Грибний суп – 15 смачних рецептів

Особливі шанувальники грибів ніколи не упустять можливість поласувати наваристим, але при цьому надзвичайно легким грибним супчиком. Варити його можна зі свіжих, морожених і сухих грибів. Головне, не перестаратися зі спеціями і не заглушити чудовий грибний аромат.

Грибний суп — як приготувати суп з грибами

Перший же рецепт відкриє всі таємниці класичного супу з грибів. Для густоти можна додати якусь крупу, наприклад, гречку. Рецепт настільки простий, що з ним може впоратися навіть чоловік. І це підтверджує відео в кінці.

  • 600 г лісових грибів;
  • 1 цибулина;
  • 1 морквина;
  • 4 ст. л. сирої гречки;
  • масло рослинне для пасерування;
  • сіль, зелень.

Приготування:

  • Гриби ретельно помийте від піску і сміття. Завантажте в каструлю відповідного обсягу і залийте холодною водою.
  • Після закипання, зменшіть газ, трохи присолите і варіть не менше 40 хвилин.
  • Гречку промийте в холодній воді і разом з натертою морквою відправте в каструлю.
  • З цибулини зніміть верхній шар, нарізати чверть кільцями і спасеруйте в невеликій порції олії до золотистого кольору.
  • Викладіть піджарку разом з маслом в киплячий суп. Варіть до готовності гречки.
  • В кінці досоліть, якщо потрібно, вимкніть вогонь і подавайте через 10-15 хвилин.

Грибний суп в мультиварці — покроковий рецепт з фото

Мультиварка – справжній чарівний горщик, в якому виходить неймовірно наваристий і смачний суп з грибів. Готувати його доведеться трохи довше, але воно того варто.

  • 500 г свинячих реберець;
  • 500 г свіжих грибів (печериць);
  • 1 велика картоплина;
  • 1 великий помідор;
  • середня головка цибулі;
  • невелика морквина;
  • сіль;
  • олія рослинна;
  • зелень за бажанням.

Приготування:

  • На дно мультиварочной чаші влийте трохи олії.
  • Гриби наріжте четвертинками, моркву і цибулю дрібними кубиками.
  • Викладіть підготовлені овочі в розігріте масло. Поставте їх нудитися в потрібному режимі.
  • Через 40 хвилин додайте дрібно січену зелень і помідор, нарізаний кубиками. Перемішайте і протушкувати ще 20 хвилин.
  • Перекладіть грибну масу в порожню тарілку. У чашу ж влийте воду і покладіть реберця. Варіть бульйон протягом 1 години.
  • Картоплю наріжте як зазвичай.
  • Як тільки програма варіння бульйону закінчиться, викладіть в чашу картоплю і грибну масу.
  • Посоліть і варіть суп в режимі «Гасіння» ще 40 хвилин.

Рецепт грибного супу з печериць

Раніше суп свіжих грибів готували тільки в сезон. Сьогодні використовуючи печериці зварити смачне і корисне гаряче страву можна в будь-який момент.

  • 500 г печериць;
  • 3 картоплини;
  • по одній морквині і цибулині;
  • масло для піджарки;
  • сіль, перець.

Приготування:

  • Налийте в каструлю приблизно 1.5 л води. Як тільки вона закипить, додайте порізані середніми скибочками шампіньйони. Відразу ж додайте трохи солі і спеції, варіть 10 хвилин при малому кипінні.
  • Картопля очистіть від шкірки, наріжте як зазвичай і завантажте в грибний відвар. Варіть ще 15 хвилин.
  • Луковочку і моркву подрібніть довільно і обсмажте в невеликій порції олії до м’якості. Викладіть піджарку в суп.
  • Через 10 хвилин зніміть каструлю з плити, укутайте її рушником і дайте настоятися грибного супу не менше години.

Суп з білих грибів — дуже смачний рецепт

Білий гриб по праву вважається королем серед інших видів свого сімейства. Не дивно, що суп з білих грибів перетворює банальний обід в справжнє свято.

  • 250 г білих грибів;
  • 3 картопляні бульби;
  • 1 цибулина;
  • стільки ж моркви;
  • 1 ст. л. борошна;
  • 200 мл вершків (за бажанням);
  • 1 ст. л. олії;
  • 1 зубчик часнику;
  • сіль;
  • лавровий лист, чорний мелений перець, пару горошин запашного.

Приготування:

  • Грибочки промийте як можна краще, наріжте їх великими шматочками. Завантажте в каструлю з холодною водою і доведіть до кипіння. З’явилася зніміть пінку, трішки присолите і варіть при легкому бурління не менше 40 хвилин.
  • Картоплю поріжте приблизно такими скибочками, що і гриби. Киньте її в каструлю разом з лаврушкой і запашним перцем.
  • Довільно нарізані цибулю і моркву обсмажте в будь-якому маслі за бажанням. Як тільки овочі зазолотятся і придбають м’якість, перекладіть їх разом з жирком в суп.
  • Ложку борошна швиденько обсмажте без масла на сковороді до карамельного відтінку. Почекайте, поки вона охолоне, перекладіть в чашку і розведіть парою ложок холодної води до однорідності.
  • Тонкою цівкою, не перестаючи помішувати, влийте спочатку борошняну суміш, а потім теплі вершки.
  • Посоліть і поперчіть за смаком, додайте зубчик часнику, пропущений через часникодавку. Через хвилину суп вимкніть.

Смачний грибний суп з лисичками

Лисички, мабуть, перші лісові гриби, які з’являються на нашому столі. Не дивно, що суп з ними здається ще смачніше й пахучіше.

  • 3.5 л води;
  • 300 г свіжих лисичок;
  • 2 картоплини;
  • 1 морквина;
  • 1 маленька головка цибулі;
  • сіль, олія для смаження.
Дивіться також:  Як приготувати грибний суп? 17 рецептів з свіжих, заморожених або сушених грибів

Приготування:

  • Лисички ретельно помийте, видаліть дрібне сміття і пісок. Перекладіть їх у каструлю і залийте довільною кількістю окропу.
  • Залиште на 7-10 хвилин, рідину злийте і ще раз промийте в холодній воді.
  • Закип’ятіть 3.5 л води і опустіть в неї підготовлені гриби. Як тільки ще раз закипить, зніміть з’явилася піну, а вогонь зменшіть. Варіть близько 1 години.
  • Завантажте нарізаний довільними шматочками картоплю.
  • Моркву потріть крупно, цибулю подрібніть. Зробіть на рослинному маслі зажарку, довівши овочі до м’якості і легко золотистого відтінку.
  • Викладіть піджарку в киплячий суп і варити ще 20-25 хвилин.
  • В кінці додайте сіль на свій смак.

Як приготувати грибний суп з сушених грибів

Вся принадність сушених грибів полягає в тому, що для приготування супу потрібна всього одна велика жменя. А смак і наваристого буде така ж, як і зі свіжими.

  • 50 г сухих грибів;
  • 1.5 л води;
  • 4 середні картоплини;
  • 1 невелика морквина;
  • 1 ріпчаста скіпа;
  • 2 лаврових листків;
  • 2 ст. л. борошна;
  • шматочок вершкового масла для засмажки;
  • сіль.

Приготування:

  • Сухі гриби промийте від можливої пилу і залийте склянкою окропу. Залиште на півгодини для набухання.
  • Моркву і цибулю почистіть, дрібно наріжте і обсмажте на вершковому маслі до карамельного відтінку. В кінці додайте борошно, швидко перемішайте і через 1-2 хвилини вимкніть вогонь.
  • Воду, в якій замочували гриби, вилийте в каструлю з киплячою водою. Самі гриби наріжте невеликими шматочками і відправте туди ж.
  • Через 20 хвилин безперервного кипіння на невеликому вогні закладіть картоплю, порізану дрібними кубиками.
  • Ще через 10-15 хвилин додати зажарку, сіль і лаврове листя.
  • Варіть ще 10-15 хвилин до м’якості картоплі. Після вимкнення вогню, дайте грибного супу настоятися не менше 15 хвилин.

Грибний крем суп або суп пюре

Надзвичайно ніжна і гладка; консистенція грибного крем–супу в поєднанні з його чудовим ароматом підкорює з першої ложки. Таке блюдо гідно прикрасить урочисту вечерю.

  • 500 мл бульйону з овочів або грибів;
  • 400 г печериць;
  • невеликий шматочок кореня селери;
  • 1 середня морквина;
  • 2 середні головки цибулі;
  • 2-3 часникових зубки;
  • 250 мл сухого вина (білого);
  • ¾ Дуже жирних (не менше 35%) вершків;
  • щіпка чебрецю;
  • сіль, мелений чорний перець;
  • оливкова олія;
  • трохи твердого сиру для подачі.

Приготування:

  • Цибулини наріжте середніми півкільцями. Влийте в глибоку сковороду оливкове масло, як тільки вона нагріється, викладіть цибулю. Смажте невеликому вогні при періодичному помішуванні не менше 25-30 хвилин.
  • В цей час помийте і почистіть гриби, один найкрасивіший відкладіть (для прикраси), всі інші розріжте на кілька частин. Моркву і корінець селери порізати кружальцями, часник подрібніть довільно.
  • В товстостінну каструлю влийте трохи олії і обсмажте на ньому до м’якості (близько 10 хвилин) селера і моркву. Додайте часник і гриби, смажте при помішуванні ще 5 хвилин.
  • Киньте в каструлю щіпку чебрецю і влийте вино. Після закипання варіть овочі на повільному вогні 5 хвилин, не накриваючи.
  • Пізніше додайте карамелізований цибулю, сіль, перець і влийте бульйон. Як тільки суп закипить, варити ще 7-10 хвилин на середньому вогні, щоб рідина википіла приблизно вдвічі.
  • Пробийте супчик заглибним блендером до гладкості, зменште вогонь до мінімуму. Влийте вершки, перемішайте і прогрійте хвилинку, не даючи масі закипіти.
  • Для подачі: відкладений грибок наріжте найтоншими пластинками, сир – довгастими плоскими скибочками. У тарілку налийте порцію грибного супу–пюре, зверху покладіть скибочку сир і платівку гриба.

Грибний суп з заморожених грибів

Якщо у грибний сезон ви встигли наморозить багато різних грибів, то варити з них смачні супчики можна цілий рік. Їх можна їсти в піст, і навіть під час дієти.

  • 3.5 л води;
  • 400 г заморожених грибів;
  • по 2 середніх цибулини і моркви;
  • 1 ст. л. сирої манки;
  • 4 середні картоплини;
  • 50 г вершкового масла;
  • сіль;
  • зелень сметана для подачі.

Приготування:

  • Дістаньте гриби з морозилки приблизно за 20-40 хвилин до початку готування.
  • Налийте в каструлю холодну воду, завантажте злегка оттаявшие гриби і доведіть до кипіння на середньому спеку. Як тільки закипить, зменшіть вогонь і варіть 20 хвилин.
  • Картоплю почистіть, нарубаєте довільно і відправте в каструлю до грибкам.
  • Цибуля порізати дрібненько, моркву натріть. Обсмажте до золотистого кольору в розігрітому вершковому маслі на сковороді.
  • Перекладіть зажарку в киплячий суп, додайте на свій смак сіль і інші приправи.
  • Зачекайте, поки картопля повністю звариться, і тонкою цівкою всипте сиру манку, не забуваючи енергійно помішувати, щоб не з’явилися грудочки.
  • Прокип’ятіть ще 2-3 хвилин і вимкнути газ. Подавайте ще через 10-15 хвилин із зеленню і сметанкою.
Дивіться також:  Суп-пюре з печериць з вершками – 9 рецептів приготування

Грибний суп з сиром

Вважається, що грибний суп з сиром винайшли французи. Сьогодні це популярне гаряче блюдо може приготувати будь-яка господиня, якщо буде слідувати простому покрокового рецептом. Важливо: цей суп можна готувати про запас, тому беріть продукти строго на певну кількість порцій.

  • 400 г хорошого твердого сиру;
  • 300 г грибів;
  • 1.5 л води;
  • 2-3 картоплини (можна без неї);
  • 2 ст. л. вершкового масла;
  • 2 великі цибулини;
  • ½ Ст. білого сухого вина;
  • 4 ст. л. оливкової олії;
  • 3 ст. л. борошна;
  • сіль, білий перець, мускатний горіх;
  • ½ Склянки вершків;
  • кілька гілочок свіжого селери.

Приготування:

  • Картоплю і гриби поріжте приблизно однаковими кубиками, одну цибулину – тонкою соломкою.
  • Розігрійте в каструлі близько 2 ст. л. оливкової олії і обсмажте овочі протягом пари хвилин на сильному вогні.
  • Влийте вино і протушкувати ще пару хвилин, щоб алкоголь випарувався. Влийте потрібну кількість гарячої води, після закипання зніміть піну, зменшіть газ і варіть 20-25 хвилин.
  • Додайте дрібно порубані листя селери і подрібніть гарячий суп заглибним блендером.
  • Посоліть грибний суп–пюре за смаком, додайте білий малоострый перець, мускатний горіх і натертий на дрібній тертці сир.
  • Доведіть масу на повільному вогні до легкого кипіння, влийте вершки і додайте вершкове масло. Вимкніть вогонь і залиште на деякий час.
  • А поки наріжте другу головку цибулі товстими кільцями, обережно обваляйте їх у борошні й обсмажте з обох сторін на залишках оливкової олії. Подайте смажені кільця цибулі з сирно–грибним супом–пюре.

Суп з грибами і плавленим сиром

Звичайний плавлений сирок цілком замінює дорогий твердий сир. Блюдо виходить більш демократичним за вартістю, але не менш смачним і наваристим.

  • 500 г свіжих печериць;
  • 3-4 картоплини;
  • 1 цибулина;
  • 2 плавлених хорошої якості сирка;
  • 50 г среднежирных вершків;
  • 40 г вершкового масла;
  • сіль, мускатний горіх, білий перець за смаком.

Приготування:

  • Налийте в невелику каструльку приблизно 1.5 л води. Доведіть до кипіння і опустити нарізану кубиками картоплю.
  • Поки картопля вариться, поріжте печериці тоненькими пластинками. Розжаримо на сковороді олію і обсмажте грибочки протягом 3-5 хвилин при помішуванні.
  • Додайте в сковороду до грибів цибулька, нарізаний чверть кільцями. Посипте перцем і мускатним горіхом, смажте ще 3-5 хвилин.
  • Швиденько поріжте плавлені сирки невеликими кубиками, щоб він швидше розплавився і відправте їх на сковорідку. Підлийте трохи бульйону з каструлі.
  • Протушкувати масу пару хвилин. Як тільки сир повністю розплавиться, вилийте сирно–грибну масу в каструлю.
  • Посоліть за смаком, влийте теплі вершки, дайте закипіти і вимкніть вогонь.
  • Через 5-10 хвилин настоювання подавайте.
  • Хочете приготувати наваристий грибний суп з сирками на курячому бульйоні? Дивіться детальну відео інструкцію.

Грибний суп з вершками — дуже ніжний рецепт

Дуже ніжний грибний суп–пюре з вершками подається у багатьох ресторанах як вишуканий делікатес. Але використовуючи наступний рецепт, не складе труднощів приготувати його в домашніх умовах.

  • 300 г печериць;
  • 1 невелика цибулина;
  • 1-3 картоплини;
  • 150 мл жирних вершків;
  • 30 г вершкового масла;
  • сіль, зелень.

Приготування:

  • Доведіть до кипіння приблизно 1.5 л води. Закладіть почищений і порізаний невеликими кубиками картоплю. (За допомогою картоплі можна регулювати густоту супу: для рідкого достатньо 1 бульби, для більш густого пюре – візьміть 2-3 штуки.)
  • Печериці вимити, очистити від верхньої шкірки і наріжте пластинками. Обсмажте до золотистої скоринки в половині порції вершкового масла.
  • Перекладіть обсмажені гриби в порожню тарілку, а на сковороді, додавши залишки масла, спасеруйте порізаний півкільцями цибулю.
  • Як тільки картопля стане м’якою, викладіть в суп гриби з цибулею і варіть при малому бурління не більше 5 хвилин.
  • Посоліть, влийте жирні суворо кімнатної температури вершки, доведіть до кипіння. Киньте дрібно нарізану зелень і вимкніть вогонь.
  • Дайте постояти 3-5 хвилин і пробийте суп блендером до отримання кремоподібній маси.

Грибний суп з перловкою

Перлова крупа дуже корисна для організму, а особливо «для мізків». Доведено, що саме перловка загострює мислення і підвищує кмітливість. Не пропустіть випадку і приготуйте грибний суп з перловкою.

  • 0.5 ст. сирої перловки;
  • 300 г грибів;
  • 5-6 середніх картоплин;
  • 1 головка цибулі;
  • рослинна олія;
  • лаврушка;
  • сіль;
  • кілька горошин запашного перцю.
Дивіться також:  Рецепт сирного супу з печерицями

Приготування:

  • Спочатку добре помийте перловку і залийте її холодною або гарячою водою. Залиште приблизно на півгодини.
  • У цей час порізати середніми шматочками гриби і опустіть в каструлю з окропом (2,5–3 л). Відваріть їх на невеликому газу протягом 15-20 хвилин.
  • Дістаньте відварені гриби шумівкою. Відцідіть з перловки всю рідину і закладіть її в киплячий грибний бульйон. Варіть близько 30-40 хвилин.
  • Тепер відправте в суп очищений і нарізаний довільними кубиками картоплю.
  • Цибулю дрібненько нарубаєте і швиденько до золотавості обсмажте в невеликій порції рослинної олії.
  • Додайте гриби з бульйону і смажте всі разом на малому газу ще 5-7 хвилин.
  • Перекладіть грибну піджарку в суп, посоліть і приправте за смаком. Якщо перловка недостатньо м’яка, то варіть до повної готовності, в зворотному випадку достатньо 3-5 хвилин при тихому бурління.
  • Зніміть з плити і дайте супчику постояти не менше 15 хвилин.

Грибний суп з куркою

Грибний суп, приготований за наступним рецептом, виходить ще смачніше і наваристее. Особливу ситність йому додає куряче м’ясо.

  • 300-400 г курячого філе;
  • 300 г грибів;
  • 150 г тонкої вермішелі;
  • за однією середньої цибулині і моркви;
  • 2-3 часникових зубки;
  • вершкове і рослинне масло;
  • сіль, кріп.

Приготування:

  • Візьміть свіжі або заморожені гриби. (Можна використовувати і сухі в кількості приблизно 50 м, але їх слід завчасно замочити.) Опустіть їх в холодну воду, доведіть до кипіння, зніміть піну і варіть при малому бурління близько години.
  • Картоплю почистіть, наріжте довільно і викладіть в каструлю з киплячим грибним бульйоном. Самі гриби за бажанням можна залишити в супі або використовувати для приготування інших страв.
  • Куряче філе наріжте невеликими шматочками. Розігрійте в сковороді суміш вершкового і рослинного масла (по 1 ст. л.) і обсмажте курку до золотистого кольору.
  • За цей час почистіть і поріжте цибулю з морквою. Обсмажте разом з куркою до золотистого кольору (5-7 хвилин).
  • Надішліть м’ясну піджарку в суп і варіть до повної готовності картоплі.
  • Посоліть за смаком, киньте пару жмень тонкої вермішелі. Проваріть 2-5 хвилин (в залежності від якості макаронних виробів), додайте подрібнений часник і вимкніть.
  • Дайте супчику постояти хвилин 10-15, при цьому вермішель дійде, а страву трохи охолоне.

Як варити грибний суп зі свіжих грибів

Класичний рецепт по кроках опише процес приготування супу зі свіжих грибів. Крім основного інгредієнта знадобляться звичайні продукти, які завжди є на кухні.

  • 150 г свіжих (будь-яких) грибів;
  • 1 середня морквина;
  • 1 цибулина;
  • 3-4 середні картоплини;
  • 1 ст. л. вершкового масла;
  • стільки ж рослинного;
  • сіль.

Приготування:

  • Свіжі грибочки гарненько помийте, якщо потрібно, видаліть шкірку, зріжте всі зіпсовані місця і край ніжки.
  • Підготовлені гриби наріжте великими шматочками і закладіть їх у каструлю з 3 л холодної води. Одразу ж трохи посоліть і варіть після закипання близько 20-25 хвилин, поки грибні шматочки не опустяться на дно.
  • А поки почистіть картоплю і нарубаєте її невеликими кубиками. Як тільки гриби зваряться, додати картоплю.
  • Очищену моркву натріть крупно, цибулю порубаєте чверть кільцями. Обсмажте овочі на розігрітому рослинному маслі до м’якості і появи карамельної скоринки.
  • Через приблизно 15-20 хвилин після закладання картоплі перекладіть овочеву піджарку в каструлю з киплячим супом.
  • Досоліть на свій смак, проваріть ще 5-7 хвилин і зніміть з плити.
  • Киньте в каструлю шматочок вершкового масла і за бажанням рубану зелень. Через 10-15 хвилин подавайте.

Як приготувати суп на грибному бульйоні – рецепт

Відварили грибочки для іншої страви? Не виливайте бульйон – з нього вийде приголомшливий суп!

  • 2 л грибного бульйону;
  • 5-6 картоплин;
  • 1 цибулина;
  • 1 ст. молока;
  • 2 ст. л. борошна;
  • для пасерування олія рослинна;
  • щіпка сухого базиліка;
  • сіль.

Приготування:

  • Бульйон поставте на великий вогонь і доведіть до кипіння.
  • Картоплю почистіть, поріжте середніми брусками і закладіть в киплячу грибну основу. Після закипання вогонь зменшити.
  • Влийте трохи рослинного масла в сковороду і розігрійте його. Цибулину очистіть від лушпиння і нарубаєте дрібними кубиками. Обсмажте їх на малому вогні до золотистого відтінку.
  • Посипте цибулю прямо на сковороді борошном, швидко перемішайте і влийте молоко. Дайте потомитися пару хвилин.
  • Як тільки картопля повністю звариться, додайте в каструлю молочно–цибульну пасеровку, сіль і щіпку базиліка.
  • Дайте ще раз закипіти і зніміть з плити. За бажанням подрібніть блендером, щоб отримати пюре або подавайте як є.
  • До речі, на грибному бульйоні можна приготувати навіть наваристі щі з квашеною капустою.