Гур’євська каша – 4 рецепта приготування

Традиційне російське блюдо під назвою Гур’євська каша в наш час незаслужено забуто. А адже це чудовий варіант смачного і корисного сніданку, який обов’язково варто приготувати!

Що таке Гур’євська каша – опис страви

Не знаєте, що таке Гур’євська каша? Ніякого секрету тут немає.

Це всього лише манна крупа, зварена на молоці з додаванням горіхів, сухофруктів і вершкових пінок.

Історія цієї страви починається з XIX століття, а свою назву каша отримала на честь графа Дмитра Гур’єва. Цікаво, що така манка була найулюбленішою меню Олександра III.

Класичний рецепт

Класичний рецепт існує в двох варіантах. Перший – це старовинний, придуманий більше 100 років тому, а другий – сучасний. До першого ми ще повернемося, а поки розглянемо більш простий спосіб приготування.

Необхідні продукти:

  • 50 г волоських горіхів;
  • 20 грам родзинок;
  • 100 грам манки;
  • чотири ложки цукру;
  • 1,3 літра молока.

Процес приготування:

  • Горіхи очищаємо, а родзинки заливаємо водою на 10 хвилин, щоб він став більш м’яким.
  • Горіхи поміщаємо на деко, присипаємо цукром і сушимо протягом трьох хвилин при 200 градусах.
  • Вливаємо Молоко в ємність, яка підходить для духовки. Ставимо її в піч, включивши нагрівання на 180 градусів, і чекаємо, поки утвориться піна. Знімаємо її і перекладаємо в іншу тарілку. Робимо це кілька разів, поки не вийде шість пінок.
  • Залишилося молоко доводимо до кипіння, засипаємо в нього манку, дві ложки цукру і варимо, поки каша не «дійде».
  • Змішуємо її з горіхами і родзинками, а частина цієї маси перекладаємо в іншу ємність, чергуючи шари з пінкою. Прибираємо страву ще на 10 хвилин у духовку, прогрів її до 200 градусів.
Дивіться також:  Сирний торт — 12 рецептів приготування з випічкою і без в домашніх умовах

Як приготувати в мультиварці

Каша в мультиварці готується значно швидше і виходить щось дуже схожою на оригінальне страву, зроблену в російської печі.

Необхідні продукти:

  • 50 г будь-яких горіхів;
  • дві ложки вершкового масла;
  • 120 грам цукру;
  • половина склянки варення;
  • літр молока;
  • півсклянки манки.

Процес приготування:

  • У чашу мультиварки вливаємо молоко і включаємо режим «Гасіння» на годину.
  • Через 20 хвилин відкриваємо кришку, знімаємо з молока піну і засипаємо манку, не забуваючи добре перешкодити крупу, щоб уникнути грудок.
  • Ще через 20 хвилин манку перекладаємо в іншу ємність і заправляємо олією.
  • Промиваємо чашу, поміщаємо в неї кашу, зверху кладемо горіхи і варення, а потім готуємо ще 20 хвилин в режимі «Випічка».

Гречана каша по-гурьевски

Необхідні продукти:

  • 600 грам гречки;
  • спеції і масло за смаком;
  • одна морква;
  • 150 грам грибів.

Процес приготування:

  • Гриби нарізаємо на скибочки і обсмажуємо на сковороді, поки не випарується вся волога.
  • Моркву очищаємо, натираємо на тертці і теж доводимо до м’якості на сковороді.
  • Гречку поміщаємо в горщик або каструлю і варимо майже до готовності, не забуваючи приправити спеціями і вершковим маслом.
  • Беремо форму або ємність, яку можна нагрівати, і шарами викладаємо в неї гречку, гриби, моркву і знову гречку. Краще всього зробити кілька таких тонких прошарків.
  • Прибираємо блюдо в прогрітий до 180 градусів духовку і тримаємо, поки каша не стане розсипчастим.

Старовинний рецепт приготування

Якщо ви хочете спробувати справжнє старорусское страву, то скористайтеся цим рецептом.

Звичайно, єдиного варіанту не існує, оскільки в різних куточках країни каша готувалася по-різному. Але цей метод максимально наближений до найбільш популярного оригіналу.

Необхідні продукти:

  • 1,2 літра дуже жирного молока, бажано, домашнього;
  • одна невелика груша і яблуко;
  • склянку меду;
  • половина склянки манної крупи;
  • 70 грам будь-яких ягід;
  • ложка цукру;
  • стакан будь-яких горіхів.
Дивіться також:  Пиріг з замороженою полуницею – 7 простих і смачних рецептів

Процес приготування:

  • Підготуйте відповідну каструлю. Добре, якщо вона буде з товстим дном. Влийте в неї молоко, поставте на дуже повільний вогонь і прогрівайте протягом 60 – 90 хвилин. Під час цього процесу на поверхні буде утворюватися піна, її необхідно акуратно знімати і перекладати в окрему тарілку.
  • Коли зібралося досить піни, що залишився молоко засипаємо манку, але обережно і не швидко. Відразу ж перемішуємо вміст, щоб не утворилися грудки.
  • Поки вариться каша, змішуємо половину від зазначеної кількості меду з горіхами і проварюємо пару хвилин.
  • Фрукти очистити від шкірки і видаляємо тверду середину і насіння. Нарізаємо м’якоть на невеликі шматочки, з’єднуємо їх з другою половиною меду і теж варимо кілька хвилин.
  • У сковороду (обов’язково з високими бортиками) спочатку за допомогою ложки поміщаємо частина зібраної пінки від молока, потім частина манної каші, знову пінку, половину від горіхів і фруктів в меду, ще раз манку, пінку і, нарешті, завершуємо формування страви залишилися фруктами і горіхами.
  • Те, що вийшло, присипаємо невеликою кількістю цукру і ставимо в заздалегідь прогріту до 180 градусів духовку. Тримаємо блюдо там, поки зверху не з’явиться красива рум’яна кірочка.
  • Подавайте кашу гарячою, прикрасивши свіжими ягодами.

Чим можна урізноманітнити приготування страви

Оскільки ніяких обмежень щодо приготування цієї каші немає, і існує маса різних її варіацій, то поліпшити смак можна найрізноманітнішими продуктами.

  • Не завжди потрібно використовувати молоко, його цілком підійде замінити вершками, але жирними.
  • Обов’язково кладіть горіхи, і вважається, що їх має бути, як мінімум, два види (наприклад, волоські і мигдаль).
  • Мед, варення, конфітюр, джем. І зовсім не обов’язково класти тільки щось одне, адже такі солодкі добавки повністю замінюють цукор. В одну страву можна покласти два варіанти варення, рідкий і густий мед, та ще й горіхи.
  • Не забувайте про сухофрукти: інжир, родзинки, курага, різні цукати – все це зробить смак страви більш яскравим і насиченим.
  • Горіхи також можна трохи обсмажити в цукровому сиропі, а варення замінити свіжими ягодами.
  • Незвичайною вийде каша, якщо додати в неї прянощі (кардамон, корицю, цедру апельсина). Можна влити в готову страву і трохи міцного алкоголю, наприклад, рома.
  • Ще один варіант – присипати цукром кашу перед випіканням в духовці. Тоді зверху утворюється шар зразок карамелі.
Дивіться також:  Крем для торта зі сметани і цукру – 8 рецептів приготування

Гур’євська каша – це самий справжній десерт, але при цьому корисний і незвичайний. Їм цілком можна замінити сніданок, а на вечерю вживати все-таки не варто. Калорії осядуть на боках, оскільки в такій кількості їх просто нікуди буде витратити перед сном.