Хачапурі з сиром – 8 рецептів приготування в духовці на сковороді

Зараз це блюдо кавказької кухні можна зустріти з різними начинками (куркою, грибами, картоплею і навіть рибою), але автентичний рецепт передбачає сирну начинку, оскільки назва випічки перекладається як хліб («пурі») з сиром («хача»). У кожної господині на Кавказі є свій рецепт хачапурі з сиром, та й форма цих пирогів може значно відрізнятися, бути круглої, квадратної, трикутної, з отвором або без нього. Нижче наведено найбільш цікаві з них, які дадуть змогу ближче познайомитися з кулінарними традиціями народів Кавказу.

Хачапурі з сиром — простий рецепт в духовці

Кавказькі коржики з сиром готуються не складно, оскільки для них в основному використовується прісне бездріжджове тісто. Але багатий і насичений смак страви дає сирна начинка, в якій може поєднуватися кілька видів цього продукту.

Щоб приготувати прості сирні коржики в духовці потрібно підготувати:

  • 500 мл кефіру;
  • 1 яйце;
  • 5 г цукру;
  • 5 г солі;
  • 15 г розпушувача;
  • 30 мл рослинного масла;
  • 650 г борошна;
  • 300 г бринзи;
  • 200 г сулугуні;
  • 100 г імеретинського сиру.

Рецептура покроково:

  • З’єднати сипучі компоненти тіста (борошно, сіль, цукор і розпушувач), висипати у велику ємність і виконати в цій суміші воронку, вилити в неї суміш з яйця, кефіру і рослинного масла.
  • Потрошку змішуючи рідку складову і сухі компоненти зліпити їх в еластичне і некруте тісто. Зібрати тісто в круглий колобок, який обернути плівкою для харчових продуктів і прибрати на 60 хвилин на полицю холодильника.
  • Для фаршу потрібно просто перетворити сири в стружку і змішати. Можна використовувати і будь-які інші види сиру, наявні в холодильнику.
  • Охолоджене тісто розкачати в коржі середнього розміру, овальної або круглої форми. У їх центр класти сирну стружку, потім кромку тесту зібрати в центрі, але зберігши отвір. Дбайливо, щоб начинка не висипалася, перекласти коржики отвором вниз і прокатати качалкою до сантиметрової товщини.
  • Заготовки хачапурі спекти в гарячій духовці, укладаючи їх на лист отвором вгору.
  • Щоб готові хачапурі були м’якими і довго не черствели, відразу після духовки їх слід змастити розтопленим вершковим масло і накрити бавовняним рушником.

    З дріжджового тіста

    Випічка хачапурі з дріжджового тіста займає більше часу, ніж з прісного бездріжджового. Однак коржі, які виходять з духовки, в результаті своєю пишністю, м’якістю і смаком виправдовують витрачений час.

    Тісто на дріжджах і його сирне наповнення готуються з:

    • 100 мл молока;
    • 150 мл води;
    • 1 яйця і 1 жовтка для змащування перед відправкою в духовку;
    • 10 г цукру;
    • 10 г сухих дріжджів;
    • 5 г солі;
    • 450 г борошна;
    • 30 г вершкового масла;
    • 500 г твердого сиру.

    Хід роботи:

  • Молоко з водою злити в одну посудину, трохи нагріти. Розчинити в цій рідині дріжджі і цукор, відправити в тепло до появи пінної шапочки.
  • Далі додати до опарі яйце, сіль, розтоплене вершкове масло і борошно. Замішуємо м’яке тісто, яке залишаємо на півтори години для підйому.
  • Потім масу добре обминаємо і ділимо на чотири однакові частини. Кожен шматок тесту розгортаємо в коло, кладемо в центр приблизно 100 г дрібної сирної стружки, краї защипуємо в центрі. Після цього розкачуємо заготовку до товщини один сантиметр.
  • Чотири хачапурі викладаємо на змащене олією деко. В центрі кожного з них робимо надрізи до начинки, щоб випічка не пузирилася в духовці. Зверху посипаємо залишками сирної стружки і печемо до готовності в розігрітій духовці.
  • Дивіться також:  Варення з калини — 6 рецептів приготування на зиму

    Ледачі хачапурі на сковороді

    Ледачі хачапурі – це прості у приготуванні сирні коржики, які можна приготувати буквально за 10-15 хвилин, оскільки не доведеться окремо возитися ні з начинкою, ні з тестом. Ця випічка ідеально підійде для ситного сніданку, перекусу і навіть непозднего вечері.

    Для лінивих сирних коржів знадобляться:

    • 200 г адигейського або будь-якого іншого твердого сиру;
    • 100-150 мл нежирної сметани (10-15%) або йогурту;
    • 100 г борошна;
    • 2 яйця;
    • сіль і зелень за бажанням.

    Як приготувати:

  • Натерту на середній тертці сир змішати з сирими курячими яйцями і борошном. Суміш, яка вийде в результаті, розвести обраним кисломолочним продуктом (сметана або йогурт) до сумішей густої сметани. За бажанням можна присолити тісто, якщо сир був не солоний, додати січену свіжу зелень.
  • На змащену маслом поверхню розпеченої сковороди вилити отриману масу рівномірно розподілити її і готувати, прикривши кришкою.
  • Коли на середньому вогні сирна корж зверху добре схопиться, а краї підрум’яняться, її потрібно обережно, щоб не поламати, перекласти на іншу сторону і довести до готовності так само під кришкою.
  • З додаванням сиру

    Хачапурі з сиром і сиром на перший погляд це звучить дуже складно, може навіть здатися, що в домашніх умовах приготувати цей вид випічки практично неможливо. Але не все так складно, спробувавши раз приготувати це блюдо, згодом воно стане часто з’являтися на столі.

    Для тіста і начинки використовуються:

    • 190 мл натурального йогурту без наповнювачів;
    • 4 г солі;
    • 4 г соди;
    • 320 г борошна;
    • 200 г сиру сулугуні;
    • 150 г сиру фета;
    • 100 г сиру;
    • чорний мелений перець за смаком.

    Алгоритм випічки:

  • Сіль і соду з’єднати з просіяним борошном. Додати в цю сипку суміш йогурт і замісити гладке тісто без грудочок.
  • Розкачати тісто в джгут, який розрізати на вісім рівних шматочків, кожен розкачати в тонкий корж.
  • Сулугуні і фету натерти на дрібній тертці, з’єднати з размятым виделкою сиром, посолити і поперчити за смаком. З підготовленого фаршу сформувати чотири однакових сирних кульки.
  • На одну толстенькую коржик покласти кульку з фаршу, накрити другим коржем, з’єднати краї, а потім розкачати качалкою до сантиметрової товщини.
  • Підготовлені коржі обсмажити з обох сторін на сухій сковороді або запекти в розігрітій духовці.
  • З сиром з листкового тіста

    Дуже швидко в домашніх умовах можна приготувати хачапурі з сиром з листкового тіста, особливо, якщо використовувати готовий напівфабрикат (листкове тісто) з магазину або домашнього приготування. Плюс цього рецепта полягає ще в тому, що для начинки можна зібрати всі залишки сиру з холодильника, і це вийде смачно. Головне не жаліти олії.

    Дивіться також:  Шоколадний бісквіт – 7 рецептів приготування

    Перелік необхідних продуктів:

    • 550 г сулугуні (будь-якого іншого сиру або суміші різних сирів);
    • 3 пласта готового листкового тіста (дріжджового або бездріжджового);
    • 30-60 г вершкового масла;
    • 2 яйця;
    • сіль при необхідності за смаком.

    Послідовність приготування:

  • Кожен пласт листкового тіста трохи розкачати і розрізати на однакові квадрати.
  • Для начинки на тертці з великими або середніми отворами натерти сир, додати до нього одне сире яйце і розтоплене вершкове масло, старанно перемішати сирний фарш.
  • У центр квадрата з листкового тіста викласти начинку, куточки квадрата скріпити в центрі, щоб вийшов конверт. Для красивої хрусткої скориночки і щільного зчеплення куточків конверта з тіста, місця скріплення тіста і поверхню пирога змастити збитим яйцем.
  • Дбати ці сирні пироги повинні при температурі не більше 200 градусів протягом 20 хвилин до рум’яної скоринки.
  • Традиційні хачапурі по-грузинськи

    Для традиційного грузинського хачапурі потрібні два продукти, які важко буде знайти за межами Кавказу. Це особливий кисломолочний продукт, іменований напоєм кавказького довголіття – мацоні, на ньому замішують тісто, і молодий імеретинський сир, використовуваний для начинки. При відсутності цих продуктів можна спробувати повторити рецепт хачапурі по-грузинськи, замінивши мацоні кефіром і сметаною в рівних пропорціях, а замість імеретинського сиру взяти адигейський.

    На чотири коржі хачапурі для начинки слід взяти:

    • 250 мл мацоні;
    • 100 г вершкового масла;
    • 30 г цукру;
    • 4 г солі;
    • 4 г соди;
    • 300 г борошна.

    Для сирної начинки потрібно:

    • 350 г імеретинського сиру;
    • 50 г сметани;
    • 25 г вершкового масла;
    • сіль за смаком.

    Як приготувати хачапурі по-грузинськи в домашніх умовах:

  • У мацоні розчинити цукор, сіль і соду. Суміш трохи спіниться, це відбувається нейтралізація соди. Потім влити розтоплене вершкове масло, невеликими порціями всипати борошно і замісити м’яке пухнасте тісто. Завдяки маслу в його складі воно практично не буде липнути до рук.
  • Подрібнити сир з допомогою терки або іншим способом, змішати його зі сметаною і м’яким вершковим маслом. Кількість останніх двох інгредієнтів можна регулювати, залежно від консистенції сиру. Начинка не повинна бути не занадто сухий, ні занадто мокрою.
  • Для формування коржів розділити тісто на чотири частини. Кожну розкачати в корж, на неї викласти чверть сирного фаршу. Потім краї защипнути в центрі, перевернути швом вниз і розкачати в тонкий коржик (1-1,5 см завтовшки).
  • Підготовлену перекласти корж на розігріту суху сковороду і готувати під кришкою кілька хвилин на середньому вогні до красивих світло-коричневих цяток. Потім перевернути на іншу сторону і смажити ще з іншого боку, але вже не накривати кришкою.
  • Хачапурі човник по-абхазьки

    Абхазькі хачапурі з сиром відомі далеко за межами Кавказу завдяки своїй впізнаваною формі човника. Однієї такої коржі з сирною начинкою і яйцем вистачить для повноцінного прийому їжі. Тісто для цієї випічки традиційно замішується на мацоні, але при його відсутності допустимо використання молока або кефіру.

    Дивіться також:  Татарські пиріжки – 7 рецептів

    Для тіста і начинки човників хачапурі знадобляться:

    • 130 мл молока (кефіру);
    • 130 мл питної води;
    • 7 г сухих дріжджів;
    • 10 г цукру;
    • 5 г солі;
    • 30 мл рослинного масла;
    • 6 курячих яєць;
    • 450 г борошна;
    • 270 г сулугуні;
    • 260 г адигейського сиру;
    • 100 г вершкового масла.

    Як спекти хачапурі по-абхазьки:

  • Процес приготування починається з замішування тіста. У теплу суміш з молока і води всипати дріжджі і цукор, розмішати до повного розчинення і залишити хвилин на десять до активації дріжджів.
  • Після цього в миску до молочно-дріжджового розчину вбити яйце, влити рослинне масло, посолити і просіваючи невеликими порціями борошно замісити ніжне і м’яке тісто.
  • Ком тесту перекласти в каструльку великого об’єму і залишити в теплі на годину для дозрівання. Через півгодини потрібно буде зробити обминку.
  • Для сирної начинки сулугуні і адигейський сир натерти на тертці, влити розтоплене вершкове масло, посолити і перемішати. Начинка готова.
  • Колобок тесту розділити на п’ять однакових шматків. Кожен з них розкачати в подовжену овальну корж. Уздовж довгих сторін овалу викласти кілька ложок начинки, потім з кожної сторони начинку загорнути в трубочку до центру. Вузькі краю коржі защипнути разом, а середину розсунути пальцями, щоб вийшов човник.
  • Середину кожної човники наповнити фаршем з сиру і акуратно перекласти на лист для випічки, застелене пергаментом. По бічних валикам човників пройтися пензлем, змоченою в жовтку, і відправити випічку в духовку на 15-25 хвилин при 200 градусах.
  • Практично готові хачапурі вийняти з духовки, вбити в центр кожного по яйцю і відновити запікання. Через дві хвилини приготування буде завершено, для м’якості випічку можна змастити невеликою кількістю вершкового масла.
  • З сиром сулугуні на сковороді

    Для начинки хачапурі можна використовувати абсолютно різні види сиру і сир. Їх можна брати в різних комбінаціях або тільки один з сирів, як, наприклад, у наведеному нижче рецепті хачапурі з сулугуні на сковороді.

    Для прісного тіста на кисломолочної основі використовуються:

    • 250 мл мацоні (кефіру, кислого молока, йогурту);
    • 1 яйце;
    • 8 г соди;
    • 5 г солі;
    • 300-350 г борошна.

    До складу сирної начинки з сулугуні входять:

    • 350 г сулугуні;
    • 40 г м’якого вершкового масла;
    • 1 яйце.

    Порядок замішування тіста, підготовки начинки і випічки:

  • Замішуючи тісто для коржів, потрібно з’єднати кисломолочний продукт з яйцем, а в окремій ємності змішати борошно та інші сипкі продукти. З’єднати обидві суміші і вимісити однорідне, не липнущее до рук тісто.
  • Щоб зробити сирний фарш, слід змішати разом натерту на середній тертці сулугуні з сирим яйцем і м’яким маслом.
  • На два коржі розділити тістовій ком на 4 однакових шматочка, з кожного выкатать корж 20 см в діаметрі. На один корж покласти половину начинки, накрити зверху другою, краю старанно зліпити. Аналогічні дії повторити з іншою начинкою та двома коржами.
  • Сформовані хачапурі обсмажити на сковороді з невеликою кількістю вершкового масла, витрачаючи по 3-4 хвилини на підрум’янення кожної сторони.