Гусячі лапки – 7 покрокових рецептів випічки

«Гусячі лапки» – це назва у багатьох асоціюється не з м’ясними продуктами, а зі смачною випічкою, знайомої з дитинства. Таку назву мають декілька десертів: м’яке сирне печиво з цукровою або іншою начинкою, бісквітний торт з прошарком з вишні і шоколадного вершкового крему, а також шоколадне тістечко з ніжним сирно-вишневим кремом.

Нижче зібрані перевірені рецепти і секрети випічки кожного з перерахованих десертів, які допоможуть будь-якій мамі подарувати своїм дітям солодкі спогади.

Класичне сирне печиво «Гусячі лапки»

Класичний варіант печива, що нагадує по своїй формі лапки відомої домашньої птиці, має у своєму складі:

  • 300 г сиру;
  • таку ж кількість борошна;
  • 250 г вершкового масла;
  • 1 яйце;
  • 5 г соди;
  • приблизно, 220 г цукру.

Готується десерт без особливих вишукувань:

  • Протертий через дрібнопористе сито кисломолочний інгредієнт міксером збити з м’яким маслом. Потім вмішати яйце, соду і борошно. Оскільки вологість сиру може відрізнятися, то і останнього інгредієнта, можливо, доведеться взяти трохи більше або менше.
  • Отримана маса повинна мати м’яку і трохи липнущую до рук консистенцію. Тому її слід відправити на півгодини в холодильник і працювати з нею по закінчення цього часу, відрізаючи невеликі шматки, щоб в теплі вона знову не стала липкою.
  • Невеликий шматок охладившегося тіста качалкою перетворити в коржик 3 – 5 мм і вирізати з неї тонкостінних склянкою кружечки.
  • В плоске блюдо невеликим шаром насипати цукор.
  • Заготівку з сирного тіста обваляти в ньому з одного боку, потім скласти вдвічі солодкими крупинками всередину. Повторити цю процедуру ще раз і знову один бік майбутнього печива обваляти в цукрі.
  • Укласти сформовані заготовки на лист для випічки цукрових стороною вгору і відправити в духовку, розігріту до 200 градусів на 20 хвилин.

Без додавання яєць

Серед безяичной випічки печиво з сиру «Гусячі лапки» вважається самим апетитним, хоч і складається всього з чотирьох компонентів:

  • 200 г сиру;
  • 100 г вершкового масла;
  • 130 г борошна;
  • 150 г коричневого цукру.

Як приготувати:

  • У посудину з борошном відправити велику стружку з холодного масла і викласти продавлений крізь осередки сита сир. Гарненько вимісити і зібрати отриману масу в колобок, який на годину слід відкласти в містечко холодніше.
  • Далі з розкатаного в пласт тіста вирізати кружечки діаметром приблизно 7 див. Занурюючи їх в коричневий цукор, сформувати «лапки», розкласти їх на листі і притиснути виделкою для відповідного візерунка.
  • Температурний режим термічної обробки та її тривалість становитимуть відповідно 200°С 20 хвилин.
Дивіться також:  Як приготувати смачні оладки — 12 рецептів

Рецепт приготування з корицею

Пахучі на всю кухню аромати апельсина, кориці і ваніліну зберуть усіх домашніх на кухні задовго до того, як випічка з сиру буде вийнята з духовки.

Для варіанту з корицею знадобляться:

  • 300 г сиру;
  • 180 г вершкового масла;
  • 8 г ванільного цукру;
  • 1 апельсин (цедра);
  • 2 – 3 краплі ванільної есенції;
  • 6 г розпушувача;
  • 320 – 340 г борошна;
  • 110 р цукру;
  • 15 г кориці.

Послідовність випічки:

  • Борошно змішати з розпушувачем і цедрою. У цю суміш натерти холодне вершкове масло і перемішати до стану крихти. Потім додати сир і есенцію апельсинову. Замісити тісто, яке тут же потрібно прибрати на півтори години в холодильник.
  • У невеликому плоскому блюдечку змішати корицю і цукор.
  • Тісто розкачати в пласт, вирізати з нього кружечки і далі формувати «лапки», як і в класичному рецепті, але вмочаючи заготовки в суміш з попереднього кроку.Можливі й інші варіанти начинки для цього печива, наприклад, подрібнені через м’ясорубку горіхи з цукром, мак, розім’ятий з родзинками, або кунжут.
  • При 180 градусах печиво буде дбати приблизно 15 – 20 хвилин. Важливо стежити, щоб випічка не підгоріла, вона повинна бути хрустким зовні і м’якою всередині.

Печиво «Гусячі лапки» без сиру

Це печиво без сиру готується з ложнослоеного тіста, для якого слід підготувати:

  • 2/3 пачки масла;
  • 4 г соди;
  • третину склянки кефіру, сметани);
  • до півкіло борошна (залежно від якості).

Додатково в процесі формування «лапок» потрібно 100 – 200 р цукру.

Хід приготування:

  • У миску з борошном і сіллю натерти на курної тертці холодне масло і все швидко перемішати в крихту.
  • Кефір змішати з содою і влити в миску з масою з попереднього кроку. Зібрати тісто в грудку і дати йому півгодини на стабілізацію в холоді.
  • Пройтися по тесту качалкою до перетворення його в тонкий коржик. Виріжте з неї склянкою заготовки-гуртки. Одну сторону кожного з них вмочити в цукор, потім двічі скласти гурток навпіл, щоб весь цукор опинився всередині.
  • Ножем зробити надрізи від краю до центру кола, щоб вийшла «гусяча лапка». Перекласти печиво на застелений пергаментом деко і випікати при 200 градусах 15 – 20 хвилин.

Готуємо десерт з дитинства

Часто найприємніші спогади з дитинства пов’язані з простими десертами, такими, як «Гусячі лапки».

Вам знадобляться:

  • 200 г масла або маргарину;
  • 200 г сиру;
  • 2 жовтка;
  • 30 мл води;
  • 4 г ванільного цукру;
  • 15 г розпушувача;
  • 400 г борошна;
  • 2/3 склянки (або скільки візьмуть заготовки) цукру.
Дивіться також:  Пиріг на кефірі в мультиварці – 8 смачних рецептів

Черговість дій:

  • Стружку з холодного масла з’єднати з сиром, ванільним і невеликою кількістю звичайного цукор. Додати борошно і розпушувач. Розім’яти ці продукти до стану жирної крихти.
  • Додати в тісто жовтки і холодну воду. Далі вимішувати тісто до того моменту, коли воно перетворитися в гладку, атласну масу до однорідної консистенції. Даємо йому відпочити на полиці холодильника, загорнутим плівкою.
  • Сформувати трикутні печенюшки, діючи так само, як і в попередніх рецептах. Спекти їх в розігрітій духовці.

Торт «Гусячі лапки» – радянський рецепт

Цей десерт із Золотої колекції кулінарної спадщини Радянського Союзу являє собою ніжний бісквіт, прослоенний вишнею та шоколадним вершковим кремом.

Для торта вагою 1,3 кг та діаметром 24 см пропорції інгредієнтів для бісквіта будуть наступними:

  • 4 яйця;
  • 120 г цукру;
  • 120 г борошна.

Для начинки торта потрібно буде підготувати:

  • 200 мл 20% вершків;
  • 200 г цукрового піску;
  • 200 г вершкового масла;
  • 10 г какао-порошку;
  • 3 г ваніліну;
  • 30 мл коньяку або лікеру;
  • 300 г замоченою в коньяку свіжої або розмороженої вишні.

Класичний бісквіт, використовуваний для коржів, вимагає просочення, яку готують з:

  • 45 мл води;
  • 40 г цукру;
  • 15 мл коньяку.

Прикрашають торт крихтою з темного шоколаду та шоколадної глазур’ю, до складу якої входять:

  • 100 г шоколаду;
  • 60 г вершкового масла.

Покрокове приготування:

  • Для бісквіта яйця, не відокремлюючи білки від жовтків, слід збити разом з цукром до того стану, коли слід від стікаючої з віночка цівки буде довго залишатися на поверхні. Складывающими рухами вмішати борошно і спекти з отриманого тесту високий бісквітний корж.
  • Вершки змішати з цукром і відправити на вогонь. Після закипання уварювати суміш приблизно 5 хвилин до консистенції рідкої згущеного молока, потім охолодити.
  • Масло збити до пишноти з ваніліном, потім невеликими частинами ввести в отриманий склад уварені з цукром вершки. Коли маса стане однорідною, додати какао і коньяк, перемішати суміш міксером до гладкого стану.
  • Остиглий бісквіт розрізати на два пласти, кожен з яких просочити цукровим сиропом з коньяком. Нижній корж змастити тонким шаром крему і розкласти по ньому витриману в коньяку вишню. Зверху промазати ягоди залишилися кремом і накрити іншим коржем. Прибрати торт на 30 – 40 хвилин у холодильник.
  • Шоколад розтопити будь-яким доступним способом до однорідності і полити цією глазур’ю торт зверху. Тонкий шар солодкої маси нанести на боки десерту, які відразу ж покрити шоколадною крихтою. Невеликою кількістю рідкої глазурі намалювати на поверхні торта сліди гусячих лапок.
Дивіться також:  Гарбуз з медом запечений в духовці – 7 рецептів

Як приготувати тістечка з сиру

Тістечко «Гусячі лапки» готується одночасно з тих інгредієнтів, які входять і до складу печива, і в склад торта. У ньому є і шоколад, і вишня, і сир.

Пропорції інгредієнтів:

  • 200 г вершкового масла;
  • 150 г цукру (50 г з них – в крем);
  • 2 яйця;
  • 200 г темного шоколаду;
  • 12 г розпушувача;
  • 300 – 350 г борошна;
  • 380 г сиру;
  • 210 мл йогурту;
  • 8 г ванільного цукру;
  • 10 г желатину;
  • 145 мл води;
  • 300 г вишні без кісточок.

Як приготувати шоколадні тістечка з сирно-вишневим кремом:

  • Масло розтерти з цукром і додати розтоплений на паровій бані шоколад. Далі ввести по одному яйця, потім борошно і розпушувач. З отриманого тіста спекти прямокутний бісквіт розмірами 20 на 30 див.
  • Розпущений у воді желатин з’єднати з сиром і обома видами цукру. Перебити все до однорідності заглибним блендером, влити йогурт кімнатної температури і викласти вишні. Знову все перемішати до однорідності.
  • Бісквітний корж розрізати вздовж на два пласта. На нижній викласти рівним шаром весь крем і прикрити другим бісквітом. Відправити прослоенные коржі в холодильник, а коли крем стабілізується, розрізати їх на прямокутні тістечка. Цю випічку можна прикрасити так само, як і торт шоколадною глазур’ю.

Всі секрети приготування смачного ласощі

Вирішивши приготувати один з десертів під назвою «Гусячі лапки», не зайвим буде ознайомитися з секретами досвідчених господинь, які допоможуть уникнути можливих невдач:

  • Чим жирніше взяти сир для тесту, тим ніжніше буде випічка. З цією ж метою замість цілих яєць господині використовують тільки жовтки.
  • Щоб сформовані заготовка не прилипли до дека, його потрібно застелити пергаментом. Важливо, щоб цукор начинки не стикався з листом і був тільки зверху, інакше він почне пригорати і зіпсує смак десерту.
  • Щоб поліпшити якість борошна для торта, приблизно одну столову ложку зернопродукту можна замінити крохмалем. Якщо господиня боїться, що бісквіт не підніметься, до сухих інгредієнтів можна додати пів чайної ложки розпушувача.
  • Намалювати глазур’ю на торті або тістечку сліди гусячих лапок можна розтопленим шоколадом, выдавливаемым з корнетика. Корнетик можна зробити з щільної плівки, канцелярського файлу або пергаменту.

Роздумуючи, що приготувати до чаю, згадайте про «Гусячих лапках». Адже будь-який з десертів з такою назвою надзвичайно смачний і досить простий у виконанні.