Хмиз – класичний рецепт і 7 варіантів приготування

Класичний рецепт хмизу простий, відомий ще нашим бабусям. Саме з дитинства нам знайомий смак хрусткого смаженого печива. Пропонуємо кілька варіантів приготування хмизу.

Хмиз — класичний рецепт

Класичний рецепт хмизу з горілкою дозволяє приготувати хрусткий солодкий десерт до чаю.

Приготувати хмиз ніжний, легкий, повітряний, можна за наступним рецептом:

  • яйця — 2 одиниці;
  • горілка — 2 стіл. л.;
  • цукор — 2 стіл. л.;
  • борошно — 250 гр;
  • сіль — кілька щіпок;
  • масло пост. для смаження;
  • цук. пудра для подачі.

У мисці добре збиваємо яйця з цукром, горілкою і сіллю. Коли маса трохи побіліє, просіваємо в неї борошно. Вимішуємо ложечкою, потім на робочій поверхні. Тісто має припинити липнути до рук, після цього трохи продовжуємо вимішувати — буквально кілька хвилин. Потім кладемо кульку з тіста в пакет і відправляємо трохи відпочити, в холодильну камеру. Орієнтовно через півгодини виймаємо тісто, злегка обвалюємо його в борошні, ріжемо на кілька частин і кожну розкачуємо в дуже тонкий пласт — так, щоб він просвічувався. Ріжемо довгими смужками шириною 4-5 див Потім стрічки ріжемо упоперек на 2-3 частини, в цих «клаптиках» робимо поздовжні надрізи, в які протягуємо один кінець.

Отримані лозинки чи очеретинки викладаємо в гаряче масло й обсмажуємо. Як тільки тісто потрапляє в масло, воно починає збільшуватися в об’ємі і пузиритися. Щоб хмиз зарум’яниться з одного боку, досить півхвилини. Потім перевертаємо на другу сторону.

Готовий хмиз складаємо у велику миску і присипаємо пудрою.

На замітку. У даному рецепті саме горілка дає хворосту здатність пузиритися і хрустіти.

Покроковий рецепт без горілки

  • борошно — 2 скл.;
  • яйця — 3 одиниці;
  • молоко — 3 стіл. л.;
  • цукор. пудра — 3 стіл. л.;
  • сіль — ½ чайн. л.;
  • масло пост. — 300 мл
Дивіться також:  Тістечка макарони – 5 рецептів, як приготувати французькі кольорові тістечка macaron в домашніх умовах

Збиваємо молочно-яєчну масу до тих пір, поки не почне утворюватися піна. Далі просіваємо в неї борошно і сіль, перемішуємо ложкою, потім замішуємо тісто вручну. В результаті вийде пружний кульку тесту.

Наступний етап такий же, як і в попередньому рецепті — тісто розкачуємо тонкими пластами, формуємо хмиз і обсмажуємо в киплячому маслі. Готовий десерт посипаємо пудрою.

На замітку. Щоб хмиз не був занадто «жирним», після обжарювання розкладіть його на паперові рушники — надлишки масла вберуться в папір.

Тонкий хмиз на тесті з молока

Ніжний і хрусткий хмиз виходить на тесті з молоком.

Для приготування молочного хмизу знадобиться:

  • борошно — 450 гр;
  • цукор — чверть скл.;
  • молоко — половина скл.;
  • яйця — 4 одиниці;
  • горілка — 1 стіл. л.;
  • масло пост. — 1 скл.;
  • сіль — половина чайн. л.

Заздалегідь залишити всі продукти при кімнатній температурі, щоб вони трохи нагрілися.

Далі в одній мисці з’єднуємо горілку з цукром, вершками, сіллю і яйцями, все пару хвилин збиваємо.

Беремо миску трохи більше і просіваємо в неї борошно. До неї вливаємо рідку масу цівкою, постійно перемішуючи ложкою. Коли маса добре загусне, вимісити тісто вручну. Розкачати шаром завтовшки близько 3 мм, якщо подобається тонке печиво. Якщо хочеться трохи товщі — 5-6 мм.

Подальше дію подібно іншим рецептами — ріжемо печиво і обсмажуємо в гарячому маслі.

Пишне частування на кефірі

Хмиз на кефірі виходить повітряний, м’який.

Пропонуємо приготувати пишний хмиз за таким рецептом:

  • кефір — 1,5 скл.;
  • яйця — 1 одиниця;
  • цукор — 3 стіл. л.;
  • масло пост. — 2 стіл. л.;
  • сіль і сода — по половині чайн. л.;
  • борошно 3 скл.;
  • ванильн. цукор — 1 пакетик.
Дивіться також:  Булочки з корицею – 5 солодких рецептів + Синнабон!

В одній мисці перемішати всі рідкі продукти (крім масла — воно необхідно для обсмажування), а потім просіяти сухі компоненти. Всі замішати ложкою, потім вимісити вручну. Розкачати завтовшки 5-7 мм, нарізати на хмиз і обсмажити в олії.

Хрусткий хмиз в домашніх умовах

Оригінальний хрусткий хмиз з незвичайним смаком і ароматом можна приготувати за наступним рецептом:

  • пара яєць;
  • 125 мл молока;
  • 2 стіл. л. сметани;
  • 4 стіл. л. цукру;
  • 40 мл коньяку/бренді;
  • 400-450 гр борошна;
  • 25 гр цукрової пудри.

Просіваємо борошно і вводимо в нього яйця з молоком і коньяком. Все добре перемішуємо. Далі додаємо сметану і цукор, вимішуємо тісто, кладемо в пакет і даємо відпочити близько третини години. Потім розкочуємо тонким шаром, ріжемо на прямокутники і обсмажуємо з усіх боків. Готовий хмиз викладаємо на серветки, потім — на блюдо, пересипаючи цукром. Подавати рекомендується відразу.

На сметані

Сметанне тісто еластичне, трохи щільне. Хмиз виходить ароматним і смачним.

Готується з наступного кількості продуктів:

  • 350 гр борошна;
  • 2 яйця;
  • 50 гр цукру;
  • 100 гр сах. пудри;
  • 50 гр масла злив.;
  • 100 гр сметани;
  • 10 мл оцту звичайного;
  • 5 гр ваніліну;
  • 200 гр олії.

Злегка подморозим масло в морозильній камері, досить витримати з чверть години. Тим часом просіваємо борошно. Масло трьом в борошно і перемішуємо.

Окремо збиваємо цукрово-яєчну масу так, щоб вона посвітлішала і добре спінилася. З’єднуємо обидві маси разом і додаємо сметану з оцтом. Все гарненько перемішуємо ложкою, а потім руками. Готове тісто стане пружним і еластичним. Збираємо тісто в кульку і кладемо в миску, накриваємо рушником, відправляємо постояти в холодильній камері на чверть години.

Через 15 хвилин розкачуємо тісто і робимо з ним теж, що і в попередніх варіантах приготування хмизу — ріжемо і обсмажуємо в киплячому маслі.

Дивіться також:  Як зробити тістечко картопля в домашніх умовах

Змішуємо пудру, з ваніліном і присипаємо солодкої сумішшю готовий хмиз перед подачею до чаю.

Пісний хмиз на воді

  • 300 гр просіяного борошна;
  • 200 гр неароматного масла;
  • 2 стіл. л. цукру;
  • лимон. цедра з ½ — 1 лимона;
  • чверть чайн. л. розпушувача;
  • половина скл. мінеральної газованої води.

Першим ділом розтираємо цукрово-масляну масу. Окремо перемішуємо борошно з розпушувачем, після до них вливаємо воду і перемішуємо. З’єднуємо обидві маси і замішуємо тісто.

Масляне тісто не прилипає до столу, тому його можна спокійно розгортати на робочої поверхні, не присипаючи борошном. З тонкого шару нарізаємо класичні прямокутники/ромби з розрізом уздовж шматочка тіста або інші фігурки. Обсмажуємо в киплячому маслі, злегка охолоджуємо і подаємо до столу.