Грог – 13 рецептів напою в домашніх умовах

Можна скільки завгодно говорити про шкоду алкоголю, але він все одно незмінно присутня на будь-якому святковому столі. Келих холодного шампанського завжди супроводжує значимі події, а без пінного пива не обходиться жоден виїзд на шашлики. Великою популярністю користуються і алкогольні коктейлі, а особливе місце серед них займають гарячі. Найвідоміший — глінтвейн, а слідом за ним йде грог. І якщо з першим напоєм все більш-менш ясно, те, що таке грог відомо не всім. Давайте виправимо це прикре непорозуміння і познайомимося з цим напоєм ближче.

Що таке грог? Історія появи

Про те, як і коли цей коктейль був винайдений, ходить чимало легенд. Прикрашаючи історії неймовірними подробицями, всі оповідачі сходяться в одному — грог вперше з’явився на кораблях англійського флоту.

З часів перших мореплавців проблема прісної води на борту завжди стояла гостріше інших. Моряки традиційно пили в рейсах воду і пиво, але перша швидко зацвітала, а друге — выдыхалось. Коли в середині XVII століття кораблі Британської корони прибутку на Ямайку, виявилося, що ні того, ні іншого в достатній кількості на острові немає. Зате є ром, який виручив мореплавців і незабаром став вигідним об’єктом торгівлі.

Через майже ціле століття, ром ввели в щоденний раціон моряків. Добова норма становила півпінти, що відповідає приблизно цілому склянці міцного (80 градусів) алкогольного напою. Моряки святкували недовго, рівно до 1740 року. Тим безрадісним влітку віце-адмірал Едуард Вернон узаконив необхідність розбавлення рома водою. Ну, що за неподобство, коли всі п’яні матроси, а дисципліна кульгає? Нововведення на флоті сприйняли без ентузіазму і новий коктейль обізвали лайливо грогом.

Назва напою матроси дали в честь його автора, а, точніше, в честь камзола з фая (grogramcloak), який він не знімав в будь-яку погоду.

Щоб поліпшити смакові якості коктейлю, в нього стали додавати цукор, а пізніше і лайм для профілактики цинги. Грог відмінно зігрівав у прохолодні дні, якщо його підігрівали і додавали спеції.

З часом морякам полюбився напій і, двічі в день, почувши заклик «UpSpirit!» (у вільному перекладі «Для підняття духу!»), вони не так вже недолюблювали Вернона.

Але проблема дисципліни не була вирішена остаточно і, через майже століття, порцію знову урізали. Еквівалент норми грогу в 1823 році став складати чотири сьогоднішніх подвійних віскі! Як не задобрювали моряків подвійною порцією м’яса, чашкою какао і збільшенням грошової допомоги, назвати їх задоволеними було складно.



Шкода алкоголю ставав все більш очевидним і над грогом у флоті нависла реальна загроза. Американські морські вовки вже до середини XIX століття залишилися без улюбленого напою, а в 1970 році і моряки Британського королівства з сумом відзначили День чорної стопки.

Грог вигнали з флоту, але він, як старий моряк, залишився жити в портах багатьох країн світу. Вже звідти він впевнено поширився на континенти, діставшись до найбільш елітні ресторани. Сьогодні цей алкогольний коктейль один з найпопулярніших у світі, чому він зобов’язаний не тільки чудовим смаком, але і духом авантюризму і пригод.

Як приготувати грог в домашніх умовах, основні інгредієнти

Грог — один з найстаріших коктейлів. Більше 270 років його готують в усіх куточках планети. Так склалося, що суворої рецептури у цього напою немає і це, безумовно, нам тільки на руку. Народився він з двох компонентів — води та рому, але зараз єдиним передбачуваним інгредієнтом залишилася тільки вода. Готують грог тепер і на основі віскі, горілки, вина — лише б горіло. А вже спецій додають просто необмежену кількість. Все залежить від фантазії, доступності інгредієнтів, ну і доречності смакових поєднань. Хоча смак — поняття настільки суб’єктивна, що абсолютно несумісні на перший погляд компоненти, можуть стати гастрономічною шиком для істинних гурманів.

Дивіться також:  Гранатове вино – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Незважаючи на те, що авторство грогу, глінтвейну та інших гарячих коктейлів приписують собі різні європейські країни, витоки цих напоїв слід шукати десь на Близькому Сході. Кочівники араби та індуси там готували коктейль під назвою панч (paantsch, panch), що у перекладі з санскриту означає «п’ять».

Саме стільки інгредієнтів було в складі гарячого напою:

  • вода;
  • чай;
  • ром;
  • лимонний сік;
  • цукор або патока.

Ясна річ, що за століття рецепт зазнав безліч змін. Тепер без авторської родзинки грог не обходиться. Його роблять не тільки з різних алкогольних напоїв, але навіть з кількох відразу. Головне, розрахувати свої сили, щоб задоволення не перетворилася на болісне похмілля.

В англійських пабах прийнято подавати Грог №1. Його склад майже автентичний і передбачає суміш солодкої води з ромом, лимонним соком і прянощами. Зазвичай це листочок м’яти, паличка кориці і гвоздики. Готовий напій виходить з фортеці в межах 15-20 градусів. Вартість грогу в європейських пабах істотно вище, ніж у холодних алкогольних коктейлів. Мабуть, «накидають» за витрату газу на нагрівання. Тому ми будемо готувати грог будинку — дешево, смачно, багато і з душею.

Рецепти приготування напою

Як ви здогадалися, рецептів грогу можна придумати десятки — був би хороший алкоголь. Строгих канонів приготування теж немає. Єдине, чого варто дотримуватися, це температурного режиму. Не кип’ятіть свій грог, а томіть при температурі не вище 70 ºС. Якщо перегреете, коктейль різко бити в ніс спиртом, а це вельми сумнівне задоволення.

Подають грог традиційно в келихах, званих айришами. Це келихи з ручкою, виконані з товстого скла.

Вони високі і зазвичай прямі або лише трохи розширюються догори для зручності пиття. Така форма дозволяє напою довго зберігати температуру. Нерідко для цих же цілей на них надягають спеціальну рукавичку.

Грог, класичний рецепт

Щоб приготувати міцний гарячий грог вам знадобиться:

  • 200 мл води;
  • 200 мл білого рому;
  • пару ложок цукру;
  • лимон.

Поки пригальмувати свою фантазію. Пам’ятайте, адже ми на кораблі і наші трюми не ломляться від полуничного сиропу і імбирного кореня. Арсенал обмежений, вітру дмуть, моряки стукають кухлями по столу. Приступаємо!

  • Влийте в миску воду і відразу ж додайте ром.
  • Вичавіть прямо в холодний коктейль сік з третини лимона.
  • Поставте посуд на вогонь і повільно підігрівати, але не кип’ятіть.
  • Коли напій стане теплим, додайте цукор. Замість нього можна використовувати мед.
  • Спробуйте напій, додайте лимон або цукор за бажанням і знімайте з плити.
  • Розливайте в айриши і подавайте разом з пледом і закусками вашим домашнім «морякам».

Класичний рецепт, який запропонував у далекому 1740 році Вернон, пропонує розбавляти ром з водою в рівних пропорціях. Але ви можете сміливо зменшити кількість рома удвічі чи навіть у чотири рази, як і надходили адмірали англійській флотилії в цілях економії і утримання моряків на двох ногах.

Чайний грог: рецепт в домашніх умовах



Грог готують і на основі чорного чаю. Його смак від цього стає більш насиченим і глибоким. Чай можна брати будь-який, але краще всього заварити Earl Grey або English Breakfast. В кращих англійських традиціях, так сказати. Не заборонено включати в чайну композицію або квіткові фруктові добавки. Відмінний смак придбає грог на вишневому чаї.

Перед тим як приготувати грог, підготуйте інгредієнти з попереднього рецепта, а також корицю і полуничний сироп.

  • Заваріть чай і перелийте в невелику каструлю.
  • Додайте в неї спеції, лимонний сік і залишки лимона з шкіркою.
  • Влийте ром і розігрівайте, не даючи закипіти.
  • Посластите і відразу розливайте в келихи.
  • Додайте в кожен келих трохи сиропу і ягоди для прикраси.
Дивіться також:  Чай Тегуаньинь (Ті Гуаньінь): властивості, як правильно заварювати

Яблучний грог


Це дуже ароматно і корисно. Ви можете взяти яблука і трошки попрацювати, але результат вас просто вразить. Якщо часу немає, використовуйте просто яблучний сік.

  • кисло-солодкі яблука, 5 штук;
  • вода і ром по 4 склянки;
  • мед або цукор;
  • мелена кориця.

На етапі підготовки будуть запікатися яблука, тому можна взяти їх більше, щоб подати в якості десерту до гарячого коктейлю.

  • Очистіть яблука, полийте медом або притрусіть цукром і корицею. Запікайте до готовності в духовці.
  • Подрібніть в блендері фрукти і нагрійте воду в каструльці.
  • Перекладіть в посуд яблучне пюре і додайте ром. Проваріть.

Ваш яблучний грог готовий. Якщо ви віддали перевагу соку, то просто змішайте в рівних пропорціях сік і ром, додайте спеції і розливайте по келихах.

Грог з вина

Не станемо розбиратися, ніж грог на вині відрізняється від глінтвейну. Просто зробимо смачний напій на швидку руку.

  • сухе червоне вино;
  • журавлинний сік;
  • вода;
  • цукор, мед або журавлинний сироп;
  • м’ята і чебрець.

Води та соку разом повинно бути стільки ж, скільки вина, але можете варіювати фортеця напою самостійно.

  • М’яту разом з чебрецем залийте водою і закип’ятити. Дайте настоятися.
  • У остиглий настій наливаємо журавлинний сік і знову нагріваємо.
  • Додаємо цукор і вино. Не даємо закипіти, відключаємо газ.

Дамський грог

Грог — напій справжніх бородатих чоловіків. А як бути дамам? Адже коктейль моряків досить різкий і взагалі анітрохи не нагадує мартіні з оливкою. Пропонуємо трохи змінити склад коктейлю, зробивши його м’якшим, вишуканішим і солодше.

Підготуйте інгредієнти:

  • по склянці коньяку і малинового лікеру;
  • півсклянки червоного вина;
  • чарка малинового сиропу;
  • цукор (трохи, не переборщіть);
  • спеції, як зазвичай, — м’ята, кориця, гвоздика.

Малинові інгредієнти можете сміливо замінити на вишневі або полуничні.

  • Нагрійте вино, додайте до нього сироп і спеції.
  • Спробуйте і введіть трохи цукру.
  • Зніміть вино з плити, додайте коньяк і лікер.

Будьте обережні, такий коктейль солодкий і смачний, п’ється на одному диханні і так само швидко відправляє в нокаут.

Гельголандский грог


Довго роздумуєте, що приготувати, — грог або глінтвейн? Не ламайте голову, зробіть два-в-одному!

  • червоне вино і ром (у пропорції 3:2);
  • вода;
  • цукор;
  • лимон.

Процес приготування вас не здивує.

  • Змішайте в мисці вино з ромом і водою, нагріти, але не кип’ятіть.
  • Додайте цукор і лимонний сік.
  • Зніміть з плити і перелийте в келихи.

За бажанням можна додати будь-які спеції, фрукти. Це буде вже не гельголандский грог, ну і що? Головне, що вийде смачно!

Безалкогольний грог

На флоті питання нелюбові до алкоголю не стояв. Сказано пити — треба пити. Навіть відповідний наказ є, самою королевою підписаний. Але ми, слава богу, не на флоті і можемо дозволити собі виключити ром зі складу грогу. Вагітним і дітям в період епідемії застуд такий напій стане відмінною профілактикою і загальнозміцнюючим засобом.

Вам знадобиться:

  • чай чорний або каркаде;
  • цукор або мед;
  • фруктові соки (яблуко, вишня, малина) або цілі ягоди і фрукти;
  • лимон;
  • спеції — гвоздика, кориця, перець запашний.

Рецепт приготування класичний.

  • Заварюєте чай і переливаете в невелику каструльку.
  • Додаєте перетерті в кашку ягоди і дрібно порізане яблуко.
  • Видавлюєте лимонний сік і вводите цукор.
  • Кидаєте в закипающую суміш спеції.
  • Ретельно перемішайте коктейль, зніміть з вогню, дайте настоятися.
  • Видаліть горошинки перцю і розливайте в чашки.

Грог з горілки

Це рецепт напою не для задоволення, а для підняття на ноги хворих і замерзлих. Такого напою багато не вип’єш і до розряду кулінарних шедеврів його не віднести. Цей грог —даний засіб для виживання.

  • горілка;
  • дуже міцний чай (в рівних пропорціях);
  • цукор.
Дивіться також:  Кава латте – що це таке і як приготувати латте в домашніх умовах

Горілку закип’ятіть з цукром. Паралельно заваріть чай. Звичайний чорний, без надмірностей. Змішайте компоненти і давайте вашим морякам, які потрапили в люту бурю або просто откапывавшим машину три години на морозі. П’ють напій маленькими ковтками і небагато.

Грог з рому

Пам’ятаєте наш класичний рецепт напою грог в домашніх умовах? А тепер уявіть, що ви нарешті-те в порту і можете вибрати кращі добавки, яких душа попросить. Нарешті-то вип’ємо міцного, але вишуканого грогу!

Готуйте напій на чаї або воді, а на етапі підігріву введіть будь-які прянощі. Це може бути чорний перець, бадьян, кориця, гвоздика. У вашому розпорядженні будь-які ягоди і цитруси. Відмінним рішенням стане додавання полуничного і персикового сиропів. Замість води і чаю можна сміливо використовувати журавлинний морс, вишневий або яблучний сік.

Грог «Медовий»

Солодкий і ароматний він відрізняється меншим вмістом рома і великою кількістю меду і міцного чаю.

  • Заваріть улюблений чай і киньте в заварник корицю, гвоздику і бадьян.
  • Коли чай настоїться, вичавте в нього лимон і прямо з кіркою киньте в чайник.
  • Підігрійте ром і розлийте по чашках, наповнивши їх на 1/3.
  • Долийте чай зі спеціями і в кожну чашку покладіть по ложці меду. Перемішайте.

Грог «Морський»

Морським можна назвати будь грог, але наш буде приготований з додаванням коньяку і кави.

  • півчашки кави;
  • дві чарки рому;
  • чарка коньяку;
  • цукор і лимон.

Заваріть натуральну каву, додайте в нього алкоголь і цукор. Видавити лимонний сік і притрусіть натертої лимонної цедрою. Подавайте з сирним асорті і медом.

Екзотичний грог з фруктами

Припустимо, ваша команда плаває вже дуже давно і здивувати її чимось досить складно. А ви спробуйте!

Для цього візьміть:

  • білий ром і чорний чай;
  • сиропи — кокосовий та маракуї;
  • цитруси — лимон і апельсин;
  • фрукти — яблуко, ківі, ананас;
  • спеції — гвоздика, кориця, чорний перець.

З келихом такого грогу ви відчуєте себе як мінімум на Гаваях!

  • Чай і ром в каструльці змішайте і поставте на повільний вогонь.
  • Поріжте дрібно фрукти і цитрусові. Відразу кидайте в підігрітий коктейль.
  • Влийте по ложці сиропів, притрусіть меленою корицею і перцем.
  • Не даючи закипіти, зніміть з вогню і відразу розливайте в келихи. Подавайте гарячим.

Не забудьте коктейльні парасольки і трубочки, а то картина буде неповною.

Тодді грог з темним ромом

Безумовно, ви вже втомилися готувати грог, але залишився ще один рецепт, який ви можете приберегти особисто для себе. Цей напій називають ще капітанським чаєм, а хто на кухні капітан, якщо не ви? Побалуйте себе келихом спиртного напою!

Вам знадобиться:

  • ром і чай, обидва чорні, як раби у вашому трюмі;
  • гренадін;
  • цитруси — лимон і апельсин;
  • екзотика — карамбола (замініть ананасом);
  • спеції — м’ята, кориця, гвоздика.

Пропорції рома і чаю визначайте під себе. Якщо не хочете бунту на кораблі, краще розведіть ром в пропорціях 1:3.

  • Заваріть чай і змішайте в мисці з ромом. Дрібно поріжте цитруси і кидайте в коктейль. Туди ж відправляйте корицю і гвоздику.
  • Нагрійте коктейль, хвилину насолоджуйтеся ароматом, додайте гренадін і знімайте з плити.
  • Розливайте в келихи, додайте лист свіжої м’яти і ваш екзотичний фрукт.

Про те, що англійський флот довгий час був найкращим в світі, знає навіть школяр. Так, може бути, в цьому заслуга двох щоденних склянок грогу? Не будемо гадати, а краще прикриємо очі і з задоволенням зробимо ковток терпкого, палючого, пряного напою.