Хашлама – 8 рецептів

Незважаючи на те, що вірменська кухня вважається досить непростий, рецепт хашлама не здасться складним навіть недосвідченим кулінарам.

Традиційна хашлама з баранини по-вірменськи

Хашлама по-вірменськи – популярна страва, що включає в себе м’ясо і овочі.

Необхідні продукти:

  • 300 грам томатів;
  • 100 грам вершкового масла;
  • один зелений перець;
  • одна цибулина;
  • 500 грам баранини.

Процес приготування:

  • Необхідно підготувати м’ясо. Для цього її очищають, добре промивають під прохолодною водою, приблизно близько 15 хвилин.
  • Потім ставиться на вогонь каструлю з водою, солиться. Коли вода закипає, в неї опускають баранину і варять півтори години.
  • Перець, цибулю і помідори нарізати на шматки і додаються до киплячого м’яса.
  • За кілька хвилин до того, як потрібно знімати м’ясо з вогню, до нього додається масло. Рекомендується з овочами і невеликою кількістю бульйону.
  • По-грузинськи

    Грузинська хашлама – одне з найпоширеніших страв на Кавказі. Її можна готувати з яловичини, а в гірських районах використовують баранину.



    Необхідні продукти:

    • кілограм яловичини або баранини;
    • трохи більше літра води;
    • дві цибулини і два зубчики часнику;
    • два лаврових листа;
    • сіль, перець, зелень.

    Процес приготування:

  • Вибране м’ясо нарізають на шматки і опускає в киплячу воду. Дочекатися поки вона знову закипить і злити. Знову набрати води, довести до закипання, додати розрізаний на дві половини цибулю і варити близько години.
  • Через відведений час додайте спеції, часник, лавровий лист і тримайте на плиті ще дві години.
  • М’ясо варитися так довго для того, щоб воно стало м’яким і смачним. Коли все готово в тарілку викладається спочатку шматок м’яса, потім додається бульйон і все це присипається нарізаною зеленню.
  • Рецепт з яловичини

    Вирішивши готувати хашламу за цим рецептом, вибирайте гарне м’ясо. Найкраще підійде грудинка.

    Дивіться також:  Як готувати кролика – 10 рецептів в сметані, духовці – смачно!

    Необхідні продукти:

    • дві цибулини;
    • три помідора;
    • два солодких перцю;
    • близько кілограма яловичини;
    • зелень і інші спеції на свій смак.

    Процес приготування:

  • М’ясо добре промийте і наріжте на шматки середнього розміру. Цибулю теж потрібно порізати, але не дрібно, а як можна більше.
  • М’ясо викласти в казан або каструлю з товстими стінками, зверху засипати нарізаною цибулею.
  • Поверх цибулі викладіть помідори, розрізані на четвертинки і перець, роздвоєний на тонкі смуги.
  • Залийте продукти водою, так щоб вона злегка покривала їх. Введіть всі спеції. Готуйте м’ясо з овочами близько трьох годин. За цей час компонент стане м’яким, а бульйон наваристим. При подачі можна додати часник і зелень.
  • По-кавказьки

    Хашлама з баранини – це не перше і не друге блюдо, але зате завжди ситне і смачне.

    Необхідні продукти для приготування:

    • кілограм баранини або яловичини;
    • три помідора;
    • один солодкий перець;
    • дві цибулини;
    • вода, спеції, зелень.

    Процес приготування:

  • Наріжте всі продукти: м’ясо на середні шматки, помідори на невеликі шматочки, цибулю кільцями, а перець – шматочками.
  • Візьміть велику каструлю або навіть краще казан. І викладіть продукти шарами: м’ясо, цибулю, помідори, перець.
  • Додайте спеції і воду. Дочекайтеся, поки все закипить, і доведіть до готовності. Зазвичай потрібно приблизно 2,5 години. Через це час посипте блюдо зеленню. За смаком можна додати часник, кінзу і інші спеції.
  • З картоплею, баклажанами і пивом

    Незвичайний рецепт приготування хашлама з використанням пива, а також картоплі. За рахунок цих інгредієнтів страва вийде ще більш насиченим.

    Необхідні продукти:

    • півтора кілограма гарного м’яса;
    • кілька цибулин;
    • два перцю;
    • кілограм картоплі;
    • 500 грам томатів;
    • два баклажана середнього розміру;
    • літр пива, можливо трохи більше;
    • спеції і зелень.
    Дивіться також:  Брауншвейгська ковбаса – 2 рецепта виготовлення в домашніх умовах

    Процес приготування:

  • М’ясо розрізати на середні шматки, посолити і прибрати на 30 хвилин.
  • Поки м’ясо просочується потрібно нарізати картоплю на скибочки, перець смужками, цибулю і помідори четвертинками, а баклажани кільцями, але не тонкими.
  • Беремо каструлю з товстим дном або казан. Інгредієнти викладаємо шарами, починаючи з м’яса. Потім кладуть цибулю, картопля, баклажани, перець. Завершується все помідорами.
  • Весь вміст каструлі заливається пивом, кладуть лавровий лист і зелень. Чекаємо, поки вміст закипить, робимо повільний вогонь і готуємо 2,5 години.
  • Як приготувати в мультиварці?

    Готувати хашламу в мультиварці – одне задоволення. Все, що потрібно, це підготувати інгредієнти і помістити їх у чашу.

    Необхідні продукти:

    • яловичина або баранина – кілограм;
    • кілька солодких перців;
    • дві цибулини;
    • два свіжих томата;
    • часник і спеції.

    Процес приготування:

  • Готуємо чашу мультиварки, змащуємо її невеликою кількістю рослинного масла. Першим шаром викладаємо нарізане на середні шматки м’ясо. Потім йдуть помідори кільцями
  • Наступний шар – цибулю кільцями, дрібно нарізаний часник і сіль. Завершує все – перець нарізаний смужками. За бажанням можна ще покласти картоплю.
  • Заливаємо інгредієнти водою, закриваємо каструлю, виставляємо режим «Гасіння» на 15 хвилин. Через це час змінюємо режим: «Молочна каша» і час 2,5 години.
  • У казані на багатті

    Рецепт, за яким спочатку готували цю страву. До того ж на багатті все виходить набагато смачніше, ніж удома, на плиті.

    Необхідні продукти:

    • півкілограма помідор;
    • кілограм м’яса;
    • кілька цибулин;
    • два болгарських перцю;
    • зелень, часник, лавровий лист і спеції.

    Процес приготування:

  • У цьому рецепті в якості посуду підійде тільки казан. Всі продукти нарізати середніми шматками, бо готуватися все буде довго, і вона не повинна розваритися.
  • Потім все викладається шарами, починаючи, звичайно ж, з м’яса. Потім йде перець, помідори, цибулю, зелень, лавровий лист, часник і спеції.
  • Заливаємо водою і світлим пивом, кому як подобається. Накриваємо казан кришкою і готуємо трохи більше двох годин. При цьому вогонь не повинен бути занадто сильним.
  • Дивіться також:  Заварне тісто для мантів на окропі - 5 кращих рецептів приготування

    Хашлама з яловичини з картоплею

    Рецепт, за яким найпростіше готувати, тому що використовується звична яловичина, а картопля перетворює блюдо в повноцінний обід.

    Необхідні продукти:

    • яловичина, краще всього грудинка – близько кілограма;
    • 500 грам томатів;
    • два перцю і стільки ж цибулі;
    • кілограм картоплі;
    • свіжа зелень, часник, приправи;
    • вода або пиво.

    Процес приготування:

  • Промийте м’ясо, нарубаєте на шматки.
  • Підготуйте всі інші овочі, розрізавши їх на частини середнього розміру.
  • Візьміть товстостінну каструлю, опустіть в неї яловичину, потім цибулю, картоплю, помідори, перець, зелень і часник.
  • Влийте воду, також можна використовувати пиво. Покладіть сіль і інші приправи.
  • Накрийте кришкою після кипіння, зробіть повільний вогонь і готуйте близько трьох годин.