Холодець із яловичих ніжок – 5 рецептів, як приготувати смачний домашній холодець

Холодець із яловичих ніжок – поживне і корисне закусочне блюдо, яке потрібно вміти правильно готувати. Існує безліч рецептів цієї страви: зробити їх в домашніх умовах неважко, головне дотримуватися технологію приготування, і тоді холодець вийде прозорим, смачним і наваристим.

Класичний холодець із яловичих ніжок

Холодець, зроблений із яловичих ніг, виходить смачнішим. Щоб страва добре тримало форму, рекомендується вибирати ту частину ніжок, яка розташована ближче до копиту. Також важливо взяти рульку – вона являє собою м’ясо з жилами і суглобами. «Чисту» м’ясну частину брати не варто, так як вона не дозволить страви тримати форму.

Увага! Деякі варять холодець з хвоста, з голови або ребер, адже в них знаходяться хрящі і жили – саме вони дозволяють отримати наваристий бульйон, який після розливання по мисках легко желирующая (в такому разі не доведеться додавати в рецепт желатин). Якщо брати тільки м’якоть, домашній холодець не зможе повністю застигнути.

Щоб зробити холодець, знадобиться наступний набір продуктів:

  • голяшка (це повинен бути суглоб з достатньою кількістю м’яса);
  • яловича нога;
  • невелика рулька – м’ясні інгредієнти повинні в середньому важить 4 кілограми;
  • 2 великі цибулини;
  • морква (2 штуки);
  • часник – 8 зубчиків;
  • лавровий лист;
  • трохи чорного перцю (бажано вибирати перець горошком);
  • вода – в середньому знадобиться 4 літри;
  • сіль.

Приготувати холодець із яловичих ніжок неважко – робиться це наступним чином:

  • Для початку необхідно правильно вибрати яловичину – це допоможе зробити наваристий холодець, який буде відмінно тримати форму. Ніжки перед варінням потрібно розрубати, щоб вони влізли в каструлю. Правильним співвідношенням яловичини і води вважається 1:1.
  • Беремо відповідну за розміром каструлю, кладемо кістки і заливаємо водою. Якщо «компоненти» яловичини укладені щільно, вода, лише злегка повинна їх покрити. По мірі закипання знімаємо піну і зменшуємо вогонь до мінімуму. Готувати кістки необхідно 4-5 годин.
  • Моркву і цибулю можна покласти в бульйон з шкіркою (їх заздалегідь добре промити), а можна очистити коріння. Часник подрібнюється за бажанням і додається в бульйон – зробити це можна під час варіння кісток або ж додати його у формочки до м’яса.
  • Після 4-5 годин додаємо до кісток м’ясо, спеції, коріння і сіль. На таку кількість бульйону потрібно брати одну велику ложку солі. Тепер варимо холодець ще 2 години на середньому газу.
  • Витягуємо з холодцю цибулю, моркву і проварившееся м’ясо. Чекаємо, поки воно охолоне, після чого яловичину ріжемо за бажанням. При цьому потрібно уважно її промацувати, щоб усередині не було дрібних кісточок.
  • Розкладаємо подрібнену яловичину по мисках або форм, де буде застигати холодець.
  • Перед заливкою бульйону його потрібно 2-3 рази процідити – в цьому допоможе звичайна марля.
  • Заливаємо подрібнене м’ясо бульйоном – все він повинен зайняти 1/3 ємності.
  • Ставимо миску в холодильник і залишаємо холодець застигати.

Подавати холодець із яловичих ніг можна з гірчицею або хріном, оскільки вони вважаються класичним доповненням рецепта.