Хашбраун рецепт – 5 рецептів смачної страви з картоплі

Картопляні оладки відомі всім. Але не багато хто знає, що споконвічно російські деруни в інших кухнях популярні не менше, просто вони носять інші назви – українські деруни, американський хашбраун, чеські брамбораки… Список можна продовжувати дуже довго, але сьогодні під нашим прицілом класичний рецепт хашбрауна і його варіації.

Що таке хашбраун

Хашбраун (hash browns) являє собою блюдо американської кухні, технологія приготування якого схожий відомим всім дерунам. На сніданок жителі Північної Америки і туманного Альбіону картоплю натирають і обсмажують його у формі оладок або котлет. За бажанням господині додають подрібнений у кашку цибулю. Страва настільки популярне, що його можна замовити в кафе, включаючи мережі фастфуду, або придбати в замороженому, охолодженому і навіть дегедрированном вигляді.

Класичний рецепт картопляного хашбрауна

Якщо приготувати картопляний хашбраун самостійно, можливо все ж вийде зрозуміти різницю між американським стравою і нашими улюбленими дерунами. Давайте спробуємо!

Інгредієнти для готування «заморського ” делікатесу»:

  • ½ Кг картоплі;
  • 50 мл оливкової олії;
  • перець і сіль.

Спосіб приготування:

  • Картопляні бульби промиваються, очищаються і натираються на дрібній тертці.
  • Картопляна маса відкидається на друшляк, щоб стекла зайва рідина (по можливості вона ще віджимається руками).
  • На середньому вогні розігрівається сковорода з маслом, в яке за допомогою ложки викладаються картопляні котлети. Заготовки солятся і перчатся.
  • Хашбраун обсмажується до утворення рум’яної скориночки з двох сторін.

Подавати до столу таку закуску можна як з соусами, так і без них, залежно від смакових уподобань.

Готуємо, як в Макдональдсі

На сьогоднішній день широкій публіці достеменно невідомо, що ж входить до складу хашбрауна, який подається до відомої мережі ресторанів швидкого харчування. Однак є адаптований рецепт, в результаті виконання якого виходить досягти великої схожості домашніх картопляних оладок з набутими в подібних кафе.

Дивіться також:  Плов з качки – 7 рецептів, як приготувати в мультиварці, в казані і в духовці

Будуть потрібні:

  • ½ Кг картоплі;
  • цибулина;
  • яйце;
  • 20 г борошна;
  • сіль;
  • панірувальні сухарі;
  • олія для смаження.

Щоб приготувати хашбраун, як в Макдональдсі, слідуємо простим алгоритмом:

  • Очищений картопля натирається і проварюється 3 хвилини, після чого відкидається на друшляк і розподіляється по паперового рушника для видалення надлишкової рідини.
  • Цибулина треться і відправляється в картопляну масу, куди також додаються яєчний білок, сіль і борошно.
  • З вымешенного тесту формуються котлети, які дуже добре обвалюються в паніровці.
  • Обсмажується хашбраун у фритюрі по 6 хвилин з кожного боку.

Важливо! Якщо відмовитися від панірування, то подібності з виробами з Макдональдса добитися не вдасться.

З яйцем і беконом

Хашбраун з яйцем і беконом – варіант сніданку в англійському стилі.

Щоб за чашкою ранкової кави відчути себе в затишному кафе туманною столиці Великобританії, досить приготувати смачне блюдо з:

  • 600 г картоплі;
  • 200 г цибулі;
  • 4 яєць;
  • 100 г бекону;
  • 15 г тростинного цукру;
  • стопки рослинного масла;
  • солі, спецій за смаком.

Послідовність дій:

  • Очищені бульби картоплі і цибулини натираються на крупній тертці, солятся, приправляється і змішуються з половиною масла, після чого маса віджимається.
  • Картопляно-цибульна суміш викласти на гарячу сковороду з рештою олією, розрівнюється і обсмажується з двох сторін по 3 хвилини.
  • Зверху забиваються яйця, а потім ємність відправляється в гарячу духовку (250 °C) на 10 хвилин.
  • В цей час в СВЧ печі готується бекон, попередньо викладений на тарілку і прикритий паперовим рушником. На цей процес не піде більше 3 хвилин.
  • У фіналі бекон викладається на яйця, посипається цукром.

Перед подаванням страву знаходиться під кришкою 2 хвилини, що дозволяє кристалами цукру розтопитися.

Хашбраун, як KFC

Ще одна варіація рецепту приготування американського страви з дуже простих продуктів:

  • 8 картоплин;
  • 50 г вершкового масла;
  • по дрібці солі і меленого перцю.
Дивіться також:  Печеня в горщиках – 12 рецептів приготування в духовці

Покрокова інструкція створення заморського страви:

  • На плиту ставиться велика каструля з водою, куди поміщається попередньо очищену картоплю.
  • Бульби проварюються близько 30 хвилин до м’якості (але вони не повинні розвалитися).
  • Вода зливається, картопля охолоджується і на ніч відправляється в холод.
  • Вранці бульби натираються, змішуються з сіллю, перцем і формуються у вигляді котлет, які обсмажуються до рум’яної скоринки з 2 сторін.

На замітку! Можна використовувати сирої терту картоплю. Але тут важливий один момент, ухвалення якого під увагу, що дозволяє домогтися хрусткості готового страви: картопляна маса добре віджимається і висушується за допомогою паперових рушників, які виступають дегедрирующим засобом.

З солодким болгарським перцем

Щоб приготувати хашбраун, який багатьом нагадує деруни, необхідні певні досвід і вправність. Якщо перша спроба не увінчалася успіхом, не варто опускати руки. Ось ще один рецепт, результат якого може виявитися дуже вдалим.

Складові:

  • 3 великих картопляні бульби;
  • ½ Солодкого болгарського перцю;
  • 20 г борошна;
  • 2 яйця;
  • сіль, перець;
  • вершкове масло для смаження.

Спосіб підготовки полягає у виконанні наступних дій:

  • Поки закипає вода, картопля очищається і натирається.
  • Овочева маса закидається в киплячу воду на 2 хвилини, а потім відкидається на друшляк.
  • В цей час подрібнюється кубиками перець.
  • Картопля віджимається і змішується з сіллю, перцем і спеціями.
  • В окремій мисці збиваються яйця, які відразу втручається борошно.
  • З картопляного фаршу формуються кульки, які викладаються на сковороду з гарячим маслом і поливаються кляром.
  • Через 6 хвилин вироби перевертається на інший бік.
  • Подається хашбраун зі сметаною, гострим соусом або просто з майонезом.

Основна складність «драніков по-американськи» полягає в перевертанні виробів в процесі смаження. Вони не повинні розпадатися, що непросто реалізувати, враховуючи відсутність яйця в фаршевой масі.

Дивіться також:  Кабачки, запечені в духовці – 10 дуже смачних рецептів

Калорійність представлених рецептів

Хашбраун – популярне американське страва з картоплі, яку складно назвати дієтичним. Його калорійність може змінюватись в залежності від вибраного рецепту приготування.

У 100 грамах картопляної закуски міститься:

  • 142 ккал – за класичним рецептом;
  • 160 ккал – у виробах, як в Макдональдсі;
  • 184 ккал – у страві з беконом;
  • 176 ккал – при приготуванні, як KFC;
  • 155 ккал – при виконанні рецептури з болгарським перцем.

Розрахунки наведено досить приблизні, оскільки багато що залежить від соусу, з яким буде подаватися хашбраун.

Енергетична цінність 100 г найпопулярніших соусів, з якими подається хашбраун на пострадянському просторі:

  • майонез – 680 ккал;
  • кетчуп – 112 ккал;
  • сметана (жирність 20 %) – 206 ккал.

Хашбраун – це новий підхід до приготування картопляних оладок, які завжди користувалися широкою популярністю на Русі. З плином часу цей факт не зазнав змін, а всенародна любов до дерунам поширилася і на заморське блюдо.