Сучасна жінка може відчувати себе королевою навіть на кухні. У царстві найрізноманітнішої побутової техніки процес приготування їжі стає схожим на магію — змахнула рукавом і десяток страв вже стоїть на столі. Наприклад, рецепт гречки по купецькому в мультиварці може виконати й недосвідчена молода господиня, а результат виправдає навіть дуже сміливі очікування. Мультиварка взагалі сьогодні самий вірний помічник в кулінарних вишукуваннях, який навіть елементарні страви перетворює в справжні шедеври.
Чим відрізняється гречка в мультиварці від приготовленого традиційним способом?
Всупереч розхожій думці, мультиварка все-таки не чарівний горщик, який готує сам і смачно. Так, щоб зварити просту кашу досить чітко слідувати прикладеної інструкції, але якщо ви хочете щось більш вишукане, то без базових кулінарних навичок не обійтися.
Принцип приготування гречки в мультиварці по своїй суті не відрізняється від звичної варіння на плиті. Крупа так само доводиться до кипіння, а потім нудиться при невисокій температурі під кришкою. Різниця тільки в тому, що розумна техніка сама регулює температуру, а по закінченні процесу акуратно підігріває готову страву, не допускаючи охолодження і підгоряння.
Тим не менше будь-яка каша, приготована в мультиварці, якісно відрізняється від звареної на газу. І справа тут зовсім не в кулінарних здібностях господині. Каші з мультиварки більше схожі на ті, що готували наші предки в чавунних або глиняних горщиках у розжареній печі.
Це пояснюється рівномірним розподілом тепла по всій поверхні чаші, вивіреними пропорціями компонентів і оптимальною температурою для кожного етапу варіння.
Щоб приготувати гречку в мультиварці, підготуйте крупу традиційним способом, промивши пару раз до прозорості води.
Пропорції, тривалість процесу і режим найкраще дотримуватися згідно з доданою інструкцією, оскільки у різних фірм ці параметри можуть відрізнятися. Деякі господині люблять попередньо обсмажити суху крупу і тільки після варити звичайним способом.
Класичний рецепт гречки по-купецькому в мультиварці
Саме по собі це блюдо не відрізняється особливою складністю навіть у приготуванні на газовій плиті, а вже з допомогою мультиварки і зовсім не складе праці.
Така гречана каша— істинно російське блюдо. Вже хоча б тому, що крупа взагалі мало де у світі використовується настільки масово, як у нас. Готова каша ситно, по-справжньому корисна і, що важливо, є повноцінним другим блюдом. Тарілочка салату з нашаткованих овочів або солоні огірочки вприкуску — і шикарна вечеря чекає всіх домашніх.
Для приготування гречку і воду візьміть в тих пропорціях, що вказані в інструкції до мультиварці. Зазвичай це 2 склянки крупи і в 2 рази більше води.
Крім того, вам знадобиться:
- півкіло м’яса (краще яловичини);
- велика головка цибулі;
- пара морквин;
- томатний сік (візьміть півсклянки або стакан, зменшивши кількість води на цей об’єм);
- сіль, мелений перець і інші приправи за смаком.
Перед початком приготування заздалегідь підготуйте інгредієнти, оскільки мультиварка смажить овочі досить швидко.
Гречка по-купецькому в мультиварці з грибочками
Можна дещо змінити рецепт традиційної «купецької» гречки і адаптувати його для вегетаріанців або тих, хто дотримується посту. Досить замінити м’ясо грибами — вуаля! Ця ароматна, красива і апетитна кашка прикрасить будь-який стіл. Їжте її, як головне блюдо або як простого гарніру.
Крім самої крупи, для такого вегетаріанського страви вам знадобляться:
- одна велика цибулина;
- одна середня морква;
- півкіло грибів (можна шампіньйони, білі, гливи);
- пара часникових зубчиків;
- приправи і сіль за смаком.
Якщо у вас є лісові гриби — чудово! У них більш виражений аромат, ніж, наприклад, у печериць. Але і з ними «купецька» гречка вийде відмінна. Якщо ви будете готувати кашу з лісовими грибами, то обов’язково попередньо відваріть їх, двічі змінивши воду. Печериці та гливи в такій підготовці не потребують.
Гречка по купецькому з грибами в мультиварці стане ще апетитніше, якщо в процесі варіння або смаження додати до неї трохи сметани. Тоді непередаваний вершково-грибний смак зробить кашу по-справжньому вишуканим. Стрілки свіжого зеленого лука відмінно доповнять готову страву.
Гречка по-купецькому в мультиварці з фаршем
Цей варіант гречки по-купецькому для господинь, яким сьогодні колись довго возитися на кухні. Замість м’яса, візьмемо фарш, що скоротить час приготування на півгодини. Гречану крупу підготуємо звичайним способом, воду будемо брати в класичних пропорціях.
Запасайтеся інгредієнтами:
- фарш свинячий або свино-яловичий до 500 грам;
- цибулина і моркву;
- пара томатів або пара ложок пасти;
- улюблені спеції і сіль.
За великим рахунком, приготування каші по цьому рецепту принципово нічим не відрізняється від описаного вище класичного варіанту. Приступимо.
Гречка по купецькому в мультиварці з фаршем нічим не поступається страв з цілими шматочками м’яса, а от дітки її їдять з великим задоволенням.
Гречка по купецькому в мультиварці зі свининою
Загалом-то, в цьому рецепті ви не зустрінете чогось принципово нового. Кашу по-купецькому будемо готувати традиційним способом, замінивши яловичину свинячий шийкою.
На дві склянки гречки потрібно:
- до половини кілограма свинини;
- цибулина і моркву;
- томати, сік з них або паста;
- мелений перець, ложечка солі (можна часниковою), паприка.
Всі дії досить добре відомі.
До такого гречневому «плову» гарні хрусткі солоні огірочки або свіжі ароматні помідори. Є господині, які люблять кашу посипати тертим сиром.
Гречка з куркою
У порівнянні з попереднім, цей рецепт, однозначно, дієтичний. Така гречка по купецькому з куркою в мультиварці цілком здатна стати одним з основних страв дівчат, що стежать за фігурою, займаються спортом або сидять на дієті.
- 300 грам гуляшу з курки;
- головка ріпчастої цибулі;
- середніх розмірів морква;
- ціла головка часнику;
- спеції і трохи солі.
Щоб приготувати кашу за таким рецептом, можна взяти і філе курки, але тоді вона вийде сухуватою. У процесі варіння в цій ситуації не шкодуйте масла і не перевищуйте часу готування, щоб шматочки м’яса не стали зовсім неїстівними.
Непогане вийде блюдо і з великими, порціонними шматочками курки. Але тоді краще їх попередньо замаринувати, наприклад, в кефірі, а потім обсмажувати перед додаванням овочів не 10, а 20 хвилин.
Рецепт по-купецькому в мультиварці з яловичиною
Цей рецепт майже нічим не відрізняється від класичного.
Готове димляче блюдо не потребує антуражі. Досить посипати його кінзою або зеленою цибулею.
Рецепт гречки в мультиварці з тушонкою
Гречку з тушонкою краще всього готувати на дачі, де її неперевершений смак живо нагадає чоловікам про службу в армії. Крім цього, банку тушонки взяти з собою на природу простіше, ніж свіже м’ясо, особливо якщо шлях належить неблизький.
До каші вам знадобиться:
- півлітрова банка тушонки;
- цибулина і моркву;
- за бажанням часник;
- приправи, сіль, томатна паста.
Є в приготуванні саме цієї страви одна тонкість. Власне, тушонка. Вибирайте тільки ту, що вже пробували, і у виробника якої впевнені. Оскільки неякісні консерви безповоротно зіпсує не тільки смак страви, але і, можливо, весь відпочинок.
У страву в процесі приготування можна сміливо додавати гриби, квасоля, баклажани або інші інгредієнти. Подавати таку гречку добре з грінками із чорного хліба, натертого сіллю, салом або часником. Піде і салат з будь-яких свіжих овочів.
Гречка по-купецькому в мультиварці з м’ясом і грибами
У таку кашу можна покласти яке завгодно м’ясо, але оптимальний варіант все-таки свинина. Візьміть ошийок і не помилитеся. Гриби теж вибирайте будь-які, але найпростіше готувати печериці.
Для приготування гречки підготуйте інгредієнти:
- по 300 грам м’яса і грибів;
- класичний овочевий набір — цибулю, моркву і часник;
- спеції і сіль.
Секретів приготування цього блюда, загалом-то, немає. А ось результат — неперевершений! Каша виходить ситна, розсипчаста. Це відмінний варіант обіду для всієї родини.
Ось наша каша по-селянськи готова. Подавайте її з четвертинками свіжих помідорів або з зеленим цибулею. Не забудьте притрусити дрібно покришеної зеленню.
З помідорами та болгарським перцем
Така гречка припаде до душі тим, хто сидить на дієті. А ось чоловікові, що прийшов з роботи, краще запропонуйте до неї «лапоть» свинячої відбивної.
Крім самої королеви круп (так нерідко називають гречку за її вітамінний склад), підготуйте овочі і приправи. Вам знадобиться пара помідор, велика болгарська перчинка, цибулю і моркву.
Готову вегетаріанську «купецької» кашу можна викладати на тарілки і приправляти сметаною або кисло-солодкими соусами. Піде і теріякі. До речі, ніхто не забороняє під час приготування додати до овочів грибочки — відмінне рішення!
Гречка зі шкварками
Не знаєте, як урізноманітнити звичайний гарнір? Зробіть гречку з шматочками смаженого сала! Її можна подавати з котлетами, відбивними, та й просто так, як ситного перекусу в обідню перерву.
Інгредієнти:
- десяток гарних шматочків сала з м’ясними прожилками або бекон;
- цибулина середніх розмірів морква;
- приправи і сіль.
Процес приготування каші простий до неподобства, але дражливий аромат шкварок змусить домашніх пританцьовувати всі 40 хвилин, поки страва буде нудитися.
Готову кашу розкладайте по тарілках і подавайте, притрусивши ароматною зеленню.
У гречану кашу добре додавати не тільки описані овочі. Наприклад, квасоля в томаті, капуста, баклажани теж припадуть до речі. Хороша вона і не тільки з м’ясом, але і з сердечками або печінкою. Для заправки допускається використовувати сметану, томатний сік і навіть хитрі ягідні соуси. Її прикрашають навіть зернами граната! Головне, що така каша корисна і ситна, а готувати її просто і швидко. Приємного апетиту!