці ніколи не підгорає, ідеально пропарюється і просочується всіма ароматами, які входять у цю страву інгредієнтів. Розробниками кухонної техніки передбачено приготування каші з гречаної крупи з кількох рецептами, в яких використовуються різні інгредієнти. Це дозволяє урізноманітнити сімейний раціон і щодня балувати рідних чимось смачненьким. Так як рецепти готування є рецептурному довіднику, що додається до каструлі, не варто зупинятися на технології приготування. Краще згадати деякі нюанси, які здатні зробити страву з мультиварки смачніше.

З овочами

У цьому рецепті родзинку може надати додавання крім томатної пасти сметани. Вона зробить гречану кашу з овочами більш ніжною на смак. Хорошим варіантом буде використання додаткових овочів – баклажанів, кабачків, болгарського перцю, помідорів, селери, гарбуза. На чому зупинити свій вибір залежить від смакових пристрастей господині і членів її родини або гостей. При бажанні таку страву можна зробити більш гострим. Для цього необхідно додати гострий перчик чилі. І не слід забувати про те, що гречка по-купецькому в мультиварці з овочами, що містить трохи більше 100 кілокалорій, подається на стіл зі свіжою зеленню.

З телятиною


 

Цей рецепт є дуже цікавою версією. Його популярність визнана завдяки чудовому смаку і досить низькій калорійності, яка на 100 грам готового продукту становить 166 кілокалорій. При приготуванні слід врахувати, що для полегшення нарізки м’яса його краще брати злегка подмороженным. Додаткова смакова родзинка вийде у тому випадку, якщо крім телятини будуть використовуватися свіжі або заморожені гриби. Таке блюдо не залишить байдужим навіть найвибагливішого гурмана.

Однією з тонкощів приготування страви в мультиварці є додаткова витримка в чаші після сигналу про готовність. Досить десяти хвилин на режимі «підігрів» для того, щоб кулінарний шедевр придбав додаткову ніжність, а гречана крупа ввібрала всі аромати готуються одночасно з нею інгредієнтів.

Зі свининою

У цьому рецепті основною особливістю приготування, поліпшує смак готової страви, вважається зменшення рослинного масла, використовуваного для обсмажування свинини. Це робить страву менш жирним. Його калорійність на відміну варіанти приготування на сковороді, значно нижче і складає всього 176 кілокалорій на 100 грам готового продукту. Ще одна тонкість полягає в нарізці свинячого м’яса. Для приготування з них розсипчастої гречаної каші в мультиварці, свинину краще не порізати брусочками або кубиками, а невеликими скибочками. Змінить смакові якості страви в кращу сторону і додавання в приготоване блюдо сезонних грибів або печериць.

З куркою


 

Гречка по-купецькому з куркою, приготована в мультиварці, містить всього 120 кілокалорій на 100 грам готового продукту і, завдяки простоті приготування, подається на вечерю найчастіше. Плюсом страви є доступність курячого м’яса для людини з будь-яким достатком, так і простота приготування, особливо якщо готування проводиться в мультиварці. Важливу роль у кулінарних перевагах саме цього варіанту староруського страви грає його неповторний смак, а також можливість поєднувати куряче м’ясо з великою кількістю різноманітних овочів, що робить його більш дієтичним і корисним для здоров’я. А якщо до курки додати гриби, як у попередніх рецептах, захватів домочадців не буде межі.

Загрузка...