Гуакамоле – 8 рецептів приготування в домашніх умовах

Гуакамоле вважається мексиканським стравою, так як саме в цій країні вона поширена. За традицією до страви додають чіпси з кукурудзяного борошна, хоча їх можна замінити звичайними або навіть хлібними виробами. Гуакамоле відмінно підходить до будь-якої їжі в якості соусу, в особливості до мексиканської кухні. Гуакамоле (рецепт класичного блюда представлений нижче), можна приготувати різними способами, але в якості стандарту завжди буде присутній авокадо, сік лайма чи лимона.

Класичний рецепт гуакамоле з авокадо

Якщо звернутися до класики, то спочатку блюдо готувалося, лише з авокадо, соку лайма і солі. В даний час цей рецепт береться за основу різних варіантів соусу. Найпростіший, де використовують тільки три продукту, вже зустрічається вкрай рідко.

Нижче представлений класичний рецепт Гуакамоле, який готують частіше інших.

Вам знадобляться такі продукти:

  • 3-4 шт. авокадо;
  • один лайм або лимон;
  • один цибуля-шалот;
  • один перець чилі;
  • пучок зелені (кінзи або петрушки);
  • трохи оливкової олії (2-3 ст. л.);
  • сіль і перець кладуть за смаком.

Тепер приготування:

  • Підготуйте і промийте продукти.
  • Авокадо ріжеться навпіл, з нього видаляється кісточка. Це робиться за допомогою ложки або ножа.
  • Після цього в окремій чашці м’якоть тропічного фрукта розминається до стану каші.
  • Додайте в масу 1 стручок подрібненого гострого перцю.
  • Тепер черга цибулі-шалот, він очищається від шкірки, дрібно нарізати і відправляється до м’якоті авокадо. Можна використовувати салатний цибулю білого або червоного сорту. Звичайна головка може зіпсувати смак страви, так як для цього блюда вона надто різка.
  • Подрібніть зелень і додайте в миску до решти інгредієнтів.
  • Прямо в чашку з авокадо вичавлюється сік лайма чи лимона.
  • У завершенні додається оливкова олія.
  • Соус добре перемішується.

Як приготувати з помідорами

Класичний рецепт з авокадо і помідорами готується наступним чином:

Інгредієнти:

  • два авокадо;
  • один помідор;
  • якщо берете лайм, 1 шт., якщо лимон, то половина;
  • 1-2 шт. перцю чилі;
  • пучок кінзи;
  • сіль.
Дивіться також:  Закуска до шампанського -7 кращих рецептів

Покрокове приготування:

  • Овочі миють у проточній воді, авокадо розрізається навпіл, виймається з нього кісточки, а м’якоть выскребается за допомогою ложки.
  • Для того, щоб авокадо не потемніло, у нього вичавлюється сік лимона або лайма.
  • Розімніть до стану каші.
  • Перець чилі дрібно нарізається і додається до страви, якщо він не дуже гострий, можна взяти 2 штуки.
  • Помідори попередньо очистити від шкірки і видалити насіння, після чого дрібно нарізати. Викладайте їх до соусу.
  • Зелень дрібно нарізати і разом з сіллю додається до авокадо.
  • Блюдо готове, варто тільки його добре перемішати.

Соус з болгарським перцем і петрушкою

Даному виду соусу особливий смак додає болгарський перець і петрушка. Спробувавши один раз, ви не забудете ніколи.

Інгредієнти:

  • авокадо – 3-4 шт.;
  • чилі – 1-2 шт.;
  • болгарський перець червоного кольору – 1 шт.;
  • помідор – 1 шт.;
  • лайм – 1-2 шт.;
  • свіжа петрушка – 1 пучок;
  • оливкова олія – 1-2 ст. л.

Послідовність приготування:

  • Продукти миються і висушуються.
  • Наріжте дрібними кубиками помідор, його можна подрібнити за допомогою блендера. Але перший варіант робить страву апетитніше зовні.
  • Болгарський перець і перець чилі ріжуться дрібними кубиками.
  • Тепер черга зелені, яка також дрібно нарізати.
  • Очищене від кісточки авокадо подрібнюється до стану пюре.
  • Тепер м’якоть аллигаторовой груші підливається соком лайма.
  • Заздалегідь підготовлені овочі відправляються в чашку з авокадо.
  • Зверху ллється оливкова олія.

Подають з лавашем, попередньо підсушене, чіпсами, кукурудзяними тортільями.

Рецепт Джеймі Олівера

Відомий на весь світ кулінар Джеймі Олівер пропонує свій рецепт гуакамоле, де авокадо розминається не ручним способом, а за допомогою блендера. Але про все детальніше.

Візьміть наступні продукти:

  • 2 авокадо;
  • 5-6 штук томатів черрі;
  • 1-2 лайма;
  • зелений лук, досить 2 стебла;
  • 1 перець чилі невеликого розміру;
  • трохи свіжої кінзи;
  • столова ложка оливкової олії;
  • сіль і перець мелений за смаком.
Дивіться також:  Баранина в мультиварці – 8 смачних рецептів

Гуакамоле рецепт від Джеймі Олівера:

  • На середній швидкості блендера подрібніть кінзу, зелену цибулю і перець чилі.
  • М’якоть плоду авокадо виймається за допомогою ложки. Якщо тропічний фрукт дуже стиглий можна скористатися методом Джеймі Олівера – видавити м’якоть з шкірки, попередньо видаливши кісточку.
  • М’якоть авокадо і помідори черрі знову викладаються в блендер і перемішуються на невеликій швидкості.
  • В отриману масу додається оливкова олія і сік лайма.
  • Додайте в блюдо за смаком сіль і чорний мелений перець.

Блюдо по стандартному рецептом Дж. Олівера подається з попередньо обсмаженими на грилі тортільями і свіжими овочами.

Гуакамоле з імбиром і лимонним соком

Кількість додається імбиру повинно бути суворо за рецептом, інакше можна зіпсувати страву.

Інгредієнти:

  • два авокадо;
  • помідор;
  • половина болгарського перцю;
  • половина цибулі;
  • лимонний сік – 2 ст. л.;
  • невеликий шматочок свіжого імбиру;
  • мелений чорний перець;
  • сіль;
  • тортилії.

Покрокове приготування:

  • Очищене від кісточки і шкірки авокадо перекладається в ступку і розминається.
  • Болгарський перець, помідор і цибулина нарізати невеликими кубиками. Подрібніть імбир. Всі підготовлені продукти перекладаються в ту ж ступку, де знаходиться авокадо.
  • Додайте в заготовку сік половини лимона або лайма і спеції.
  • Вся маса добре перемішується.
  • Тортильї розрізаються на сегменти і підсушуються в духовій шафі.
  • У завершенні блюдо перекладається в окремий посуд, прикрашений гілочками зелені. Як доповнення до соусу подаються кукурудзяні коржі.

Простий варіант зі сметаною

У багатьох рецептах додають до гуакамоле з авокадо майонез. Але краще додати більше корисний інгредієнт – сметану.

Страва готується за стандартним рецептом і заправляється сметаною.

З додаванням бекону

Такий гуакамоле часто називають чоловічим.

Для страви знадобляться:

  • 6 смужок бекону;
  • 3 авокадо;
  • ½ Частину цибулі;
  • 3 перцю чилі;
  • помідор;
  • кілька гілочок кінзи;
  • лайм;
  • сіль;
  • 200 г чіпсів.
Дивіться також:  Паштет печінковий – 6 рецептів в домашніх умовах

Як приготувати гуакамоле з беконом:

  • Бекон трохи підсушити в розігрітій до 210 градусів духовці. Через 20 хвилин викладіть його на паперову серветку, щоб вона ввібрала залишки жиру.
  • Вилкою розімніть м’якоть авокадо.
  • Цибулю і кінза подрібнюються, а бекон ріжеться невеликими кубиками.
  • Після перемішування всіх інгредієнтів додайте в блюдо сіль і перець, а також сік лайма.
  • В чашечку викладається соус, а по краях її розсипаються чіпси.

Готуємо по-мексиканськи

Мексиканці люблять гостроту у стравах, тому і гуакамоле вони готують із додаванням маринованого червоного перцю.

Для рецепту вам знадобляться:

  • 2 авокадо;
  • 2 помідори;
  • 1 цибулина;
  • 1 часниковий зубчик;
  • 3 консервованих червоних перцю;
  • 1 лайм;
  • половина чайної ложки солі;
  • перець на кінчику ножа.

Послідовність приготування:

  • Попередньо очистити авокадо від кісточки, вийміть ложкою м’якоть і розімніть її.
  • У масу видавлюється зубчик часнику.
  • Помідори обливають, і з них знімається шкірка, потім овочі дрібно нарізати.
  • У ту ж миску складається дрібно нарізаний червоний перець консервований.
  • Сік від одного лайма вичавлюється в чашку з молоком і овочами.
  • В кінці додається сіль і перець.
  • Блюдо ретельно перемішується.

З чим їдять гуакамоле

Традиційно соус гуакамоле подають разом з чіпсами начос з кукурудзи або кукурудзяними тортільями. В даний час їх можна знайти у великих супермаркетах. Не біда, якщо ви їх не знайдете. Завжди є вихід із ситуації. Наприклад, підсушити в духовці звичайний лаваш або скористатися картопляними чіпсами.

В якості напою для запивання відмінно підійде пиво в прикуску з лаймом.

Гуакамоле не погано поєднується з рисом, м’ясом, картоплею фрі або рибою.

Дітям сподобається соус в якості намазування для бутербродів, тарталеток, канапе.

Сучасна кулінарія може запропонувати безліч рецептів заморської кухні. Завдяки розвитку туризму у нас є можливість спробувати абсолютно незнайомі страви і оцінити їх смак. Одним з таких страв є гуакамоле.