Хаш – 7 рецептів приготування в домашніх умовах

Кухня народів Кавказу вельми популярна далеко за межами своєї історичної батьківщини. Традиційні страви горян виходять ситними і смачними, оскільки в їжу в достатку додаються приправи, прянощі і різноманітна зелень. У цій статті ми розглянемо рецепти хашу — одного з найпопулярніших вірменський супів.

Хаш – що це за страва?

Хаш – це наваристий суп з яловичини, баранини або свинини. Назва походить від вірменського слова «хашел» (варити), яке згодом запозичили турки і грузини.

У колишні часи хаш був ритуальним блюдом, яке варили після обрядів, коли в жертву богам приносили велику рогату худобу. Ще його називали «супом бідняків», оскільки після того, як туша була разделана, ноги та тельбухи віддавалися незаможним людям. Саме це другосортне м’ясо і використовувалася для приготування страви.

Крім цього, у відомому вірменському посібнику для лікарів «Розрада при лихоманках», написаному близько тисячі років тому, згадується м’ясний бульйон, що отримав назву «хашой» або «хашу», як засіб від деяких захворювань.

Чи знаєте ви? Здавна повелося, що хаш можна готувати тільки в ті місяці, назва яких містить літеру «р». Звідки пішла ця традиція, невідомо, але в даний час страва особливо затребуване на Кавказі в кінці осені або взимку.