Грушевий пиріг — 15 рецептів приготування

Груші використовують для приготування різних десертів, при цьому фрукти частіше попередньо відварюють в сиропі або вини, після чого вони погано тримають форму. Але є цілий вид страв, які готуються легко і мають гарну подачу, не вимагає трепетного відношення. Цей десерт – грушевий пиріг. В якості основи для нього підійде будь-яке тісто, а прянощі додадуть «родзинку» і зроблять смак випічки багатшими.

Французький грушевий пиріг

Це, безумовно, кращий пиріг французької кухні. Його краса полягає не тільки в бурштинових грушах, але і у смачному горіховому (в ідеалі мигдалевому) кремі на основі вершкового масла і яєць, званому франжипан.

Для основи з піщано-мигдального тіста потрібно:

  • 80 г мигдалю;
  • 120 г борошна;
  • 40 г цукру;
  • 1 яйце;
  • 125 г вершкового масла.

Крем франжипан готується з:

  • 120 г подрібненого мигдалю;
  • 10 г борошна;
  • 80 – 100 г цукру;
  • 2 яєць;
  • 120 г вершкового масла;
  • 30 мл рому.

Щоб підготувати груші для начинки потрібно:

  • 4 середніх фрукта;
  • 300 мл води;
  • 80 г цукру;
  • 30 – 45 мл лимонного соку.

Рецепт випічки покроково:

  • У чашу блендера або кухонного комбайна скласти всі продукти для замішування основи, виключаючи яйце. Перебити всі до дрібної крихти, влити яйце і швидко зібрати тісто в грудку. Потім вистелити ним форму для випічки і прибрати його в холодильник.
  • З груш зняти шкірку, розрізати вздовж на дві половини, відсікти серцевину з насінням, а м’якоть скропити соком лимона. Після цього проварити її чверть години в сиропі з цукру і води. Там же дати фруктів повністю охолонути.
  • Для франжіпана перетерти до гладкості масло, цукор і яйця, всипати борошно і мигдаль подрібнений в порошок, влити ром. Його можна замінити коньяком.
  • Густий франжипан укласти на тісто, а по ньому зверху розподілити груші. Випікати пиріг 40 – 45 хвилин при 200°С до шоколадного кольору поверхні.

Поки десерт знаходиться в духовці, слід уварити грушевий сироп, щоб по закінченні випічки полити їм готовий пиріг.

З листкового тіста

Якщо купити готове листкове тісто, то буквально за лічені хвилини можна приготувати смачний пиріг до чаю з великим шаром соковитою грушевої начинки.

Пропорції необхідних продуктів будуть наступними:

  • 400 г листкового тіста;
  • 1000 г груш;
  • 250 мл води;
  • півсклянки цукру;
  • 1 яйце;
  • 30 г крохмалю;
  • третину склянки кристалічного цукру для обсипання.

Магазинне тісто слід розморожувати при кімнатній температурі, без використання мікрохвильової печі або для духовки.

Приготування:

  • Груші помити, тонко зняти шкірку, а м’якоть нарізати невеликими шматочками довільної форми.
  • Воду з цукром закип’ятити. Перекласти грушеві скибочки в сироп, проварити 5 хвилин і остудити, не виймаючи з сиропу.
  • Розмороженим тестом вистелити форму для випічки, залишивши 1/3 для формування декоративної решітки.
  • Присипати тісто у формі крохмалем і перекласти на нього шматочки груш, зцідивши з них сироп.
  • Покрити пиріг зверху гратами з решти тіста і випічки змастити поверхню збитим яйцем.
  • Спочатку випікати 20 – 40 хвилин при 200 градусах, потім обсипати десерт великими кристалами цукру і потримати його в духовці ще п’ять хвилин.

Готуємо з грушевим варенням

Цей пиріг з грушевим варенням на пісочній основі є можливість приготувати про запас, оскільки, обернувши випічку фольгою, її можна зберігати до двох місяців.

Для піщано-горіхового замісу слід підготувати:

  • 300 г мелених в дрібний порошок лісових горіхів;
  • 300 г пшеничного борошна;
  • 300 г холодного вершкового масла;
  • 200 г цукрової пудри;
  • 1 яйце;
  • 3 г меленої гвоздики;
  • 5 г кориці;
  • ½ Лимона (цедра і сік)

Для внутрішнього наповнення та оформлення пирога потрібно взяти:

  • 250 г грушевого варення;
  • 1 готовий вафельний корж;
  • 40 г мигдальних пластівців;
  • 1 жовток;
  • 80 г цукрової пудри.

Хід роботи:

  • У миску для замішування тіста просіяти борошно, цукрову пудру і спеції, всипати борошно з лісових горіхів. Зверху натерти масло з холодильника і перетер виделкою, перетворити все в масляну крихту.
  • Потім додати цедру, яйце і цитрусовий сік. Зібрати тісто в колобок і прибрати на півгодини в холодильник.
  • 2/3 стабилизировавшегося тесту распластать по дну і боків форми, викласти на нього вафельний корж, а зверху – грушеве варення.
  • З третини тіста, що залишилася, зробити декоративну решітку на поверхні пирога. Змастити її жовтком і посипати пластівцями мигдалю.
  • Випікати пиріг при 180 градусах приблизно 50 хвилин. Потім остудити, вийняти з форми і перед подачею припорошити солодкої пудрою з меленого цукру.

Рецепт холодцю десерту

Це найбільш прості в приготуванні пироги. До їх складу входять доступні інгредієнти, а весь процес випічки займе не більше години.

Так, для грушевого заливного пирога необхідно взяти:

  • 3 яйця;
  • 200 г цукру;
  • 300 г жирної сметани;
  • 160 г борошна;
  • 14 г розпушувача;
  • 3 г соди;
  • 4 груші з щільною м’якоттю;
  • половинку лимона;
  • корицю і цукрову пудру до смаку.
Дивіться також:  Кошики з білковим кремом – 7 рецептів смачних тістечок

Алгоритм випічки:

  • З груш тонко зрізати шкірку, акуратно вийняти серцевину з насінням і нашаткувати скибочками середньої товщини.
  • Грушеві укласти скибочки по спіралі від центру до країв трохи внахлест на дно змащеної форми для пирога. Збризнути фрукти соком цитруса.
  • Яйця спінити з цукром до пишності, потім ввести до них сметану і пересеянную з розпушувачем і содою борошно. Отриманим тестом залити грушеву нарізку, покладену на дні форми.
  • Пекти пиріг при 180 градусах до красивої карамельної скоринки і сухої зубочистки. В середньому, на це піде 50 – 60 хвилин.

Готовий і остиглий пиріг перевернути на сервірувальну тарілку і просіяти на нього через сито суміш цукрової пудри з корицею.

Яблучно-грушевий пиріг

Для смачної випічки з начинкою з яблук і груш ніжною сметаною заливці потрібно:

  • 125 г вершкового масла;
  • 125 г цукрового піску;
  • 3 яйця;
  • 60 – 80 г сметани (або вершків);
  • 10 г ванільного цукру;
  • 15 г розпушувача;
  • 3 г солі;
  • 200 г борошна.

До складу заливки і фруктової начинки входять:

  • 300 г яблук;
  • 300 г груш;
  • 15 мл лимонного соку;
  • 2 яйця;
  • 200 г сметани;
  • 75 г цукру;
  • 40 г крохмалю;
  • 2 г порошку ваніліну.

Послідовність кулінарних процесів:

  • Розм’якшене масло збити міксером з цукром, потім одне за одним ввести сирі яйця, за ними – сметану, сіль і борошно. З отриманого тіста сформувати основу пирога з високими бортами.
  • Фрукти позбавити від шкірки і насіння, чисту м’якоть нарізати невеликими кубиками. Щоб нарізка не потемніла, її слід скропити соком цитрусового.
  • Для заливки потрібно буде змішати сметану, яйця, крохмаль, цукор і ванілін.
  • Залишається на основу пирога викласти кубики яблук і груш, зверху вилити сметанную заливку і відправити майбутній десерт на годину в духовку. Температура випічки – 180 – 200°С.

Ніжна випічка з сиром рікотта

Грушевий пиріг з рікоттою – це проста, але дуже смачна класика. Складовими випічки будуть пісочна основа, карамелізовані груші і ніжний крем на основі рікотти.

Заміс тіста робиться з:

  • 1 яйця;
  • 20 г цукрового піску;
  • 80 г вершкового масла;
  • 180 г борошна.

Щоб приготувати карамелізовані груші будуть потрібні:

  • 4 не дуже великих плода;
  • 50 г цукру;
  • 50 г вершкового масла;
  • 25 мл алкоголю (коньяк, амаретто або бренді).

Для ніжного крему на основі рікотти слід взяти:

  • 250 г кисломолочного сиру рікотта;
  • 1 яйце;
  • 65 г цукру;
  • 2 ст. л. борошна;
  • 5 мл ванільного екстракту;
  • 30 г фундука.

Етапи приготування:

  • Холодне масло і інші інгредієнти основи скласти в чашу блендера і замісити еластичне пісочне тісто. Обернути його плівкою і півгодини стабілізувати в холодильнику.
  • Масло і цукор для карамелізованих груш з’єднати в сотейнику і довести до повного розчинення солодких кристалів. Потім відправити туди ж очищені від насіння і шкірки грушеві половинки і алкоголь. Томити все на тихому вогні від 10 до 30 хвилин до м’якості фруктів.
  • Рікотту, яйце, цукор, борошно і ваніль перебити блендером в гладкий крем. Охолоджене тісто розкачати в пласт товщиною 5 мм і вистелити ним дно і борти прямокутної форми.
  • На пісочну основу викласти крем, в якому втопити груші в карамелі.
  • Сформований пиріг посипати подрібненим мигдалем і невеликою кількістю цукру. До абсолютної готовності пиріг повинен провести 45 хвилин в духовці, прогрітій до 180°С.

Грушевий пиріг з пісочного тіста

Цей пиріг виходить хрустким зовні і неймовірно ніжним всередині.

Для пісочної основи потрібно:

  • півкіло борошна;
  • 8 г розпушувача;
  • 150 г м’якого вершкового масла (маргарину);
  • 100 г сметани;
  • до 200 г цукру;
  • 1 жовток;
  • 1 яйце;
  • 3 г солі;
  • 5 г ванільного цукру.

Для ніжної грушевої начинки потрібно взяти:

  • 600 г груш з щільною м’якоттю;
  • 200 г цукру;
  • 40 р борошна;
  • 5 г ванільного цукру;
  • 500 мл молока;
  • 4 яйця.

Додатково буде потрібно 30 – 40 г крохмалю для подпыла внутрішньої сторони основи пирога.

Для пирогів, в яких використовуються шматочки фруктів, краще брати груші, не перезрілі, з щільною м’якоттю. З них не буде виділятися занадто багато соку, який може змінити структуру тесту, в результаті чого випічка не вийде пропеченою всередині.

Порядок випікання:

  • Борошно, розпушувач і м’яке масло розтерти в маслянисту крихту.
  • Окремо збити яйце, жовток, цукор, сметану і сіль. Отриману рідку суміш змішати з крихтою з попереднього кроку і зібрати тісто в грудку.
  • Розподілити основу руками по формі для випічки.
  • Цукор, борошно і яйця змішати віночком до однорідності, розбавити цю масу молоком і варити на тихому вогні до густоти сметани.
  • З груш зрізати шкірку, а м’якоть перетворити на тонкі пластинки-слайсы.
  • Поверхню основи пирога припылить крохмалем, щоб вона не розм’якла від грушевого соку. Викласти на неї рівним шаром грушеві скибочки, залити їх зверху кремом і готувати при 200°С приблизно 40 – 45 хвилин. Готовий пиріг після остигання залишається припорошити пудрою з меленого цукру.
Дивіться також:  13 рецептів тортів в домашніх умовах

Готуємо з додаванням бананів

Яйця для цієї випічки не потрібні, необхідну в’язкість тіста додасть бананова м’якоть.

Простий пиріг з бананово-грушевої начинкою з тіста на основі манної крупи готується з наступного переліку інгредієнтів:

  • 3 груші з щільною м’якоттю;
  • 1 банан;
  • 200 мл кефіру будь-якої жирності;
  • 200 г манної крупи;
  • 150 г цукру;
  • 125 г вершкового масла;
  • 180 г борошна;
  • 14 г (два пакетики) розпушувача.

Опис алгоритму випічки:

  • Манку на півгодини залити кефіром. Цукор і масло кремової консистенції з допомогою міксера розтерти.
  • З’єднати манку і масло з цукром, в цю суміш пропустити крізь дрібне сито борошно з розпушувачем.
  • М’якоть груш і банани нарізати скибочками середнього розміру, викласти їх у готове тісто і перемішати.
  • Круглу форму для пирога або кексу змастити маслом і посипати манкою, вилити в неї тісто і спекти пиріг до готовності. Температура приготування – 180 градусів, час – 40 – 50 хвилин.

Як приготувати частування в мультиварці

Цей пиріг-перевертиш виходить красивим завдяки фруктовим часточок в ніжній карамельної заливці. До того ж, мед і інжир надають випічці смак східних солодощів. Якщо ж інжир купити не вдалося, не варто засмучуватися – прекрасною заміною йому можуть стати більш звичні в наших широтах сливи.

Щоб спекти грушевий пиріг в мультиварці з інжиром і карамельної заливкою, слід заздалегідь підготувати:

  • 100 г груші;
  • 100 г інжиру (або слив);
  • 2 яйця;
  • 80 г цукру;
  • 100 г вершкового масла;
  • 100 г рідкого меду;
  • 120 мл натурального йогурту без наповнювачів (або жирного кефіру);
  • 3 г кориці;
  • 3 г імбиру;
  • 3 г мускатного горіха;
  • 3 г харчової соди;
  • 180 г борошна.

Як спекти грушевий десерт у мульти-помічниці:

  • 20-грамовий шматочок масла розтопити в сковороді і розчинити в ньому 30 г цукру. Потім викласти до нього нарізаний великими скибками інжир і карамелізувати фрукт з обох сторін. Те ж саме повторити з грушевими часточками. Шкірку зрізати з фруктів не потрібно.
  • Борошно просіяти і протрусити з содою і спеціями. Цукор розтерти з маслом, після чого ввести в нього яйця, рідкий мед і йогурт. З’єднати сипку і рідку складову тесту.
  • Чашу мультикастрюли змастити маслом, а на дно покласти пергаментний коло відповідного розміру. Тепер на папір можна викласти карамелізовані фрукти, залити їх карамеллю, в якій вони готувалися, а на неї вилити тісто.
  • Готувати пиріг слід в режимі «Випічка» або «Кекс» протягом 60 хвилин. Залишається лише остудити випічку на підставці для пароварки. Точно так само можна приготувати пиріг перевертиш і в духовці.

Шоколадний пиріг з грушами

Нескладний десерт з грушами і какао порадує насиченим шоколадно-фруктовим смаком, а для його створення належить взяти лише:

  • 3 груші середнього розміру;
  • 15 мл лимонного соку;
  • 60 г какао-порошку;
  • 30 мл гарячої води;
  • 2 яйця;
  • 150 г цукру;
  • 110 г вершкового масла;
  • 10 г ванільного цукру;
  • 200 мл молока;
  • 5 г розпушувача;
  • 240 г борошна.

Додатково для покриття груш підготуйте:

  • 30 мл розтопленого вершкового масла;
  • 40 г цукрового піску;
  • 5 г порошку кориці.

Як спекти:

  • Готуємо груші, форму для випічки і духовку. Фрукти розрізаємо на чотири частини, виймаємо серцевину з насінням і збризкуємо м’якоть соком лимона. Форму змащуємо маслом і присипаємо борошном, а духовку розігріваємо до 180 градусів.
  • Какао заливаємо окропом і розмішуємо в однорідну кашку. Масло збиваємо з цукром, по одному вводимо яйця, а слідом за ними – сіль, какао і молоко. В отриману суміш вмішуємо борошно і розпушувач.
  • Перелити тісто у форму, злегка утапливаем в ньому груші, щоб частина скибочок залишалася на поверхні.
  • Рідке масло, цукор і корицю змішуємо. Цією сумішшю покрити фруктові шматочки, які визирають з тіста.
  • Готувати пиріг слід приблизно 60 хвилин. Далі залишиться тільки дати йому 10 хвилин охолонути у формі.

Потім витягуємо десерт і подаємо теплим до чаю.

Сирне ласощі в духовці

Щоб приготувати пухнастий грушевий пиріг на сирному тісті потрібно:

  • 400 г ніжного пастоподобного сиру;
  • 3 яйця;
  • 150 г цукру;
  • 80 мл рослинного масла без запаху;
  • 10 г розпушувача;
  • 3 – 4 г солі;
  • 10 г лимонної або апельсинової цедри;
  • 250 г борошна;
  • 3 груші.

Замісити і спекти десерт можна наступним чином:

  • У борошно дрібно натерти цедру, всипати сіль і розпушувач. З яєць і цукру зробити пінний гоголь-моголь.
  • Сир протерти через дрібне металеве сито, вмішати до нього яйця, рослинне масло і борошняну суміш.
  • Це тісто відправити у форму, завчасно промаслений.
  • Груші вимити й обсушити. Розпустити їх уздовж навпіл, вирізати насіння і укласти шматочки м’якоті зверху на тісто зрізом вниз, трішки зануривши їх вглиб основи.
  • При 180 градусах сирне тісто пропечеться через 40 – 60 хвилин. Готовий пиріг слід трохи окропити водою, оформити цукровою пудрою і мигдалевими пелюстками.
Дивіться також:  Курник – 6 рецептів з куркою та картоплею

Пиріг-перевертиш зі сливами і грушею

Для начинки і тесту пирога-перевертыша слід взяти:

  • 200 р масла;
  • 150 г цукру;
  • 200 г сиру;
  • 2 яйця;
  • 5 г ванільного цукру;
  • 5 г розпушувача;
  • 4 г соди;
  • 250 г борошна;
  • 2 – 3 груші;
  • 8 – 10 середніх злив.

Готуємо наступним чином:

  • М’яке масло збити з цукром, потім додати сир і знову збити. Вмішати в отриманий склад по одному яйця і залишилися сухі інгредієнти (соду, борошно і розпушувач).
  • Груші і сливи вимити, очистити і нарізати часточками. Дно рознімної форми змастити маслом, притрусити цукром і красиво укласти на нього часточки фруктів. Зверху покрити їх рівним шаром тесту.
  • Готувати пиріг належить приблизно 50 хвилин при 180°С. Після остигання потрібно перевернути його на блюдо для подачі, оголивши гарний фруктовий візерунок, прятавшийся на дні форми.

З карамельної заливкою

Щоб приготувати грушевий пиріг з карамельної заливкою доведеться посидіти над пісочним тістом, грушевої начинкою, карамельної заливкою і ніжними «хмаринки» меренги із збитих білків.

Для всіх складових пирога потрібно:

  • 1 ціле яйце і 2 білка;
  • 200 г вершкового масла (50 г – в тісто, 150 г – для карамелі);
  • 340 г цукру (50 г – для тесту, 150 – в карамель і 140 г – для меренги);
  • 240 г борошна (150 г – в тісто, 90 г – в заливку);
  • 2 середнього розміру груші.

Технологія приготування:

  • Замісити пісочне тісто на маслі кімнатної температури. Рівномірно розподілити його по бортах і дно рознімної форми діаметром 20 см.
  • Очищені і нарізані тонкими пластинами груші розкласти на дні піщаної основи пирога.
  • Вершкове масло, цукор і борошно в сотейнику з товстим дном, поставити на вогонь і уварювати до красивого карамельного кольору і тягучою консистенції. Готової заливкою полити зверху фрукти.
  • Спочатку пиріг випікати 20 хвилин при 180 градусах, потім дістати його з духовки, покрити піною з збитих з цукром білків і продовжити термічну обробку при 150 градусах ще 20 – 25 хвилин.

Рецепт приготування з горіховим кремом

Технологія приготування цього пирога трохи відрізняється від традиційного французького «Бурдалу», але виходить так само смачно.

Для піщано-сметанного тіста потрібно:

  • 120 г м’якого вершкового масла;
  • 120 г сметани;
  • 60 г цукру;
  • 1 яйце;
  • 260 г борошна.

Для мигдально-фісташкового горіхового крему слід взяти:

  • 50 г вершкового масла;
  • 50 г мигдальної муки;
  • 50 г подрібненого в порошок фісташок;
  • 400 г цукрової пудри;
  • 1 яйце;
  • 20 г крохмалю.

Для начинки і оформлення пирога слід підготувати:

  • 2 груші;
  • 1 грейпфрут;
  • 60 – 90 г абрикосового конфітюру.

Випічка:

  • Масло збити з цукром, додати сметану і яйця. Після, ввести муку з розпушувачем і швидко вимісити тісто. Зібрати його в колобок, а потім розподілити по формі і прибрати в холодильник на 40 – 50 хвилин.
  • Для горіхового крему збити масло з пудрою, послідовно додаючи інші компоненти.
  • Груші очистити і нарізати часточками. З грейпфрута зняти шкірку, видалити всі білі прожилки і плівки, розібрати на часточки.
  • Перекласти крем рівним шаром на основу, зверху розподілити, чергуючи, скибочки груші і грейпфрута. Готувати пиріг 45 хвилин при 200 градусах. Готовий виріб змастити гарячим абрикосовим варенням.

Пухнастий грушевий пиріг

Цей грушевий пиріг готується на дріжджовому тесті негустий консистенції:

  • 2 яйця;
  • 180 г цукру;
  • 200 мл молока;
  • 150 мл рослинного масла;
  • 10 г дріжджів;
  • 5 г розпушувача;
  • 3 г солі;
  • 280 г борошна.

Начинкою пирога буде грушевий джем, приготований з:

  • 3 груш;
  • 20 мл лимонного соку;
  • 80 г цукру.

Послідовність роботи:

  • Нарізані кубиками груші з’єднати з цукром і лимонним соком в сковороді. Відправити складу на вогонь і зварити густий грушевий джем.
  • Для тіста яйця слід збити з цукром, розвести цю суміш молоком, попередньо розчинивши в ньому дріжджі і розпушувач. Влити рослинне масло, додати сіль і борошно.
  • Вийшло рідке тісто перелити в змазану олією форму і залишити в теплі на годину. Потім спекти пухнастий корж при 200 градусах.
  • Гарячий пиріг змастити грушевим джемом, посипати пудрою і нарізати порційними шматками.