Гречка з куркою в духовці, в мультиварці, в горщику – ТОП 10 кращих рецептів!

Як приготувати смачний і корисний обід, маючи в своєму розпорядженні гречку і курку? Кілька оригінальних рецептів дадуть відповідь на це питання.

Курка з гречкою в духовці — найсмачніший рецепт

Гречка, приготована за цією рецептурою, виходить розсипчастою і дуже смачною. Адже вона вбирає в себе всі соки, які при запіканні дає куряче м’ясо.

Візьміть такі інгредієнти:

  • 2 ст. гречки;
  • половину курки або окремі її частини;
  • 2 цибулини;
  • 2 зубчики часнику;
  • приблизно 350-400 г сметани;
  • 150 г сиру твердого виду;
  • 3 ст. л. олії соняшнику;
  • сіль і спеції на смак.

Приготування:

  • Гречку ретельно переберіть і промийте, залийте холодною водою і залиште на півгодини.
  • Курку (її частини) разрубите на середні шматочки, притрусіть сіллю і спеціями. Залиште на кілька хвилин маринуватися.
  • В цей час наріжте цибулю півкільцями, а часник дрібно порубаєте.
  • Змастіть глибоке деко олією. Злийте воду з гречки і викладіть крупу на деко. Зверху півкільця сирої цибулі і подрібнений часник.
  • Шматочки курки розкладіть так, щоб вони максимально покривати гречану крупу. Це попередить її можливе висихання.
  • Притрусіть курку зверху ароматними сухими травами, полийте сметаною і засипте крупно натертим сиром.
  • Акуратно, щоб не змити сир і сметану додайте гарячу воду кількість 2.5 склянок.
  • Затягніть деко листом фольги.
  • Запікайте в гарячій духовці (180°С) близько 40 хвилин. (Фольгу через 10-15 хвилин від початку готування зніміть.)

Ще один чудовий рецепт гречки з куркою від Поліцеймако.

Курка з гречкою в мультиварці — покроковий рецепт з фото

Назвати це блюдо дієтичним досить складно. За рахунок додавання вершків гречка виходить ситна і смачна, а куряче м’ясо і зовсім тане в роті.

Візьміть:

  • приблизно 700 г курки;
  • 2 ст. перебранной гречки;
  • 500 мл вершків з часткою жирності 20%;
  • 5-6 зубків часнику;
  • 2 ст. л. масла рослинного;
  • солі і спеції за смаком.

Приготування:

  • Промиту у воді курку (стегенця, стегна, філе) розділіть на невеликі частини. Можна приготувати гречку і з цілою тушкою курчати, для цього розріжте його вздовж грудки і гарненько розпластайте. Підготовлене м’ясо присоліть, додайте спеції і дайте кілька хвилин настоятися.
  • Влийте в чашу мултиварки порцію масла, викладіть шматки курки і обсмажте до легкої золотистої скоринки близько 15-20 хвилин в режимах «Плов» або «Смаження».
  • Потім засипте сиру гречку і влийте воду (приблизно 3-3.5 склянки).
  • Протушкувати 15 хвилин.
  • Подрібніть часник, додайте його і спеції в вершки, злегка розмішайте.
  • Влийте підготовлений соус в гречку з куркою і готуйте ще хвилин п’ять.
  • В залежності від того, яка модель мультиварки стоїть на кухні, час приготування страви може дещо змінюватись.

Рецепт курки, фарширований гречкою

Якщо намічається сімейний вечерю або велике застілля, то варто витратити трохи часу, щоб приготувати апетитну курку з гречкою всередині.

Дивіться також:  Курячі рулетики – 10 рецептів приготування

Для чого візьміть:

  • велику курку вагою не менше 1.5 кг;
  • 1 ст. крупи;
  • 150 г свіжих печериць;
  • 2 дрібні цибулинки;
  • маленьку головку часнику;
  • 4 ст. л. соєвого соусу;
  • 1 ст. л. аджики;
  • з щедрою жмені чорного і червоного перцю;
  • сіль;
  • 3 ст. л. соняшникової олії.

Приготування:

  • Для початку зробіть начинку. Залийте промиту гречку окропом (1.5 ст.), доведіть до кипіння і зніміть з вогню. Накрийте рушником.
  • Гриби наріжте смужками, цибулю півкільцями.
  • Розжаримо масло на сковороді, додати цибулю і доведіть його до прозорості.
  • Киньте на сковороду до цибулі смужки грибів, відразу ж присолите і злегка обсмажте.
  • Змішайте смажені овочі і дійшла майже до повної готовності гречку. Відставте в сторону.
  • Поки начинка остигає, курку промийте в холодній воді і підсушіть рушником. Дуже обережно гострим ножем виріжте хребет, залишивши на місці грудку, крильця і стегенця.
  • У мисочці змішайте соєвий соус, аджику, обидва види меленого перцю, подрібнений часник.
  • Обмажте отриманим маринадом тушку курки зверху і зсередини. Залиште для маринування на 10-15 хвилин.
  • Наповніть птицю постигла начинкою і зашейте розріз звичайними нитками. Зв’яжіть разом ніжки, щоб курка не розвалилася при запіканні.
  • Укладіть нафаршировану тушку в жароміцне блюдо або на деко, зверху полийте залишками маринаду.
  • Запікайте блюдо близько години або трохи більше (в залежності від розмірів птиці) в духовці, розігрітій до 180°С.

Курка з гречкою в горщику

Хочете отримати по–справжньому домашню страву з соковитою кашкою і ароматним м’ясом? Тоді приготуйте гречку з куркою в глиняних горщиках.

Інгредієнти:

  • 800 г курки;
  • 200 г сирої гречки;
  • цибулину;
  • велику морквину;
  • 1.5 ст. л. томатної пасти;
  • сіль і перець.

Приготування:

  • Курку або окремі частини наріжте на більш дрібні шматки. Додайте сіль, перець і перемішайте, щоб спеції рівномірно розподілилися.
  • Очистіть цибулину і моркву наріжте тонкими смужками. Обсмажте овочі на розігрітому маслі в сковороді до рум’яної скоринки. Додайте томат, влити кілька ложок води, щоб отримати рідку консистенцію і протушкувати все близько 5-10 хвилин.
  • Засипте промиту і перебрану гречку, активно перемішайте. Додайте близько 1.5 ст. теплої води. Посоліть, додайте за бажанням відповідні спеції. Витримайте на малому вогні під кришкою не більше 3-5 хвилин.
  • Візьміть горщик, на дно викладіть пару ложок гречки з овочами, зверху кілька шматочків курки і ще 3-4 ложки каші. Не можна заповнювати горщики доверху. Практично сира гречка при подальшому приготуванні збільшиться в об’ємі.
  • Накрийте горщики кришками і поставте їх у холодний духова шафа. Як тільки вона нагріється до 180°С, зменшіть вогонь і тушкуйте курку з гречкою близько години.
  • Подавати можна в горщиках або в тарілках.

Рецепт гречки з куркою і грибами

Якщо експерименти не ваш коник і по душі більше прості класичні страви, то приготуйте гречку з куркою і грибами по наступному рецепту.

Дивіться також:  Хмелі сунелі – що це за приправа? Куди, в які страви додають Хмелі сунелі і чим замінити?

Візьміть:

  • 1 ст. сирої крупи;
  • 500 г курячої грудки;
  • 200 г свіжих печериць;
  • пару зубків часнику;
  • 200 мл вершків (20%);
  • 2-3 ст. л. рослинного жиру;
  • солі і приправи.

Приготування:

  • Поставте варитися промиту гречку, залити її 2 склянками холодної води і додавши сіль.
  • Грудинку наріжте великими шматочками, викладіть їх у розігріте на сковороді олію. Швидко обсмажте до появи карамельної скоринки.
  • В цей час наріжте пластинками печериці, цибулю полукольцам, часник дуже дрібно.
  • До курячої грудки додайте пластинки грибів, дочекайтеся повного випаровування рідини. Викладіть цибулю, добре все обсмажте і киньте в сковороду подрібнений часник.
  • Влийте вершки, присолите за смаком і додайте спеції за бажанням. Проваріть кілька хвилин, вимкніть вогонь, прикрийте кришкою і дайте настоятися соусу близько 5-7 хвилин.
  • Подавати страву можна двома способами: або змішавши кашу і підливу разом, або насипавши гречку гіркою на тарілку і зверху виклавши порцію курки.

Чудовий рецепт гречаної запіканки з куркою і грибами від Юлії Висоцької.

Гречка з куркою «по купецькому»

Це оригінальне блюдо нагадує плов, але замість рису використовується гречка. Ароматні трави додають готовому страві пікантності і неповторний смак.

Візьміть такі продукти:

  • близько 0.5 кг філе кури;
  • 200 г сирої гречаної крупи;
  • 1 шт. ріпчастої лучка;
  • велику моркву;
  • 1 часниковий зубочек;
  • 2 ст. л. томату–пюре;
  • 3 ст. л. оливкової олії;
  • сіль;
  • пучок кропу;
  • 1 ч. л. сушеного базиліка;
  • за смаком чорний перець.

Приготування:

  • Філе курки наріжте кубиками, притрусіть перцем, базиліком, посоліть.
  • Розігрійте масло в товстостінній посуді, відправте туди злегка промаринованное м’ясо.
  • Поки воно смажиться, очистіть цибулину і моркву наріжте тонкими смужками.
  • Додайте підготовлені овочі до м’яса, смажте ще близько 5-10 хвилин.
  • Додайте томат, розведений у двох склянках води. Доведіть до кипіння.
  • Додати промиту гречку, подрібнений зубок часнику і дрібно порубану зеленушку.
  • Після закипання зменшіть вогонь до середнього і тушкуйте під кришкою близько 15-20 хвилин.

Як приготувати гречку з куркою на сковороді?

Апетитне блюдо з гречки і курки можна приготувати безпосередньо на сковороді.

Візьміть для цього:

  • 300 г філе птиці;
  • 10 ст. л. сирої гречки;
  • середню цибулину;
  • трохи олії соняшникової;
  • 50 г вершкового масла;
  • за смаком перець і сіль.

Приготування:

  • Філе птиці наріжте не шматочки невеликої величини, обсмажте на розпеченій олії у сковорідці до красивої скориночки.
  • Дрібно наріжте цибулину, відправте її до м’яса. Смажте ще 10-15 хвилин.
  • Гречку залийте теплою водою і витримайте близько 10-15 хвилин. Воду злийте, крупу промийте кілька разів. Викладіть в сковороду, додайте трохи менше 2–х склянок води.
  • Посоліть, доведіть до кипіння, прикрутіть вогонь і залиште під кришкою на 20 хвилин.
  • У готову гречку додайте шматочки вершкового масла. Як тільки воно вбереться в кашу, подавайте на стіл.
Дивіться також:  Холодець – 12 рецептів приготування

Рецепт тушкованою гречки з куркою

Дуже незвичайної на смак виходить тушкована гречка з шматочками курки.

Візьміть еобходимые інгредієнти:

  • одну невелику грудку;
  • 1.5 ст. гречки;
  • 2.5 ст. води;
  • 1-2 ст. л. соєвого соусу;
  • велику цибулину.

Приготування:

  • Видаліть з грудки шкіру і можливі кісточки. Поріжте на шматочки, злегка обсмажте на сковороді з олією.
  • Викладіть курку в каструлю, в залишках олії обсмажте нарізану півкільцями цибулину.
  • Додайте смажену цибулю до м’яса, засипте потрібну кількість гречки, сіль за смаком і влийте соус. Перемішайте і залийте гарячою водою.
  • Поставте на вогонь. Як тільки закипить, прикрутіть газ до мінімуму і тушкуйте під кришкою близько 20-25 хвилин.

Гречка з куркою в рукаві

Для тих, хто любить кулінарні експерименти підійде дуже незвичайне блюдо з курки і гречки, приготоване в рукаві.

Візьміть:

  • 2 ст. сирої крупи;
  • цілу курку невеликого розміру;
  • по одній цибулині і моркви;
  • 2 ст. л. олії для обсмажування;
  • за смаком приправи і сіль.

Приготування:

  • Гречку переберіть, двічі промийте теплою водою. Викладіть крупу в підходящу ємність, залийте крутим окропом (3.5 ст.), накрийте кришкою, оберніть рушником і залиште на півгодини.
  • В цей час нарубайте курку на середні шматки, присипте сіллю і приправами. Залиште на час.
  • Цибулю і моркву очистіть, наріжте довільними шматочками, обсмажте на рослинному маслі до прозорості.
  • Злийте воду з гречки (якщо вона залишилася), перемішайте з смаженими овочами і викладіть товстим шаром в рукав для запікання. Зверху визначте шматки курки.
  • Рукав міцно зав’яжіть з обох сторін, зробіть зубочисткою кілька дірочок для виходу пари. Перекладіть згорток на деко і поставте в духовку.
  • Запікайте при температурі 180-190°С приблизно хвилин сорок.

Рецепт гречки з куркою і сиром, овочами

Щоб отримати смачне і вкрай корисне блюдо, можна використовувати у приготуванні курки з гречкою різноманітні овочі.

Знадобиться:

  • 500 г філе кури;
  • 1 ст. гречки;
  • 2 ст. води;
  • середніх розмірів кабачок;
  • велика морква і цибулина;
  • 1 болгарський перець;
  • 1 ст. л. томату;
  • трохи олії без запаху;
  • 1 ст. л. соєвого соусу;
  • 150 г твердого сиру.

Приготування:

  • Крупу переберіть, ретельно промийте і залийте окропом. Залиште на півгодини для набухання.
  • Куряче філе наріжте тонкими пластинами, посоліть і приправте за бажанням.
  • Всі овочі при необхідності очистіть, вимийте і наріжте довільними шматочками.
  • Розігрійте масло, обсмажте їх до готовності і золотистої скоринки. В останню чергу влийте трохи води, додайте соєвий соус і томат. Протушкувати близько 5-7 хвилин.
  • В глибоке деко викладіть половину овочів, гречку та овочі, що залишилися. Зверху пластинки курячого м’яса. В кінці рясно посипте сиром.
  • Запікайте в духовій шафі при середній температурі (180°С), поки сир повністю не розплавиться і не придбає золотисту скоринку (близько 20-25 хвилин).