Гречка з грибами – 7 рецептів приготування

Аромат соковитої, смачною, розсипчастою гречки з грибами здатний звести з розуму багатьох любителів поїсти. Представляємо вам найпоширеніші рецепти цієї страви, яке не тільки вгамує голод, але і принесе справжнє гастрономічне задоволення.

Гречка з грибами – простий рецепт

Страва дуже швидко і легко готується, може використовуватися в якості поживного сніданку, підходить для дієтичного столу.

Компоненти, що входять до складу:

  • Гречана крупа – 0,2 кг;
  • Гриби (бажано печериці) – 0,2 кг;
  • Спеції.

Процес приготування:

  • Крупу ретельно промиваємо і всипаємо в киплячу підсолену воду (або відвар). Після закипання додаємо улюблені спеції (чорний перець, сушений часник, мускатний горіх, карі) і варимо на повільному вогні ще 5-10 хвилин.
  • Гриби промиваємо, нарізаємо скибочками, посипаємо приправами і сіллю, тушкуємо до готовності.
  • Готову гречку всипаємо в ємність, де тушкувалися гриби, перемішуємо і залишаємо нудиться на пару хвилин.
    Приємного апетиту!

З додаванням цибулі і моркви

Гречка з грибами, цибулею і морквою готується практично так само, як вказано у класичній рецептурі, тільки до основних компонентів додається моркву і цибулю. Вид грибів великого значення не має, для страви підійдуть гливи, білі гриби, печериці, опеньки.

Список продуктів:

  • Гречка;
  • Гриби;
  • Морква;
  • Цибуля;
  • Масло.

Як готувати:

  • На дно каструлі наливаємо трохи олії (без запаху), поміщаємо півкільця цибулі і терту на крупній тертці моркву. Тушкуємо 3 хвилини.
  • Обробляємо гриби, довільно їх нарізаємо, тушкуємо з овочами під закритою кришкою на повільному вогні.
  • Через 15 хвилин додаємо в каструлю промиту крупу і наливаємо воду з розрахунку 1:1. Доводимо до кипіння.
  • Зменшуємо вогонь і варимо ще півгодини.

При подачі можна заправити кашу соєвим соусом, тоді вона набуде пікантні нотки і стане ще смачніше.

Дивіться також:  Тефтелі з курячого фаршу – 8 рецептів

Гречка з грибами в мультиварці

Мультиварка давно став одним з улюблених кухонних приладів сучасних домогосподарок. Ця дивовижне пристрій дозволяє приготувати практично будь-яку страву без особливих клопотів, затративши при цьому мінімум часу. Гречка з грибами в мультиварці готується дуже просто, а на виході виходить смачною і корисною.

Для приготування каші нам знадобиться:

  • Стакан крупи;
  • 0,2 кг. грибів;
  • Невелика цибулина;
  • ½ Морквини;
  • 10 гр. масла для смаження;
  • Спеції.

Покроковий рецепт:

Крок 1

У чашу мультиварки вливаємо олію, додаємо дрібно нарізану цибулю і терту моркву. Готуємо в режимі «Випічка» 3-4 хвилини.

Крок 2

До овочів додаємо скибочки грибів (можна використовувати як свіжі, так і заморожені), спеції, смажимо ще кілька хвилин.

Крок 3

Промиту гречану крупу додаємо до грибів, вливаємо воду і включаємо режим «Каша» або «Гречка».

Крок 4

Після того як «чудо-прилад» сповістить нас звуковим сигналом про готовність страви, всі компоненти перемішуємо і залишаємо при закритій кришці ще на 10 хвилин. Так каша настоїться і стане ще смачніше й пахучіше.

З м’ясом і печерицями

Гречка з м’ясом і грибами (по-купецькому) дуже соковите і ароматне блюдо. За бажанням його можна доповнити зеленню і болгарським перцем.

Склад страви:

  • Гречана крупа – 1,5 склянки;
  • Свинина – 200 гр.;
  • Печериці – 150 гр.;
  • Морква – 1шт.;
  • Цибуля – 1 шт.;
  • Рафінована олія – 20 гр.;
  • Сіль.

Поетапний рецепт:

  • М’ясо промиваємо, обсушуємо, ріжемо на кубики невеликого розміру.
  • Лук очищаємо, подрібнюємо.
  • Моркву очищаємо, нарізаємо кубиком.
  • Гриби добре промиваємо і розрізаємо на чотири частини.
  • Крупу промиваємо, при необхідності перебираємо.
  • На сковороді з розпеченим маслом обсмажуємо свинину до появи рум’яної скоринки. Засипаємо сіль і овочі, обсмажуємо 10-15 хвилин.
  • Після закінчення часу додаємо до м’яса гриби, добре перемішуємо і тушкуємо.
  • Додаємо до засмажки гречку, солимо за смаком, заливаємо водою, перемішуємо.Готуємо під кришкою на слабкому вогні до тих пір, поки приготується крупа.
  • Подаємо блюдо, за бажанням посипавши зеленню.
Дивіться також:  Китайські пельмені – 8 рецептів

Варіант з білими грибами

Блюдо ще називають гречаною кашею по-варшавськи

Інгредієнти:

  • Гречка;
  • Білі гриби (можна сушені);
  • Вершкове масло.

Рецептура:

  • Свіжі гриби перебрати, ретельно промити і нарізати, якщо використовуються заморожені боровики, то ці етапи опустити.
  • Помістити «дари природи» в киплячу воду і відварити до готовності.
  • Гриби відкласти, а отриманий відвар процідити.
  • Гречку всипати в каструлю, додати гриби, масло, посолити за смаком і залити відваром.
  • Варити до готовності крупи, при необхідності помішуючи.

Гречка з білими грибами стане ще смачніше, якщо її готувати в духовці, а при подачі посипати рубаними яйцями.

Пісний рецепт

Каша, приготована за цією рецептурою, ідеально підходить для людей, які дотримуються посту. Гречка є лідером з круп за вмістом білка і з легкістю замінює м’ясо.

Для пісної гречки з грибами нам знадобиться не багато продуктів, а саме: гриби, цибуля, часник, морква, масло, вода та гречка.

Процес приготування:

  • Нарізані цибулю, моркву і гриби обсмажуємо, додаючи на кінцевому етапі пропущений через прес часник.
  • З’єднуємо засмажку з готової гречаною кашею, подаємо до столу і насолоджуємося смаком.

З куркою і грибами

За рецептом, представленому нижче, страва запікається в духовій шафі. При такій тепловій обробці гречка з куркою і грибами повністю просочується ароматом грибочків, виходить більш рихлою і «розпареного».

Інгредієнти:

  • 300 гр. курячого м’яса;
  • 150 гр. будь-яких свіжих грибів;
  • 300 гр. крупи;
  • Цибулина;
  • Морква;
  • Спеції;
  • Олія для смаження;
  • Сметана (майонез) для маринаду.

Приступаємо до приготування:

  • Першим ділом маринуємо м’ясо. Для цього промиваємо його, нарізаємо на шматочки середнього розміру, перекладаємо в глибоку посуд, додаємо спеції, сметану (майонез) і добре перемішуємо. Вкриваємо чашку харчовою плівкою і відправляємо на годину в холодне місце.
  • Поки курка маринується, приступаємо до обробки грибів: очищаємо їх, добре промиваємо, нарізаємо в довільній формі і відварюємо в підсоленій воді протягом 15 хв. Далі відкидаємо гриби на друшляк, даємо повністю стекти рідини, і обсмажуємо інгредієнт на олії. Якщо в рецепті використовуються печериці, то процес варіння варто пропустити.
  • Гречку промиваємо, з’єднайте з грибами і викладаємо у форму для запікання.
  • Натерту моркву і порізану цибулю обсмажуємо до золотистого кольору і розподіляємо по поверхні крупи.
  • Зверху розкладаємо куряче м’ясо і заливаємо всі продукти двома склянками води, в якій попередньо розчиняємо сіль.
  • Готуємо страву в духовій шафі розігрітій до 200 ° С протягом 60 хвилин.
Дивіться також:  Котлети пожарські – класичний рецепт і 6 варіантів приготування

Подаємо гарячим.