Гречка по купецькому в мультиварці, 10 рецептів

Сучасна жінка може відчувати себе королевою навіть на кухні. У царстві найрізноманітнішої побутової техніки процес приготування їжі стає схожим на магію — змахнула рукавом і десяток страв вже стоїть на столі. Наприклад, рецепт гречки по купецькому в мультиварці може виконати й недосвідчена молода господиня, а результат виправдає навіть дуже сміливі очікування. Мультиварка взагалі сьогодні самий вірний помічник в кулінарних вишукуваннях, який навіть елементарні страви перетворює в справжні шедеври.

Чим відрізняється гречка в мультиварці від приготовленого традиційним способом?

Всупереч розхожій думці, мультиварка все-таки не чарівний горщик, який готує сам і смачно. Так, щоб зварити просту кашу досить чітко слідувати прикладеної інструкції, але якщо ви хочете щось більш вишукане, то без базових кулінарних навичок не обійтися.

Принцип приготування гречки в мультиварці по своїй суті не відрізняється від звичної варіння на плиті. Крупа так само доводиться до кипіння, а потім нудиться при невисокій температурі під кришкою. Різниця тільки в тому, що розумна техніка сама регулює температуру, а по закінченні процесу акуратно підігріває готову страву, не допускаючи охолодження і підгоряння.

Тим не менше будь-яка каша, приготована в мультиварці, якісно відрізняється від звареної на газу. І справа тут зовсім не в кулінарних здібностях господині. Каші з мультиварки більше схожі на ті, що готували наші предки в чавунних або глиняних горщиках у розжареній печі.

Це пояснюється рівномірним розподілом тепла по всій поверхні чаші, вивіреними пропорціями компонентів і оптимальною температурою для кожного етапу варіння.

Щоб приготувати гречку в мультиварці, підготуйте крупу традиційним способом, промивши пару раз до прозорості води.

  • Мультиварочную чашу змастіть шматочком вершкового масла.
  • Засипте крупу.
  • Залийте її водою.
  • Посоліть (досить чайної ложки).
  • Виберіть потрібний режим приготування і чекайте сигналу, який повідомляє про те, що каша готова.
  • Пропорції, тривалість процесу і режим найкраще дотримуватися згідно з доданою інструкцією, оскільки у різних фірм ці параметри можуть відрізнятися. Деякі господині люблять попередньо обсмажити суху крупу і тільки після варити звичайним способом.

    Загрузка...

    Класичний рецепт гречки по-купецькому в мультиварці

     

    Саме по собі це блюдо не відрізняється особливою складністю навіть у приготуванні на газовій плиті, а вже з допомогою мультиварки і зовсім не складе праці.

    Така гречана каша— істинно російське блюдо. Вже хоча б тому, що крупа взагалі мало де у світі використовується настільки масово, як у нас. Готова каша ситно, по-справжньому корисна і, що важливо, є повноцінним другим блюдом. Тарілочка салату з нашаткованих овочів або солоні огірочки вприкуску — і шикарна вечеря чекає всіх домашніх.

    Для приготування гречку і воду візьміть в тих пропорціях, що вказані в інструкції до мультиварці. Зазвичай це 2 склянки крупи і в 2 рази більше води.

    Крім того, вам знадобиться:

    • півкіло м’яса (краще яловичини);
    • велика головка цибулі;
    • пара морквин;
    • томатний сік (візьміть півсклянки або стакан, зменшивши кількість води на цей об’єм);
    • сіль, мелений перець і інші приправи за смаком.

    Перед початком приготування заздалегідь підготуйте інгредієнти, оскільки мультиварка смажить овочі досить швидко.

  • Підготуйте м’ясо, видаливши жили, пленочки і жир (якщо хочете, щоб готова страва була суші). Поріжте його квадратиками або брусочками на 1-2 укусу, не більше.
  • Нашаткуйте цибулю кубиками, але не ювелірними напівпрозорими, а такими, щоб в процесі приготування вони не розчинилися в каші.
  • Помийте, почистіть і поріжте моркву так само невеликими кубиками. Її можна і потерти, але тоді бажано нарізати цибулю півкільцями.
  • Влийте соняшникову олію в мультиварочную чашу і висипте в неї шматочки м’яса. Встановіть програму «смаження», не закривайте кришкою і готуйте до рум’яного кольору, постійно помішуючи. Зазвичай для цього достатньо 5-7 хвилин.
  • Тимчасово перекладіть м’ясо в миску і засипте в каструлю овочі. Обсмажуйте, ретельно розподіляючи по дну чаші, до напівготовності.
  • Поверніть м’ясо до овочів, засипте все гречкою, додайте приправи, влийте томатний сік і доведіть кількість рідини до необхідного чистою водою. Впевнено перемішайте компоненти, щоб каша рівномірно ввібрала смак овочів з м’ясом.
  • Виберіть режим, залежно від власних уподобань та можливостей мультиварки. Можна виставити програму «крупи» або «гречка», але краще віддати перевагу гасіння або навіть режиму «плов». У будь-якому випадку до готовності каші потрібно буде нудитися півгодини або трохи більше. Готуйте під кришкою і не особливо втручайтеся в процес — розумна техніка все зробить сама.
  • Спробуйте також:  Крильця в медово-соєвому соусі - 10 рецептів на сковороді, в мультиварці та духовці

    Гречка по-купецькому в мультиварці з грибочками



     

    Можна дещо змінити рецепт традиційної «купецької» гречки і адаптувати його для вегетаріанців або тих, хто дотримується посту. Досить замінити м’ясо грибами — вуаля! Ця ароматна, красива і апетитна кашка прикрасить будь-який стіл. Їжте її, як головне блюдо або як простого гарніру.

    Крім самої крупи, для такого вегетаріанського страви вам знадобляться:

    • одна велика цибулина;
    • одна середня морква;
    • півкіло грибів (можна шампіньйони, білі, гливи);
    • пара часникових зубчиків;
    • приправи і сіль за смаком.

    Якщо у вас є лісові гриби — чудово! У них більш виражений аромат, ніж, наприклад, у печериць. Але і з ними «купецька» гречка вийде відмінна. Якщо ви будете готувати кашу з лісовими грибами, то обов’язково попередньо відваріть їх, двічі змінивши воду. Печериці та гливи в такій підготовці не потребують.

  • Нашаткуйте цибулю та інші овочі для овочевий засмажки. Влийте в мультиварочную чашу ложку рослинної олії або розтопити шматочок вершкового.
  • Обсмажте в розігрітому маслі цибулю з часником пару хвилин, потім висипте до них моркву. Поки коренеплоди смажаться, поріжте гриби на пластинки товщиною до полусантиметра.
  • Коли цибуля стане золотистою, всипте до овочів гриби і готуйте засмажку ще чверть години.
  • Настала черга самої гречки. Засипте її до грибів з овочами і залийте потрібною кількістю води. Якщо у вас знайдеться м’ясний бульйон — сміливо готуйте кашу на ньому. Майте на увазі, що з грибів выпарилось деяку кількість вологи, тому рідини можна додати трохи менше, ніж зазвичай.
  • Добре змішайте крупу з засмажкою, покладіть квадратик вершкового масла, посипте сіллю і чорним перцем.
  • Виберіть одну з програм «рис/крупи/плов» і томіть кашу з грибами, згідно заданому режиму.
  • Гречка по купецькому з грибами в мультиварці стане ще апетитніше, якщо в процесі варіння або смаження додати до неї трохи сметани. Тоді непередаваний вершково-грибний смак зробить кашу по-справжньому вишуканим. Стрілки свіжого зеленого лука відмінно доповнять готову страву.

    Гречка по-купецькому в мультиварці з фаршем

    Цей варіант гречки по-купецькому для господинь, яким сьогодні колись довго возитися на кухні. Замість м’яса, візьмемо фарш, що скоротить час приготування на півгодини. Гречану крупу підготуємо звичайним способом, воду будемо брати в класичних пропорціях.

    Запасайтеся інгредієнтами:

    • фарш свинячий або свино-яловичий до 500 грам;
    • цибулина і моркву;
    • пара томатів або пара ложок пасти;
    • улюблені спеції і сіль.

    За великим рахунком, приготування каші по цьому рецепту принципово нічим не відрізняється від описаного вище класичного варіанту. Приступимо.

  • Ріжемо цибулю, трьом або шаткуємо моркву і обсмажуємо обидва інгредієнта в невеликій кількості олії до напівготовності.
  • Помідори ошпарюємо і знімаємо шкірку. Щоб вона легко відставала, робимо надріз хрест-навхрест на помідорної «хвостиком». Потім нарізаємо м’якоть по можливості кубиками й викладаємо до овочевої засмажки. Ще 5 хвилин і вона готова.
  • Настала черга фаршу. Відправляємо його до гарячої засмажки і смажимо разом з овочами 10-15 хвилин. Тепер важливо добре помішувати інгредієнти, розбиваючи грудочки фаршу і стежачи, щоб він прожаривался рівномірно і не підгорав.
  • Залишилося тільки додати саму крупу і воду, що і робимо негайно. Додаємо сіль, посипаємо перцем. До місця буде і мелена паприка. Заливаємо все інгредієнти водою, знову змішуємо, закриваємо і готуємо в будь-якому з режимів: «гасіння», «крупи» або «випічка».
  • Почувши сигнал про готовність, розкладаємо гарячу кашу по тарілках, посипаємо ароматною зеленню і ставимо на стіл.
  • Гречка по купецькому в мультиварці з фаршем нічим не поступається страв з цілими шматочками м’яса, а от дітки її їдять з великим задоволенням.

    Гречка по купецькому в мультиварці зі свининою

    Загалом-то, в цьому рецепті ви не зустрінете чогось принципово нового. Кашу по-купецькому будемо готувати традиційним способом, замінивши яловичину свинячий шийкою.

    На дві склянки гречки потрібно:

    • до половини кілограма свинини;
    • цибулина і моркву;
    • томати, сік з них або паста;
    • мелений перець, ложечка солі (можна часниковою), паприка.

    Всі дії досить добре відомі.

  • Свинячий ошийок ріжемо на кубики зі стороною до 2 див.
  • Обсмажуємо м’ясні шматочки, додавши трохи олії, і тимчасово прибираємо з мультиварочной чаші.
  • Ріжемо цибулину на чверть кільця і відправляємо на смаження з маслом і м’ясним соком.
  • Моркву тремо і пересипаємо до цибулі.
  • Помідори позбавляємо від шкірки, ріжемо або перекручуємо через м’ясорубку і викладаємо до майже готовим овочів.
  • В овочеву засмажку повертаємо м’ясо і заздалегідь промиту гречану крупу.
  • Заливаємо воду, додаємо спеції, солимо і готуємо на режимі «плов» хвилин 40.
  • Спробуйте також:  Як коптити рибу в домашніх умовах - 3 рецепта холодного та гарячого копчення

    До такого гречневому «плову» гарні хрусткі солоні огірочки або свіжі ароматні помідори. Є господині, які люблять кашу посипати тертим сиром.

    Гречка з куркою


     

    У порівнянні з попереднім, цей рецепт, однозначно, дієтичний. Така гречка по купецькому з куркою в мультиварці цілком здатна стати одним з основних страв дівчат, що стежать за фігурою, займаються спортом або сидять на дієті.

    • 300 грам гуляшу з курки;
    • головка ріпчастої цибулі;
    • середніх розмірів морква;
    • ціла головка часнику;
    • спеції і трохи солі.

    Щоб приготувати кашу за таким рецептом, можна взяти і філе курки, але тоді вона вийде сухуватою. У процесі варіння в цій ситуації не шкодуйте масла і не перевищуйте часу готування, щоб шматочки м’яса не стали зовсім неїстівними.

  • Якщо ви підготували куряче філе, то поріжте його на вузькі смужки. Якщо гуляш — зменшіть великі шматочки. Викладайте курятину в чашу нашої розумної техніки для обжарювання в невеликій кількості олії.
  • Овочі (без часнику) готуємо звичним способом і відправляємо смажитися до курятині хвилин через 10.
  • Коли м’ясо вже майже готове, можна насипати гречку і вводити спеції. Особливо експериментувати все-таки не варто, оскільки ця каша дружить не з кожної приправою. Досить солі, перцю і, можливо, лаврового листа.
  • Застроміть в гречку цілу часникову головку, як зазвичай це роблять з пловом.
  • Залийте крупу водою на фалангу пальця над її поверхнею. При бажанні додайте шматочок вершкового масла і тушкуйте в режимі «плов» ще хвилин 30.
  • Непогане вийде блюдо і з великими, порціонними шматочками курки. Але тоді краще їх попередньо замаринувати, наприклад, в кефірі, а потім обсмажувати перед додаванням овочів не 10, а 20 хвилин.

    Рецепт по-купецькому в мультиварці з яловичиною

    Цей рецепт майже нічим не відрізняється від класичного.

  • Яловичу вирізку порізати невеликими шматками. Це м’ясо готується довго, тому, чим більше шматочки, тим більше часу займе процес приготування.
  • Висипте м’ясо в чашу мультиварки, заздалегідь змащену вершковим маслом. Готуйте в режимі «гасіння» до півгодини.
  • Поки нудиться яловичина, поріжте як можна дрібніше цибулю і додайте його в чашу. Він майже весь розчиниться в процесі приготування, зате м’ясо стане м’яким і соковитим.
  • Моркву потріть на тертці, додайте до м’яса і протушкувати ще хвилин 10.
  • Засипте майже готове м’ясо гречкою, посоліть, притрусіть перцем і додайте води. Томіть в режимі «плов» або «крупи» ще 20-30 хвилин.
  • Готове димляче блюдо не потребує антуражі. Досить посипати його кінзою або зеленою цибулею.

    Рецепт гречки в мультиварці з тушонкою

    Гречку з тушонкою краще всього готувати на дачі, де її неперевершений смак живо нагадає чоловікам про службу в армії. Крім цього, банку тушонки взяти з собою на природу простіше, ніж свіже м’ясо, особливо якщо шлях належить неблизький.

    До каші вам знадобиться:

    • півлітрова банка тушонки;
    • цибулина і моркву;
    • за бажанням часник;
    • приправи, сіль, томатна паста.

    Є в приготуванні саме цієї страви одна тонкість. Власне, тушонка. Вибирайте тільки ту, що вже пробували, і у виробника якої впевнені. Оскільки неякісні консерви безповоротно зіпсує не тільки смак страви, але і, можливо, весь відпочинок.

  • Овочі ріжемо на цей раз побільше — страва виходить чоловіче і тут не до церемоній.
  • Обсмажуємо цибулю, моркву і часник до приємної золотавості. Додаємо томатну пасту і смажимо ще 2-3 хвилини.
  • Прийшла черга тушонки. Це вже готовий продукт, бо він просто викладається в чашу, щоб розігрітися і дати овочам насититися смаком м’яса. Попередньо переберіть тушонку, витягніть дрібні шматочки лаврушки, чорний перець горошком, а, можливо, і кісточки. Ці сюрпризи в готовому страві не потрібні.
  • Коли м’ясо розігрілося, засипаємо його гречаною крупою, солимо, притрушиваем перцем (трохи, він був у тушенке) і додаємо воду.
  • На відміну від м’яса або навіть фаршу, тушонку не потрібно готувати довго, бо просто виставте режим для варіння каші, і вже хвилин через 15 хвилин блюдо буде готове для подачі на стіл.
  • Спробуйте також:  Риба в духовці у фользі — 12 рецептів запікання

    У страву в процесі приготування можна сміливо додавати гриби, квасоля, баклажани або інші інгредієнти. Подавати таку гречку добре з грінками із чорного хліба, натертого сіллю, салом або часником. Піде і салат з будь-яких свіжих овочів.

    Гречка по-купецькому в мультиварці з м’ясом і грибами


     

    У таку кашу можна покласти яке завгодно м’ясо, але оптимальний варіант все-таки свинина. Візьміть ошийок і не помилитеся. Гриби теж вибирайте будь-які, але найпростіше готувати печериці.

    Для приготування гречки підготуйте інгредієнти:

    • по 300 грам м’яса і грибів;
    • класичний овочевий набір — цибулю, моркву і часник;
    • спеції і сіль.

    Секретів приготування цього блюда, загалом-то, немає. А ось результат — неперевершений! Каша виходить ситна, розсипчаста. Це відмінний варіант обіду для всієї родини.

  • М’ясо ріжемо кубиками, краще невеликими (і час готування скоротимо, і є зручніше) і відправляємо в мультиварочную чашу смажитися не менше чверті години.
  • Овочі ріжемо й додаємо до м’яса, де смажимо разом ще чверть години.
  • Поки готуються овочі з м’ясом, ріжемо пластинками печериці і висипаємо їх до решти інгредієнтів. Смажимо ще 5-7 хвилин, поки гриби не дадуть сік.
  • Засипаємо всю ароматну суміш гречкою, заливаємо її водою. Зазвичай, у додаванні олії це блюдо не потребує, адже свинина і так в міру жирна.
  • Готуємо на режимі «плов» ще близько півгодини.
  • Ось наша каша по-селянськи готова. Подавайте її з четвертинками свіжих помідорів або з зеленим цибулею. Не забудьте притрусити дрібно покришеної зеленню.

    З помідорами та болгарським перцем


     

    Така гречка припаде до душі тим, хто сидить на дієті. А ось чоловікові, що прийшов з роботи, краще запропонуйте до неї «лапоть» свинячої відбивної.

    Крім самої королеви круп (так нерідко називають гречку за її вітамінний склад), підготуйте овочі і приправи. Вам знадобиться пара помідор, велика болгарська перчинка, цибулю і моркву.

  • Цибуля пошинкуйте півкільцями, моркву крупно натріть, болгарського перцю видаліть плодоніжки, насіння і порізати його соломкою. Всі інгредієнти висипте в чашу і смажте на вершковому маслі до напівготовності.
  • Поки овочі шкварчат в мультиварці, підготуйте помідори. Зробіть на них надрізи і опустіть на 15 секунд в окріп. Тепер добре шкірка зніметься і можна буде приступати до нарізки. Поріжте помідори навпіл, а потім не тонкими пластинами і висипте до овочів. Буде досить прожарити їх ще 5 хвилин.
  • Прийшла черга самої гречки. Висипайте її до овочів, заливайте водою і тушкуйте в режимі «крупа» або «гасіння» ще до 20 хвилин.
  • Готову вегетаріанську «купецької» кашу можна викладати на тарілки і приправляти сметаною або кисло-солодкими соусами. Піде і теріякі. До речі, ніхто не забороняє під час приготування додати до овочів грибочки — відмінне рішення!

    Гречка зі шкварками

     

    Не знаєте, як урізноманітнити звичайний гарнір? Зробіть гречку з шматочками смаженого сала! Її можна подавати з котлетами, відбивними, та й просто так, як ситного перекусу в обідню перерву.

    Інгредієнти:

    • десяток гарних шматочків сала з м’ясними прожилками або бекон;
    • цибулина середніх розмірів морква;
    • приправи і сіль.

    Процес приготування каші простий до неподобства, але дражливий аромат шкварок змусить домашніх пританцьовувати всі 40 хвилин, поки страва буде нудитися.

  • Змастіть вершковим маслом мультиварочную чашу і викладіть шматочки сала. Обсмажуйте їх до готовності.
  • Дістаньте шкварки і обсмажте заздалегідь порізані овочі в витопленому салі.
  • Поверніть хрустке сальце в мультиварку, засипте всі інгредієнти гречаною крупою, додати воду, сіль і спеції.
  • Готуйте в режимі «крупи» хвилин 25-30 — скільки передбачає програма мультиварки.
  • Готову кашу розкладайте по тарілках і подавайте, притрусивши ароматною зеленню.

    У гречану кашу добре додавати не тільки описані овочі. Наприклад, квасоля в томаті, капуста, баклажани теж припадуть до речі. Хороша вона і не тільки з м’ясом, але і з сердечками або печінкою. Для заправки допускається використовувати сметану, томатний сік і навіть хитрі ягідні соуси. Її прикрашають навіть зернами граната! Головне, що така каша корисна і ситна, а готувати її просто і швидко. Приємного апетиту!

    Загрузка...