Гуляш з яловичини – 7 покрокових рецептів гуляшу з яловичини

Вважається, що гуляш колись придумали угорські кулінари, щоб одним єдиним блюдом нагодувати велику компанію. Але страва виявилося настільки універсальним і смачним, що сьогодні поширився по всьому світу.

Існує величезна кількість рецептів, які пропонують гасити яловичину з різними овочами, грибами і навіть солодкими сухофруктами. Щоб зробити підливку ще смачніше, в неї можна додати томат, сметану, вершки, сир і, звичайно ж, борошно в якості згущувача.

Але починати приготування гуляшу з яловичини кулінари радять з вибору «правильного» м’яса. Бажано брати м’якоть з лопаткової частини, задньої ноги або вирізку. Мяско повинно бути красивого кольору, без прожилок і інших вад.

Сама яловичина, якщо тільки це не м’ясо молоденького теляти, вимагає тривалого гасіння, тому доведеться запастися терпінням і підібрати посуд з товстим дном. Все інше залежить від вибраного рецепту і вашої майстерності.

Гуляш з яловичини — класичний рецепт

Починати завжди краще з традиційних способів приготування. В осягненні секретів і таємниць гуляшу допоможе покроковий рецепт і відео. Використовуючи базовий рецепт можна експериментувати з будь-якими відповідними інгредієнтами.

  • 500 г яловичини;
  • пара великих цибулин;
  • масло рослинне для смаження;
  • 1 ст. л. борошна;
  • 3 ст. л. томату;
  • пара лаврових листків;
  • сіль, перець за смаком;
  • щіпка сухого базиліка;
  • свіжа зелень.

Приготування:

  • М’ясо наріжте невеликими кубиками або брусочками. Розігрійте в сковороді олію і обсмажте яловичину, періодично перемішуючи, до золотистої скоринки (приблизно 5 хвилин).
  • Цибулю поріжте півкільцями. Додайте до м’яса і смажте ще 5-6 хвилин.
  • Посипте вміст сковорідки борошном, злегка присолите, додайте томат, лаврові листочки і базилік. Перемішайте, влийте приблизно 2-2.5 склянки води або бульйону.
  • Тушкуйте на малому газу під кришкою не менше 1-1.5 годин.
  • Приблизно за 10 хвилин до закінчення процесу досоліть за смаком і щедро поперчіть.
  • Перед подачею додати в гуляш подрібнену зелень.

Гуляш із яловичини в мультиварці

Ще простіше зробити смачний гуляш в мультиварці. Цей вид кухонної техніки спеціально розроблений для тривалого томління продуктів, що особливо актуально у випадку з яловичиною.

  • 1 кг яловичої м’якоті;
  • 1 велика цибуля;
  • 2 ст. л. густого томата;
  • стільки ж борошна;
  • 2 ст. л. сметани;
  • на смак сіль, перець;
  • трохи рослинного масла.
Дивіться також:  Бутерброди з печінкою тріски — 7 рецептів приготування на святковий стіл

Приготування:

  • Наріжте яловичу м’якоть невеликими шматочками.
  • Виберете в меню техніки програму «смаження» або аналогічну. Налийте трохи олії і викладіть підготовлене м’ясо.
  • Як тільки м’ясо злегка обсмажиться і пустить сік (приблизно через 20 хвилин), додайте в чашу довільно нарізану цибулину.
  • Окремо приготуйте соус, змішавши томатну пасту і сметану. Додайте сіль, перець. Розведіть до рідкої консистенції водою (близько 1.5 мультистаканов).
  • Ще через 20 хвилин, коли м’ясо і цибулю добре обсмажаться, додати борошно, обережно перемішайте і смажте ще 5-10 хвилин.
  • Після влийте томатно–сметанний соус, киньте в чашу лаврушку.
  • Встановіть на 2 години програму «гасіння» і можете займатися своїми справами.

Гуляш з яловичини з підливою — дуже смачний рецепт

Традиційно яловичий гуляш подається з будь–яким гарніром. Це може бути картопляне пюре, макарони, каші. Тому дуже важливо, щоб у страві було дуже багато смачної підливи.

  • 600 г яловичини;
  • 1 цибулина;
  • 1 велика морквина;
  • 2 ст. л. борошна;
  • 1 ст. л. томату;
  • сіль, лавровий лист.

Приготування:

  • Яловичину наріжте на кубики розміром не більше 1х1 див. Обсмажте їх на розпеченому рослинному маслі до утворення невеликої скоринки.
  • Моркву крупно натерти, цибулю порубаєте як подобається. Додайте овочі до м’яса і смажте близько 5-7 хвилин при помішуванні.
  • Перекладіть всі інгредієнти в каструлю з товстим дном, додайте 0,5 л бульйону і тушкуйте після закипання на невеликому вогні.
  • На залишках олії активно орудуючи лопатою, швидко обсмажте борошно.
  • Додайте томат, лаврушку і влийте бульйон (ще приблизно 0.5 л). Варіть томатний соус на невеликому спеку близько 10-15 хвилин.
  • Залийте їм м’ясо і продовжуйте тушкувати все разом до повної готовності.

Як приготувати смачний гуляш з яловичини

Гуляш по своїм виглядом нагадує густий супчик, який особливо смачно їсти з будь-яким гарніром. Але блюдо, приготоване за наступним рецептом, полетить і просто з хлібчиком.

  • 600 г м’ясної вирізки;
  • середня цибулина;
  • 2 помідори або 2 ст. л. томату;
  • 0.75 мл води або бульйону;
  • перець, сіль на смак.
Дивіться також:  Як варити рис для суші – 4 правильних рецепта

Приготування:

  • Вирізку наріжте на шматочки, що називається, на один укус. Перекладіть їх у розпечене на сковорідці масло і смажте, поки не випарується сік, що виділився.
  • У цей момент закладіть нарізаний чверть кільцями цибулю і смажте при помішуванні близько 5 хвилин, поки він не позолотится.
  • Зніміть з помідорів шкірку, поріжте кубиками і додайте до м’яса. Взимку свіжі овочі можна замінити томатною пастою або навіть хорошим кетчупом. Перемішайте і смажте ще 5 хвилин.
  • Влийте гарячий бульйон або воду, гарненько перемішайте, щоб рідина з’єдналася з іншими інгредієнтами. Посоліть і поперчіть.
  • Прикрутіть вогонь і тушкуйте не менше години, а краще півтора, поки яловичина не стане м’якою і ніжною.

Гуляш з яловичини по–угорськи

А тепер саме час переходити до більш складних страв. І першим буде рецепт, який розповідає, як приготувати справжній угорський гуляш з яловичиною і картоплею.

  • 0.5 кг картоплі;
  • 2 цибулини;
  • 2 морквини;
  • 1-2 солодких перчины;
  • 2 ст. л. томату;
  • 3 часникових зубки;
  • 1 кг яловичини;
  • 200 мл червоного вина (за бажанням);
  • по 1 ч. л. зіри, паприки, чебрецю, барбарису;
  • сіль, перець;
  • близько 3 ст. л. масла рослинного.

Приготування:

  • У казані або товстостінній каструлі розігрійте олію. Киньте нарізану відносно великими скибочками яловичину. Обсмажте на сильному газу протягом 6-8 хвилин.
  • Додати півкільця цибулі і дрібно порізаний часник. Перемішайте, обсмажуйте 5 хвилин.
  • Далі додайте крупно натерту моркву і полуколечки солодкого перцю, а також томатну пасту. Влітку краще використовувати свіжі томати. Тушкуйте 10 хвилин.
  • Додайте всі перераховані в рецепті спеції і протушкувати на середньому вогні 5 хвилин.
  • Влийте вино (можна замінити водою, бульйоном) і тушкуйте під кришкою не менше 15 хвилин, щоб алкоголь випарувався.
  • Картоплю почистіть, наріжте довільно і киньте в казан. Долийте ще близько склянки бульйону або води, щоб ледь покрило всі продукти, і тушкуйте під кришкою в середньому 20-25 хвилин.
  • Посоліть і поперчіть, якщо є, додайте побільше свіжої зелені і через 5 хвилин вимикайте.
Дивіться також:  Риба по-польськи – 7 рецептів приготування

Гуляш з яловичини зі сметаною

Цей гуляш за способом приготування і навіть за смаком нагадує легендарне страву а–ля Бефстроганов. Для більшої схожості можна додати трохи грибів, а в кінці натертий дрібно твердий сир.

  • 700 г яловичини;
  • 1 велика цибулина;
  • 200 г сметани;
  • 2 ст. л. борошна;
  • сіль і перець.

Приготування:

  • Яловиче філе наріжте довгими і тонкими брусочками.
  • Киньте їх на розпечену сковороду з маслом і смажте, поки на поверхні з’явиться легка скоринка, а сік, що виділився, майже повністю випарується.
  • Додати півкільця цибулі і готуйте, регулярно заважаючи ще хвилин п’ять.
  • Притрусіть борошном, сіллю і перцем, перемішайте, щоб сухі інгредієнти рівномірно розподілилися і перейшли в соус.
  • Через 5-6 хвилин влийте сметану і тушкуйте не більше 5-7 хвилин під кришкою. Відразу ж подавайте.

Гуляш з яловичини з чорносливом

Чорнослив додає тушкованій яловичині незабутню нотку пікантності. Гуляш в цьому випадку виходить настільки смачним, що його оцінять навіть найвимогливіші гурмани.

  • 600 г яловичини;
  • 1 цибулина;
  • 10 штук чорносливу без кісточок;
  • 2-3 ст. л. масла рослинного;
  • 200 мл вина на смак;
  • 2 ст. л. томату;
  • стільки ж борошна;
  • сіль і перець.

Приготування:

  • Поріжте довільно м’ясо і обсмажте його на великому вогні.
  • Як тільки яловичина злегка засмажиться, перекладіть її в окрему каструльку.
  • У цю ж сковороду влийте вино (воду або бульйон), прокип’ятіть пару хвилин і злийте рідину до м’яса.
  • У сковорідку налийте трохи олії, коли воно прогріється, викладіть цибулю, нарізану півкільцями. Обсмажте його до прозорого стану.
  • Додайте борошно і томат (можна і без нього), активно перемішайте і смажте пару хвилин.
  • Викладіть піджарку до м’яса, при необхідності підлийте трохи води. Тушкуйте на малому газу приблизно годину.
  • Чорнослив наріжте на четвертинки і киньте до м’яса, на смак посоліть і поперчіть, тушкуйте ще приблизно 30 хвилин.