Гуляш з курки з підливою — 7 смачних рецептів, як приготувати в мультиварці і на сковороді

Гуляш — це угорську страву з м’яса або птиці, доповнене густий овочевий підливою і ароматними спеціями. Спочатку його готували на вогнищі з великою кількістю соусу, за рахунок чого це страва вважалося супом і носило назву «їжа пастухів». Але у вітчизняних точках громадського харчування блюдо завжди відносили до категорії другого і подавали з різними гарнірами. Робили його зазвичай з свинини, але в цій рубриці ми розглянемо, як приготувати гуляш з курки з підливою.

Простий гуляш з курки з підливою на сковороді

Перевага цієї страви полягає в тому, що приготувати гуляш з курки по простому рецептом можна дуже швидко. Досить просто нарізати необхідні інгредієнти, злегка підсмажити їх, приправити соусом і поставити тушкуватися. А в цей час можна продовжувати займатися своїми справами.

Найпростіший варіант цієї страви можна зробити з таких продуктів:

  • курятина;
  • цибуля;
  • морквина;
  • кілька помідорів;
  • лавровий лист;
  • сіль і ароматні спеції.

Як готувати гуляш:

  • Обполіскуємо курятину знімаємо м’ясо з кісток, нарізаємо його невеликими шматками і обсмажуємо зі спеціями.
  • Коли м’ясо пустить сік і змінить колір, вводимо порізану чверть кільцями цибулю і нашатковану кубиками моркву. Пасеруємо до м’якості.
  • Ошпарюємо окропом помідори, знімаємо з них шкірку, м’якоть подрібнюємо і вводимо її в блюдо.
  • Заправляємо гуляш спеціями, кладемо лавровий лист, доливаємо воду і тушкуємо під кришкою на слабкому вогні.

На замітку. Блюдо готове до вживання, коли курятина без зусиль розламується виделкою.

Класичний рецепт в мультиварці

У класичному варіанті гуляш готують на свинячому салі незалежно від того, яке м’ясо обрано в якості основи.

Щоб зробити традиційну угорську страву в мультиварці, знадобляться такі продукти:

  • курятина;
  • пара дрібних цибулин;
  • морквина;
  • томатне пюре;
  • трохи борошна;
  • свиняче сало;
  • сіль і кілька відповідних приправ.
Дивіться також:  Картопляне пюре – 13 рецептів смачного приготування в домашніх умовах

Готуємо смачний гуляш в мультиварці:

  • Нарізаємо свиняче сало невеликими смужками і розтоплюємо їх до чаші.
  • Виймаємо шкварки, кладемо на їх місце подрібнену м’якоть курки, посипаємо її сіллю і готуємо в режимі смаження до виділення соку.
  • Закладаємо в чашу нарізку з лука з морквою і продовжуємо підготовку, поки овочі не розм’якшаться.
  • Змішуємо борошно з томатною пастою до однорідності, а потім розбавляємо малою кількістю води.
  • Вливаємо соус в миску, додаємо ще трохи рідини, після чого закриваємо кришкою і готуємо гуляш в режимі «Гасіння» або «Суп».

На замітку. Тут наведено адаптований, «російський» варіант гуляшу. Угорці нерідко додають у страву картоплю і подають гуляш в якості першого.

Зі сметанною підливою

Щоб зробити ніжний гуляш, краще взяти філе курки. А соус зі сметани додасть готовому страві особливу вершкову ноту.

Для роботи знадобляться такі компоненти:

  • курятина;
  • невелика цибулина;
  • кілька морквин;
  • часникові зубці;
  • сметана високої жирності;
  • трохи борошна;
  • щіпка каррі або куркуми;
  • сіль і спеції.

Готуємо страву покроково:

  • Обсмажуємо курятину до зміни кольору, посипаємо сіллю і спеціями, перемішуємо.
  • Вводимо подрібнені овочі і смажимо до їх прозорості.
  • Змішуємо сметану з борошном так, щоб не було грудочок, додаємо карі або куркуму і викладаємо соус до м’яса і овочів.
  • Доливаємо в блюдо воду і тушкуємо під щільно закритою кришкою.

При подачі гуляш потрібно прикрасити зеленню і доповнити гарніром з макаронів, крупи або картопляного пюре.

Гуляш з філе курки з підливою

Гуляш з філе курки готується різними способами, і можна доповнити його бобовими культурами за своїм вибором.

Розглянемо одне з блюд, для створення якого потрібно взяти такі продукти:

  • філе птиці;
  • цибулину;
  • 2 – 3 невеликих моркви;
  • банку консервованої квасолі;
  • томатну пасту;
  • сіль і ароматні приправи.
Дивіться також:  Рагу зі свинини – 15 рецептів приготування

Готуємо гуляш з курки з квасолею:

  • Нарізаємо м’ясо, смажимо до виділення соку, не забуваючи посолити і посипати спеціями.
  • Подрібнюємо цибулю і моркву, додаємо нарізку в блюдо і продовжуємо підготовку, поки овочі не стануть прозорими.
  • Вводимо розведену водою томатну пасту і відціджену від соку квасоля. Тушкуємо майже готову страву під кришкою.

На замітку. При бажанні, можна замінити квасоля горошком або цукровою кукурудзою.

З томатною пастою

Приголомшливо смачним виходить гуляш з густою томатною підливою, великою кількістю овочів і ароматною зеленню.

Щоб приготувати таку страву, потрібні наступні продукти:

  • курятина;
  • пара цибулин;
  • морквина;
  • солодкий болгарський перець;
  • часникові зубці;
  • стручок пекучого перцю;
  • базилік або кінза;
  • томатна паста;
  • борошно;
  • сіль і спеції.

Як зробити смачний гуляш з томатною підливою:

  • Відокремлюємо м’ясо від кісток, солимо його, приправляємо спеціями і трохи підсмажуємо.
  • Ріжемо цибулю і болгарський перець півкільцями, моркву шаткуємо соломкою, а пекучий перець — маленькими шматочками. Тиснемо пресом часник.
  • Вводимо овочі до м’яса і продовжуємо готування на несильному вогні.
  • В окремій сковорідці прижариваем борошно, потім додаємо томатну пасту, вливаємо воду і даємо складу закипіти.
  • Переміщаємо підливку до м’яса і овочів, закриваємо кришкою і тушкуємо до готовності.

Зелень у страву додають незадовго до того, як прибрати ємність конфорки.

З майонезним соусом

Підливу для гуляшу з курятини можна приготувати з майонезу. У цьому випадку блюдо вийде ситним і висококалорійним, оскільки «легкі» варіанти соусу не підійдуть.

Для приготування потрібні такі продукти:

  • курка;
  • кілька маленьких цибулин;
  • морква;
  • часник;
  • майонезний соус;
  • трохи гірчиці;
  • лаврове листя;
  • сіль і ароматні спеції.

Як зробити гуляш з майонезом:

  • Розбираємо курятину знімаємо м’ясо з кісток і обсмажуємо його з сіллю і спеціями.
  • Подрібнюємо овочі, додаємо їх до птиці і готуємо, поки не стануть м’якими.
  • З’єднуємо майонез з гірчичним соусом, розбавляємо невеликою кількістю води і вливаємо в блюдо.
  • Кладемо лаврове листя, закрити ємність кришкою і тушкуємо на несильному вогні.
Дивіться також:  Бігус зі свіжої капусти – 9 рецептів

Рада. Розкладати по тарілках готовий гуляш краще не відразу, а після того, як він трохи постоїть.

Гуляш курячий з вершково-грибною підливою

Поєднання курятини, грибів і вершкового соусу можна сміливо зараховувати до класики кулінарного мистецтва.

Щоб приготувати з цими інгредієнтами гуляш, потрібні такі продукти:

  • курятина;
  • свіжі гриби будь-якого виду;
  • 2 невеликі цибулини;
  • морква;
  • трохи борошна;
  • сіль і відповідні спеції.

Готуємо гуляш з яловичини з грибами та вершками:

  • Обсмажуємо м’ясо, приправляємо сіллю і спеціями.
  • Ріжемо цибулю, моркву і гриби, додаємо їх в блюдо і продовжуємо готування.
  • Висипаємо в окрему сковорідку борошно, пасеруємо до золотистого кольору, а потім потроху вводимо вершки, не припиняючи перемішувати складу.
  • Після того, як соус закипить, додаємо його до м’яса і овочів, закриваємо кришкою і тушкуємо.

Кріп гуляш вводять після того, як курка дійде до стадії готовності і буде легко відокремлюватися виделкою. Після цього томят страву на вогні кілька хвилин і залишають настоятися перед подачею ще хоча б на чверть години.