Грудинка варено-копчена – 6 рецептів, як приготувати в домашніх умовах

Хочете відчути справжню насолоду, приготуйте варено-копчену грудинку в домашніх умовах, дотримуючись рецепту. Для страви краще брати нежирне м’ясо з тонкою шкіркою.

Грудинка варено-копчена, приготовлена холодним способом

Готування холодним способом займає тривалий час, може знадобитися тиждень або більше. Щоб приготувати копчену грудинку, визначаємося з розмірами шматка. У крупно порізане м’ясо важче потрапити диму, тому готуватися страва буде довше.

Для приготування знадобиться:

  • свиняча грудинка – 2 кг;
  • сіль – 6 ст. л.;
  • цукор – 1 ст. л.;
  • 3 шт. лаврового листа;
  • 0,5 ч. л. червоного меленого перцю;
  • спеції за смаком;
  • часник – 5-6 зубчиків.

Як готувати:

  • Робиться суміш з протертого часнику, лаврового листя і спецій.
  • Для маринаду половина спецій крім часнику додається в каструлю з водою, кип’ятять 2-3 хвилини і охолоджується.
  • Грудинку потрібно обробити спеціями, залити маринадом і покласти в холод на 7-8 днів.
  • Потім м’ясо треба вимочувати у воді близько 10 годин, потім залишити на сушку.
  • Висушені шматки повісити в коптильню на один-два дні, періодично додаючи тріску. Готова грудинка може зберігатися в холодильнику до трьох тижнів.

Гаряче копчення в домашніх умовах

Щоб приготувати грудинку в коптильні гарячого копчення знадобляться ті ж продукти, що і для холодного копчення.

Необхідні продукти:

  • грудинка – 1кг;
  • лавровий лист 3 листа;
  • сіль – 10 ст. л.;
  • червоний перець 0,5 ч. л.;
  • часник 4-5 зубчиків;
  • цукор 1 ст. л.;
  • вода 1,5 л.

Як готувати:

  • М’ясо слід натерти сіллю і спеціями, помістити в холодне місце на кілька годин, щоб воно просочилося пряними запахами. Це сухий спосіб засолювання. Щоб замаринувати грудинку холодним способом, потрібно вимочити її в маринаді з солі, води, цукру, перцю і лаврового листа.
  • Після маринування м’ясо пров’ялюють на повітрі і вішають у коптильню. Час приготування – приблизно 3 години залежно від характеристик агрегату.
Дивіться також:  Пиріг «Зебра» в мультиварці – 5 рецептів торта

В цибулинні

Для приготування знадобляться:

  • 1 л води;
  • 100 г солі;
  • 2 жмені цибулиння;
  • 3 зубчики часнику;
  • спеції за смаком та уподобаннями.

Спосіб приготування:

  • Цибульне лушпиння промити під краном в ситі.
  • Потім лушпиння викладається на рушник і сохне.
  • Грудинку змити і промокнути серветкою.
  • В каструлю покласти підсушений лушпиння, сіль, холодну воду і поставити цю суміш на сильний вогонь. Як тільки розсіл закипить, покласти туди шматки м’яса.
  • Грудинка вариться близько 20 хвилин при невеликому вогні. Після цього каструлю зняти з вогню, накрити кришкою і дати охолонути.
  • Остиглу каструлю відправити в холодильник на 10 годин, щоб м’ясо замаринувалося.
  • Потім м’ясо дістати з води, протерти серветкою і посипати пропущеним через прес часником і спеціями.
  • Грудинку загорнути в харчову плівку і відправити на 5 годин в холодильник.

Через деякий час можна нарізати тонкими скибочками.

Важливо! Блюдо краще готувати в темному посуді, щоб каструля не забарвилася лушпинням.

Варено-копчена грудинка з рідким димом

Більшість рецептів, в тому числі і для промислового приготування, засноване на рідкому димі. Концентрат, виготовлений з натуральних інгредієнтів, безпечний і схвалений фахівцями. Рецепт приготування грудинки з рідким димом аналогічний способу в цибулинні.

Відмінності полягають в наступному:

  • Лушпиння розділити на 2 частини, на першу покласти грудинку, а другий накрити.
  • У каструлю з м’ясом залити воду, додати одну столову ложку рідкого диму.
  • Каструля ставиться на сильний вогонь, після закипання грудинка вариться 10 хвилин. Кришкою накривати не потрібно, але можна встановити зверху гніт.
  • Далі виконати ті ж кроки, що при готуванні в цибулинні. Рідкий дим потрібен для додання нового смаку, а цибулиння забарвлює грудинку в золотаве забарвлення.

Домашній рецепт з медом

Варено-копчена свиняча грудинка з медом – це страва з приємним пікантним смаком, яке чудово поєднується з овочами.

Дивіться також:  Ватрушки з картоплею – 7 рецептів, як зробити смачні, рум’яні ватрушки

Для приготування потрібно:

  • 1 кг грудинки;
  • 1 головка часнику;
  • 1,5 чайних ложки меду;
  • жменю цибулиння;
  • сіль;
  • приправи.

Приготування:

  • Всі інгредієнти помістити в каструлю, залити двома літрами води і відправити на плиту.
  • Коли вміст каструлі скипить, додати грудинку і варити 1,5 години.
  • М’ясо витягнути, трохи підсушити і натерти спеціями.
  • Грудинку покласти у фольгу і відправити під прес на добу в холодильник. Після цього його можна подавати на стіл.

У ветчиннице з желатином

Зробити грудинку можна в ветчиннице. Для цього використовують духовку, мультиварку або велику каструлю.

Інгредієнти:

  • грудинка – 1,5 кг;
  • сіль 3 ст. л. (можна більше, за смаком);
  • кілька зубчиків часнику;
  • 1,5-2 ст. л. желатину;
  • перець духмяний 1 ч. л.;
  • лавровий лист;
  • рідкий дим.

Покрокова інструкція приготування:

  • Часник подрібнити і перемішати з сіллю.
  • Цією сумішшю натирається грудинка.
  • М’ясо покласти в ємність, накрити кришкою і залишити при кімнатній температурі на весь день. Утворилася рідина злити, м’ясо натерти рідким димом, накрити харчовою плівкою і залишити на 30 хвилин.
  • Після цього кожен шматок посипати желатином, лавровим листом і укласти в ветчинницу всередину рукава для запікання, притиснувши пружинами.
  • Температура готування повинна бути 180С.
  • Витримується м’ясо приблизно дві години.
  • Грудинку дістати, покласти в холодильник на ніч, не виймаючи з рукава.

Вранці м’ясо розрізати і можна знімати пробу.

Приготування домашньої варено-копченої грудинки – процес нескладний. Слідуючи рецептами, можна зробити блюдо, не поступається за смаковими якостями і зовнішнім виглядом магазинного товару.