Гречка в горщику в духовці – 8 рецептів приготування

Традиційний спосіб приготування каші — гречка в горщику в духовці. Представляємо найкращі рецепти приготування смачних страв, які за смаком нагадують старовинні російські страви з печі.

Гречка в горщику в духовці з овочами

Страву, приготовану в печі, завжди відрізняється особливим смаком і ароматом. У даній варіації гречка по смаковим якостям максимально наближена до сільської їжі. Завдяки додаванню овочів, страва стає дуже корисним.

Інгредієнти:

  • гречка – 1 склянка;
  • сіль;
  • морква – 1 шт.;
  • лаврушка – 2 аркуша;
  • болгарський перець – 1 шт.;
  • гриби – 8 шт;
  • часник – 4 зубки;
  • вершкове масло – 1 шт.;
  • петрушка – 5 гілочок;
  • горошок заморожений – 1 кружка.

Приготування:

  • Нарізати моркву, слідом перець. Вийдуть кубики зі стороною пів сантиметра. Порубати часникові зубки. Нашаткувати цибулю. Подрібнити зелень.
  • Промити крупу і горошок. Нарізати гриби.
  • Всі інгредієнти, які підготували з’єднати. Посипати перцем. Додати лаврушку. Підсолити і перемішати.
  • Взяти горщик. Помістити суміш. Залити водою. Рідиною повністю повинна покрити інгредієнти.
  • Порубати масло. Викласти в горщик. Накрити кришкою.
  • Помістити в духову піч. Запікати годину. Режим 200 градусів.

Готуємо з куркою

Дуже ніжною виходить гречка з куркою. Завдяки тому, що блюдо готуватися в горщику, філе виходить соковитим і просоченим, а гречка розсипчастою.

Інгредієнти:

  • філе куряче – 550 г;
  • сіль;
  • зелень;
  • гречка – 2 гуртки;
  • перець;
  • приправи;
  • цибуля – 1 шт.;
  • лаврушка;
  • масло;
  • перець чорний горошком.

Приготування:

  • Курку нарізати на шматки. Порубати цибулю. Сковороду прожарити. Влити олію і помістити цибульні шматки до м’ясних. Засмажити. Потрібно сім хвилин.
  • Промити гречані крупинки. Помістити до м’яса. Прожарювати п’ять хвилин.
  • Перемістити зажарку в горщики. Викладати продукти тільки до центру ємності. Підсолити. Посипати приправами. Прикрити кришками.
  • Виставити на решітку в духовій печі. Запікати годину. Режим 130 градусів. Дістати і присипати зеленню.
Дивіться також:  Тушкована капуста з картоплею – 6 рецептів

Щоб глиняні стінки не ввібрали в себе вологу і тим самим не зробили страву сухим, перед приготуванням на півгодини заливайте горщики водою.

По-купецькому з м’ясом

З звичних продуктів можна зробити дуже смачне блюдо, яке внесе різноманітність у ваш раціон. Крупа нудиться в ємності і завдяки овочів стає наваристою.

Інгредієнти:

  • часник;
  • свинина – 650 г;
  • сіль;
  • гречка – 360 г;
  • зелень;
  • вода 130 мл;
  • цибуля – 220 г;
  • рослинне масло – 5 ст. ложок;
  • морква – 160 г;
  • томатна паста – 60 мл;
  • перець – 130 г болгарський.

Приготування:

  • Свинячий шматок нарізати. Помістити в сковороду і підсмажити. Масло не вливати. Розкласти по горщикам.
  • Нашаткувати цибулину. Натерти морквину. Покласти у сковорідку. Влити олію. Прожарити. Надіслати до м’яса.
  • Порізати перець. Вкрити засмажку. Висипати гречані зерна. Влити у воду томатну пасту. Перемішати. Залити гречку.
  • Посипати сіллю. Присипати приправами. Викласти порубані часникові зубки.
  • Залити водою. Вкрити посіченою зеленню.
  • Томити гречку з м’ясом у горщиках в духовій печі годину (180 градусів).

Гречка з грибами в горщику в духовці

Гриби наповнюють блюдо особливим ароматом. Страва сподобається всім любителям лісових дарів. Для приготування підійде будь-який вид грибів.

Інгредієнти:

  • топлене масло – 2 ст. ложки;
  • печериці – 550 г;
  • гречана крупа;
  • цибуля – 2 шт.;
  • сіль;
  • вода;
  • морква – 2 шт.

Приготування:

  • Нарізати печериці. Влити топлене масло в сковороду. Викласти грибну нарізку. Помістити натерту моркву. Засмажити.
  • На окремій сухій сковорідці прожарити крупу.
  • Викласти крупу в горщики. Вкрити засмажкою. Підсолити. Залити водою. Можна використовувати бульйон, тоді смак буде більш насиченим. Гречку в кожен горщик накладати по вісім великих ложок.
  • Помістити в прогріту духову піч. Настоювати півгодини. Режим 180 градусів.
Дивіться також:  Налисники з сиром – 8 смачних рецептів приготування традиційної страви української кухні

З м’ясним фаршем

Приготувавши страву з фаршем, ви будете дуже задоволені результатом. Розсипчаста консистенція буде танути в роті і наповнювати приміщення дивним ароматом.

Інгредієнти:

  • морква – 80 г;
  • гречка – 1 склянка;
  • чорний перець;
  • масло;
  • фарш – 570 г;
  • сіль;
  • цибуля – 60 р.

Приготування:

  • Нарізати моркву. Порубати цибулю. Помістити в сковороду. Залити олією. Прожарити.
  • Додати фарш. Засмажити.
  • Викласти промиту крупу в горщики. Вкрити засмажкою. Налити воду. Продукти повністю повинні бути покриті.
  • Виставляти ємності необхідно в холодну духову піч, інакше велика ймовірність того, що горщики лопнуть. Запікати годину. Температура 180 градусів.

Рецепт з яловичиною

Багато уникають готувати страви з яловичим м’ясом, вважаючи, що м’ясо завжди виходить жорстким. Ми пропонуємо приготувати чудове на смак блюдо, яке перетворить звичайний вечеря в свято.

Інгредієнти:

  • яловичина -750 г;
  • спеції;
  • гречка – 13 ст. ложок;
  • сіль;
  • цибуля – 3 шт.;
  • морква – 3 шт.;
  • рослинна олія;
  • часник – 4 зубки;
  • запашний перець – 6 горошин;
  • лаврове листя – 3 аркуша.

Приготування:

  • Подрібнити яловичину. Кожен шматок повинен бути близько трьох сантиметрів.
  • Прогріти масло в сковорідці. Помістити яловичі шматки. Засмажити.
  • Помістити в горщики. Викласти зверху нарізані цибульні кільця.
  • Порізати моркву. Отриманими кільцями вкрити цибулю. Підсолити.
  • Помістити очищені часникові зубки. Викласти лаврушки і горошини перцю. Присипати спеціями. Налити воду.
  • Закрити кришками. Помістити в духову шафу. Томити годину. Режим 220 градусів.
  • Викласти гречану крупу. Залити водою, щоб повністю покрити гречку.
  • Відправити назад запікатися. Витримати 17 хвилин.

Реберця з гречкою в горщиках в духовці

Пропонуємо приготувати гречку в горщику з додаванням реберець. Смачне і ароматне блюдо стане улюбленим у вашій родині.

Інгредієнти:

  • сіль;
  • свинячі ребра – 1100 м;
  • перець;
  • гречка – 1,5 гуртки;
  • майонез;
  • цибуля – 2 цибулини;
  • рослинне масло – 1 ст. ложка;
  • морква – 2 шт.;
  • томат – 1 шт.;
  • червоний перець – 1 шт.
Дивіться також:  Ледачі біляші — 8 смачних рецептів приготування

Приготування:

  • Посолити ребра. Посипати перцем. Влити майонез. Розмішати. Настояти чотири години.
  • Проварити гречану крупу. Розігріти сковороду. Помістити ребра. Засмажити.
  • Викласти засмажку в горщики. Вкрити кашею.
  • Натерти морквину. Нашаткувати цибулю. Засмажити. Помістити порубаний перець. Обсмажити.
  • Викласти на гречку. Вкрити порубаними томатами. Присипати перцем. Підсолити.
  • Запікати в духовій печі.

Як приготувати зі свининою

Страва вийде розсипчастим і дивно ароматним.

Інгредієнти:

  • часник – 2 зубки;
  • вершкове масло – 110 г;
  • гречка – 3 гуртки;
  • сіль;
  • цибуля – 1 шт.;
  • свинина – 1100 м;
  • лаврове листя – 4 аркуша;
  • соняшникова олія – 2 ст. ложки.

Приготування:

  • Нарізати і смажити свинину. Викласти в горщики.
  • Помістити нашатковану цибулю і натерту моркву в сковорідку. Обсмажити. Надіслати до м’яса.
  • Вкрити гречаною крупою. Залити водою, повністю покривши інгредієнти. Закинути часникові зубки і лаврушку. Розмістити порзане масло. Запікати під кришкою годину. Температура духовки 175 градусів.