Хмелі сунелі – що це за приправа? Куди, в які страви додають Хмелі сунелі і чим замінити?

Хмелі сунелі – що це за приправа?

Ця спеція міцно асоціюється з кавказькою кухнею, яка завоювала популярність у всьому світі. Хмелі сунелі – не пряна трава, а ціла суміш сухих приправ. Їх купаж дає поєднання незвичайних смаків, збуджують апетит. Приправа має злегка гіркуватий смак, але цим не псує страви, а надає їм особливу пікантність.

Детальний склад спеції

У приправу входить багато трав, що ростуть на Кавказі, і деякі з них беруть не тільки з грядки. Склад Хмелі сунелі строго не лімітований – скільки господинь робить збори, стільки і варіацій ароматною спеції. Можна купити готову пряність або скласти свою рецептуру, підібравши трави на власний смак.

Приблизний склад Хмелі сунелі

Найменування трави Яку особливість надає спеції
Пажитник Надає приправі особливий запах, що нагадує каррі
Базилік Дає цілий букет ароматів – ментоловий, лимонний, анісовий
Коріандр Наробить блюдо лимонним присмаком
Майоран Своїм солодкувато-гірким смаком чимось схожий на кардамон
М’ята Надає страві дражливий рецептори освіжаючий аромат
Шафран Його склад включають небагато (не більше 0,1% від загальної кількості) з-за сильної насиченості гіркуватого смаку
Ісопу Це його камфорно-пряний запах присутній у спеції
Чабер Надає приправі перцеву гіркота
Гіркий червоний перець Досить пекуча приправа, тому для гострої нотки беруть не більше 2%

Також до складу входять, звичні російським господиням: кріп, петрушка, селера, додають спеції аромат ефірними маслами. Ну і куди ж без всюдисущого лаврового листа.

Можна доповнювати, або видозмінювати список, при цьому дотримуючись основного правила – загальна кількість спецій в приправі дорівнює 13. Два інгредієнта беруть в невеликій кількості – це пекучий перець і шафран, інші присутні в рівних частках.

Дивіться також:  Паштет із курячої грудки – 7 рецептів, як приготувати смачний паштет дієтичний в домашніх умовах

Який запах і смак має приправа

Кожна пряність, що входить в Хмелі сунелі, надає приправі свій аромат і смак. Ці запахи, сполучені в одному зборі, органічно переплітаються, і спеція набуває горіховий аромат. У приправи приємний гіркувато-пекучий смак з невеликою кислинкою, надає східним стравам особливу гостроту.

Куди і в які страви додають

Приправа настільки популярна на Кавказі, що складно уявити страви, куди додавати не треба. М’ясні кулінарні шедеври з баранини, яловичини і курки точно не обходяться без ароматної спеції.

Відчути її смак і аромат можна в таких рецептах:

  • традиційні харчо, лобіо, сациві, чахохбілі;
  • грузинські соуси, де Хмелі сунелі доповнює собою кислувато-фруктові аромати;
  • риба в будь-якому вигляді (у термічній обробці і засолюванні);
  • смажені (запечені) овочі і страви з квасолі;
  • навіть овочеві салати.

Застосовується пряна приправа і консервації. Завдяки спеції виходять оригінальні маринади.

Чим замінити Хмелі сунелі

Не реально уявити, чим замінити Хмелі сунелі, адже у спеції такий багатий склад. Можна дещо видозмінити його і отримати злегка відрізняються аромат і присмак.

У Грузії господині іноді замість цілого збору трав беруть лише зеленуваті насіння пажитника, який є основним компонентом ароматного набору. У них терпко-горіховий смак і аромат.

В якійсь мірі альтернативою Хмелі сунелі може стати Каррі. До її складу входять ідентичні інгредієнти. У цієї приправи такий же стійкий приємний аромат, але смакові якості більш м’які.

Як зробити в домашніх умовах

Багато господинь вважають за краще експериментувати. Ось і Хмелі сунелі для них перестало бути традиційної спецією Кавказу і перекваліфіковувалося у фірмову «фішку». Нижче наведено 2 рецепта: один з них спрощений варіант приправи, інший – результат кулінарного експерименту.

Дивіться також:  Як варити рис для суші – 4 правильних рецепта

Рецепт № 1

Для приготування домашньої приправи беруть насіння пажитника (2 ч. л.), чабер і коріандр (по 1 ст. л.), кріп (1,5 ч. л.), лаврушку (2 аркуша), мелений червоний перець (0,5 ч. л.).

Далі діють за таким алгоритмом:

  • насіння і лавр перемелюють на кавомолці;
  • перетирають в порошок інші інгредієнти;
  • всі компоненти з’єднують і добре перемішують.

Невеликий склад і мінімум зусиль дозволять мати під рукою ароматну приправу, що нагадує собою Хмелі сунелі.

Рецепт № 2

Тут список компонентів пообширнее. Беруть не тільки насіння пажитника, але і його листя. До складу включають майоран, чебрець, чабер, м’яту, лавровий лист, куркуму. Знадобляться також насіння селери, кропу і коріандру, невелика паличка кориці, морська сіль і чорний перець. Не варто забувати про ефірному шафрані, але його складі повинно бути не більше 1 ч. л.

Щоб отримати якісну пряну приправу, витримують послідовність з’єднання компонентів:

  • спочатку перемелюють разом лаврушки і корицю;
  • потім подрібнюють всі приготовані насіння, сіль, перець, чабер;
  • змішавши обидва порошку, додають куркуму;
  • в кінці укладають подрібнені трави і все добре перемішують.

Як би не варіювалися склади складаються приправ, основним компонентом повинен завжди залишатися пажитник. Без його листя або насіння складно уявити Хмелі сунелі. Всі використовувані в рецептах трави повинні бути ретельно висушені.

Корисні властивості Хмелі сунелі

Це не просто приправа, збуджуюча апетит, – до складу Хмелі сунелі входить велика кількість трав, що володіють лікувальними властивостями. Тому використання пряної спеції можна розцінювати, як профілактичну міру зміцнення здоров’я (не дарма ж на Кавказі так довго живуть).

Насиченість Хмелі сунелі ефірними маслами, мінеральними солями, вітамінами додає спеції протизапальні, спазмолітичні, антибактеріальні, сечогінні властивості. Приправа – відмінний антиоксидант, який і метаболізм відновить, і настрій підніме. Про те, як конкретно впливають на організм компоненти, що входять до складу, можна дізнатися з таблиці.

Дивіться також:  Паста з морепродуктами в вершковому соусі – 7 рецептів приготування

Корисні властивості Хмелі сунелі

Найменування трави Користь для організму
Пажитник Підвищує апетит, корисний при лактації і відіграє позитивну роль у чоловічої потенції
Базилік Знімає шлункову біль і запалення в організмі
Коріандр Жовчогінний і проносний засіб
Майоран Часто використовують при захворюваннях ШЛУНКОВО-кишкового тракту і дихальних шляхів
М’ята Діє заспокійливо на нервову систему, розширює кровоносні судини
Шафран Найсильніший антиоксидант з численним переліком лікувальних властивостей
Ісопу Корисний при порушеннях ШЛУНКОВО-кишкового тракту і застосовується в лікуванні анемії
Чабер Бореться із запаленнями і бактеріями, добре знімає біль у шлунку
Гіркий червоний перець Хороший стимулятор апетиту
Кріп Послаблюючий, сечогінний, муколітичний засіб
Петрушка Налагоджує травлення і має сечогінну властивість
Селера Надає благотворний вплив на гормональну і нервову системи, активує метаболічні процеси
Лист лавровий Хороший імуностимулятор. У поєднанні з іншими компонентами приправи заспокоює ЦНС

Незважаючи на такий «послужний список», до приправі є і протипоказання:

  • хоч пажитник і здатний активувати вироблення грудного молока, але інші компоненти можуть виявитися шкідливими для малюка. Тому годуючій мамі краще не захоплюватися гострими стравами;
  • вагітним взагалі не рекомендуються прянощі – вони вводять матку в тонус. Це може спровокувати передчасні пологи;
  • відмовитися від пряного задоволення доведеться і тим, у кого є хронічні захворювання травної системи, нирок, печінки;
  • багато хто з компонентів Хмелі сунелі здатні спровокувати алергічні реакції, і це необхідно враховувати при вживанні спеції.

Але навіть якщо ніяких протипоказань немає, захоплюватися гострими стравами не варто. Все добре в міру.